[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 499
19 718
113
Boki, azt meg tudnád mondani légyszives, hogy mi a franc célja van ezzel Putyinnak, hogy hagyja, hogy az atomerőművet lőhessék az ukránok?
Elég a térképre nézni, jelenleg a Dnyeper túlpartján nincs akkora terület orosz ellenőrzés alatt, amekkora elég lenne az ukrán tűzérség távoltartására. Valószínűleg több mobil üteg dolgozik ebben az irányban, és kutya nehéz mindet kiszűrni és felszámolni. A kaprok most ezt használják ki, hiszen valamit tenniük kell, mert télen az erőmű elektromos energiája úgy kell nekik, mint egy falat kenyér, és ha az oroszok átkötik a saját hálózatukra, akkor az csúnya pofon lesz a hoholoknak. Meg aztán meglátták a lehetőséget - egyfajta végső kétségbeesésükben - hogy a hanyatló figyelmet ismét élénkké lehet tenni, ha a nyugatnak a saját bőrét is félteni szükséges.
Érdekes ősz/tél elé nézünk...
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 854
14 822
113
szándékos színjátékot látunk
Szerintem itt fogtad meg a lényeget.

Ami hónapok óta zajlik Ukrajnában inkább egy üzleti jellegű, háborús Operettjátéknak néz ki, nem valódi háborúnak.
Annyi érthetetlen "furcsaság" zajlik odaát, hogy aki az Akadémián harcművészetet tanult, lassan úgy érezheti magát hogy egy elme gyógyintézetbe került..
A világ totális gazdasági uralmáért, átalakításáért folyik a harc, az emberek figyelmét Ukrajna áldozó füstjével vonják el erről.
Pld: a magyar kkv-k most kapnak új áramdíj ajánlatot az MVM től : 237 Ft/ kWh. Hányan élik ezt túl? Talán a gyertyaöntő kisiparos..
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113

Az ukrán fegyveres erők nyugati nagy hatótávolságú fegyverekkel tüzérségi csapást mértek a Zaporizzsjai Atomerőműre – közölte a RIA Novosztyinak az Energodar adminisztráció sajtószolgálata.

“Tüzérségi csapásokat jegyeztek fel a zaporizzsjai atomerőmű területén. A kapott információk szerint a csapáshoz nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket használtak, és a tűz a Dnyeper folyó túloldaláról érkezett. A lövedékek az üzem egyik adminisztratív épületének közvetlen közelében robbantak fel. Az erőmű kritikus létesítményei nem sérültek meg” – mondta a közigazgatás egyik képviselője.
Tisztázta, hogy az állomás dolgozói között az áldozatokról szóló információk tisztázása folyamatban van.
@SirHiggins ezen neked te gy..ér angolszász sz..ó mia fax röhögni való van ? Az ilyen reakciók miatt pont úgy tiltanék mindenkit mint akik a halottakon vihognak !
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Igazad van.
Azt írtam már a "Különleges Hadművelet" első hónapja után, hogy az Ukrajnában történtek tulajdonképpen egy éles körülmények között, dollár milliárdok felemésztésével folytatott fegyver tesztelés...
Nyugatról, viszonylag kis mennyiségű fegyvert, hozzájuk valamennyi lőszer nagy pénzért elszámolt segélyként hadszintérre betolva - velük szembe az oroszok leselejtezendő régi raktárszökevényeket és ki tudja mikori lőszereket állítanak ki, mozgósítás nélkül.
Kezelésükhöz Nyugati részről az ukránok vállalják a fő véráldozatot.
A legkülönbözőbb fegyverrendszerek kis mennyiségben, korlátozott lőszer javadalmazással élesben tesztelve, és az oroszok által leselejtezve.

Lehet a jegyzőkönyveket mindkét oldalról kipipálni, jöhet a következő, addig még nem használt fegyverrendszerek éles tesztje.

A NATO rendszereit irányító USA azért nagyon vigyáz arra, hogy pont az egyik hónapról a másikra való kitartásig elegendő fegyverrendszert, lőszert küldje ukrajnának - nehogy a tesztidőszak ideje korán véget érjen.
Így tehát mint az ukrán női hadkötelesek tervezett utazási visszatartása (okt 1 től) is mutatja itt akár több évig elhúzódó, állóháborúvá merevedhet a konfliktus.

Hacsak valami közbe nem jön - mint Hofi Géza mondta..
félig igaz
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 749
113
Boki, azt meg tudnád mondani légyszives, hogy mi a franc célja van ezzel Putyinnak, hogy hagyja, hogy az atomerőművet lőhessék az ukránok?
Ha visszalőnének az oroszok,mi lenne az ukrán /nyugati narratíva? Oroszok lövik az ukránokat az Zaporozsei atomerőmüből. Nyugaton tudják, hogy az ukránok lövik az atomerőmüvet, de direkt az ukrán hazugságokat terjesztik, a hazugságukkal etetik a nyugati (tájékoztlan,képzetlen) embereket.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 912
5 233
113
Castel szerint az eredeti orosz tervek sikeressége perceken múlott.
Levgőből lezárni nem lehet, de az infrastruktúrát szét lehet bombázni. Hány bevetést repültek ilyen céllal az oroszok? Nullát.
Hány kalibr vagy kinzsal ment a rava-ruszkai és a lvovi vasúthálózat felszámolására? 1-2?
Nem jutottak kijevig? Dehogynem, hát Gosztomel, Irpiny, Bucsa melyik város agglomerációja?

Oké, nem sikerült az elsődleges stratégiai célt elérni. Miért nem volt másodlagos? Miért nem voltak alternatív taktikai elképzelések az eredeti stratégia végrehajtására, ha elakadnak?

Északon eleve Belorusziából támadtak, az uánpótlási vonal sem volt hosszú, repterek is vannak, és valszeg az ország nyugati része annyira se volt védett, mint a déli.
Te ugyanígy kivontad volna a csapatokat onnan? Miután hetekig szenvedsz a megtartással? Miért nem vonultak Zsitomír, Rovnó, Luck felé?

Novovolinszkig folyami határ van, ahol egy átkelő sem lett lebombázva: sztarovojtove 40km-re sincs belorusztól, Novovolinszk 90, Rava-ruszka 180, Seginy 250km. Ez alatt lengyelből 1 jelentéktelen, kacskaringós hegyi vasútvonal van, és utána már csak az ungvári.
Legkésőbb március közepén fel kellett volna ismerni, hogy elsődleges feladat a lengyelből érkező utánpótlás elvágása.
Ebben azért egyetértünk gondolom.
Hogy ehhez ne lett volna meg se a képesség, se a helyzeti előny, azt nem hiszem el.

  • tessék-lássék módon nem lehet hadakozni, amikor a másik oldalon az USA áll. mi áll annak a hátterében, hogy mégis ez történik?
  • a belorusz hadsereget is be kellett volna/ be kellene vetni - kovel, luck, rovnó irányba. ha erre lojalítást érintő félelmek miatt nincs mód, akkor pláne nem lehet az első pontban írtaknak megfelelően harcolni.
  • ha a nyugati média úgyis azt adja elő, hogy válogatás nélkül pusztítják a civileket, akkor nem az kell legyen az elsődleges szempont, hogy Vánja bácsi, és Natasa néniék panelje nehogy találatot kapjon, nehogy áram, fűtés és víz nélkül maradjanak szegénykék
  • miért nincsenek komoly, nagyszámú bevetéssel járó légi hadjáratok? veszteség így is van, úgy maximum az elején lett volna, de le lehetett volna darálni a komoly veszélyt jelentő légvédelmi eszközöket. te biztos jobban értesz hozzá: miért nincs olyan, hogy egyszerre legalább 20-30 géppel előbb a volinyi és a rovnói területet lövik pár napig, aztán lvov és tarnopol?
  • miért nincs megbénítva a telekommunikáció ukrajnában? kijevben ledöntötték a TV tornyot, oszt jónapot. Dnyepertől nyugatra ugyanúgy élik az emberek a hétköznapjaikat. Tv-t néznek, neteznek, telefonálgatnak. Vasúti közlekedés van ukrajna és európa között!!! Politikusok járnak oda parolázni folyamatosan.

Te komolyan azon a véleményen vagy, hogy ez azért nem történt meg, mert az oroszok nem rendelkeznek azzal a képességgel technikailag, ami ehhez szükséges?

Én ezt nem vagyok hajlandó elhinni. Ehelyett azt gondolom, hogy két ok lehetséges:
  • vagy személyes, emberi okai vannak - vezetésben nincs hajlandóság, merészség olyan szintre eszkalálni a folyamatot, ahol a technikai/számbeli fölény érvényesíthető lenne, vagy komolyan ennyire korlátozottak a kognitív képességek, illetve maga a rendszer ennyire monolitikus, hogy nem képes folyamatos helyzetértékelés alapján módosítani a taktikán és akár a stratégián is.
  • szándékos színjátékot látunk
Az első esetben érik egy puccs, jönniük kell a keményvonalasoknak, mert a nyugati szóhasználat most már elég konkrétan az orosz államiság elpusztítását jelöli ki célként, márpedig a támadás elindítására pont azért került sor, mert ennek elkerülésére már nem láttak más módot.

A második eset túl komplex ahhoz, hogy tudjuk mi a valódi cél. Nyilván nem olyan elrugaszkodott dologra gondolok, mint amit bagoly terjeszt, de olyasmit el tudok képzelni, hogy európa, főleg kelet, lassan lenulázza a védelmi képességeit, mindent odaad az orosznak, miközben mi az orosz veszteségekről valós képpel nem rendelkezünk. Ehhez jön még az energiával és nyersanyagokkal való viszontszankciózgatás, és a kérdés, hogy egy téli éhséglázadás, gazdasági összeomlás milyen társadalmi folyamatokt indít el európában, melyik tagállam lép ki elsőnek az EU-ból, és mi lesz az USA európai jelenlétével vagy befolyásával?
Nem tudom mi lesz a kifutása a dolognak, de nem tartom kizártnak, hogy Narva orosz város legyen, vagy Bialisztok ne a Belorusz tagköztársaság része legyen. Ez egy olyan 4 dimenziós sakkjátszma, ahol mi max annyit tudunk, hogy kik játszanak...

Amit tudok/látok viszont, az az, hogy európának nem lehet érdeke egy felbuffolt, amerika seggéből éppen csak kilógó, és bármikor önjáróvá váló ukrajna, lengyelország és románia. Az USA jelenleg az intermariumot építi, amit minden európai szempont szerint meg kell akadályozni. Hogy ezt a németek, a franciák és az olaszok nem látják, az elképesztő.
https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Europe_and_New_Europe
Európa nem nullázza le a védelmi képességeit véleményem szerint.Csak F35-ből több száz darab érkezik
ugyanmár
Kína mit lépett a Belgrádi nagykövetségének (kínai területnek számít) lebombázására?
Támadás előtti 1-2 percben figyelmeztetni kell a forró dróton, hogy a sztarovojtovei híd éppen megsemmisül, esetleges légtérsértésekért, átlövésért elnézést kérünk, nem az adott ország vagy a NATO ellen irányul, a kártérítést majd megbeszéljük stb stb.
Egyébként meg Putyin helyében, ha már úgyis arcoskodott a háború előtt, konkrétan kijelentettem volna, hogy minden fegyverszállítás külső beavatkozásnak, Oroszország elleni támadásnak minősül, és hadba lépésként értékelik.

Mi sem szálltunk be a délszláv háborúba, pedig esett magyar földre szerb lövedék...
Ha közvetlenül támadnák a lengyel-ukrán határátkelőket nem valószínű hogy "válasz"nélkül maradna.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 677
113
@SirHiggins ezen neked te gy..ér angolszász sz..ó mia fax röhögni való van ? Az ilyen reakciók miatt pont úgy tiltanék mindenkit mint akik a halottakon vihognak !
Vigyázz kérlek a vérnyomásodra.
Annak szólt -nem mintha meg kellene magyaráznom bárkinek is, hogy majd ha a NAÜ ott lesz és
lesznek hitelt érdemlő bizonyítékok, nem csak az orosz agitprop, akkor elhiszem. Addig csak hisztike.
Annyit kamuzott itt már mindkét oldal, hogy nem fogok beszpni minden egyoldalú kommunikációt.
Halottakon meg nem vihogtam, sőt kifejezetten örülök, hogy a kezdeti 'hullapornó' időszaka elmúlt nagyjából.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 796
113
Borzasztó jó kérdések! Nagyon szeretném tudni én is ezekre a választ. Írtam egy hozzászólást pár perce a Nagy sakktábla topikba, kérlek olvasd el.
Én attól tartok, hogy a kérdéseidre a válasz az, hogy nem Putyin indította el a háborút feb. 24-én... ezért hagyták abba az északról támadást, és ezért nem lövik szét a Nyugat-Ukrajnán keresztül érkező fegyverszállítmányokat sem.
Putyin már nem tudott mit csinálni, mivel előtte elismerték függetlennek a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokat, akkor oda már be kellett vonulnia rendesen az orosz hadseregnek (miután már a háború elindult Putyintól függetlenül feb.24-én), de véleményem szerint Putyin célja az, hogy valamilyen indokkal abbahagyja a hadműveleteket és kivonuljon Ukrajnából. Mivel a háborút nem ő indította el...
Ha kivonul akkor vége a 80 százalékos támogatottságnak, és gyorsan leszalad 8 százalékra. Az orosz néplélek megköveteli, hogy nyerje meg a háborút. Mi lesz így a medvén lovagló Punyin képpel? Ha a fele igaz annak amit írtál, akkor az orosz vezetés túl tolta otthon a propagandát. Szerintem
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 013
113
Ha visszalőnének az oroszok,mi lenne az ukrán /nyugati narratíva? Oroszok lövik az ukránokat az Zaporozsei atomerőmüből. Nyugaton tudják, hogy az ukránok lövik az atomerőmüvet, de direkt az ukrán hazugságokat terjesztik, a hazugságukkal etetik a nyugati (tájékoztlan,képzetlen) embereket.
Akár az atomerőművön kívülről is lőhetnének.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 749
113

Az ukrán fegyveres erők nyugati nagy hatótávolságú fegyverekkel tüzérségi csapást mértek a Zaporizzsjai Atomerőműre – közölte a RIA Novosztyinak az Energodar adminisztráció sajtószolgálata.

“Tüzérségi csapásokat jegyeztek fel a zaporizzsjai atomerőmű területén. A kapott információk szerint a csapáshoz nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket használtak, és a tűz a Dnyeper folyó túloldaláról érkezett. A lövedékek az üzem egyik adminisztratív épületének közvetlen közelében robbantak fel. Az erőmű kritikus létesítményei nem sérültek meg” – mondta a közigazgatás egyik képviselője.
Tisztázta, hogy az állomás dolgozói között az áldozatokról szóló információk tisztázása folyamatban van.

Ukrán fegyveres erők által mért tüzérségi csapást az Energodari Zaporizsijei atomerőműve területén 155 mm-es NATO-lövedékekkel hajtották végre, amerikai M739-es biztosítékokkal, amelyek maradványait az ágyúzás helyén gyűjtötték össze.

6Zp1hKK2ha4.jpg

uP7tRrhJqKM.jpg

8ecVmw5UPtQ.jpg
92EZ2tK_wMo.jpg

f4Op1WEl50E.jpg
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
Elég a térképre nézni, jelenleg a Dnyeper túlpartján nincs akkora terület orosz ellenőrzés alatt, amekkora elég lenne az ukrán tűzérség távoltartására. Valószínűleg több mobil üteg dolgozik ebben az irányban, és kutya nehéz mindet kiszűrni és felszámolni. A kaprok most ezt használják ki, hiszen valamit tenniük kell, mert télen az erőmű elektromos energiája úgy kell nekik, mint egy falat kenyér, és ha az oroszok átkötik a saját hálózatukra, akkor az csúnya pofon lesz a hoholoknak. Meg aztán meglátták a lehetőséget - egyfajta végső kétségbeesésükben - hogy a hanyatló figyelmet ismét élénkké lehet tenni, ha a nyugatnak a saját bőrét is félteni szükséges.
Érdekes ősz/tél elé nézünk...

Értem, csak a Dnyeper túlpartján lehetett volna a terület orosz ellenőrzés alatt, ha a Putyin rendesen mozgósított volna, és úgy támad.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
Ha kivonul akkor vége a 80 százalékos támogatottságnak, és gyorsan leszalad 8 százalékra. Az orosz néplélek megköveteli, hogy nyerje meg a háborút. Mi lesz így a medvén lovagló Punyin képpel? Ha a fele igaz annak amit írtál, akkor az orosz vezetés túl tolta otthon a propagandát. Szerintem

Éppen ezért tudom (sajnos) elképzelni, hogy Putyin az atomerőmű katasztrófájában látja az arcvesztés nélküli visszavonulás lehetőségét. Hiszen ha kiszóródik valami sugárzás, akkor teljesen logikusan elmondhatja otthon, hogy akkor cselekszik felelősségteljesen, ha visszavonja a katonáit Ukrajnából, hogy ne tegye ki őket a sugárzásnak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 826
78 012
113
Castel szerint az eredeti orosz tervek sikeressége perceken múlott.
Levgőből lezárni nem lehet, de az infrastruktúrát szét lehet bombázni. Hány bevetést repültek ilyen céllal az oroszok? Nullát.
Hány kalibr vagy kinzsal ment a rava-ruszkai és a lvovi vasúthálózat felszámolására? 1-2?
Nem jutottak kijevig? Dehogynem, hát Gosztomel, Irpiny, Bucsa melyik város agglomerációja?

Oké, nem sikerült az elsődleges stratégiai célt elérni. Miért nem volt másodlagos? Miért nem voltak alternatív taktikai elképzelések az eredeti stratégia végrehajtására, ha elakadnak?

Északon eleve Belorusziából támadtak, az uánpótlási vonal sem volt hosszú, repterek is vannak, és valszeg az ország nyugati része annyira se volt védett, mint a déli.
Te ugyanígy kivontad volna a csapatokat onnan? Miután hetekig szenvedsz a megtartással? Miért nem vonultak Zsitomír, Rovnó, Luck felé?

Novovolinszkig folyami határ van, ahol egy átkelő sem lett lebombázva: sztarovojtove 40km-re sincs belorusztól, Novovolinszk 90, Rava-ruszka 180, Seginy 250km. Ez alatt lengyelből 1 jelentéktelen, kacskaringós hegyi vasútvonal van, és utána már csak az ungvári.
Legkésőbb március közepén fel kellett volna ismerni, hogy elsődleges feladat a lengyelből érkező utánpótlás elvágása.
Ebben azért egyetértünk gondolom.
Hogy ehhez ne lett volna meg se a képesség, se a helyzeti előny, azt nem hiszem el.

  • tessék-lássék módon nem lehet hadakozni, amikor a másik oldalon az USA áll. mi áll annak a hátterében, hogy mégis ez történik?
  • a belorusz hadsereget is be kellett volna/ be kellene vetni - kovel, luck, rovnó irányba. ha erre lojalítást érintő félelmek miatt nincs mód, akkor pláne nem lehet az első pontban írtaknak megfelelően harcolni.
  • ha a nyugati média úgyis azt adja elő, hogy válogatás nélkül pusztítják a civileket, akkor nem az kell legyen az elsődleges szempont, hogy Vánja bácsi, és Natasa néniék panelje nehogy találatot kapjon, nehogy áram, fűtés és víz nélkül maradjanak szegénykék
  • miért nincsenek komoly, nagyszámú bevetéssel járó légi hadjáratok? veszteség így is van, úgy maximum az elején lett volna, de le lehetett volna darálni a komoly veszélyt jelentő légvédelmi eszközöket. te biztos jobban értesz hozzá: miért nincs olyan, hogy egyszerre legalább 20-30 géppel előbb a volinyi és a rovnói területet lövik pár napig, aztán lvov és tarnopol?
  • miért nincs megbénítva a telekommunikáció ukrajnában? kijevben ledöntötték a TV tornyot, oszt jónapot. Dnyepertől nyugatra ugyanúgy élik az emberek a hétköznapjaikat. Tv-t néznek, neteznek, telefonálgatnak. Vasúti közlekedés van ukrajna és európa között!!! Politikusok járnak oda parolázni folyamatosan.

Te komolyan azon a véleményen vagy, hogy ez azért nem történt meg, mert az oroszok nem rendelkeznek azzal a képességgel technikailag, ami ehhez szükséges?

Én ezt nem vagyok hajlandó elhinni. Ehelyett azt gondolom, hogy két ok lehetséges:
  • vagy személyes, emberi okai vannak - vezetésben nincs hajlandóság, merészség olyan szintre eszkalálni a folyamatot, ahol a technikai/számbeli fölény érvényesíthető lenne, vagy komolyan ennyire korlátozottak a kognitív képességek, illetve maga a rendszer ennyire monolitikus, hogy nem képes folyamatos helyzetértékelés alapján módosítani a taktikán és akár a stratégián is.
  • szándékos színjátékot látunk
Az első esetben érik egy puccs, jönniük kell a keményvonalasoknak, mert a nyugati szóhasználat most már elég konkrétan az orosz államiság elpusztítását jelöli ki célként, márpedig a támadás elindítására pont azért került sor, mert ennek elkerülésére már nem láttak más módot.

A második eset túl komplex ahhoz, hogy tudjuk mi a valódi cél. Nyilván nem olyan elrugaszkodott dologra gondolok, mint amit bagoly terjeszt, de olyasmit el tudok képzelni, hogy európa, főleg kelet, lassan lenulázza a védelmi képességeit, mindent odaad az orosznak, miközben mi az orosz veszteségekről valós képpel nem rendelkezünk. Ehhez jön még az energiával és nyersanyagokkal való viszontszankciózgatás, és a kérdés, hogy egy téli éhséglázadás, gazdasági összeomlás milyen társadalmi folyamatokt indít el európában, melyik tagállam lép ki elsőnek az EU-ból, és mi lesz az USA európai jelenlétével vagy befolyásával?
Nem tudom mi lesz a kifutása a dolognak, de nem tartom kizártnak, hogy Narva orosz város legyen, vagy Bialisztok ne a Belorusz tagköztársaság része legyen. Ez egy olyan 4 dimenziós sakkjátszma, ahol mi max annyit tudunk, hogy kik játszanak...

Amit tudok/látok viszont, az az, hogy európának nem lehet érdeke egy felbuffolt, amerika seggéből éppen csak kilógó, és bármikor önjáróvá váló ukrajna, lengyelország és románia. Az USA jelenleg az intermariumot építi, amit minden európai szempont szerint meg kell akadályozni. Hogy ezt a németek, a franciák és az olaszok nem látják, az elképesztő.
https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Europe_and_New_Europe
Perceken múlt az, hogy nem kapták el Zelenszkíjt. Ez a tervük múlt perceken nem az egész. Ők azt feltételezték, hogy Zelenszkíj kikapcsolásával összeomlik az egész ukrán vezetés. Mára azért látaszil, hogy nem ilyen fejnehéz az ukrán állam és haderő. 8 évig készültek a háborúra és fel is készültek rá, még ha nem is tökéletesen.

Aglomeráció nem a város maga.

Nem gondolod, hogy azért nem törik magukat az oroszok, mert nagyon jól tudják, hogy úgy sem képesek lezárni a ahtárt még reészlegesen sem? Az ukrán és ezzel együtt a NATO logisztika sokkal kevésbé vasút központú mint az orosz. Nagyon egyszerűen azzal tudnám ezt szemléltetni, hogy egy NATO dandárnak minimum dupla akkora teherautós kapacitása van mint egy orosz dandárnak. Ha szétbombázod a vasutat attól még közúton vígan el tudják látni az ukránokat (főleg úgy, hogy nem csak a katonai, hanem a civil járműpark is részt vehet és részt is vesz a haderő közúti szállításaiban).

Igen, komolyan azt gondolom, hogy a békeidős orosz hadsereg nem képes annál többre mint amit nap mint naplátunk Február 24. óta.
De visszakérdezek! Te komolyan azt gondolod, hogy az oroszok direk haladnak tetű tempóban, direkt pusztíttatják el a technikai állományuk 20-25%-át és ezzel együtt jópárezer orosz katonát szándékosan lövetnek le? Nem! Ez azért van mert a békeidős orosz hadsereg erre képes. Haa mozgósítanának akkor hatványozottan nőnének a lehetőségeik, de nem mozgósítanak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 826
78 012
113
Ez a videó nagyon jól megmutatja, hogy miért kell AHEAD lőszert használni a hagyományos helyett...
Boki, azt meg tudnád mondani légyszives, hogy mi a franc célja van ezzel Putyinnak, hogy hagyja, hogy az atomerőművet lőhessék az ukránok?
Rajzolj egy 70km sugarú kört az erőműtől a Dnyepper túlpartjára. Ekkora területet kéne elfoglalniuk ahhoz, hogy még HIMARS-al se tudják támadni az ukránok az erőművet. Ha az ATACMS-el is számolsz akkor a sugár 300km...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 463
46 504
113
Ha visszalőnének az oroszok,mi lenne az ukrán /nyugati narratíva? Oroszok lövik az ukránokat az Zaporozsei atomerőmüből. Nyugaton tudják, hogy az ukránok lövik az atomerőmüvet, de direkt az ukrán hazugságokat terjesztik, a hazugságukkal etetik a nyugati (tájékoztlan,képzetlen) embereket.
Nekem van egy olyan sejtésem, hogy a tél közeledtével a nyugati közvéleményt egészen más dolgok foglalkoztatják majd. Egyébként, ha úgyis egy valótlan narratívát terjesztenek, akkor teljesen mindegy. Ennél rosszabb híre már nem lehet Oroszországnak, hiszen már kilenc európai ország tagadta meg a vízumot az oroszoktól. Lehet, hogy EU-s szankció lesz belőle.
Én egy dologgal tudom magyarázni a jelenlegi tili-tolit, készülnek, vagy legalábbis tartanak a háború ekszkalációjától. Ezt hangoztatják is, hogy a NATO megpróbálja kiprovokálni a beavatkozást.
Egyébként Nyugaton sem mindenki tájékozatlan, a kommentekből legalábbis ez látszik. Van egy kisebb csoport, aki többoldalúan igyekszik tájékozódni.
Nekem is van egy félelmem, hogy az orosz-ukrán tili-toli csak előjáték. Ne legyen igazam. De az USA mindent el fog követni, hogy a trónon maradjon, és sakkba tartsa az egész világot. Ezt nem hiszem, hogy az oroszok nem mérték fel, mikor elindították a hadműveletet. Szerintem, ezért van az, hogy a haderő és az eszközök kisebb részével folytatja ezt a háborút. Gondolom, hogy az atomháború réme tartja vissza a Nyugatot a katonai beavatkozástól.
Érdekes, egy idő óta a NATO főtitkára sem mondja el naponta, hogy nem avatkoznak be. Bezzeg a szerb-koszovói konfliktusba már belengették a beavatkozást.
Azt hiszem, velem együtt ti is türelmetlenek vagytok. Úgy kell nekünk ez a konfliktus, mint tótnak a hanyattesés. Szeretnénk már túllenni rajta, és visszatérni a békeidők viszonyai közé. Bár ez már nem lehetséges.
A világ erőforrásaiért megy a harc, szerintem. Valahol olvastam, hogy az erőforrások és a természeti erők kiaknázásában az USA 240%-on áll, Oroszország 80%-on. Az Északi-sarkra is egyre több ország tart igényt. Vagy a Földközi-tengeri gázmezőkért is megy a küzdelem.
Belegondolni is szörnyű, hogy József Attila 2 milliárdjához képest már 8 milliárdnál tartunk.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 463
46 504
113
Perceken múlt az, hogy nem kapták el Zelenszkíjt. Ez a tervük múlt perceken nem az egész. Ők azt feltételezték, hogy Zelenszkíj kikapcsolásával összeomlik az egész ukrán vezetés. Mára azért látaszil, hogy nem ilyen fejnehéz az ukrán állam és haderő. 8 évig készültek a háborúra és fel is készültek rá, még ha nem is tökéletesen.

Aglomeráció nem a város maga.

Nem gondolod, hogy azért nem törik magukat az oroszok, mert nagyon jól tudják, hogy úgy sem képesek lezárni a ahtárt még reészlegesen sem? Az ukrán és ezzel együtt a NATO logisztika sokkal kevésbé vasút központú mint az orosz. Nagyon egyszerűen azzal tudnám ezt szemléltetni, hogy egy NATO dandárnak minimum dupla akkora teherautós kapacitása van mint egy orosz dandárnak. Ha szétbombázod a vasutat attól még közúton vígan el tudják látni az ukránokat (főleg úgy, hogy nem csak a katonai, hanem a civil járműpark is részt vehet és részt is vesz a haderő közúti szállításaiban).

Igen, komolyan azt gondolom, hogy a békeidős orosz hadsereg nem képes annál többre mint amit nap mint naplátunk Február 24. óta.
De visszakérdezek! Te komolyan azt gondolod, hogy az oroszok direk haladnak tetű tempóban, direkt pusztíttatják el a technikai állományuk 20-25%-át és ezzel együtt jópárezer orosz katonát szándékosan lövetnek le? Nem! Ez azért van mert a békeidős orosz hadsereg erre képes. Haa mozgósítanának akkor hatványozottan nőnének a lehetőségeik, de nem mozgósítanak.
Szerintem abban igazad van, Hogy Zelenszkij elfogása semmit nem oldott volna meg. Ezért én nem hiszek ebben. És azt remélem, hogy ekkorát az orosz politikai vezetés nem téved. Putyin egy ravasz róka, pontosan tudja, hogy "van másik". Ráadásul Zelenszkij egy kézivezérelt alak. Bár az ukrán vezetésnek van azért magához való esze, a helyreállításra belengetett összeg
mai árakon átszámolva nagyobb, mint a Marshall -terv, pedig abból 16 országot építettek újjá a 2.vilaghaboru után.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
604
7 315
93
Perceken múlt az, hogy nem kapták el Zelenszkíjt. Ez a tervük múlt perceken nem az egész. Ők azt feltételezték, hogy Zelenszkíj kikapcsolásával összeomlik az egész ukrán vezetés. Mára azért látaszil, hogy nem ilyen fejnehéz az ukrán állam és haderő. 8 évig készültek a háborúra és fel is készültek rá, még ha nem is tökéletesen.

Aglomeráció nem a város maga.

Nem gondolod, hogy azért nem törik magukat az oroszok, mert nagyon jól tudják, hogy úgy sem képesek lezárni a ahtárt még reészlegesen sem? Az ukrán és ezzel együtt a NATO logisztika sokkal kevésbé vasút központú mint az orosz. Nagyon egyszerűen azzal tudnám ezt szemléltetni, hogy egy NATO dandárnak minimum dupla akkora teherautós kapacitása van mint egy orosz dandárnak. Ha szétbombázod a vasutat attól még közúton vígan el tudják látni az ukránokat (főleg úgy, hogy nem csak a katonai, hanem a civil járműpark is részt vehet és részt is vesz a haderő közúti szállításaiban).

Igen, komolyan azt gondolom, hogy a békeidős orosz hadsereg nem képes annál többre mint amit nap mint naplátunk Február 24. óta.
De visszakérdezek! Te komolyan azt gondolod, hogy az oroszok direk haladnak tetű tempóban, direkt pusztíttatják el a technikai állományuk 20-25%-át és ezzel együtt jópárezer orosz katonát szándékosan lövetnek le? Nem! Ez azért van mert a békeidős orosz hadsereg erre képes. Haa mozgósítanának akkor hatványozottan nőnének a lehetőségeik, de nem mozgósítanak.
Dudi!

Nincs békeidő, háború van, akárhogy is nevezzék azt, ha van mozgosítás, ha nincs. Az, hogy nincs, elhibázott döntés, amivel saját kezüket kötik meg.

"Aglomeráció nem a város maga."
szavakon, kilométereken lovagolsz. Ott voltak. Hogy nem a majdanon, hanem a gosztomeli reptéren, az abból a szempontból nem számít, hogy onnan mewrre mozduljanak. Visszavonni őket beloruszba és onnan átvonatoztatni őket az ország másik felére, őrültség.
Onnan a lengyel határ felé kellett volna elmozdulni, és északról megtámogatni.

"Nem gondolod, hogy azért nem törik magukat az oroszok, mert nagyon jól tudják, hogy úgy sem képesek lezárni a ahtárt még reészlegesen sem?"
Ezt te sem gondolhatod, hogy ne lennének képesek, ha lenne rá szándék. Lényegesen kisebb erővel rendelkeznek ott az ukránok, és arra nincs válasz, miért nincs komoly rádolgozás a légierővel.

"Az ukrán és ezzel együtt a NATO logisztika sokkal kevésbé vasút központú mint az orosz. "
Tehát a többszáz T72-est szerinted közúton vitték? Na ne...
És nem csak vasútról beszéltem. A közúti infrastruktúrát is el kell pusztítani: határátkelők, csomópontok stb stb.
Ha a kovel-lvov vonalat ellenőriznék, akkor meg senkit nem érdekel, hogy a NATO dandároknak milyen teherautós kapacítása van

"nem képes annál többre mint amit nap mint naplátunk Február 24. óta"
ezt írtam, hogy vagy ez a magyarázat adódik - de ennek személyi, emberi okai vannak, nem technikai - vagy az, hogy direkt nem akarnak nagyobb erőket bevetni. hoyg ezt miért, azt csak találgatni lehet.
ha az első lenne igaz, akkor miért nincs régen puccs, és keményvonalasok?