[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 466
17 834
113
Kibukik a szög a zsákból:
Brit parlamenti képviselő írja:
Bármilyen olyan támadás az atomerőmű ellen ami radioaktív szivárgást eredményez, megsérti a NATO 5. cikkelyt.
--
Nájsz..
Na és ki sérti meg? Mert ugyebár ha az Ukrán találatnak köszönhetően berobban az erőmű akkor a NATO nekimegy Ukrajnának? Amúgy meg erre ráfogni az 5. cikkelyt. Erre is csak egy angol hülye politikus képes.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 501
77 288
113
Dudi!

Nincs békeidő, háború van, akárhogy is nevezzék azt, ha van mozgosítás, ha nincs. Az, hogy nincs, elhibázott döntés, amivel saját kezüket kötik meg.

"Aglomeráció nem a város maga."
szavakon, kilométereken lovagolsz. Ott voltak. Hogy nem a majdanon, hanem a gosztomeli reptéren, az abból a szempontból nem számít, hogy onnan mewrre mozduljanak. Visszavonni őket beloruszba és onnan átvonatoztatni őket az ország másik felére, őrültség.
Onnan a lengyel határ felé kellett volna elmozdulni, és északról megtámogatni.

"Nem gondolod, hogy azért nem törik magukat az oroszok, mert nagyon jól tudják, hogy úgy sem képesek lezárni a ahtárt még reészlegesen sem?"
Ezt te sem gondolhatod, hogy ne lennének képesek, ha lenne rá szándék. Lényegesen kisebb erővel rendelkeznek ott az ukránok, és arra nincs válasz, miért nincs komoly rádolgozás a légierővel.

"Az ukrán és ezzel együtt a NATO logisztika sokkal kevésbé vasút központú mint az orosz. "
Tehát a többszáz T72-est szerinted közúton vitték? Na ne...
És nem csak vasútról beszéltem. A közúti infrastruktúrát is el kell pusztítani: határátkelők, csomópontok stb stb.
Ha a kovel-lvov vonalat ellenőriznék, akkor meg senkit nem érdekel, hogy a NATO dandároknak milyen teherautós kapacítása van

"nem képes annál többre mint amit nap mint naplátunk Február 24. óta"
ezt írtam, hogy vagy ez a magyarázat adódik - de ennek személyi, emberi okai vannak, nem technikai - vagy az, hogy direkt nem akarnak nagyobb erőket bevetni. hoyg ezt miért, azt csak találgatni lehet.
ha az első lenne igaz, akkor miért nincs régen puccs, és keményvonalasok?
Nem nagyon érted, hogy mi a különbség a mozgósított 3-4 milliós és a békeidős 1milliós orosz hadsereg közt.

A NATO képes több 100 harckocsit közúton szállítani, mert van egy vallag trélere hozzán. Pont ezért nincs értelme támadni a vasutat. Tényleg nem érted, hogy felesleges a vasút elpusztítására hadianyagot, időt és pénzt pocsékolni, ha ezzel maximum megnehezíted az ellenség logisztikájának a dolgát. Azt meg te sem gondolod komolyan, hogy az ukrán-lengyel határon bárki a Földön képes lenne elpusztítani és ami fontosabb elpusztítva tartani több 100km a közúti infrastruktúrát fél éven keresztül. Erre még a teljes NATO sem lenne képes és értelme sem lenne. Nagyon nem vagy azzal tisztában amiket állítasz.

Arról a konteóról amit nekem írtál nem akarok beszélni, mert egy konteó.
 
W

Wilson

Guest

Sztrelkov Igor Ivanovics

augusztus 20., 23:42

IDIÓTÁK ÉS IDIÓTÁK

A hírhez, miszerint ma többször is ellenséges drón csapódott a flottaparancsnokság tetejébe, amelyet a folyamatos kézifegyveres sortűz ellenére sem sikerült lelőni, csak a következőképpen tudok hozzászólni:

1. A flottaparancsnokság biztonsági szolgálatát idióták irányítják;

2. Idióták ülnek a flottaparancsnokságon;

3. Mert NEM idióták tettek volna megfelelő intézkedéseket az első alkalom után. Vagyis - a személyzetük biztonságában lévő idióták helyébe lépnének, és gyorsan csinálnának valamit a rögtönzött eszközökből:

Az alábbi termék (vagy több - a HQ különböző irányokból történő védelme érdekében) több mint elég az alacsonyan repülő, fegyvertelen drónok legyőzéséhez. Kivéve a tengerészek kiképzését, akiket ehhez az egységhez rendelnek. És időnként ellenőrizze, hogy nem alszanak-e.

U.i. Ha a BSF központ idiótáinak szüksége van a tanácsadói segítségemre (vagy az őket őrző és védő idióták helyettesítésére), tájékoztatom Önöket, hogy személyesen még mindig nem vagyok érintett az SVO-ban, és nem vagyok túl messze - néhány órás autóútra. Ezért kérem, bátran lépjen kapcsolatba velem. Elég jó voltam a védelemben (beleértve a légvédelmet is) annak idején. 9 (7 Szlovjanszkban és 2 Donyeck közelében) harci helikopter és 1 repülőgép az Ukrán Fegyveres Erők - nem fogok hazudni (plusz két sérült harci repülőgép és két helikopter). A legnagyobb titkom: jó voltam abban, hogy EMBEREKET találjak a pozíciókhoz, nem pedig idiótáknak és idiótáknak való pozíciókat.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
909
10 315
93
"Egyébként sajnos Lengyelország az egyik legjobban bepalizott állam. Megvesznek mindent brutál mennyiségben, miközben NATO tagként védve vannak az atomernyővel, az ötöde is bőven elég lenne, rohanni se kellene."

Szerintem ezt nagyon rosszul látod.

Papíron minden szép és jó, de a valóság egészen más lenne. Hogy úgy mondjam életveszélyes lenne az ébredés egy valós helyzetben. A Kelet-Európai országokért éles helyzetben a szokásoknak megfelelően előbb létrehoznának egy csomó bizottságot, amelyek vég nélkül ülésezésnének döntés nélkül.

No, meg érdemes lenne emlékezni egy csomó "történelmi" értékű szövetségi szerződésre, hogy pillanatokon belül kakában hagyták a bajba jutott felett.

Úgyhogy csak nehogy jöjjön a keserű ébredés. A reál politikusok alkalmazzák: "segíts magadon az Isten is megsegít". Amúgy ősrégi alap, legyél olyan erős, hogy másnak eszébe ne jusson megtámadni, ha meg nem vagy olyan erős, legalább olyan szinten legyél, hogy a megtámadónak olyan sérüléseket tudjál okozni, ami miatt nagyon meggondolja, érdemes-e megtámadni.

Mo-t az MSZMP->MSZP és az SZDSZ tette letolt gatyájú és előrehajolt áldozattá (valamilyen félreértelmezett eszmeiségtől vezérelve vagy bőségesen lefizették őket, saját elgondolás: az utóbbi érvényesült).
Amit írsz az valóban előfordulhat, hogy lesz*rnák a lengyeleket. Azért egyszerű nem lenne, mert az hogy háború készül nem az utolsó pillanatban derül ki, és a NATO-nak ezt a helyzetet ignorálnia kéne, ami elég látványos lenne és a szövetségben azonnal kb. 3 ország maradna. De igazad van, valószínűleg beáldoznák őket. Viszont ha ezen a szálon gondolkodnak a lengyelek, akkor le kéne szarniuk az USA-t, és Ukrajnát is, márpedig ezt láthatóan nem teszik.

Nézzük ki támadná meg a lengyeleket, akik olyan erősek hogy ennyire fel kell fújniuk magukat? Németek? Hát azok tuti nem. Ukrajna? Nyilván nem. Az oroszokat lehet démonizálni olyan szövegekkel, hogy "az orosz nem áll meg". Ami egy marhaság, mert a világunk legnagyobb területű országának nem kell terület. Az Ukrajnában folyt amerikai lopakodás viszont közvetlen biztonsági kockázat volt. Tehát akármennyire is próbálják Putyin birodalomépítő álmaira kenni ezt az egészet, a történet logikus. És az is látszik, hogy Putyin nem nyúl NATO országhoz - mert bizony ez is logikus. Lengyelország akkor csatlakozott a NATO-hoz, amikor az orosz gyenge volt, most ennek örülhet, ha már egyébként ennyire képtelen a megújulásra és tovább megy a demagóg "beast come from the east" (idézet egy lengyeltől). Természetesen kell hadsereg, de a lehetőségekhez mérten.

Így viszont egy lehetőség marad erre az egészre: a felsővezetés alkalmatlansága. Okok lehetnek: korrupció vagy amerikás szálak vagy mindkettő. Esetleg primitív gondolkodás. Ha a fegyverkezés aránytalan és költségei megfojtják a gazdaságot (minden nem Eu importból ugye), az rossz út. Jó kívülről szemlélni mi lesz ebből :)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 390
45 899
113

A légvédelem gyönyörűen lövi le az ellenséges célpontokat a tenger felett Szevasztopol közelében (VIDEO)​


Az orosz hadsereg ellenséges célpontokat lő le a tenger felett Szevasztopol közelében.

Erről az " orosz tavasz " katonai tudósítóinak új jelentésében az ukrajnai különleges műveleti övezetből.

Bajtársaink, a „Senki, csak rajtunk kívül” közösség különleges erőinek veteránjai a jaltai régióból, Szevasztopol feletti tengerben forgatják a légvédelmi munkát.


Источник: https://rusvesna.su/news/1661023434



Egyébként kérte a krimi vezetés, hogy ne videózzanak, és főleg ne osszák meg az interneten.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
909
10 315
93
Sz-300 helyett konkrétan 2 Patriot üteg van a helyszínen, a megrendelt f-16osaik érkezéséig meg a környező szövetségesek biztosítják a légteret.
Jól van most persze jön az, hogy "de há nem az ő kezébe van a puska". Ja, csak nem egyedül ,,vadászik", ha jön a medve akkor ott van körülötte még 30 vadász .22-estől a 12.7-esig bezárólag mindennel is.
Természetes ellenérzés ha az ország védelme nem rajtad múlik. Melyik szomszédunkra bíznád a miénket? De maradjunk a NATO intézményében és kérdezzük meg a görögöket hogy mit szólnának ha a törökök vennék át a légtérvédelmüket.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 061
12 028
113
Éppen ezért tudom (sajnos) elképzelni, hogy Putyin az atomerőmű katasztrófájában látja az arcvesztés nélküli visszavonulás lehetőségét. Hiszen ha kiszóródik valami sugárzás, akkor teljesen logikusan elmondhatja otthon, hogy akkor cselekszik felelősségteljesen, ha visszavonja a katonáit Ukrajnából, hogy ne tegye ki őket a sugárzásnak.
Ez miért nem a csernobili átvonuláskor és otttartozkodáskor jutott eszébe?
 
  • Tetszik
Reactions: hendrick

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 014
23 362
113
Szerintem abban igazad van, Hogy Zelenszkij elfogása semmit nem oldott volna meg. Ezért én nem hiszek ebben. És azt remélem, hogy ekkorát az orosz politikai vezetés nem téved. Putyin egy ravasz róka, pontosan tudja, hogy "van másik". Ráadásul Zelenszkij egy kézivezérelt alak. Bár az ukrán vezetésnek van azért magához való esze, a helyreállításra belengetett összeg
mai árakon átszámolva nagyobb, mint a Marshall -terv, pedig abból 16 országot építettek újjá a 2.vilaghaboru után.
Szia!

Igazad van én is így látom... Ráadásul amit jó észben tartani, hogy V.V egy ex KGB ügynök! Azt nem kell ecsetelni, hogy az ügynöki és kém munka alapja a megtévesztés, így sosem tudatjuk (szerintem) , hogy mi az amit látunk valójában és mi a mögöttes cél, persze hihetünk dolgokat, ahhoz gyárthatunk elméletet, ideológiát, bármit, de lehet minden csak egy maszkirovka, egy színjáték.. nem tudjuk mi jár Putyin fejében, de az biztos, hogy nem látatlanba vállalta be ezt az egészet..

amikor lelőtték a törökök az orosz gépet, mindenki vérontást várt, meg hogy majd összeugrik a török és az orosz hadsereg Szíriában, Putyin meg a várakozásokkal ellentétben nem csinált semmit ... sokan azt mondták gyengék az oroszok, gyávák, nem mernek lépni.. eltelt vagy 3 hét, közben hoztak a ruszkik pár gazdasági intézkedést, nem nagy dolgokat, csak hazahívták a turistákat, mástól vettek zöldséget és gyümölcsöt, illetve az építőiparban is lett pár új szabályozás Törökország meg majdnem belerokkant ezekbe utána Erdogan elnök úr szépen meg lett várakoztatva abban a bizonyos teremben, megcsodalhatta a festményeket,és mire fogadta őt Putyin, már tudta, hogy hányas a kabát..( azóta meg bár különutas politikát próbál folytatni, de kezesbáránynak mondható)

mindezt csak azért írtam le én is, mert Putyin nem egy könnyen kiismerhető játékos, ravasz és dörzsölt mint amilyennek egy kémek lennie kell, biztos lesznek még meglepetések, és ez a viszonylagos csend orosz részről nekem nem tűnik biztató jelnek, inkább vihar előtti csendnek...


azt meg azért ne gondolja már senki, hogy a pillanatnyi veszteségek ellenére majd az a tucatnyi vagy kicsit több HIMARS megállítja az oroszokat, lehet az is, hogy katonai erő helyett inkább gazdasági lépésekkel fogja az EU-t úgy sakkba állítani, hogy ha továbbra is támogatják Ukrajnát a jelenlegi módon és mértékben akkor ad nekik egy mattot... a közelgő tél neki dolgozik, illetve BoJo-n meg az olaszokon kívül bedőlhet még pár kormány tavaszig.

Érdekes időknek nézünk elébe
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 200
113
Szia!

Igazad van én is így látom... Ráadásul amit jó észben tartani, hogy V.V egy ex KGB ügynök! Azt nem kell ecsetelni, hogy az ügynöki és kém munka alapja a megtévesztés, így sosem tudatjuk (szerintem) , hogy mi az amit látunk valójában és mi a mögöttes cél, persze hihetünk dolgokat, ahhoz gyárthatunk elméletet, ideológiát, bármit, de lehet minden csak egy maszkirovka, egy színjáték.. nem tudjuk mi jár Putyin fejében, de az biztos, hogy nem látatlanba vállalta be ezt az egészet..

amikor lelőtték a törökök az orosz gépet, mindenki vérontást várt, meg hogy majd összeugrik a török és az orosz hadsereg Szíriában, Putyin meg a várakozásokkal ellentétben nem csinált semmit ... sokan azt mondták gyengék az oroszok, gyávák, nem mernek lépni.. eltelt vagy 3 hét, közben hoztak a ruszkik pár gazdasági intézkedést, nem nagy dolgokat, csak hazahívták a turistákat, mástól vettek zöldséget és gyümölcsöt, illetve az építőiparban is lett pár új szabályozás Törökország meg majdnem belerokkant ezekbe utána Erdogan elnök úr szépen meg lett várakoztatva abban a bizonyos teremben, megcsodalhatta a festményeket,és mire fogadta őt Putyin, már tudta, hogy hányas a kabát..( azóta meg bár különutas politikát próbál folytatni, de kezesbáránynak mondható)

mindezt csak azért írtam le én is, mert Putyin nem egy könnyen kiismerhető játékos, ravasz és dörzsölt mint amilyennek egy kémek lennie kell, biztos lesznek még meglepetések, és ez a viszonylagos csend orosz részről nekem nem tűnik biztató jelnek, inkább vihar előtti csendnek...


azt meg azért ne gondolja már senki, hogy a pillanatnyi veszteségek ellenére majd az a tucatnyi vagy kicsit több HIMARS megállítja az oroszokat, lehet az is, hogy katonai erő helyett inkább gazdasági lépésekkel fogja az EU-t úgy sakkba állítani, hogy ha továbbra is támogatják Ukrajnát a jelenlegi módon és mértékben akkor ad nekik egy mattot... a közelgő tél neki dolgozik, illetve BoJo-n meg az olaszokon kívül bedőlhet még pár kormány tavaszig.

Érdekes időknek nézünk elébe
Pontosan azt csinálja Putyin az Eu-val, mint a törökökkel. Csak a teljes Eu-ban 1-2 reálpolitikuson kívül ezt nem látja senki. Jobban tartok egy fázó+éhező német/francia/stb. eu-tagtól, mint az oroszoktól.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 476
19 201
113
Ugy erdekessegkepp jegyzem meg, hogy itt Lengyelorszagban meg senki sem hallott ezekrol a "lengyel zsoldosokrol". Nem csak a zsoldossag kulturaja hianyzik itt, hanem eleve illegalis, tehat itt nincsenek Blackwater, meg Wagner, meg ilyen cegek. Nem tartom kizartnak, hogy van par onkentes, de ezen hirek 99%-a csak annyira igaz mint az osszes tobbi lengyel temaju orosz hir: semennyire. Pontosabban annyira amennyire egy roman mondana igazat, ha megkerdezned, hogy mit kell tudni a magyarokrol. :)
(az is elgondolkodtato, hogy amerikai, angol, stb... foglyokat, utleveleket mar lattunk ezen a forumon, de lengyelt meg nem)
 

kw3v865

Well-Known Member
2022. április 11.
269
821
93
Néhány fontos megállapítás a háborúval kapcsolatban, az esélyekről, a jövőre vonatkozóan (forrás):

  • Úgy tűnhet, hogy ez egy helyi háború. Azonban az orosz tüzérség teljesítményéről elmondható, hogy a pusztítás mértéke nem kisebb, mint amit 1941-1942-ben tudtak a szovjetek.
  • Ha elosztjuk a frontvonal hosszával, akkor az orosz tüzérség áltla okozott pusztítás arányaiban hasonló a német hadsereg által 1941-től 1944-ig végrehajtott pusztításával. Nehezen nevezhető egy lokális konfliktusnak.
  • Meddig folytathatja még az orosz hadsereg a támadást? A háború elején 15 millió darab tüzérségi lövedéke volt az oroszoknak. Évente tudnak 1 milliót előállítani, illetve 0,5 millió régi szovjet példányt előszedni.
  • A számítások alapján ez kb. 11 hónapra elegendő lehet. Ugyanakkor, novembertől áprilisig a rossz útviszonyok miatt logisztikai problémákkal szembesülhetnek az oroszok.
  • Valószínűleg Oroszország nem fogy ki a lőszerből 2023 nyara-ősze előtt.
  • Az orosz tüzérség erőforrásai kimerülhetnek már korábban? Vélhetően a már meglévő és a raktárakból előszedett régi rendszerek intenzív használat esetén is elegendőek még 12-24 hónapig.
  • Állóháború. Ha az ukránok kapnak elegendő fegyvert, és az oroszoknak nem lesz elegendő katonájuk, az ősz folyamán állóháborúvá alakulhat a konfliktus. Ebben az esetben az lesz előnyben, akinek több tüzérségi eszköze van.
  • Hosszú távú háború. A felörlő háború nem előnyös az ukránok, se az amcsiknak, se a szövetségeseiknek. Oroszország rendelkezik a megfelelő tartalékokkal, hogy fenntartsa a hadműveletek intenzitását. A szankciók később fognak hagyni, mint ahogy a rakéták és a lőszerük elfogy.
  • Miként lehetne ezt elkerülni? Az alábbi három feltétel közül legalább egynek teljesülnie kell (ideálisan mindháromnak):
    • Ukrajnának elegendő páncélozott járművel kell rendelkeznie, hogy nagyszabású támadó hadműveleteket hatjhasson végre.
    • Ukrajnának elegendő tüzérségi eszközzel kell rendelkeznie, hogy hatékonyan vissza tudjon lőni a teljes frontvonalon.
    • Ukrajnának elengendő nagyhatótávolságú fegyverrel kell rendelkeznie ahhoz, hogy az ellenség logisztikai útvonalait (hidak, vasútvonalak), repterek, lőszerraktárak támadhassa mélyen a frontvonalak mögött.
  • Ukrajna kb. 1000 páncélozott harcjárművet és 300-nál több tankot kapott. Ez szükséges, de nem elegendő ahhoz, hogy komolyabb ellentmáadást hajthasson végre a hadsereg.
  • Afganisztán 24000 HUMVEE-t és 800 gyalogsági harcjárművet kapott az USÁ-tól. Igen, ez két különböző háború a hossza és kiterjedése tekintetében, de nem gondolhatjuk, hogy a nyugat részéről az elérendő célok kisebbek lennének, mint Afganisztánban...
  • Az Ukrajnának adományozott katonai felszerelés nagyon sokféle. Rövidtávon, ez elfogadható. De egy hosszú háború esetén meg kell oldani ezek javítását és karbantartását. A több tucat, nagyon különböző fegyverrendszer esetén ez komoly nehézséget jelent.
  • Ukrajna kb. 340 db tüzérségi eszközt kapott. Ez sok, de kevesebb, mint amennyit elveszített eddig a háborúban. Ukrajna már most sok különböző, a szövetségeseik által küldött tüzérségi rendszert használ. Ez szintén probléma lesz a jövőben (ha még most nem az).
  • Az ukrán tüzérség tűzereje erősen csökkent májusban. Ma már a katonák gyakran panaszkodnak arra, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő tűzerő mindig, a front minden pontján, vagy gyakran késve érkezik meg.
  • A HIMARS-ok és M270-ek tényleg nagy szerepet játszanak. Azonban inkább csak visszatartják az orosz hadsereget, mint hogy elpusztítanák. Oroszország kénytelen alkalmazkodni az új körülményekhez. A logisztika nehezebbé válik, a lőszer fogyása is gyorsabbá válik.
  • Ukrajnának szüksége van nagyhatótávolságú rakétákra, pl. ATACMS, amelyek képesek elpusztítani a megerősített infrastruktúrát, reptereket, lőszerraktárakat nagy távolságból. Akkor az orosz utánpótlás zsákutcába kerülhet.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 881
35 605
113

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Néhány további adalék:

A 178. nap állása:
A frontvonalakban lényegi változás nem történt. Ami említésre méltó, hogy Szlovjanszktól északra támadást indítottak az oroszok egyelőre eredmények nélkül. Aug. 24. az ukrán függetlenség napja, szóval a következő napokban a front több szakaszán is erősebb orosz "nyomás" várható.

Vélelmezett orosz rakétacsapások és az orosz légvédelem vélhető eredményei aug. 20.-án (a kikötő elleni támadás "természetesen" itt nincs feltüntetve, mivel a drónt "lelőtték" - persze a jó kérdés talán itt az lenne, hogy melyiket):
A voznyesenski és az odesszai támadás az előző képen nem látható:

Szerk.: Az elmúlt órákban légiriadó volt/van az egész országban a liveuamap szerint.