[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 047
30 961
113
Búrokat jó példának tartom.Bár a földrajzi léptékük nagyobb,de ugyanolyan problémákkal küzdöttek,mint most mi.Ellentétpárnak meg adja magát Izrael.(tulajdonképpen katonaföldrajzilag lehetne követendő példa az IDF is,társadalmi,gazdasági okokbol nem lehet az)
Búrok problémája a hadszintér méretéhez képest igen kicsi hadsereg,és a korlátozott erőforrások (kevés pénz,kevés ember).Nekünk ugyan ezek a problémáink.
A láncosnak egy előnye van,a némileg jobb harcászati mozgékonyság,terepjáró képesség.Ez a jobb azomban korántsem olyan nagy különbség átlagosan egy korszerű 8x8/6x6,jol megkonstruált járműhöz képest.(Ratel példul a teherautós kerékelrendezésével minden jó terepjáró képességével is egy nem követendő példa.A teherautós kerékképletnek kicsike az árokáthidaló képessége.Az árok meg a tereperődités alapeszköze.Még az apartheid alatt elkezdett Ratel 2000 program,amit végül a helyi változatú Patria nyert,elő is irta ennek megváltoztatását).Azonban cserében rosszabb a hadműveleti mozgékonyság,nagyobb a logisztikai támogatásigény,drágább,drágábban üzemeltethető,jóval kisebb javitás közi üzemidő (ukránok a PzHval pont ezzel vannak bajba),és bármilyen meglepő,jóval kisebb a sérülésállósága (lánctalpszakadás azönnali mozgásképtelenséghez vezet.De még a papir BTR80 is csinált olyan mutatványt,hogy kerékhiányokkal mozgóképes maradt-éles harci tapasztalat),nagyobb müszaki,javitó-karbantartó igény.
Búroknak nagy hadműveleti mozgékonyság kellett,jó harcászati mozgékonysággal párositva.Minnél nagyobb autonómia,kevés logisztikával nagy hadműveleti rendelkezésre állási idő.És férjen bele a büdzsébe...(pontosan ugyan ezek a gondjaink).Ezért lett a hk kivételével minden járművük kerekes.
Izrael az ellenpélda.Kicsi hadműveleti távolságok,a hadszintér méretéhez képest nagy haderő.Nincs szükség nagy hadműveleti mozgékonyságra.Biztositható a láncos nagyobb eszköz,anyag és munkaigénye.Hadműveleti zóna közvetlenül a logisztikai bázis mellet van.
Mi meg vagyunk az az ország,amelyik ha gazdag és militarizált társadalmú lenne,akkor IDFet tudna épiteni.És ez esetben a láncos teknyika részaránya nagyobb lehetne.De mivel szegények vagyunk,és a haderő kicsi,létszámhiányos,ezért az SADF vonalát kellene követnünk.
Vagyis lehet,hogy a láncosnak a legtöbb esetben (de nem minden esetben),kisebb-nagyobb mértékben (átlagosan jol megkonstruált kerekes esetén korántsem olyan jelentősen) némileg nagyobb a terepjáró képessége,DE....De az csak egy szempont a haderő harcképessége szempontrendszerében.Van rajta kivűl még egypár szempont,amit figyelembe kell(ene) venni.
Az MH harci ereje kicsi,nagyon kicsi a védendő területhez képest.Szükség van a fokozott hadműveleti mozgékonyságra-kerék.Az MH erőforrásai mind emberben,mind anyagiakban szűkösek.Minnél könnyebben,olcsóbban,hosszabb ideig hadrafogható (hadműveleti időszakra értve),kis eszközigénnyel és korlátozott logisztikával,kevesebb pénzből üzemeltethető teknyika kell-kerekes.
Kiváncsi vagyok a véleményekre
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 185
33 568
113
Ha valakit érdekelnek a jövőbeni tervek annak ajánlom hogy vizsgálja meg jobban az új TV ezredek központjait :) néhány nagy város kimarad és nem lessz ezred központ miközben méretből adódóan logikus lenne. Na azokkal a városokkal érdemes számolni más téren ;)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Honnan vesszük, hogy Tata egyáltalán kap Lynxet? :)
Nem nagyon lenne értelme...

A Skyrangerről elsősorban a Lynx kapcsán írtam, de NASAMS mellé ezeket a tornyokat felesleges Lynxre tenni. Kérdés, hogy mennyire lesz mobil a NASAMS. Ha objektumvédelem lesz a szerepük, akkor mehetnek szépen konténer tetejére, vagy a legrégebbi 35mm-es Skyshield verzióban telepítve.
Ha pedig csapat légvédelembe is viszik őket, akkor meg a csapatok alapjárművére a 30mm-es Skyranger toronnyal. Azaz a Lynxre, vagy a Hitronra.

Ez magától értetődik, de nem értem, higy miért nyel nagyot? A Gidrán, de méginkább az NMS tök jó platform ezeknek.

Valódi MANPAD sosem lesz. Túl nagy. Ahhoz vagy Stingert, vagy más 1 emberes indító kell.

Akiknek kialakult élete van, az nehezen, de aki eredetileg is onnan származik, az azonnal, pláne, ha előmenetellel is jár.

Szerintem pont emiatt Debrecen szinten fog maradni. Az MH 5 új zászlóaljai olyan helyre kerülnek, ami már kívül esik ezen ipari beruházások vonzáskörzetén...

Honnan veszed, hogy Tata nem kap Hiúzt?
Tatán van a nehéz dandár nagy része, logisztikával, infrastruktúrával, mindennel.
Debrecen most Szittya felé megy, Hódmezővásárhely meg két Hiúz zászlóalj.
Más nem marad:
  • Tata nehéz
  • Hódmezővásárhely közepes
  • Debrecen könnyű
lövész dandár lesz.
Ez a harcászati szint
A Szolnok meg stratégiai szintű különleges műveleti erő.
A hadműveleti szint a három dandár a területvédelmi alakulatokkal egy egy irányban harcoló magasabb egységek...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and fitom

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 498
18 617
113
De mindenki ültesse el magában a gondolatot, hogy a felajànlott nehézdandár szervezetrendszere nem kell, hogy egyezen bármelyik àllandó alegység szervezetével sem diszlokációjàval. Pont ahogy a zhcs-k is modulrendszerrel állnak össze.
Ettől még Tatán lehetnek Lynx-ek nem!?
 
  • Tetszik
Reactions: Hummen23

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 498
18 617
113
En értem hogy haditechnikai beszerzésekről ne beszéljünk de hogy még azt sem tudja mi lesz a céggel aki ott dolgozik az már géz! Erről miért nem lehet nyíltan beszélni? Hogy hova mit terveznek mi lesz a végső felállás stb, stb...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 334
76 977
113
En értem hogy haditechnikai beszerzésekről ne beszéljünk de hogy még azt sem tudja mi lesz a céggel aki ott dolgozik az már géz! Erről miért nem lehet nyíltan beszélni? Hogy hova mit terveznek mi lesz a végső felállás stb, stb...
Az tudja aki ott dolgozik (nagyjából). A kádári beteges titkolózásnak mi az oka? A szemléletváltáson átesett Honvédség vezetése az okat.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 712
15 496
113
Ha valakit érdekelnek a jövőbeni tervek annak ajánlom hogy vizsgálja meg jobban az új TV ezredek központjait :) néhány nagy város kimarad és nem lessz ezred központ miközben méretből adódóan logikus lenne. Na azokkal a városokkal érdemes számolni más téren ;)
Miskolc és Pécs akkor tuti játszik, ahogy páran már felvetették :)
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 161
10 900
113
Kár volna ilyen messzemenő következtetéseket levonni.
Akkor kik lesznek az újonnan létrejövő helyőrségekben/alegységekben?
Mert szerintem fel akarják hízlalni tatár, hódmezőt, debrecent. Esetleg a felderítők is visszamennek egerbe, tüzérezred létrehozása is adja magát a jövőben.

Hát de valahol kellene találni vagy 5000 főt erre.

Valaha voltak ott harckocsik, néhány ottmaradt egykori harckocsizó azóta is visszasírja őket. 4 éve a leok bejelentésekor egy fehérvári főtiszt azt súgta nekem, hogy bizony hódmező újra kap harckocsikat. Akkor az itteni fórumozók majdnem leszedték a fejem, amiért elhiszem az ilyen ostobaságot.
Pedig szükséges a további nehéz technika beszerzése, és hódmező adja magát a múltja és az elhelyezkedése miatt is.

És mit?
Ugye nem a T-72-kra gondolsz?

És jönnek a kerekesek is majd a közepeshez!

Már milyen kerekesek?

Na én ezeket az ezredeket is megszűntetném.

Hogy, mit?

62. Korda György lövész dd!

Kecskemétre kéne, a karbantartóknak.
REPTÉR!

Maximum a hülyeség.

De az bármikor elég nyomós érv lehet.

Az orosz kommunizmus ol

Mindegyik.

Már tényleg várom, hogy kiderüljön, hogy mi merre hány centi. Lesznek itt olyan "arculcsapások", hogy látatlanban mentőt kell hívni kollégákhoz.


A Honvédséget is bevonják Pintér alá?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 334
76 977
113
Hát de valahol kellene találni vagy 5000 főt erre.



És mit?
Ugye nem a T-72-kra gondolsz?



Már milyen kerekesek?



Hogy, mit?



Kecskemétre kéne, a karbantartóknak.
REPTÉR!



De az bármikor elég nyomós érv lehet.



Mindegyik.





A Honvédséget is bevonják Pintér alá?
Mi a kérdés?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 185
33 568
113
bizonyos TVZ-k aktív állományának beosztását tartalékos tisztek altisztek veszik át de vannak aktív legénységiek is TVZ-knél. többek között én is része vagyok ennek a programnak. maga a program nem titok az ütemterv és hogy mely települések a hangsúlyosak nem tudom mennyire nyilvános erről nem nyilatkozom. ez csak 1 lépés. ezek nem semmiből jövő dolgok Benkő már megtette az előkészületeket meg van tervezve minden végülis. Covid belehúzott egy nagyot a tervekbe az tény és való de tűréshatáron bellül sikerült tartani a dolgot szerintem.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 185
33 568
113
és mielött valaki jönne igen ez azt fogja eredményezni hogy egy TV zászlóaljnál jóval töb logisztikus jóval több híradó jóval több raj szaksz század pk/pkh stb lessz mint egy átlagos Aktív zászlóaljnál. és gyakrabban lessz átadás átvétel... de ha mozgósítani kell ezek mind mind nem hátrány.
lehet ez ellen ágálni és lehet vitatkozni de felesleges. (biztos hogy jön valami kötekedő)