[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 039
54 141
113
Ez igy logikus. Csak egy gond van: az a "legnagyobb rossz" amit el kellene haritani kozos erovel az nem az USA, hanem a Szovjetunio. Igen, tudom, hogy mar nincs Szovjetunio, de az annyira rossz volt, hogy meg rosszabb mint a 3. birodalom. Igen, az egesz vilagon. A szovjetek elvittek a kommunizmust Azsian tulra is: Europaba, Afrikaba, meg Amerikaba is. Es pontosan ebbol el az USA maig, mert azt csinalja, hogy elnyom, de csak sokkal kevesbe mint a Szovjetunio. Ezert fogadja el az USA vezeto szerepet a vilag, mert tudjak, hogy volt rosszabb is. Amig az USA minden szornyusege ellenere is meg mindig sokkal jobb mint a 3. birodalom es foleg a Szovjetunio volt, addig az USA azt csinal amit akar. Ez van, tetszettek volna az oroszok/ukranok/gruzok nem tultolni a biciklit.



Az a baj,hogy azt sem fogjátok fel,hogy ti,detulajdonképpen mi is,max a kukac vagyunk a horgon,akiket egy künnyű ebéd után,egy db A4-es papírlapon felosztanak a kis kedvenceitek,ismét.
Képtelen vagy,meg a mindenkori kormányaitok is képtelen reálisan felmérni a geopolitikai helyzeteteket,erőtöket,jelentőségeteket,ahogy én látom,abból próbáltok a mai napig is megélni,hogy egyszer régen,az Orosz hadsereg egy része felett győztetek,csak most 2022 van.
Nem látom értelmét a töri órának,vigyázzatok magatokra.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Szia Monte,

véleményem szerint a scenárióid leggyengébb pontja az, hogy feltételezed, hogy ha nem volna az USA ármánykodása, akkor az EU és Oroszország összefognának annak érdekében, hogy I. körös világvezető hatalom legyen az így létrejövő Eurázsiai Unió.

Elméletednek az a része stimmel, hogy valóban, Vlagyimir Putyin szeretne összefogni az EU-val, és ezt föl is ajánlotta a Lisszabontól-Vlagyivosztok uniós ajánlat képében az EU-nak. Az EU (Németország) viszont ezt visszautasította.

Ugyanis az Európai Unió úgy gondolja, hogy nem szükséges neki az Oroszországgal való szövetség ahhoz, hogy I. körös világvezető hatalommá váljon.

Miért?

Van egyrészről egy Putyin vezette Oroszország, amelyben Putyin még mindig hisz a Lisszabontól-Vlagyivosztok unió megvalósíthatóságában.

És van másrésztről egy USA, amely egyre kétségbeesettebben provokálja Oroszországot - véleményem szerint azért - hogy Oroszország vissza tudja állítani a Szovjetuniót.

Tehát:

- van egy Putyin, aki egyre kétségbeesettebben kapaszkodik a békébe, nem mozgósít, mert még hisz a Lisszabontól-Vlagyivosztok unió lehetőségében,

- és van egy USA, amely egyre kétségbeesettebben provokálja, bántalmazza Oroszországot annak reményében, hogy ez felszítja az oroszok dühét, és így azok visszaállítják a Szovjetuniót és érdekszféráját. (Abba most ne menjünk bele miért érdeke ez az USA-nak, számtalanszor leírtam már.)

Namost.

Rakjuk ezt a kettőt össze:

Az USA egyre kétségbeesettebben üti Oroszországot, hogy az mozgósítson már és állítsa vissza a SZU-t,
Putyin pedig egyre kétségbeesettebben nem mozgósít, békét akar, mert még mindig kapaszkodik a Lisszabontól-Vlagyivosztok unió jövőképébe.

Ezt az EU úgy tudja fölhasználni Oroszország ellen,
hogy az USA-val gyakorlatilag szétvereti Oroszországot, mert az USA egyre kétségbeesettebben üti azt, hogy legyen SZU,
Putyin pedig egyre makacsabbul nem mozgósít, mert még Lisszabontól-Vlagyivosztokot akar.

Ennek hatására az elmaradó mozgósítás miatt elmaradó átütő katonai sikerek hiánya miatt,
Oroszország lakossága elégedetlen lesz, föllázad és Putyin megbukik.

Ekkor az EU arra számít, hogy a különálló köztársaságokra fölbomló Oroszországi Föderáció utódállamait Ukrajna után sorban fölveheti az EU-ba. (Emlékezzünk az Oroszországot "dekolonizáló" tervekre meg konferenciákra.)

Így az EU úgy látja, hogy kibővítheti a határait egészen az Ural hegységig és éppen ezért az EU nem érzi szükségét annak, hogy szövetségre lépjen Oroszországgal.

Az EU-nak ezt a stratégiáját a fentiek alapján az teszi lehetővé, hogy van egy Putyin, aki az amerikai nyomásra nem úgy reagál, ahogyan azt USA azt szeretné, és ezért bár az USA azt szeretné, hogy Oroszországból ismét szuperhatalom legyen, de valójában nem kiprovokálja annak újra létrejöttét (SZU 2.0), hanem szétveri azt ("dekolonizálódó" Oroszország, amelynek a részei az EU tagjává válnak).

Ami pedig Kínát illeti, éppen ezért az EU-nak nem célja, hogy az USA-t és Kíná-t egymással háborúba sodorja, mert az EU-nak szüksége van egy erős Kínára, amely a fölbomló Oroszország Ural-on túli részére éppen akkor teszi rá a kezét, amikor az EU kitolja a határait az Ural hegységig.

Az USA-nak viszont igenis érdeke egy Kína-Tajvan háború, mert ha az bekövetkezne, akkor az USA szabad kezet adhatna Oroszországnak az EU-val szemben, ugyanis az USA tudna mire hivatkozni, hogy miért hagyja cserben az EU-t az Oroszországgal szembeni háborúban.

Kína is tudja ezt, hogy az USA-nak egy Kína-Tajvan háború tenné lehetővé, hogy megnyeresse Oroszországot az európai hadszíntéren, és pontosan ezért nem indította el Kína a Tajvan elleni háborút még. Hagyja, hadd vérezzen egyedül Oroszország a Nyugat ellen folytatott harcban.
Bagoly:
az a baj, hogy neked már rögeszméddé vált ez: "És van másrésztről egy USA, amely egyre kétségbeesettebben provokálja Oroszországot - véleményem szerint azért - hogy Oroszország vissza tudja állítani a Szovjetuniót."

Ha értenéd az amerikai gondolkodást, az amerikai történelmet, akkor nem gondolnád így egy percig se. Az USA nem akar szovjetuniót. Az USA nem első körös hatalom akar lenni másokkal közösen, de még csak nem is első számű akar lenni, ugyanis az neki nem elég jó: az USA kizárólagos hatalom akar lenni. Vagyis azok, akik az USA nevében, annak erejére támaszkodva fellépnek. Ők világkormányt akarnak, aminek sem európai, sem orosz, sem kínai ellenpólusa nem lehet.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Az a baj,hogy azt sem fogjátok fel,hogy ti,detulajdonképpen mi is,max a kukac vagyunk a horgon,akiket egy künnyű ebéd után,egy db A4-es papírlapon felosztanak a kis kedvenceitek,ismét.
Képtelen vagy,meg a mindenkori kormányaitok is képtelen reálisan felmérni a geopolitikai helyzeteteket,erőtöket,jelentőségeteket,ahogy én látom,abból próbáltok a mai napig is megélni,hogy egyszer régen,az Orosz hadsereg egy része felett győztetek,csak most 2022 van.
Nem látom értelmét a töri órának,vigyázzatok magatokra.
Szerintem felreertetted amit irtam. Azt irtam, hogy az USA rossz. De az egesz vilag (kiveve Ausztraliat) megtapasztalta mar, hogy milyen a valodi elnyomas. Es ahhoz kepest az USA nem is olyan rossz. Evvel el vissza az USA. Azt csinalja, hogy elnyom, bunko, rossz, de sose annyira mint a szovjet tette, meg fele annyira se. Es amig a vialg emlekezik, hogy milyen volt a kommunizmus, addig az USA (sajnos) azt csinal amit akar. Ennek semmi, de semmi koze Lengyelorszaghoz, vagy ahhoz hogy hanyszor gyoztuk le oket (amugy joval tobbszort mint egyszer).
Egyszeruen nem ertem, hogy amig en sertegetes nelkul irtam, sot azzal kezdtem, hogy logikus amit irsz, addig neked miert kell szemelyeskedned ilyen "kis kedvenceitek" meg hasonlo gunyolodasokkal.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Szia Monte,

véleményem szerint a scenárióid leggyengébb pontja az, hogy feltételezed, hogy ha nem volna az USA ármánykodása, akkor az EU és Oroszország összefognának annak érdekében, hogy I. körös világvezető hatalom legyen az így létrejövő Eurázsiai Unió.

Elméletednek az a része stimmel, hogy valóban, Vlagyimir Putyin szeretne összefogni az EU-val, és ezt föl is ajánlotta a Lisszabontól-Vlagyivosztok uniós ajánlat képében az EU-nak. Az EU (Németország) viszont ezt visszautasította.

Ugyanis az Európai Unió úgy gondolja, hogy nem szükséges neki az Oroszországgal való szövetség ahhoz, hogy I. körös világvezető hatalommá váljon.

Miért?

Van egyrészről egy Putyin vezette Oroszország, amelyben Putyin még mindig hisz a Lisszabontól-Vlagyivosztok unió megvalósíthatóságában.

És van másrésztről egy USA, amely egyre kétségbeesettebben provokálja Oroszországot - véleményem szerint azért - hogy Oroszország vissza tudja állítani a Szovjetuniót.

Tehát:

- van egy Putyin, aki egyre kétségbeesettebben kapaszkodik a békébe, nem mozgósít, mert még hisz a Lisszabontól-Vlagyivosztok unió lehetőségében,

- és van egy USA, amely egyre kétségbeesettebben provokálja, bántalmazza Oroszországot annak reményében, hogy ez felszítja az oroszok dühét, és így azok visszaállítják a Szovjetuniót és érdekszféráját. (Abba most ne menjünk bele miért érdeke ez az USA-nak, számtalanszor leírtam már.)

Namost.

Rakjuk ezt a kettőt össze:

Az USA egyre kétségbeesettebben üti Oroszországot, hogy az mozgósítson már és állítsa vissza a SZU-t,
Putyin pedig egyre kétségbeesettebben nem mozgósít, békét akar, mert még mindig kapaszkodik a Lisszabontól-Vlagyivosztok unió jövőképébe.

Ezt az EU úgy tudja fölhasználni Oroszország ellen,
hogy az USA-val gyakorlatilag szétvereti Oroszországot, mert az USA egyre kétségbeesettebben üti azt, hogy legyen SZU,
Putyin pedig egyre makacsabbul nem mozgósít, mert még Lisszabontól-Vlagyivosztokot akar.

Ennek hatására az elmaradó mozgósítás miatt elmaradó átütő katonai sikerek hiánya miatt,
Oroszország lakossága elégedetlen lesz, föllázad és Putyin megbukik.

Ekkor az EU arra számít, hogy a különálló köztársaságokra fölbomló Oroszországi Föderáció utódállamait Ukrajna után sorban fölveheti az EU-ba. (Emlékezzünk az Oroszországot "dekolonizáló" tervekre meg konferenciákra.)

Így az EU úgy látja, hogy kibővítheti a határait egészen az Ural hegységig és éppen ezért az EU nem érzi szükségét annak, hogy szövetségre lépjen Oroszországgal.

Az EU-nak ezt a stratégiáját a fentiek alapján az teszi lehetővé, hogy van egy Putyin, aki az amerikai nyomásra nem úgy reagál, ahogyan azt USA azt szeretné, és ezért bár az USA azt szeretné, hogy Oroszországból ismét szuperhatalom legyen, de valójában nem kiprovokálja annak újra létrejöttét (SZU 2.0), hanem szétveri azt ("dekolonizálódó" Oroszország, amelynek a részei az EU tagjává válnak).

Ami pedig Kínát illeti, éppen ezért az EU-nak nem célja, hogy az USA-t és Kíná-t egymással háborúba sodorja, mert az EU-nak szüksége van egy erős Kínára, amely a fölbomló Oroszország Ural-on túli részére éppen akkor teszi rá a kezét, amikor az EU kitolja a határait az Ural hegységig.

Az USA-nak viszont igenis érdeke egy Kína-Tajvan háború, mert ha az bekövetkezne, akkor az USA szabad kezet adhatna Oroszországnak az EU-val szemben, ugyanis az USA tudna mire hivatkozni, hogy miért hagyja cserben az EU-t az Oroszországgal szembeni háborúban.

Kína is tudja ezt, hogy az USA-nak egy Kína-Tajvan háború tenné lehetővé, hogy megnyeresse Oroszországot az európai hadszíntéren, és pontosan ezért nem indította el Kína a Tajvan elleni háborút még. Hagyja, hadd vérezzen egyedül Oroszország a Nyugat ellen folytatott harcban.
Ezzel az a gond, hogy:
1. Egyaltalan nem kovetkezik Putyin esetleges bukasabol egy koztarsasagokra eso Oroszorszag. (bar nem vagyok Oroszorszag-szakerto, szoval ha kifejted hogy miert esne szet a bukasal Oroszorszag akkor meggyozheto vagyok)
2. Az EU (nemetek) mar nem akar tobb keleti tagot felvenni. Regebben akarta Ukrajnat, de mara rajott, hogy ez hiba. Az EU (szerintem) most epp abban gondolkodik, hogy megelozze a szetesest (ujabb brexitek) ezert nem veszi fel a szerbeket, meg az albanokat sem. Mert egyszeruen az europai nepek elertek a turokepsseguket, nem akarnak vadakkal egyutt elni. A brexit sikeret is foleg ez adta, hogy az angol ember nem akart megtobb romannal egyutt elni.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Bagoly:
az a baj, hogy neked már rögeszméddé vált ez: "És van másrésztről egy USA, amely egyre kétségbeesettebben provokálja Oroszországot - véleményem szerint azért - hogy Oroszország vissza tudja állítani a Szovjetuniót."

Ha értenéd az amerikai gondolkodást, az amerikai történelmet, akkor nem gondolnád így egy percig se. Az USA nem akar szovjetuniót. Az USA nem első körös hatalom akar lenni másokkal közösen, de még csak nem is első számű akar lenni, ugyanis az neki nem elég jó: az USA kizárólagos hatalom akar lenni. Vagyis azok, akik az USA nevében, annak erejére támaszkodva fellépnek. Ők világkormányt akarnak, aminek sem európai, sem orosz, sem kínai ellenpólusa nem lehet.

Ezt én értem, de az USA szerintem már fölfogta azt, hogy nem tud kizárólagos hatalom lenni.
Egy választása lehet még: az őmellette lévő másik I. körös szuperhatalom Kína legyen, vagy a Szovjetunió.
Az utóbbi jobb neki, mert gyengébb lesz mint Kína, és ráadásul fölhasználható lesz Kína körbekerítésére.

Ami meg a rögeszmét illeti: Putyinnak is van egy rögeszméje. Ez a Lisszabontól-Vlagyivosztok unió.
Putyin már idős, szeretné ha lenne egy "életműve", amivel bevonulhat a történelemkönyvekbe. Nagy Péter utódjának gondolja magát, és az életművének gondolná a Lisszabontól-Vlagyivosztokig uniót.
Ezt használják ki Oroszország ellen, mert ezért nem akar háborúzni.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Ezt én értem, de az USA szerintem már fölfogta azt, hogy nem tud kizárólagos hatalom lenni.
Egy választása lehet még: az őmellette lévő másik I. körös szuperhatalom Kína legyen, vagy a Szovjetunió.
Az utóbbi jobb neki, mert gyengébb lesz mint Kína, és ráadásul fölhasználható lesz Kína körbekerítésére.

Ami meg a rögeszmét illeti: Putyinnak is van egy rögeszméje. Ez a Lisszabontól-Vlagyivosztok unió.
Putyin már idős, szeretné ha lenne egy "életműve", amivel bevonulhat a történelemkönyvekbe. Nagy Péter utódjának gondolja magát, és az életművének gondolná a Lisszabontól-Vlagyivosztokig uniót.
Ezt használják ki Oroszország ellen, mert ezért nem akar háborúzni.
"Nagy Péter utódjának gondolja magát" -van errol olyan forras ami szerint ezt o magam mondta vagy tett egyertelmuen erre utalot, vagy ezt csak ugy mondjak rola?
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Ezzel az a gond, hogy:
1. Egyaltalan nem kovetkezik Putyin esetleges bukasabol egy koztarsasagokra eso Oroszorszag. (bar nem vagyok Oroszorszag-szakerto, szoval ha kifejted hogy miert esne szet a bukasal Oroszorszag akkor meggyozheto vagyok)
2. Az EU (nemetek) mar nem akar tobb keleti tagot felvenni. Regebben akarta Ukrajnat, de mara rajott, hogy ez hiba. Az EU (szerintem) most epp abban gondolkodik, hogy megelozze a szetesest (ujabb brexitek) ezert nem veszi fel a szerbeket, meg az albanokat sem. Mert egyszeruen az europai nepek elertek a turokepsseguket, nem akarnak vadakkal egyutt elni. A brexit sikeret is foleg ez adta, hogy az angol ember nem akart megtobb romannal egyutt elni.

1) Nem azt mondtam, hogy következik, hanem azt mondtam, hogy az EU erre az eshetőségre fogad.
2) Dehogynem akar. Az EU (és tulajdonképpen ti, lengyelek :D ) szítottátok Lukasenko ellen a lázadást Belaruszban, mert az EU tagnak föl szeretné venni nemcsak Ukrajnát, de Belaruszt is. Támogattátok az ál-államfő Tyihonovszkáját (Cihanouskaya :) ) Sőt, Grúziával és Azerbajdzsánnal is kacérkodik az EU, mert végső határnak az EU az Urált akarja.
+ nehogymár ezt te lengyel létedre ne értsd, amikor Lengyelország stratégiája éppen az, hogy a kelet felé terjeszkedő EU/NATO és a visszaszoruló Oroszország miatt majd Lengyelországnak is leesik egy kis terület a Baltikumból, Belaruszból és Ukrajnából is.
Mielőtt tiltakoznál, láttam egy lengyel geopolitikus kb. 2 órás előadását, amelyet erről tartott NATO katonáknak.
 
  • Tetszik
Reactions: kétkedő

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
1) Nem azt mondtam, hogy következik, hanem azt mondtam, hogy az EU erre az eshetőségre fogad.
2) Dehogynem akar. Az EU (és tulajdonképpen ti, lengyelek :D ) szítottátok Lukasenko ellen a lázadást Belaruszban, mert az EU tagnak föl szeretné venni nemcsak Ukrajnát, de Belaruszt is. Támogattátok az ál-államfő Tyihovoszkáját (Cihanouskaya :) ) Sőt, Grúziával és Azerbajdzsánnal is kacérkodik, mert végső határnak az EU az Urált akarja.
+ nehogymár ezt te lengyel létedre ne értsd, amikor Lengyelország stratégiája éppen az, hogy a kelet felé terjeszkedő EU/NATO és a visszaszoruló Oroszország miatt majd Lengyelországnak is leesik egy kis terület a Baltikumból, Belaruszból és Ukrajnából is.
Mielőtt tiltakoznál, láttam egy lengyel geopolitikus kb. 2 órás előadását, amelyet erről tartott NATO katonáknak.
De mi epp az EU ellen vagyunk. Miert akarnank novelni a nemetek gazdasagi szovetseget? Igen, az igaz, hogy nyilvan bomlasztjuk a Belarusz, Gruz,... akarmi terseget, de sosem a nemetekkel (EU), hanem az UK-val egyutt. Az EU es a NATO az ket eltero dolog.
(Amugy akarmit is lattal, tuti nem akarunk semmilyen hatarmodositast. Az oke, ha gazdasagi befolyasra gondoltal keleten (Gruz, belarusz, ...) de az nem lehet a mienk, ha a nemeteke. Vagy-vagy.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
De mi epp az EU ellen vagyunk. Miert akarnank novelni a nemetek gazdasagi szovetseget? Igen, az igaz, hogy nyilvan bomlasztjuk a Belarusz, Gruz,... akarmi terseget, de sosem a nemetekkel (EU), hanem az UK-val egyutt. Az EU es a NATO az ket eltero dolog.
(Amugy akarmit is lattal, tuti nem akarunk semmilyen hatarmodositast. Az oke, ha gazdasagi befolyasra gondoltal keleten (Gruz, belarusz, ...) de az nem lehet a mienk, ha a nemeteke. Vagy-vagy.

Ó, az az előadó még azt is kifejtette, hogy ti lengyelek a Baltikumtól egészen le a román Duna-deltáig saját műveleti területeteknek (!) tartjátok a térséget, sőt, még azt is elmondta, hogyan segítenétek Romániának Oroszország ellen. (A hangsúly szerintem itt nem Románián van, hanem azon, hogy ürügy kell a NATO felé, miért legyen a tiétek Nyugat-Ukrajna, mivel nyilván azon keresztül tudnátok csak támogatni Romániát.)
Ami pedig a németeket illeti, nem vagytok ti buták, a németek felé is élesítitek a késeiteket, úgyhogy ha már elértétek kelet felé a maximumot, amit lehetett, és ha Moszkva esetleg erősebbnek bizonyul, akkor második célpontnak ott lesznek nektek a németek.
Akkor persze már Moszkva és az általad utált Szovjetunió szövetségében fogjátok támadni Németországot...
szóval, nem, persze, hogy nem akarjátok ti növelni a németek gazdasági szövetségét. A németek viszont akarják, az oroszok ellen, egészen az Uralig.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
@Lengyel_medik

mielőtt megkérdezed, ki volt az előadó, sikerült előbányásznom:

Én ezt a videóját néztem végig (bekapcsolt angol felirattal):

De ez is érdekes lehet:

Lengyelül van, sajnos nem értem, de segíthetsz megérteni :)

És ebből az jön le, hogy nagyon is értitek ti, hogy mekkora világháborús veszély van, csak ti ebben lehetőséget láttok.
Még azt is kikalkuláltátok, hogy Kína majd hogyan fogja elvonni az USA figyelmét Európáról! (Amit én is mondok...)
Szóval még ennek veszélyével is tisztában vagytok, ennek tudatában külpolitizáltok úgy, ahogy.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Ó, az az előadó még azt is kifejtette, hogy ti lengyelek a Baltikumtól egészen le a román Duna-deltáig saját műveleti területeteknek (!) tartjátok a térséget, sőt, még azt is elmondta, hogyan segítenétek Romániának Oroszország ellen. (A hangsúly szerintem itt nem Románián van, hanem azon, hogy ürügy kell a NATO felé, miért legyen a tiétek Nyugat-Ukrajna, mivel nyilván azon keresztül tudnátok csak támogatni Romániát.)
Ami pedig a németeket illeti, nem vagytok ti buták, a németek felé is élesítitek a késeiteket, úgyhogy ha már elértétek kelet felé a maximumot, amit lehetett, és ha Moszkva esetleg erősebbnek bizonyul, akkor második célpontnak ott lesznek nektek a németek.
Akkor persze már Moszkva és az általad utált Szovjetunió szövetségében fogjátok támadni Németországot...
szóval, nem, persze, hogy nem akarjátok ti növelni a németek gazdasági szövetségét. A németek viszont akarják, az oroszok ellen, egészen az Uralig.
Szerintem a nemetek mar foladtak azt a tervet. En beszeltem magas rangu nemet diplomataval par eve, azt mondta, hogy hiba volt megprobalni ukrajant behuzni az EU-ba.
Az sem logikus, hogy onszantunkbol akarnank harcolni a nemetek ellen, hiszen nekunk most pont kenyelmes, hogy a nemetek gyengek. Minek akarnank nyugaton szitani a feszultseget, amikor minden eronk keletre figyel? Azt alairom, hogy a lengyel politikus talan meg a magyar politikusnal is hulyebb, na de ennyire?
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Szerintem a nemetek mar foladtak azt a tervet. En beszeltem magas rangu nemet diplomataval par eve, azt mondta, hogy hiba volt megprobalni ukrajant behuzni az EU-ba.
Az sem logikus, hogy onszantunkbol akarnank harcolni a nemetek ellen, hiszen nekunk most pont kenyelmes, hogy a nemetek gyengek. Minek akarnank nyugaton szitani a feszultseget, amikor minden eronk keletre figyel? Azt alairom, hogy a lengyel politikus talan meg a magyar politikusnal is hulyebb, na de ennyire?

Megadtad a választ saját magadnak: "Minek akarnank nyugaton szitani a feszultseget, amikor minden eronk keletre figyel?"

Amikor.

Amikor minden erőtök még keletre figyel, akkor még nem. Majd utána.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
@Lengyel_medik

mielőtt megkérdezed, ki volt az előadó, sikerült előbányásznom:

Én ezt a videóját néztem végig (bekapcsolt angol felirattal):

De ez is érdekes lehet:

Lengyelül van, sajnos nem értem, de segíthetsz megérteni :)

És ebből az jön le, hogy nagyon is értitek ti, hogy mekkora világháborús veszély van, csak ti ebben lehetőséget láttok.
Még azt is kikalkuláltátok, hogy Kína majd hogyan fogja elvonni az USA figyelmét Európáról! (Amit én is mondok...)
Szóval még ennek veszélyével is tisztában vagytok, ennek tudatában külpolitizáltok úgy, ahogy.
Huh, 2 oras, majd azert megnezem egyszer ha raerek, most csak beleporgettem. Annyi azert mar most egyertelmu, hogy a kivetitett terkepen nem Lengyelorszag hatarai vannak, hanem az orosz vilagtol nyugatra eso terulet, aminek csak egy resze Lengyelorszag. De igen, nyilvanvalo, hogy a lengyel kormany torekszik ezen teruleteket (belarusz, ukrajna,...) levalasztani az orosz vilagrol. (Amugy szerintem nem sok sikerrel.) De ebbol egyaltalan nem kovetkezik, hogy az EU keletre terjeszkedne. Amugy az eloado nem tunik tul elfogultnak, a vegen egy kerdesre reagalva azt mondja, hogy nem tudja ki csinalta a Smoleński katasztrofat. Nem vadolja az oroszokat vele. (De meg csak belepillantottam, majd ha lesz idom vegignezem, koszi)
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Huh, 2 oras, majd azert megnezem egyszer ha raerek, most csak beleporgettem. Annyi azert mar most egyertelmu, hogy a kivetitett terkepen nem Lengyelorszag hatarai vannak, hanem az orosz vilagtol nyugatra eso terulet, aminek csak egy resze Lengyelorszag. De igen, nyilvanvalo, hogy a lengyel kormany torekszik ezen teruleteket (belarusz, ukrajna,...) levalasztani az orosz vilagrol. (Amugy szerintem nem sok sikerrel.) De ebbol egyaltalan nem kovetkezik, hogy az EU keletre terjeszkedne. Amugy az eloado nem tunik tul elfogultnak, a vegen egy kerdesre reagalva azt mondja, hogy nem tudja ki csinalta a Smoleński katasztrofat. Nem vadolja az oroszokat vele. (De meg csak belepillantottam, majd ha lesz idom vegignezem, koszi)

Persze, hogy nem Lengyelország határai vannak a kivetített térképen, amikor az egész világ helyzetét mutatja be a térképen. A műveleti területetek nagyságára vonatkozó kijelentést szóban mondja el.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Persze, hogy nem Lengyelország határai vannak a kivetített térképen, amikor az egész világ helyzetét mutatja be a térképen. A műveleti területetek nagyságára vonatkozó kijelentést szóban mondja el.
Akkor itt tisztazni kellene valamit. Egyszer azt irod, hogy "ürügy kell a NATO felé, miért legyen a tiétek Nyugat-Ukrajna", maskor meg azt irod, hogy persze, hogy nem, az csak muveleti terulet szerintunk. De azzal meg mi a baj, hogy lengyel muveleti terulet egy orosz-NATO haboru eseten? Megis kinek kellene ott harcolnia, Belgiumnak? Nyilvan a legjobb ha nem lesz haboru, de ha lesz, akkor logikus, hogy Lengyelorszag lesz ott a NATO, nem mondjuk Hollandia. En amugy (bar nem neztem meg vegig, csak atporgettem) nem latok benn egyelore semmi kulonoset. A klasszikus Fulda, Karpatok, Balti-Fekete tenger stb sztori, mint a hideghaboruban, csak kozben a NATO keletebbre jutott.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Akkor itt tisztazni kellene valamit. Egyszer azt irod, hogy "ürügy kell a NATO felé, miért legyen a tiétek Nyugat-Ukrajna", maskor meg azt irod, hogy persze, hogy nem, az csak muveleti terulet szerintunk. De azzal meg mi a baj, hogy lengyel muveleti terulet egy orosz-NATO haboru eseten? Megis kinek kellene ott harcolnia, Belgiumnak? Nyilvan a legjobb ha nem lesz haboru, de ha lesz, akkor logikus, hogy Lengyelorszag lesz ott a NATO, nem mondjuk Hollandia. En amugy (bar nem neztem meg vegig, csak atporgettem) nem latok benn egyelore semmi kulonoset. A klasszikus Fulda, Karpatok, Balti-Fekete tenger stb sztori, mint a hideghaboruban, csak kozben a NATO keletebbre jutott.

Azért az érdekes, hogy a Duna-delta mióta lengyel műveleti terület, de ám legyen. Nincs vele bajom.
Kissé mosolygok azon, hogy a videóban nem látsz semmi különöset, mivel pont azt a scenáriót mondja el, amit én szoktam írni itt a fórumon. (pl. mi teszi lehetővé, hogy Amerika félrenézzen és cserbenhagyja Európát Oroszországgal szemben, stb. ezt is elmondja, pont úgy, mint ahogy én szoktam)
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Azért az érdekes, hogy a Duna-delta mióta lengyel műveleti terület, de ám legyen. Nincs vele bajom.
Kissé mosolygok azon, hogy a videóban nem látsz semmi különöset, mivel pont azt a scenáriót mondja el, amit én szoktam írni itt a fórumon. (pl. mi teszi lehetővé, hogy Amerika félrenézzen és cserbenhagyja Európát Oroszországgal szemben, stb. ezt is elmondja, pont úgy, mint ahogy én szoktam)
Mondom nem neztem meg vegig, hat 2x2 oras.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Status
Not open for further replies.