[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Szia Monte,

véleményem szerint a scenárióid leggyengébb pontja az, hogy feltételezed, hogy ha nem volna az USA ármánykodása, akkor az EU és Oroszország összefognának annak érdekében, hogy I. körös világvezető hatalom legyen az így létrejövő Eurázsiai Unió.

Elméletednek az a része stimmel, hogy valóban, Vlagyimir Putyin szeretne összefogni az EU-val, és ezt föl is ajánlotta a Lisszabontól-Vlagyivosztok uniós ajánlat képében az EU-nak. Az EU (Németország) viszont ezt visszautasította.

Ugyanis az Európai Unió úgy gondolja, hogy nem szükséges neki az Oroszországgal való szövetség ahhoz, hogy I. körös világvezető hatalommá váljon.

Miért?

Van egyrészről egy Putyin vezette Oroszország, amelyben Putyin még mindig hisz a Lisszabontól-Vlagyivosztok unió megvalósíthatóságában.

És van másrésztről egy USA, amely egyre kétségbeesettebben provokálja Oroszországot - véleményem szerint azért - hogy Oroszország vissza tudja állítani a Szovjetuniót.

Tehát:

- van egy Putyin, aki egyre kétségbeesettebben kapaszkodik a békébe, nem mozgósít, mert még hisz a Lisszabontól-Vlagyivosztok unió lehetőségében,

- és van egy USA, amely egyre kétségbeesettebben provokálja, bántalmazza Oroszországot annak reményében, hogy ez felszítja az oroszok dühét, és így azok visszaállítják a Szovjetuniót és érdekszféráját. (Abba most ne menjünk bele miért érdeke ez az USA-nak, számtalanszor leírtam már.)

Namost.

Rakjuk ezt a kettőt össze:

Az USA egyre kétségbeesettebben üti Oroszországot, hogy az mozgósítson már és állítsa vissza a SZU-t,
Putyin pedig egyre kétségbeesettebben nem mozgósít, békét akar, mert még mindig kapaszkodik a Lisszabontól-Vlagyivosztok unió jövőképébe.

Ezt az EU úgy tudja fölhasználni Oroszország ellen,
hogy az USA-val gyakorlatilag szétvereti Oroszországot, mert az USA egyre kétségbeesettebben üti azt, hogy legyen SZU,
Putyin pedig egyre makacsabbul nem mozgósít, mert még Lisszabontól-Vlagyivosztokot akar.

Ennek hatására az elmaradó mozgósítás miatt elmaradó átütő katonai sikerek hiánya miatt,
Oroszország lakossága elégedetlen lesz, föllázad és Putyin megbukik.

Ekkor az EU arra számít, hogy a különálló köztársaságokra fölbomló Oroszországi Föderáció utódállamait Ukrajna után sorban fölveheti az EU-ba. (Emlékezzünk az Oroszországot "dekolonizáló" tervekre meg konferenciákra.)

Így az EU úgy látja, hogy kibővítheti a határait egészen az Ural hegységig és éppen ezért az EU nem érzi szükségét annak, hogy szövetségre lépjen Oroszországgal.

Az EU-nak ezt a stratégiáját a fentiek alapján az teszi lehetővé, hogy van egy Putyin, aki az amerikai nyomásra nem úgy reagál, ahogyan azt USA azt szeretné, és ezért bár az USA azt szeretné, hogy Oroszországból ismét szuperhatalom legyen, de valójában nem kiprovokálja annak újra létrejöttét (SZU 2.0), hanem szétveri azt ("dekolonizálódó" Oroszország, amelynek a részei az EU tagjává válnak).

Ami pedig Kínát illeti, éppen ezért az EU-nak nem célja, hogy az USA-t és Kíná-t egymással háborúba sodorja, mert az EU-nak szüksége van egy erős Kínára, amely a fölbomló Oroszország Ural-on túli részére éppen akkor teszi rá a kezét, amikor az EU kitolja a határait az Ural hegységig.

Az USA-nak viszont igenis érdeke egy Kína-Tajvan háború, mert ha az bekövetkezne, akkor az USA szabad kezet adhatna Oroszországnak az EU-val szemben, ugyanis az USA tudna mire hivatkozni, hogy miért hagyja cserben az EU-t az Oroszországgal szembeni háborúban.

Kína is tudja ezt, hogy az USA-nak egy Kína-Tajvan háború tenné lehetővé, hogy megnyeresse Oroszországot az európai hadszíntéren, és pontosan ezért nem indította el Kína a Tajvan elleni háborút még. Hagyja, hadd vérezzen egyedül Oroszország a Nyugat ellen folytatott harcban.
"Egy ilyen forgatókönyvnek a bekövetkezte nyitná meg a lehetőséget egy későbbi európai-orosz szoros együttműködés és szövetség, vagy rosszabb esetben a kiújuló rivalizálások miatt újabb háborúk előtt" - tessék figyelmesebben olvasni!
Nem azt írtam, hogy ha nem lenne USA ármánykodás, akkor automatikusan összefognának, hanem azt, hogy milyen feltételek mellett lenne reális lehetőség az esetleges összefogásra, amivel vagy élnek, vagy nem.

Az írásom alapfeltevése:
Az európai elitek egy részének Európa, az orosz elitek egy részének Oroszország felemelkedése a célja.
Tehát nem mindenkinek, hanem egy részének, akik vagy döntéshozói helyzetbe kerülnek, vagy sem.

Ezért hívjuk ezt szkenáriónak, nem pedig jóslatnak!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 999
32 362
113
Ezzel az a gond, hogy:
1. Egyaltalan nem kovetkezik Putyin esetleges bukasabol egy koztarsasagokra eso Oroszorszag. (bar nem vagyok Oroszorszag-szakerto, szoval ha kifejted hogy miert esne szet a bukasal Oroszorszag akkor meggyozheto vagyok)

Oroszország mindig a széthullás szélére került, amikor a központi hatalom meggyengült.
Ha a jelenlegi központi hatalom megbukik, akkor vagy szétesik az OF, vagy lesz egy új központi hatalom, amely betölti az űrt. 1917-ben ezek a bolsevikok voltak.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 999
32 362
113
"Egy ilyen forgatókönyvnek a bekövetkezte nyitná meg a lehetőséget egy későbbi európai-orosz szoros együttműködés és szövetség, vagy rosszabb esetben a kiújuló rivalizálások miatt újabb háborúk előtt" - tessék figyelmesebben olvasni!
Nem azt írtam, hogy ha nem lenne USA ármánykodás, akkor automatikusan összefognának, hanem azt, hogy milyen feltételek mellett lenne reális lehetőség az esetleges összefogásra, amivel vagy élnek, vagy nem

Nem szorosan kapcsolódva, de 1991-ben a Nyugat nem akarta, hogy felbomoljon a SZU, ahogy azt sem akarták (kivéve a németeket), hogy felbomoljon Jugoszlávia (vagy hogy Csehszlovákia kettéváljon). Az, hogy a szlovének és a horvátok kivívhatták a függetlenségüket, az elsősorban Kohlnak és Genschernek köszönhető. A britek, franciák, spanyolok azt akarták, hogy maradjon egyben Jugoszlávia. A SZU sem külső összeesküvés hatására bomlott fel, hanem részben spontán folyamatok miatt, az elfojtott nacionalizmus a kommunizmus teljes diszkreditálódása után gőzerővel tört fel, a kommunista nemzetiségi politika pedig megágyazott a széthullásoknak azzal, hogy ha formálisan is, de tagköztársaságokból álló szövetségi államokat hozott létre, vagyis addig teljesen formális (hiszen mindenütt ugyanaz a kommunista állampárt és titkosrendőrség helyi lerakata irányított ténylegesen), de papíron már meglévő autonóm struktúrákkal. A kommunista politikai elitek pedig a nacionalizmust találták meg kivezető útnak a hatalmuk megőrzésére. Jelcin az ukrán és belarusz elnökkel együtt aláírt jegyzőkönyvekkel sírba tette a SZU-t, amely pár nap múlva hivatalosan is megszűnt.
Az akkori USA vezetés nem akarta, hogy megszűnjön a SZU, azt pedig az orosz elit, köztük a szovjetellenes értelmiség sem tudta elképzelni sem, hogy Ukrajna, Belarusz és Kazahsztán ne maradjon Oroszországgal konföderációban valamilyen formában. Az elképzelés az volt, hogy Gorbi egy "Orosz Nemzetközösséget" hoz létre a Szovjetunió utódjaként. Az új unió "Szuverén Államok Szövetsége" néven jött volna létre, de Jelcinék az ukrán és más nacionalista vezetőkkel együtt ez alól kihúzták a szőnyeget. Bush 1991-ben Máltán nem erről állapodott meg Gorbival.
Gorbi megkapta az ígéretet (szóban), hogy a NATO nem terjeszkedik majd Kelet felé, de a SZU megszűnésével ezek az ígéretek már annyit sem értek, mint előtte.
Oroszország pedig a SZU felbomlása után egyszerűen nem rendelkezett a Nyugatéval összemérhető soft powerrel ahhoz, hogy megállítsa a befolyásának gyengülését a volt szovjet köztársaságokban. Viszont (érthetően) nem akarta ölbe tett kézzel megvárni, amíg a NATO a Krímben lesz, ezért is lépett 2014-ben. Aztán idén.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Oroszország mindig a széthullás szélére került, amikor a központi hatalom meggyengült.
Ha a jelenlegi központi hatalom megbukik, akkor vagy szétesik az OF, vagy lesz egy új központi hatalom, amely betölti az űrt. 1917-ben ezek a bolsevikok voltak.
Érdemes arra is odafigyelni, hogy most speciel Oroszország potenciális széteséséről beszélünk, de ez általánosan igaz több centrum esetébenn is: pl. Spanyolország (baszk és katalán kisebbség), Nagy-Britannia (skót függetlenségi mozgalom, ír függetlenedési szándék), önmagában az EU is a széthullás rémével nézhet majd szembe (német gazdaság potenciális bedőlése és az eurozóna lehetséges csődje, PIGS államok) és ne feledjük az egyre durvuló belső társadalmi polarizációt az Egyesült Államok esetében sem, ahol szintén nem zárható ki a belátható jövőben egy széthullás lehetősége, pláne, ha komolyabb háborúba keveredik teszem azt Kínával.
A jelenlegi globális világrend strukturális változása alapjaiban írhatja majd felül a regionális centrumok belső kohézióját és működési sémáit, ez teljesen törvényszerű egy alapjaiban átalakulófélben lévő világban.
A mostani trendek több, eddig fixnek tekintett centrum esetében is gyengülő belső kohéziót és a kialakulófélben lévő új "gravitációs" erővonalak miatt jelentős változásokat sejtet a jövőben.
Akkor még nem beszéltünk a Közel-Kelet térségében a változásokról, aminek az egyik leginkább látványos része az újottomán mozgalom (Törökország központtal) vagy épp Szaúd-Arábia globális újrapozícionálódása, de nem hagynám ki Közép-Ázsiában Kazahsztán kérdését sem, amelyik éppen még mindig nem találja a helyét.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
De a lényege a friss ötletbörzének csak annyi, hogy egy potenciális lehetőséget vizsgál, ami arról szól, hogy milyen feltételek esetén nyílna meg egy olyan stratégiai kapu, ami egy új lehetőséget és jövőt adna Európa és Oroszország számára.
Ez még nem jelenti azt, hogy ezen a kapun át is megyünk, ez majd akkor és ott derül ki, ha egyáltalán ilyen helyzetbe kerül a világ.
Egyelőre a kapu zárva, tehát hosszú az út addig, amíg ez a lehetőség egyáltalán nyílik (ha nyílik), utána pedig még mindig nagy kérdés, hogy az akkor döntéshozói helyzetben lévők észreveszik-e egyáltalán és ha észre is veszik, akkor tudnak-e és akarnak-e élni vele, vagy sem.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
De a lényege a friss ötletbörzének csak annyi, hogy egy potenciális lehetőséget vizsgál, ami arról szól, hogy milyen feltételek esetén nyílna meg egy olyan stratégiai kapu, ami egy új lehetőséget és jövőt adna Európa és Oroszország számára.
Ez még nem jelenti azt, hogy ezen a kapun át is megyünk, ez majd akkor és ott derül ki, ha egyáltalán ilyen helyzetbe kerül a világ.
Egyelőre a kapu zárva, tehát hosszú az út addig, amíg ez a lehetőség egyáltalán nyílik (ha nyílik), utána pedig még mindig nagy kérdés, hogy az akkor döntéshozói helyzetben lévők észreveszik-e egyáltalán és ha észre is veszik, akkor tudnak-e és akarnak-e élni vele, vagy sem.

Én meg ugye annyit tettem most hozzá, hogy Putyin azt hiszi, hogy ez kapu, ami most zárva van, még nyitható, és emiatt nem lép keményen,
és éppen ezzel veszélyezteti az Oroszországi Föderáció fennmaradását.
 
  • Tetszik
Reactions: tarzaan

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Szerintem az egyetlen járható út lehet majd egyszer, hogyha Európa képes lesz a saját útját járni. Magyarán katonailag annyira megerősödne, hogy nem lenne szükség amerikai védőernyőre, s egyben ez azt is jelenti, hogy Oroszországra se. Ugyanis Európának nem lehet érdeke egy komoly összefonódás Oroszországgal. Az Eurázsiai únió egy érdekes gondolat, de szerintem csak papíron létezhet, kereskedelmi egyezmények esetén, pedig nincs szükség semmilyen vízfej létrehozására.
Európának az lenne az érdeke, hogy minél inkább az önellátásra törekedjen, a beszerzéseit diverzifikálja, tehát ne függjön egyetlen komoly erő-/nyersanyagközpont irányába se.

Macron valami hasonlót akart elérni a közös hadsereggel, azzal, hogy Európa autonómiáját (cselekvőképességét) akarta visszaszerezni, csak azzal rontotta el szvsz, hogy Ő sem a "nemzetállamok Európájában" gondolkodott (egy német nem fog elfogadni francia irányítást, ahogy egy lengyel sem a németet és sorolhatjuk a végtelenségig a különböző ellentéteket). Attól a pillanattól, hogy Európa képes megvédeni önmagát, nincs szüksége a NATO-ra, a tagállamok képesek lehetnének önálló külpolitika megvalósítására, mert ezen a téren sem feltétlenül szükséges az egység, mivel lényegében egy védelmi&gazdasági szövetségre lenne szükség a felesleges vízfejek mellőzésével, még a közöspénz sem feltétlenül szükséges, mivel a tagállamok jegybankjai képesek olyan tartalékokat felmutatni, amikkel ha kell, képesek egymást "megvédeni". Amit ezenfelül el tudok képzelni, az egy minden tagállamra kiterjedő semlegesség kikiáltása. Jelenleg az EU nem geopolitikát formáló szereplő, így ha nem nyeri vissza ezen képességét, akkor se veszítene semmit, viszont számos dologtól/problémától megkímélné magát.

De én úgy látom, hogy ez nem több egy álmodozásnál. Nem belátható ideig az USA alá tagozódott be az egész EU, amely felfelé nyal, alulra meg tapos.
Európa ipara nagyon fejlett, de nyersanyagban és energiahordozókban kiszolgáltatott. Az Európa-Oroszország összefonódás több előnnyel is járna, ilyen szempontból Európa kvázi "medveszelidítő" szerepbe kerülne és hosszabb távon nem kellene attól tartania, hogy Moszkva a fejére nő. Ennek az oka egyszerű: az orosz gazdasági-politikai elitek olyan szinten be lennének kötve Európába, hogy a mackó az európai menyecske kezéből enne és megszűnne a világ többi részre felé a kiszolgáltatottsága.
A másik lehetőség Európa számára, hogy több irányból biztosítja a szükséges forrásokat ahhoz, hogy önálló és önellátó centrummá váljon, de ezzel egyidejűleg a riválisai száma nem csökken és nem lenne képes olyan szintre jutni, mint egy "háziasított" Oroszországgal a háta mögött. Ha valakinek erre lenne igazi sansza, az pont Európa.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Én meg ugye annyit tettem most hozzá, hogy Putyin azt hiszi, hogy ez kapu, ami most zárva van, még nyitható, és emiatt nem lép keményen,
és éppen ezzel veszélyezteti az Oroszországi Föderáció fennmaradását.
Miért gondoljuk azt, hogy egy kőkemény lépés jó lenne?

Kérdezem ezt úgy, hogy ismerem Paul C. Roberts összes írását és véleményét azzal kapcsolatban, hogy a Kremlnek brutál erőt kellett volna mutatnia Ukrajnában, hogy komolyan vegyék.

Ez egyik oldalról igaz, ugyanakkor, ha teszem azt valóban ez történt volna, az vajon mennyire ijesztette volna meg a világot, beleértve Európát, az orosz "közelkülfödet" és Kínát? Miért zárjuk ki azt, hogy egy brutális orosz katonai fellépés esetén jól beijed Európa és még szorosabbra zár, megijed Kazahsztán és másfelé keres "menedéket" és megijed Kína, aki hirtelen majd meg akar egyezni az USA-val ismét...?

Az éremnek mindig két oldala van, nem állítom, hogy Putyin relatív "puhakezűsége" mögött ez van, de nem vagyok 100%-ig biztos abban, hogy egy kőkemény és brutális katonai pusztítás Ukrajnában valóban segítene Oroszországon, ellenben azok is beijdenének, akik most még próbálják az oroszok elleni szankciókat és fellépést gyengíteni.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Miért gondoljuk azt, hogy egy kőkemény lépés jó lenne?

Kérdezem ezt úgy, hogy ismerem Paul C. Roberts összes írását és véleményét azzal kapcsolatban, hogy a Kremlnek brutál erőt kellett volna mutatnia Ukrajnában, hogy komolyan vegyék.

Ez egyik oldalról igaz, ugyanakkor, ha teszem azt valóban ez történt volna, az vajon mennyire ijesztette volna meg a világot, beleértve Európát, az orosz "közelkülfödet" és Kínát? Miért zárjuk ki azt, hogy egy brutális orosz katonai fellépés esetén jól beijed Európa és még szorosabbra zár, megijed Kazahsztán és másfelé keres "menedéket" és megijed Kína, aki hirtelen majd meg akar egyezni az USA-val ismét...?

Az éremnek mindig két oldala van, nem állítom, hogy Putyin relatív "puhakezűsége" mögött ez van, de nem vagyok 100%-ig biztos abban, hogy egy kőkemény és brutális katonai pusztítás Ukrajnában valóban segítene Oroszországon, ellenben azok is beijdenének, akik most még próbálják az oroszok elleni szankciókat és fellépést gyengíteni.

De miért? Most talán így nem ijed meg? Nem zár össze? Kazahsztán is nem csalinkázik erre-arra? Dehogynem.

"de nem vagyok 100%-ig biztos abban, hogy egy kőkemény és brutális katonai pusztítás Ukrajnában"

Nem erre gondoltam. Nem kőkemény brutális pusztításra gondoltam, hanem arra, hogy lenne rendes mozgósítás, és Ukrajna területéhez mérten megfelelő létszámú erőkkel harcolnának. Ahelyett, hogy Putyin sorra azokat lehetetleníti el, akik vissza akarnák állítani a Szovjetunió teljes területét.
Ennek a totojázásnak az a veszélye, hogy belföldön is ezt előbb-utóbb felismerik, és akkor az USA ahelyett, hogy kiprovokálta volna egy erős SZU létrejöttét, még magát Oroszországot is szétveri.
A végén még az USA-nak kell korrigálnia, ha rájön, hogy túl nagy nyomást alkalmazott Oroszországon, amilyen teher alatt a pálma nem nő, hanem összeroskad.
Még az is lehet, hogy az USA-nak kell korrigálnia, hogy mivel nyírja ki az EU-t, ugyanis, most már hiába áll le az USA, az EU akkor is támadni fogja Oroszországot.
Mégegyszer: az USA célja nem az, hogy kinyírja Oroszországot, hanem az, hogy Oroszországban a keményvonalasakat juttassa hatalomba, akik visszaállítják a SZU-t.
A problema csak az, hogy Putyin nem hagyja magát provokálni, és szépen elteszi láb alól Oroszország keményvonalasait. Így Oroszország nem képes harcolni, ezért olyan gyenge. Ezzel Putyin meggátolja az USA-féle provokációt, csak közben kinyírja vele Oroszországot is.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Mellesleg, itt jut eszembe az, hogy Sztálin is ugyanezt csinálta. Kinyírta a teljes hadvezetését mielőtt Hitler támadott volna.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
"és megijed Kína, aki hirtelen majd meg akar egyezni az USA-val ismét...?"

Kína hiába ijedne meg, az USA bolond lenne kiegyezni vele. Hiszen nem Oroszország az ellenfele, hanem Kína.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Európa ipara nagyon fejlett, de nyersanyagban és energiahordozókban kiszolgáltatott. Az Európa-Oroszország összefonódás több előnnyel is járna, ilyen szempontból Európa kvázi "medveszelidítő" szerepbe kerülne és hosszabb távon nem kellene attól tartania, hogy Moszkva a fejére nő. Ennek az oka egyszerű: az orosz gazdasági-politikai elitek olyan szinten be lennének kötve Európába, hogy a mackó az európai menyecske kezéből enne és megszűnne a világ többi részre felé a kiszolgáltatottsága.
A másik lehetőség Európa számára, hogy több irányból biztosítja a szükséges forrásokat ahhoz, hogy önálló és önellátó centrummá váljon, de ezzel egyidejűleg a riválisai száma nem csökken és nem lenne képes olyan szintre jutni, mint egy "háziasított" Oroszországgal a háta mögött. Ha valakinek erre lenne igazi sansza, az pont Európa.

"Európa kvázi "medveszelidítő" szerepbe kerülne és hosszabb távon nem kellene attól tartania, hogy Moszkva a fejére nő. Ennek az oka egyszerű: az orosz gazdasági-politikai elitek olyan szinten be lennének kötve Európába, hogy a mackó az európai menyecske kezéből enne és megszűnne a világ többi részre felé a kiszolgáltatottsága."

Jaj, itt nagyon szépen leírtad, hogy a Lisszabontól-Vlagyivosztokig unió hogyan tenné gyarmati státuszba Oroszországot!
Ha úgy tetszik, éppen ezért azt is mondhatjuk, hogy az Ukrajnában zajló háborúval az USA megvédte az orosz medvét az EU halálos ölelésétől, mert ellehetetlenítette azt az EU-val való uniót, amely a fenti, általad leírt módon gyarmati sorsba taszítaná (végleg) Oroszországot.

Ezt még külön is kiemelem:

"hogy a mackó az európai menyecske kezéből enne"

Hát tudod, én meg ezt nem akarom. Akkor mi különbséget, alternatívát jelentene nekünk magyaroknak Oroszország az EU-hoz képest, ha ez az Oroszország az "európai menyecske" (EU) kezéből enne?
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Na, tessék!

Putyin megölette Dugin lányát!!! :mad::mad::mad::mad::mad: Dugint akarta kinyírni, de a lánya ült az autóba.

Nézzétek és lássátok!

#151 515

Ez Putyin!!!

Na ezért nem megy rendesen a háború Ukrajnában. Putyin ahelyett, hogy mozgósítana, megöleti a saját keményvonalasait.
Mert azok kezdték el a háborút, nem Putyin. És ez most Putyin bosszúja.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Na, tessék!

Putyin megölette Dugin lányát!!! :mad::mad::mad::mad::mad: Dugint akarta kinyírni, de a lánya ült az autóba.

Nézzétek és lássátok!

#151 515

Ez Putyin!!!

Na ezért nem megy rendesen a háború Ukrajnában. Putyin ahelyett, hogy mozgósítana, megöleti a saját keményvonalasait.
Mert azok kezdték el a háborút, nem Putyin. És ez most Putyin bosszúja.
Azt hiszem komoly belpolitikai játszmák zajlanak Oroszországban, ami várható volt. A helyzet sokkal instabilabb, mint hittük. Én egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a merénylő balf*sz volt, lehet ez egy utolsó figyelmeztetés is.
Amúgy neked általában elég durva teóriáid vannak, akkor itt van egy tőlem: Dugin keményvonalas. Vezető. Pszochopata. Egyáltalán nem biztos, hogy olyan jó volt a kapcsolata a lányával, mint külső szemlélő hiszi. Diktátoréknál ez a családi leszámolás alap. Mi van ha politikai tőke kovácsolása céljából most a szegény apa áldozat szerepébe kerül, hogy a tömegtámogatását növelje? Nem mondom, hogy ez történt, de nem zárom ki. Dugin úgy is gondolhatta, hogy ez az egyetlen módja arra, hogy a népszerűségét megfelelő mértékben megnövelje, és ha a lánya is fanatikus híve volt, még az is lehet úgy gondolta megéri meghalni a nemzet jövőjéért, ha ezzel apja hatalomra jut...

Ad medveszelidítő téma: @MangaMonguz is játszik az én álmommal is, hogy milyen klassz lenne, ha Oroszország és Európa összedobná amijük van és együtt gyakorlatilag uralhatnák a világot. Amíg fiatal voltam, nekem is voltak ilyen lázálmaim, meg hát szép is, de nézzük mik hiányoznak, és valószínűleg technikailag is miért valószínűtlen az egész hosszú távon.
  • Mindenki más a világon ellenérdekelt ennek a létrejöttében
  • Oroszország döntő szót akar az új alakulatban, európai szemmel ez nevetséges, teljesen más a megközelítés, alapok, szemlélet
  • Nagy sajnálatomra az EU-ból pillanatnyilag hiányzik a szikrája annak, hogy a jelenlegi elért szintről a jelenlegi problémákat leküzdve egy magasabb szintre lépjen, erre az utolsó esélyt a Francia-Német államfúzióban látom ami ugyan megy, de csigatempóban. Persze valamilyen külügyi fennforgás hirtelen sokat lendíthet az ügyön, de egyelőre nem látszik, egy közös, cselekvőképes elsőkörös hatalommá lenne képes válni az EU, bármennyire is szükséges lenne ez ... sajnos az EU életbenmaradásához is... pillanatnyilag úgy tűnik a kísérlet megrekedt egy ponton, és ebből nem tud kilábalni, Oroszország maga is ellene dolgozik, mivel ő ellenérdekelt benne, neki a széttöredezett gyenge EU az érdeke amin belül keverheti a trutyit az érdekei mentén ... ennyit a "medveszelidítőről".

Európa jövője per pill usa szakzsargonnal élve egy óriási clusterfck.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Azt hiszem komoly belpolitikai játszmák zajlanak Oroszországban, ami várható volt. A helyzet sokkal instabilabb, mint hittük. Én egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a merénylő balf*sz volt, lehet ez egy utolsó figyelmeztetés is.
Amúgy neked általában elég durva teóriáid vannak, akkor itt van egy tőlem: Dugin keményvonalas. Vezető. Pszochopata. Egyáltalán nem biztos, hogy olyan jó volt a kapcsolata a lányával, mint külső szemlélő hiszi. Diktátoréknál ez a családi leszámolás alap. Mi van ha politikai tőke kovácsolása céljából most a szegény apa áldozat szerepébe kerül, hogy a tömegtámogatását növelje? Nem mondom, hogy ez történt, de nem zárom ki. Dugin úgy is gondolhatta, hogy ez az egyetlen módja arra, hogy a népszerűségét megfelelő mértékben megnövelje, és ha a lánya is fanatikus híve volt, még az is lehet úgy gondolta megéri meghalni a nemzet jövőjéért, ha ezzel apja hatalomra jut...

Ad medveszelidítő téma: @MangaMonguz is játszik az én álmommal is, hogy milyen klassz lenne, ha Oroszország és Európa összedobná amijük van és együtt gyakorlatilag uralhatnák a világot. Amíg fiatal voltam, nekem is voltak ilyen lázálmaim, meg hát szép is, de nézzük mik hiányoznak, és valószínűleg technikailag is miért valószínűtlen az egész hosszú távon.
  • Mindenki más a világon ellenérdekelt ennek a létrejöttében
  • Oroszország döntő szót akar az új alakulatban, európai szemmel ez nevetséges, teljesen más a megközelítés, alapok, szemlélet
  • Nagy sajnálatomra az EU-ból pillanatnyilag hiányzik a szikrája annak, hogy a jelenlegi elért szintről a jelenlegi problémákat leküzdve egy magasabb szintre lépjen, erre az utolsó esélyt a Francia-Német államfúzióban látom ami ugyan megy, de csigatempóban. Persze valamilyen külügyi fennforgás hirtelen sokat lendíthet az ügyön, de egyelőre nem látszik, egy közös, cselekvőképes elsőkörös hatalommá lenne képes válni az EU, bármennyire is szükséges lenne ez ... sajnos az EU életbenmaradásához is... pillanatnyilag úgy tűnik a kísérlet megrekedt egy ponton, és ebből nem tud kilábalni, Oroszország maga is ellene dolgozik, mivel ő ellenérdekelt benne, neki a széttöredezett gyenge EU az érdeke amin belül keverheti a trutyit az érdekei mentén ... ennyit a "medveszelidítőről".

Európa jövője per pill usa szakzsargonnal élve egy óriási clusterfck.

"Amúgy neked általában elég durva teóriáid vannak, akkor itt van egy tőlem: Dugin keményvonalas. Vezető. Pszochopata. Egyáltalán nem biztos, hogy olyan jó volt a kapcsolata a lányával, mint külső szemlélő hiszi. Diktátoréknál ez a családi leszámolás alap. Mi van ha politikai tőke kovácsolása céljából most a szegény apa áldozat szerepébe kerül, hogy a tömegtámogatását növelje? Nem mondom, hogy ez történt, de nem zárom ki. Dugin úgy is gondolhatta, hogy ez az egyetlen módja arra, hogy a népszerűségét megfelelő mértékben megnövelje, és ha a lánya is fanatikus híve volt, még az is lehet úgy gondolta megéri meghalni a nemzet jövőjéért, ha ezzel apja hatalomra jut..."

Ne gyere már b+ ilyen hülyeséggel!!! :mad:
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
"Amúgy neked általában elég durva teóriáid vannak, akkor itt van egy tőlem: Dugin keményvonalas. Vezető. Pszochopata. Egyáltalán nem biztos, hogy olyan jó volt a kapcsolata a lányával, mint külső szemlélő hiszi. Diktátoréknál ez a családi leszámolás alap. Mi van ha politikai tőke kovácsolása céljából most a szegény apa áldozat szerepébe kerül, hogy a tömegtámogatását növelje? Nem mondom, hogy ez történt, de nem zárom ki. Dugin úgy is gondolhatta, hogy ez az egyetlen módja arra, hogy a népszerűségét megfelelő mértékben megnövelje, és ha a lánya is fanatikus híve volt, még az is lehet úgy gondolta megéri meghalni a nemzet jövőjéért, ha ezzel apja hatalomra jut..."

Ne gyere már b+ ilyen hülyeséggel!!! :mad:
Putyinnak gatya!!!! Ez durva volt tőle
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 014
54 006
113
Ezt én értem, de az USA szerintem már fölfogta azt, hogy nem tud kizárólagos hatalom lenni.
Egy választása lehet még: az őmellette lévő másik I. körös szuperhatalom Kína legyen, vagy a Szovjetunió.
Az utóbbi jobb neki, mert gyengébb lesz mint Kína, és ráadásul fölhasználható lesz Kína körbekerítésére.

Ami meg a rögeszmét illeti: Putyinnak is van egy rögeszméje. Ez a Lisszabontól-Vlagyivosztok unió.
Putyin már idős, szeretné ha lenne egy "életműve", amivel bevonulhat a történelemkönyvekbe. Nagy Péter utódjának gondolja magát, és az életművének gondolná a Lisszabontól-Vlagyivosztokig uniót.
Ezt használják ki Oroszország ellen, mert ezért nem akar háborúzni.



Szerintem ezt már feladta Putyin, nyilatkozta ő is,meg Lavrov is, hogy már nincs szükségük a nyugatra-eura-vannak más piacaik,megoldják nélkülünk.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 014
54 006
113
Továbbra is állítom,hogy Oroszországnak úgy kell vissza a szu,mint sárgaláz a lepratelepre,teljesen logikátlan,csak púp lenne a hátán az EU-ról leválasztott életképtelen országok.
Újra tolhatná beléjük a pénzt, az ingyen olajat,gázt,technológiát,mindent is,mi a brének ?
Pont kakil ránk,teljesen életképtelenek,értéktelenek vagunk-ex szu- az eu, a nyugati beágyazottság nélkül.
Eljátszanak Ukrajnában, eljönnek ameddig jónak látják,nincs már szükségük se ránk,se az EU-ra.
Viszont nekünk, lófasz,ex SZU/ex vsz országoknak hamarosan szükségün lesz az Orosz Föderációra,mert ny európai országok insabillá fognak válni 5-10 éven belül a migráció,gender,woke fasság,az öslakosok elfogyásával,az exponenciálisan szaporodó eltartottak számával,stb,vagy mi is velük pusztulunk.
 
Status
Not open for further replies.