[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Kína békét akar, nem háborút. Ez csak vágyálom orosz részről, hogy ők érdemben fognak segíteni.
Kína hiába akar békét, ha a nyugat le akarja vadászni őt is. Ezt vagy tudomásul vesz, vagy ki lesz csinálva!
Az orosz is békét szeretett volna, de addig cseszegették (a NATO mind közelebb tolásával és egy ellen Oo. felépítésével), hogy csak háborúba keveredett.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Egy kis érdekesség, Mordor érdekes számokról ír a haditech újságában.


Megemelték az orosz katonai kiadások keretét, az új szám évi 83 milliárd eurónak megfelelő rubel. Az arányokat szemléltetve, ez a teljes GDP-jüknek így már a 4,5%-a, ez messze a hadigazdálkodás már. Nem a NATO 2% az átlag, de egy 3% fölött már erősen érzi a lakosság. Mozgósítás idején viszont ezen nincs min csodálkozni.
Összehasonlítva ezt Ukrajna 5%-ot költött. Ez az orosz szám viszont Határvidék teljes GDP-jének az 50%-ához közeledik. Mármint a háború előtti teljes termelésének 50%-hoz. Ezt adókból értelem szerűen nem tudja előteremteni. Ehhez az eddig látott külföldi hitelek ütemének minimum fenntartása szükséges.

Amit még ki szeretnék hangsúlyozni, hogy ha minimum egy fegyverszünetet kötnek valamikor, Ukrajna átfegyverezte a hadseregét. Eddig a fenntartás nagyobbik része országon belül marad. Ha kidobják a kilőtt T-64-eseket és ők tényleg 7 féle külföldi tüzérségi rendszerrel, hamarosan érkező mondjuk 100-200 spanyol Leopárd2 meg sivatagban letárolt Abrams és légierőben vagy 4 század használt F-16, és még sorolhatnám a több ezer kézi pct, legmodernebb légvédelmi ütegek...
Ha ezeket mind fenn akarja úgy tartani békeidőben, hogy nincs hazai gyártó kapacitás mellettük, csupán külföldre fizeti a karbantartást, alkatrészellátást, akkor azt az ukrán gazdaság nagyon nehezen tudja kigazdálkodni. Ha irányadónak vesszük, hogy egy honvédség költségvetésének 30%-a üzemeltetés, akkor durván egy 30 milliárd nyugati gépek üzemeltetése és lőszerváltással tudná ezt minimum ellensúlyozni. Ez már önmagában Határvidéknek a régi GDP-jének a 15%-át jelentené. És akkor ebben még nincsenek benne a bérek.
És itt nem bátorkodtam becslést adni, hogy mit jelent majd Kijev számára iparilag az elvesztett területek, az államcsőd, hogy bent ragadtak több hónapra hajók a kikötőjébe és amíg nincs fix békeszerződés, addig rápakolnak plusz díjat a tengeri fuvarozók, hogy ez újra megismétlődhet, hogy a kiáramló lakosság miatt nem is lesz hosszú távon akkora munkaereje, hogy visszamenjen a háború előtti szintre a gazdaság.
Vagy hogy a nyugati technika drágább, mint annak orosz megfelelője.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ez 4,5% már most látszik, hogy a Föderációnak is megterhelő lesz. És nála sem számoltam azt, hogy ha most T-72-esekre költ, akkor később ugyan úgy hiányként jelenik meg majd a T-90-esek és Armaták gyártása. Nála megmarad egy jóval nagyobb hazai rész, így jelentős mértéke vissza pörög a saját gazdaságába. De hogy képletesen szólva vagy Ladát és Kamaz teherautót gyárt vagy modern tankot és lopakodó repülőgépeket majd.
Három dologra reflektálnék:
  • Mikori EUR/RUB árfolymmal számolsz? (Egyéves viszonylatban, 85-ről 57-re erősödött a rubel az euróhoz viszonyítva. 57/85x4,5=3. (mondjuk a 4,5%-ot tőled vettem) Tehát így már csak 3% az a 4,5%)
  • Tehát Ukrajna már korábban bőven hadigazdálkodott?
  • Szerintem nem fegyveszünet lesz, hanem feltétel nélküli kapituláció.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Dehogyisnem, hogy a zárójel változtat a dolgon ismétlem ha idézőjelbe raktam volna akkor az Uralvagonzavod illetékesétől idéztem volna, remélem így már neked is sikerül felfogni.

Ami pedig a többit illeti látom a szövegértés nem az erősséged tehát amikor az Uralvagonzavod illetékese nagy büszkén bejelenti, idén májusban , hogy sikerült megteremteniük a T-90M sorozatgyártásának feltételeit 5 évvel azután ,hogy az első szerződést aláírták és az első tétel T-90M az előzetes határidőkkel szemben csak 2020-ban szállították le az azt jelenti, hogy 5 évükbe került a szerződésekben rögzített mennyiség sorozatgyártásának az előkészítése, tehát figyelmbe véve az öt év alatt leszállított mennyiséget és szerződésekben megrendelt és még le nem szállított T-90M mennyiségét az általam megadott évi 50db T-90M gyártás még egy nagyon jóindulatú szám.

Ami pedig a Telexet és a hazugságokat illeti ha én a Telexnél dolgozom akkor ezen logika mentén te pedig az Origónál vagy a Komszomolszkaja Pravda magyarországi képviselője vagy és az a feladatod, hogy az orosz propagandát terjeszd, amit nyugodtan lehet szemenszedett hazugságnak nevezni, így te is aktívan közreműködsz ezen hazugságok terjesztésében.

Ha nem tudsz felnőtt értelmes intelligens ember módjára vitázni csak a másikat minősítgetve akkor ugyanilyen stílusban fogok válaszolni neked.
Még mindig várom az Uralvagonzavod illetékes nyilatkozatának elérhetőségét (linket) továbbra is. Addig minden sor amit írsz szimpla terelés.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Állítólag elmarad a fagyhalálunk.
Most akkor mi lesz?
Oroszország tényleg elszegényedik, elszigetelődik inkább a világtól, csak, hogy Putyin ne égjen be a hódító háborúval?

A gazdasági (stratégiai) eszközök kihullanak kezei közül, marad az ukrán harcmező a győzelem kivívására.
Sok-sok vérrel, a SEMMIÉRT. Két fél megyéert.

 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 868
91 381
113
Állítólag elmarad a fagyhalálunk.
Most akkor mi lesz?
Oroszország tényleg elszegényedik, elszigetelődik inkább a világtól, csak, hogy Putyin ne égjen be a hódító háborúval?

A gazdasági (stratégiai) eszközök kihullanak kezei közül, marad az ukrán harcmező a győzelem kivívására.
Sok-sok vérrel, a SEMMIÉRT. Két fél megyéert.

Elmarad, de milyen áron???
Hatszoros az energiaköltsèg Európában most az USAhoz képest. Így mekkora lett a versenykèpessègi hátrányunk. Ez így nem maradhat, mert az gyors kivègzès lesz ...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 367
45 661
113
Valaki korábban írta, hogy a Nyugat nem fenyeget senkit, mind ország szabadon dönthet. Íme:

Ursula megfenyegette az olaszokat (Videó)​


Elképesztő kijelentést tett Ursula von der Leyen napokkal az olaszországi választások előtt.

Von der Leyen:

"Az olaszországi szavazás eredményét meglátjuk. Ha "nehéz irányba" mennek a dolgok, akkor vannak eszközeink, mint Lengyelország és Magyarország esetében."

 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Ezeket véletlenül nem a DNR/LNR csapatoknak vitték? :oops:
Most ezzel arra próbálsz utalni, hogy a matuzsélem korú tankok harcértéke pusztán attól megsokszorozódik, hogy orosz sereg helyett a DNR vagy az LNR fogja üzemeltetni őket? Szerintem az tökmindegy, mert ugyanaz az ellenfél ellen vetik majd be.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 305
10 214
113
Az egyik Shahedet eltalálták


Állítólagos találat

2om4APr.jpg


 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 831
35 398
113

Az orosz hadsereg éles támadást indított a Kupyansk régióban

https://avia-pro.net/news/armiya-rossii-pereshla-v-rezkoe-nastuplenie-v-rayone-kupyanska

Az orosz csapatok ellentámadást indítottak A Harkov régióban.
"Az orosz hadsereg támadásba lendült Kupyansk területén. Az orosz csapatok 4 rakétát és 27 légicsapást indítottak, több mint 75 támadást hajtottak végre az MLRS-től az ukrajnai célpontok ellen. Az Orosz Föderáció fegyveres erői támadási műveleteket hajtanak végre Kupyansk, Disputed, Mayorsk, Zaitsevo, Avdeevka, Novomikhailovka, Opytnoe és Kamenka települések területén ", - a "Telegram" csatorna "Az orosz tavasz katonai tudósítói" jelentések.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Valaki végig gondolta már az elöttünk álló napok eseményeit?

Népszavazás. Csatlakozási ceremónia napokon belül majd,
Orosz ultimátum?.... a "Föderáció" területének elhagyására és mivel most az érintkezési vonalon az oroszok gyengébbek....
mi következik? .....és abból mi következik?

Ne legyen igazam, de én most elég borulátó lettem az idei "halottak napja" kapcsán.
 
W

Wilson

Guest
Még mindig várom az Uralvagonzavod illetékes nyilatkozatának elérhetőségét (linket) továbbra is. Addig minden sor amit írsz szimpla terelés.

Terelés? Mivel ahogy látom előszeretettel használod ezt a kifejezést , felmerül bennem az a gondolat, hogy tudod egyáltalán, hogy ez egy haditechnikai oldal és nem egy pásztor vagy terelőkutyás fórum?

Ami pedig az" Uralvagonzavod illetékes nyilatkozatának elérhetőségét (linket)" illeti bemásoltam neked a cikkel együtt a hozzászólásomba nem sikerült rákattintanod?

Erről jut eszembe , hogy eddig csak én adtam meg forrást,adatot az eddig legyártott és átalakított valamint a megrendelt T-90M darabszámairól ellentétben veled , mivel te az általad megálmodott évi 500-1000 db T90M legyártásának alátámasztására csak a legyártott vasúti kocsik számával példálóztál, ami valljuk be amikor a T-90M harckocsik gyártási volumenéről esik szó, nem egy bármennyire is komolyan vehető érv, úgyhogy ideje lenne szerintem tényleg a T-90M gyártásával kapcsolatos adatokat forrásokat hoznod, hogy komolyan lehessen venni az általad közölt évi 500-1000 db T90M legártását.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Február 24-től.
Szerintem már megkaptad régebb óta, hálás lehetnél...
Csak ha írsz, persze.
:D
Figyelj, ha publikáltál már a témakörben, szerintem itt mindenkit érdekelne. Engem specifikusan az Uralvagonzavod-al kapcsolatosan a rendkívül mély ismereteid érdekelnek, amire hivatkoztál. Ha publikus miért nem osztod meg?
Csak rombolsz, kötekedésre használod ezt a regged.
Lehet, ezt a nicked is ignorra teszem, mint a latin nevüt. Vagy azt már nem használod?
;)
Ne magadból indulj ki, egy nickem van. Latin nevű? Miért rombolnék, nem prop linkeket hozok min Te. Bármely tematikában amihez hozzászólok, megpróbálom a nyilvánosan elérhető adatokkal alátámasztani a véleményemet. Téged csak az zavar, hogy nem tudtok ez ellen fellépni, mert a mantrátok vs kézzelfogható összegyűjtött adat, többnyire felnyitja az emberek szemét. (Kínosan ügyelek rá, hogy az általam hozott adat ne orosz publikáció legyen.)
Nem utolsó sorban, ellentétben veletek ha tévedek, el is ismerem.
Állítólag elmarad a fagyhalálunk.
Most akkor mi lesz?
Most komolyan megint portfolió? Miért van az, hogy ők ilyen nagyon optimisták? Mi lesz ha tévednek? Megszabadulunk tőlük? Hamis hírterjesztés miatt felelőségre vonják őket? Látod, ezért írhatnak azt amit csak akarnak.

De az egyik legfontosabb kérdés talán az, hogy miért ez az egyetlen média ezen a bolygón amivel az érveidet megpróbálod alátámasztani? Ezért Neked fizetnek? Kevés a látogatottságuk? Egyébként utóbbi érthető, ha nem linkelnéd, akkor már évek óta feléjük sem néztem volna.
Oroszország tényleg elszegényedik, elszigetelődik inkább a világtól, csak, hogy Putyin ne égjen be a hódító háborúval?

A gazdasági (stratégiai) eszközök kihullanak kezei közül, marad az ukrán harcmező a győzelem kivívására.
Sok-sok vérrel, a SEMMIÉRT. Két fél megyéert.
Oroszország szegényedni fog, kétségtelen. De nem abban a mértékben, ami veszélyeztethetné az állam működését.
Miért nem vizsgálod meg a másik oldalát is a történetnek. Ukrajna nem létezik sem gazdasági, sem állami szinten. Az állami költségvetés teljesen összeomlott, alapvető állami szükségletek nem kielégíthetőek. Noha még csak érzékenyítés zajlik a nyugati médiában, Ukrajna közel 50%-át elveszítette a bevételeinek. Nem működőképes.

Mint védekező, és egyben hadat viselő fél megszűnt a teljes hátországa.
Ukrajnának ez az egyenes út az ország teljes és visszavonhatatlan kiárusításához.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
Valaki korábban írta, hogy a Nyugat nem fenyeget senkit, mind ország szabadon dönthet. Íme:

Ursula megfenyegette az olaszokat (Videó)​


Elképesztő kijelentést tett Ursula von der Leyen napokkal az olaszországi választások előtt.

Von der Leyen:



A nyugati "liberális demokrácia" diszkrét bája. Remélem én még megérem, hogy ez a "kemény csapat" a történelem szemétdombjára kerül!!!
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
❌ - orosz csatorna, ' @RVvoenkor ' a Telegramon:
- "Abban az esetben, ha az ukrán fegyveres erők támadást intéznek azon a területen, ahol a népszavazásokat tartják, a csatlakozás után Oroszország alkotmányát fogják alkalmazni" - Peszkov

Talán egy formális hadüzenetről van szó"

☢️ - Andrej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes: Moszkva nem fenyeget senkit atomfegyverrel, de figyelmeztet az SMO-ba való beavatkozás veszélyére.

❌☢️❗️ - Washington Post: Az USA privát figyelmeztetést küldött Oroszországnak az atomfegyver bevetésétől
- "Az Egyesült Államok már több hónapja küldött privát üzeneteket Moszkvának, amelyekben figyelmezteti Oroszország vezetését azokra a súlyos következményekre, amelyek egy nukleáris fegyver bevetését követnék - közölték amerikai tisztviselők, akik szerint az üzenetek aláhúzzák azt, amit Biden elnök és segítői nyilvánosan is megfogalmaztak.

A Biden-kormányzat általában úgy döntött, hogy a nukleáris csapás következményeire vonatkozó figyelmeztetéseket szándékosan homályosan tartja, így a Kreml aggódik amiatt, hogy Washington hogyan reagálna - mondták a tisztviselők, akik névtelenségük megőrzése mellett beszéltek, hogy leírják az érzékeny tanácskozásokat.

A Fehér Ház arra irányuló kísérlete, hogy ápolja a nukleáris elrettentés világában "stratégiai kétértelműségként" ismert jelenséget, akkor történik, amikor Oroszország tovább fokozza az esetleges nukleáris fegyverhasználattal kapcsolatos retorikáját a kelet-ukrajnai orosz katonai veszteségek megfékezését célzó belföldi mozgósítás közepette"."
https://t.me/BellumActaNews/83803