[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Volt már?
Egy hackercsoport kiszivárogtatott egy júliusi NATO memót, az ukránoknak címezve, benne részletes célfelderítési adatokkal, tipikusan a térségbe telepített orosz légvédelmi rendszerekről.
Pár koordinátát lecsekkoltam, azok legalábbis oda mutatnak, ahol ezek sejthetőek.
Ha igaz, akkor legalább ilyen részletességű adatokat kapnak a hoholok, rendszeresen.
Őszintén nem értem, miért nem csapják még mindig szét kijevet :(

 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 606
113
Volt már?
Egy hackercsoport kiszivárogtatott egy júliusi NATO memót, az ukránoknak címezve, benne részletes célfelderítési adatokkal, tipikusan a térségbe telepített orosz légvédelmi rendszerekről.
Pár koordinátát lecsekkoltam, azok legalábbis oda mutatnak, ahol ezek sejthetőek.
Ha igaz, akkor legalább ilyen részletességű adatokat kapnak a hoholok, rendszeresen.
Őszintén nem értem, miért nem csapják még mindig szét kijevet :(


A tényleges vezetés nyilván nem csak úgy Kijevben van. Azon kívül és-vagy bunker stb. Max civileket lehetne ölni. Hagyományos eszközökkel persze, mert atom meg szóba sem jöhet.
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 849
35 439
113
A Honvédelmi Minisztérium megmutatta, hogy a légideszantosok hogyan hárították el az ukrán fegyveres erők 25 páncélozott járművének támadását
A Honvédelmi Minisztérium közzétett egy videót arról, hogy a légi csapatok visszaverték kilenc ukrán harckocsi és 16 páncélozott jármű támadását
"Az ellenségeskedések során a llégideszantosok több mint 120 ukrán katonát, páncélozott járművet és enyhén páncélozott járművet semmisítettek meg. Az ukrán fegyveres erők katonai felszerelésének egy részét a légideszantosok fogták el trófeaként" – közölte a védelmi minisztérium.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 849
35 439
113
A Twitter-felhasználók nagyra értékelték Johnson Putyinnal kapcsolatos állásfoglalását
A Twitter-felhasználók dicsérték Johnsont, aki tévesen köszönetet mondott Putyinnak Zelenszkij helyett

 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
535
2 470
93
Hogy mit lehetne elvárni!?

Mondjuk megfelelő számú lerepült bevetést, hogy azzal megpuhítsa az ellenfelet. Több forrás is 60-70 napi bevetésszámot említ az orosz oldalon, ami időnként, ha helyzet van, felpörög napi 200-ra.

Ez a háború jellegében nagyjából egy near-peer konfliktus, Ukrajna népessége és hadereje nagyságrendileg összemérhető a 91-es Irakkal, a terület nagyságát tekintve ráadásul Ukrajna másfélszer még nagyobb is.
Az Sivatagi Viharban 2697 bevetés/nap volt az átlag, a csúcs pedig 3280 bevetés volt a szárazföldi támadás megindításának napján. Történt mindez 31 éve...

Az még a 200-nál is 13.5-ször több! És ezt kurvára nem ellensúlyozza az összesen kilőtt kb. 3000 CM meg BM. De kétszer-háromszor ennyi se.

Édeskevés bevetést repülnek és bármennyire is fáj az igazság, sok szempontból még a nyugati légierők 30 évvel ezelőtti színvonalát sem érik el technikában, harceljárásban, reagálóképességben és hálózat-alapú valamint összhaderőnemi hadviselésben.
Hasonlatoddal az a gond hogy:
1. 30 éve a jenki költségvetés is nagyobb volt, így akkor több gép/bevetésre volt pénz mert még Hidegháborús időszak volt.
2. Irakot több ország légiereje is támadta egyszerre. Így a bevetésszámok is eloszlanak. Oroszok meg egyedül nyomják.
3. Az Öböl Háború rendes és teljes körű háború volt, nem "Különleges Hadművelet"! Így a légierő aktivitása is ehhez mért!

Ezeket is vedd figyelembe, mielőtt következtetsz!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 791
113

Putyin felvette a kesztyűt​


Felvette az odadobott kesztyűt Vlagyimir Putyin, és a jelenlegi helyzetben a katonai és a politikai kihívásoknak is megfelelő logikus és racionális választ adott a háború folytatásának jogi kereteit megalapozó referendumokkal, és a részleges mozgósítással. Moszkva már a háború eszkalálására kényszerült, de még mindig megpróbálja ezt a kiterjesztést észszerű keretek között tartani. A nyugati fősodor persze ezt nem így gondolja, de csak azért, mert egyáltalán nem próbálja megérteni Putyin gondolkodását. Most erre teszünk kísérletet. Gondolatok a háború újabb szakaszába lépve.​

...

Úgy tűnhet, hogy nem kapcsolódik szorosan a témához a kommentem, de IGEN!

Betettem a cikket X időpontban. 4 perc múlva három reagálás volt rá. Én 9 perc alatt olvastam el. Megjegyzem, nagyon gyakorlott olvasó vagyok! Felvetődött bennem a gondolat, akik jeleztek, egyáltalán elolvasták, mit írt a szerző? És nem először figyeltem ezt meg, hogy a gyors reakciók kizárják azt a lehetőséget, hogy a visszajelzők elolvasták és értelmezték a hozott híranyagot. Így ez értelmetlenné teszi a párbeszédet, illetve annak lehetőségét. Ez "harc a harcért" szituációt teremt minden értelmes eszmecsere nélkül. Ezen jó lenne változtatni!
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 659
55 320
113
Úgy tűnhet, hogy nem kapcsolódik szorosan a témához a kommentem, de IGEN!

Betettem a cikket X időpontban. 4 perc múlva három reagálás volt rá. Én 9 perc alatt olvastam el. Megjegyzem. nagyon gyakorlott olvasó vagyok! Felvetődött bennem a gondolat, akik jeleztek, egyáltalán elolvasták, mit írt a szerző? És nem először figyeltem ezt meg, hogy a gyors reakciók kizárják azt a lehetőséget, hogy a visszajelzők elolvasták és értelmezték a hozott híranyagot. Így ez értelmetlenné teszi a párbeszédet, illetve annak lehetőségét. Ez "harc a harcért" szituációt teremt minden értelmes eszmecsere nélkül. Ezen jó lenne változtatni!
Ne haragudj, de nem kell 9 perc az elolvasáshoz.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
A gyártó berendezések nagy része német, japán, stb. nyugati CNC stb. megmunkálò eszköz. Ezekből annyit vettek, amiből a havi 4 db gyártható. Ezt lehet kissé fokozni, ha van hőkamera, elektronika, ami beépíthető.
Az oroszok helyében ezt megoldanám drónokkal. A drón mindent lát, egy viszonylag kis befektetéssel, egy képernyő a harckocsiba, és máris kapja a céladatokat. Nem hiszem, hogy a mai világban ez egetrengető dolog lenne. Irán/Kína biztos segítene. Viszonylag gyorsan menne.
Nem teljesen mindegy mennyi t90est gyártanak havonta,? gyanítom nem arra fognak építeni, hanem a maradék több ezer t72est kaparják össze, kapnak némi plusz védelmet oszt cső, a javelin a legmoderbebb páncélost is kibontja, ukrik meg nem rendelkeznek modern páncélossal,így teljesen megfelel akár a t62 is ha úgy adódik.
Az sokkal érdekesebb és értékesebb mennyi valódi tapasztalatot szednek össze a harctéren, mert ez már bőven túl mutat az amcsi papucsos bohóckodásokon.
Az nem fér még a fejembe, hogyha előre látták a háborút (különleges műveleteket) miért nem alakították át a régi T-55/62/72 tipusaikat távirányítható eszközzé. Drón adja a célt, a távirnyós jármű meg adja a tüzet. Csak teljesen automatizálni kellett volna a lőszertöltést.
 
W

Wilson

Guest
Ebben nem vagyok biztos - a RuAF a meglévő képességeit tekintve szerintem hatékonyan végzi a feladatát.
  • Légifölény pipa addig a mélységig, amíg számít (saját erők fölött), Oo területét meg nem bombázza megállás nélkül az Ukrán Légierő.
  • Ellátási vonalakat darálják, ahogy azt a felderítési képességei engedik (az meg szar manapság...)
  • mélyre be meg nem kell repülniük, mert a CM/BM elvégzi a mélységi csapásmérést egy adott szintig
  • CAS biztosítva állandóan - és ennyi. Sokkal többet mit is lehetne elvárni?
A pilótaállomány egy veterán közeggé vált, a harceljárásaik kikristályosodtak, megvan mi működik és mi nem, illetve mi az igény a jövőre nézve. Ennek első jele az iráni drónbiznisz. A jövőben pedig tippelnék egy egyhajtóműves közös vasra a kínaiakkal a J-35 és a Szu-75 egyfajta közös keverékeként. Az USA is vett szentségtörésként európai fregattot, nekik sem lesz büdös most már egy külföldi/közös platform (azt az együttműködést nem ok nélkül írták alá).
Akkor megemlítek neked pár az orosz szaksajtóban elhangzott kritikát az orosz légierő működésével kapcsolatban a harkovi ukrán offenzíva fényében.

Alacsony hatékonyságú az orosz légierőnek a szárazföldi csapatok támogatása , de ez nem újdonság ez végig kíséri a háborút február 24. óta.
Miért nem tudod az állítólagos légifölénye ellenére az orosz légierő hatékonyan fellépni az ukrán haderő harkovi offenzívájával szemben, ehhez kapcsolódva , hogyan lehet az, hogy az ukránok számottevő légvédelmet tudtak koncentrálni az ukrán ellentámadás támogatására, miközben az Orosz Honvédelmi Minisztérium folyamatosan azt hangoztatja , hogy az ukrán légvédelmet gyakorlatilag kiiktatta..

Ki a felelős azért, hogy az Orosz Légierő nagyon nagy hátrányban van a támadó drónok alkalmazásában ,és ehhez kapcsolódva miért maradt le ennyire az orosz drón fejlesztés, miért nem képes az orosz ipar kellő mennyiségben ezen drónok előállítására.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85 and Halfdan

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 707
113
Az oroszok helyében ezt megoldanám drónokkal. A drón mindent lát, egy viszonylag kis befektetéssel, egy képernyő a harckocsiba, és máris kapja a céladatokat. Nem hiszem, hogy a mai világban ez eget erő dolog lenne. Irán/Kína biztos segítene. Viszonylag gyorsan menne.

Az nem fér még a fejembe, hogyha előre látták a háborút (különleges műveleteket) miért nem alakították át a régi T-55/62/72 tipusaikat távirányítható eszközzé. Drón adja a célt, a távirnyós jármű meg adja a tüzet. Csak teljesen automatizálni kellett volna a lőszertöltést.
a teljesen automatizált eszközöknél fenn áll a veszély hogy az alkalmazó ellen fordítják és akkor közvetlen a saját csapatok közelébe fognak tevékenykedni... De olyan automatizációt el tudnák képzelni hogy teszem azt 55 ösök mennek előrre céltárgyként automatizálva köztük megbújva az emberes gépek.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 914
16 845
113
Ha akarnék akkor bárkinek a hozzászólásaiban is találnék nyelvtani hibát a te hozzászólásaidban is, úgyhogy szerintem ezt nem érdemes felhozni, látom te is csak ilyen tartalmú hozzászólásokra vagy képes a fórumon.
Hát hogyne! Magadéban a szálkát, másokéban a gerendát. A kioktatás pedig addig tolerálható, sőt elfogadandó amíg másokkal teszed. Ha téged érint akkor mélységesen elítélendő. Tipikus "progresszív" gondolkodás. :):)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Ahogy minden egyéb tank is koporsó lenne a modern,Orosz pct fegyverek ellen.
Fogalmunk sincs,hogy mennyit tartottak karban a 20 000ből,mennyit nem,vagy alig,ha a fele használható,az sem tréfa.
Nem aggódnék sokat az évtizedes állás miatt,ha nem rohadt bele a gázolaj,nem száradt össze a motor, akkor percek alatt le lehet tesztwlni az elekrtomos rendszert,próbakör,alánézni,folyik e valami,vagy sem,és mehet a frontra, maga a tank egy túlméretes dozer,a szovjet gépek miután belecsúszott a bányatóba,kihúztuk,talpraállítottuk, eleeresztettük az olajakat belőle,frisset bele,és építhette is tovább a szocizlizmust.
Gondolom a löveg a kritikus rész,ha le van konzerválva,akkor max a csillapítóban kell olajat cserélni,lezsírozni,belőni a lőtéren,azt csókolom.
A nagyobb hk laktanyákban,tároló helyeken nyilván van műhely,és szerelők,akik ezt megoldják,ott egy löveg csőcsere,vagy géppuska javítás,olajcserék rutin feladat.
Igen, már 2-3000 T90,meg 1000-1500 T-14 kellene a páncélos erők első vonalába lenni,bízzunk benne,hogy kiesnek azok az oligarhák is egy ablation,vagy kabinajtón,akik ellopták eseknek az árát,és jönnek helyettük olyanok, akik csak annyit lopnak,hogy a munka is el legyen végezve,és yachtokra is just jusson.
Rettegve írom le,hogy vegyenek példát a mieinkről....:rolleyes::eek::D

A folyamat, amivel egy évtizedek óta álló harckocsi talpra állítható hasonló, mint amit írsz.
Úgy hívják nagyjavítás:
  • Ahol szétszedik a fődarabokat, részegységeket.
  • Ezekben lévő kopott, elhasználódott, a folyadékok keringésének hiánya maiatt rozsdás fém, és tönkrement gumi és egyéb tömítéseket kicserélik. Ez pár ezer tömítés, gumicső.
  • A hajtó és kenőanyag rendszert felújítják, a rózsás, kilukadt csöveket kicserélik
  • Az elektromos rendszerekben kicserélik a rossz, szakadt kábeleket, új akksikat kap.
  • A fegyverrendszereket szintén minden hidraulikus, elektromos, mechanikus alkatrészre szedik, felújítják, összerakják.
  • A beázott, rozsdás iranyuotavcsovet is szétszedik, új alkatrészekkel (ha van 40 éve nem gyártott) felújítják.
  • A belső kezelőszervek, elrohadt ülések, vízben álló töltő automata felújítása, ujjra cserelése után, már mehet is festeni.
  • Majd ha minden részegységeket kicserélték, ellenoriztek (probapadon, teszt műszerekkel) jöhet is a harckocsi teljes rendszer próbája (stabi, ágyú, toltoautomata, éjjellátó, stb.). Meg motor, futómű egy futás próbával..
A rádió picit gond, talán van pár ezer R-168, azt bele kell építeni. Ha nem, jó az R123, vagy R173 is. Biztos mind jó. Ha nem azt is ripsz -ropsz felújítják hisz téli vagyunk új elektron csöves, tranzisztoros faszomsagokkal 2022-ben. :)

Ez csak kb. 4-5 ha hónap, ha van hozzá 40 éves új alkatrész.
Aztán mehet bele a 40 éve nem gyártott, de nyilván jó állapotú lőszer, hisz a régi tank ágyúja, tuzvezető rendszere 40 éves lőszerhez van.
 
Last edited by a moderator:

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Ezekből nőttek ki szép fák meg bokrok? Vagy valóban le vannak konzerválva?
.
Gondolom, a "modernizacio" itt a rozsda vakarasat, festest, az evek soran eltunt vagy vegkepp tönkrement alkatreszek potolgatasat jelenti leginkabb. Jo kerdes, hogy a taroltnak szamolt tankok hany szazaleka lett idöközben felujithatatlansagig tönkrement, kb gazdasagi totalkaros.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 808
113
.
Gondolom, a "modernizacio" itt a rozsda vakarasat, festest, az evek soran eltunt vagy vegkepp tönkrement alkatreszek potolgatasat jelenti leginkabb. Jo kerdes, hogy a taroltnak szamolt tankok hany szazaleka lett idöközben felujithatatlansagig tönkrement, kb gazdasagi totalkaros.
Nyilván attól függ, hogy mennyire és milyen jól konzerválták, mennyire volt kitéve az időjárásnak és mennyi ideig.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Az oroszok helyében ezt megoldanám drónokkal. A drón mindent lát, egy viszonylag kis befektetéssel, egy képernyő a harckocsiba, és máris kapja a céladatokat. Nem hiszem, hogy a mai világban ez egetrengető dolog lenne. Irán/Kína biztos segítene. Viszonylag gyorsan menne.

Az nem fér még a fejembe, hogyha előre látták a háborút (különleges műveleteket) miért nem alakították át a régi T-55/62/72 tipusaikat távirányítható eszközzé. Drón adja a célt, a távirnyós jármű meg adja a tüzet. Csak teljesen automatizálni kellett volna a lőszertöltést.

Részben igaz. Ez a jövő. De most a tizen éves technológiájú T-90M gyártásával küzdenek.
Egyébként amit sokan nem értenek:
A polgári IT, és mikro elektronikai gyorsan fejlődik és sokat tud. A katonai ezt csak lassan tudja, mert:
  • A katonai követelmények (-40-+70, fok, ütés, por, vizalloság) külön innovációt igényelnek. Ezt ki kell fizetni. Lásd F-35, stb.
  • A kis szériás gyártás miatt ez nem éri meg, drága, illetve időben le vannak maradva. Ezért gyakran a polgári cuccokat rakják a ptotokba. De az ipari (hazai) gyártás azt nem tudja, amit a koreai, amcsi, kínai eleltronika, kijelző.

Ezek a drónokhoz is kellenek.
 
W

Wilson

Guest
Hát hogyne! Magadéban a szálkát, másokéban a gerendát. A kioktatás pedig addig tolerálható, sőt elfogadandó amíg másokkal teszed. Ha téged érint akkor mélységesen elítélendő. Tipikus "progresszív" gondolkodás. :):)
Nem értem a problémádat ,te találtál meg engem azzal a hozzászólásoddal, és amikor megemlítem neked, hogy olyan dolgot hánytorgatsz fel nekem amit mindenki elkövet különböző gyakorisággal ezen a fórumon amennyiben kommentel, akkor jól láthatóan rosszul esik neked.

Ami pedig a szálka és gerenda esetét illeti, nyugodtan nézd meg a hozzászólásaimban hány alkalommal kezdeményeztem én olyan kommentet amelyben én estem neki a másiknak direktbe, hogy felhánytorgassam a hibáit (a számuk a nullához konvergál) , természetesen ha valaki mint most te megtalál akkor a hozzászólása stílusának megfelelően fogok neki válaszolni.

Ezen szerintem ne csodálkozz, hiszen számtalan alkalommal említettem már, hogy én ahogy az életben is itt a fórumon is ezt az elvet követem.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
Hát szerintem vagy valamelyik hagyományos francia kliens kapja őket, vagy a kaproknak ajándékozzák őket...
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz