Nézd,én alapból úgy vagyok vele,hogy szerintem a +1 század vadász nem akkora priorítás. Nyilván a 14 gép baromi kevés,főleg amikor a magyar és szlovén légtér felügyelete mellett 4 gépet még a baltikumba is küldünk( félreértés ne legyen,a BAP egy nagyon jó lehetőség a pilótáinknak,örülök neki,hogy már a harmadik válltást adjuk!),akkor érezhető,mennyire is ki van centizve ez a mennyiség. Viszont ameddig a honvédségben kb. komplett fegyvernemek hiányoznak,nincs megoldva az egyéni felszerelések problémája,nincs megfelelő mennyiségű tüzérség,teherautó,atgm stb..., ameddig nincs rakétatüzérség,ameddig a katonák szakadt Btr-ekben furikáznak és még hosszasan lehetne sorolni,addig van fontosabb még egy századnyi vadászgépnél. Mert ha csak 14 db is,de modern vadászgépünk legalább van. Ami fontosabb,hogy ez a 14 Gripen legyen "kimaxolva". Modernizáció,új AA és AG fegyverzet mellett a jelenlegi gépek bőven jók lesznek még 10-15 évig. Plusz amit Molni szokott írni,még esetleg Kecskemétet kellene rendberakni,fedezékek és légvédelem.Igen,logikailag az egytlen igazán jó döntrés az F35 lenne.....ha lenne rá keret.
Annyira különben nem kell megijedni a többtipusos légierőtől sem,több kis légierő is van több tipussal,és köszönik szépen,jol elvannak.
Ténylegesen Mo-nak minimum 2 harcászati ezred lenne méretileg megfelelő légierő.Persze ez jelenleg kb lehetetlen kigazdálkodni.
Kfir NG ha valóban hozná az igért teljesétmény és költségvonzatokat,egyáltalán nem lenne olyan rossz megoldás.Gripen C egy nagyon kis teljesitményű gép,E meg minden más komolyabb nekünk túl drága.NG az ami elég olcsó,és elég teljesitőképes,hogy lehessen egy tömegesitő tipus.
Ebbe az utcába akkor kerültünk bele,mikor megrendeltük az F16ADF-ek helyett a Gripen A-t.Jol kijönni ebből már nem tudunk,csak kevésbé rosszul.
Legvalószinűbb,hogy korszerűsitve lesznek a jelenlegi gépeink valamennyir...és ennyi.
Albák vétele meg kb annyira értelmes,mint anno a Gripen A vétele volt.
A szárazföldiek legalább megfelelő szintre történő "rendberakása" az évtized végéig mindenképp eltart,a Gripenek a harmincas évek közepéig biztosan maradnak,szóval inkább ott lenne érdemes a C/D-k cseréjével egybekötve még egy vadásszázadot felállítani szerintem. F-35 még a harmincas években is gyártásban lesz,illetve addigra talán az európai fejlesztésekből is látszik majd,hogy lesz-e valami.
Ha a légierő képességnövelését szeretnénk a következő pár évben,akkor úgy gondolom,hogy érdemesebb lenne a drónbeszerzést pörgetni.