Aktív védelmi rendszerek (harcjárműveken)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
A robbanó fej az robbanófej. Mellébeszélsz szokás szerint. Azt mondtad 5 kg-os robbanó fejjel nem lehet tankot kilőni. A helyzet az, hogy lehet, akár 2 kg-ossal is. És mindegy, hogy drón vagy rakéta viszi az áldást.
Mellébeszélés? Látom az elvakultságod megakadályoz abban, hogy megnézd azt hogy azok a kamikaze drónok amelyeket a harckocsik leküzdésére terveztek mekkora tömegű robbanófejjel rendelkeznek. És nem állítottam egy szóval sem, hogy 5 kg robbanófejjel nem lehet harckocsit kilőni , így aztán légy szíves ne állíts ezzel kapcsolatban semmilyen valótlanságot...
Mellébeszélés ismét. Magyarán igazam van, nincs megoldva jelenleg. Ennyi.
Dehogy van igazad, ugyanis honnan tudod, hogy még nincs megoldva akár csak átmenetileg is a dolog a jelenlegi rendszereknél?
 
  • Vicces
Reactions: Mark1993

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 127
53 709
113
Látom az elvakultságod megakadályoz abban,

Elvakultsággal te küzdesz de nagyon erősen. Elképesztő milyen szinten hajlítod a valóságot és nem csak ebben a topikban!

honnan tudod, hogy még nincs megoldva akár csak átmenetileg is a dolog a jelenlegi rendszereknél?
Honnan tudod, hogy meg van oldva? Tudod valaminek a létét szoktuk bizonyítani nem a nem létezését. Ez egy érvelési alaplogika.
A másik az, hogy nyugaton APS rendszerben csak a Merkava 4M-en és pár db M1A2-n van. Semmi máson nincs.
Ráadásul ezen APS is a Trophy amelyre ezt írtad te magad:
ha jól emlékszem ez a Trophy-nál 70 m/s = 250 km/h az alsó érték) az APS-t.

Ergo semennyire sincs megoldva nyugaton ez a probléma. Ez a jelen ;)
 
W

Wilson

Guest
Honnan tudod, hogy meg van oldva? Tudod valaminek a létét szoktuk bizonyítani nem a nem létezését. Ez egy érvelési alaplogika.
A másik az, hogy nyugaton APS rendszerben csak a Merkava 4M-en és pár db M1A2-n van. Semmi máson nincs.
Ráadásul ezen APS is a Trophy amelyre ezt írtad te magad:
Te nagyon el vagy tévedve ugyanis te állítottad azt, hogy ez a probléma nincs megoldva , azt pedig ha azt akarod ,hogy ezt bárki is komolyan vegye azt nem árt valamivel bizonyítani
Elvakultsággal te küzdesz de nagyon erősen. Elképesztő milyen szinten hajlítod a valóságot és nem csak ebben a topikban!
Mondja ezt az aki szinte minden nap bebizonyítja az elvakultságát pl a Leoparddal vagy a PZH2000-l szemben na ne röhögtess már...
Ergo semennyire sincs megoldva nyugaton ez a probléma. Ez a jelen ;)
Még egyszer elmondom, hogyha azt akarod, hogy ezt az állításodat komolyan vegyék nem árt bizonyítani is....
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 127
53 709
113
Még egyszer elmondom, hogyha azt akarod, hogy ezt az állításodat komolyan vegyék nem árt bizonyítani is....
Tudod valaminek a létét szoktuk bizonyítani nem a nem létezését. Ez egy érvelési alaplogika.
gomboc_bohoc.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Mark1993

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 127
53 709
113
Nem kértem önarcképet rólad, (de ha már így megosztottad velünk ám legyen) hanem pl egy forrást linket/amivel alá tudod támasztani az állításodat...
Azt mondtad, nyugaton megoldották a drón elleni APS problémát, de legalábbis folyamatban van.
Egyenlőre APS sincs a tankjaikon :D :D :D
Aztán te adtál meg paramétereket arra, hogy az egyetlen rendszerben lévő APS, a Torphy nem képes lassú tárgyakat lelőni. XD
Ezek a bizonyítékok ;)

Neked meg arra kellet volna bármilyen forrást hozni, hogy XY nyugati APS Z típuson rendszerben van és képes drónokat lelőni.
Erre te nem hoztál semmit, csak a saját érvelési hibádat.
Azt állítod van valami. Akkor azt neked kell bizonyítani, hogy létezik! Nem nekem, hogy nem létezik :D:D:D
Érvelés technikai alaptézés ;)
De ezért vagyunk komolyan, ugye? :rolleyes:
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 779
30 558
113
Ezt így el is fogadom, csak az eredeti kijelentés az volt, hogy a nyugati tankok a csapatlégvédelem ernyője alatt. Nincs nyugati csapatlégvédelem a szó keleti értelmében.
Bár ez megint olyan téma, aminek nem sok köze van a t-90-eshez.
De,van.Vagy inkább volt.Roland,Crotale,Gepard,stb léteznek/léteztek.Hawk is volt alkalmazva csapatlégvédelmi szerepkörben (Izrael,Irán).De a prioritás egyértelműen a légifölény megszerzése volt,és igy biztositani a csapatok légi oltalmazását.
Csak ha a Gepárd működő,megrendelhető AHEADos korszerűsitését nézem,csak az képes lenne megvédeni a hk-kat a cirkáló dronoktol.AHEAD technológia meg valójában 30+ éve létezik.
Az új hk generáción meg ott van a 30milis M230,ami különben telepithető régi hk-kra is.
Szóval igazábol nem technikailag kihivás a dronveszély,hanem pénzügyileg.Pénzt kell költeni az elháritó rendszerekre.
Azt meg azért vegyük tudomásul,hogy olyan nincs,hogy egy akármien eszköz sérthetetlen a harcmezőn.Soha nem is volt olyan.
De az,hogy manapság éles harchelyzetben nem nagyon lehet látni csapatlégvédelmi eszközöket nyugati csapatoknál,egyszerűen azért van,mert nem volt légiveszély.Táborvédelmi C-RAM rendszereket viszont telepitettek afgánban és Irakban is,mert azokra szükség volt.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Catles

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 425
12 065
113
Dehogyisnem már most is tudnak erre reagálni a gyártók, csak annyi a dolga a gyártóknak, hogy a harckocsikra támadó lassú drónok sebességére is "belövik"(értsd az rendszer célsebesség érzékelés paramétereit módosítják, ha jól emlékszem ez a Trophy-nál 70 m/s = 250 km/h az alsó érték) az APS-t.

Azaz a jelenlegi drónok ellen haszontalan. Gondolom ez a konkluzió.
Ha meg leállítod elműködik a vetési varjúra. Vagy egy fecskére.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 779
30 558
113
A legtöbb APS rendszer esetén egyszerűen tilos a sima gyalogsági kisérés,ha a rendszer aktiválva van.A harcjárműnek meg be kell gombolkoznia.Trophy elfogótöltete tulajdonképpen egy cleymore akna,egy irányitott repeszhatású robbanótöltet,ami magán az állványon működik el.Az Arénái is az,csak azt elöbb kivetik felfele.RM csempe és a trophy light fémporral erősitett hatású fokuszált lökéshullámmal dolgoznak,ezeknek kisebb a biztonsági távolságuk,direkt ilyenre vannak fejlesztve.Cserében kicsi a hatótávjuk is.Iron Fist ugyanilyen elvű,de kivetett tőltettel dolgozik.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 831
113
Azt egy szélsőséges példának hoztam csak. A szenzorika korlátai miatt biztos, hogy vannak furcsa helyzetek, amelyekre reagálni fog, de nem kéne neki.
Milyen szenzorok milyen korlátjára gondolsz? Mert talán csak a Throphy az ami kizárólag radaros.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 831
113
Mi mi?
Amikor egy 1030M 8 kgos repeszgránátja 1600 m/s kezdősebességű repeszfelhőjében állsz, az nem hiszem, hogy jót tesz. De ha máshogy látod szólj.
De ez nem orosz tulajdonság. Ez a hard kill rendszerek működési elvéből fakad. Nem tudsz olyan hard kill rendszert ahol ez ne állna fent. Ha közel mész amikor elműködnek meghalsz vagy megsebesülsz, ez ilyen egyszerű.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
De ez nem orosz tulajdonság. Ez a hard kill rendszerek működési elvéből fakad. Nem tudsz olyan hard kill rendszert ahol ez ne állna fent. Ha közel mész amikor elműködnek meghalsz vagy megsebesülsz, ez ilyen egyszerű.
De írtam, hogy valahol máshogy van? Az olvtárs kérdezte, hogy mennyire veszélyesek a gyalogságra, erre írtam példának.
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle
W

Wilson

Guest
Azaz a jelenlegi drónok ellen haszontalan. Gondolom ez a konkluzió.
Ha meg leállítod elműködik a vetési varjúra. Vagy egy fecskére.
Nem hanem az, hogy az ATGM ellen van optimalizálva a lassabb drónok ellen mint pl egy orosz Lancet drón ellen amely 100 km sebességgel közelíti meg a célt módosítani kell a Trophy-nál beállított alsó 70 m/s célsebesség értéket....
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Milyen szenzorok milyen korlátjára gondolsz? Mert talán csak a Throphy az ami kizárólag radaros.
Nem tudom, hogy melyik rendszer mit használ pontosan, de valószínűsítem, hogy radar mindegyikben van, esetleg mellé még valami nagysebességű infrakamera.
Mindegyik szenzornak vannak (ismert) korlátai, mindegyik kerülhet olyan szituációba, hogy ezen korlátok miatt csökkenjen a rendszer képessége.
Pont arra vagyok kíváncsi, hogy van-e már esetleg olyan korlátozás, amiről tudunk.

(az alufóliás kődarabot azért hoztam, mert az könnyen kivitelezhető, és komolyan limitálni kell a rendszert pl a bejövő lövedék legkisebb sebességére valamilyen alsó küszöbérték, ilyesmi - a kérdés, hogy milyen use case-eket vetnek el az ilyen limitációkkal)
 
  • Tetszik
Reactions: GI83

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
A legtöbb APS rendszer esetén egyszerűen tilos a sima gyalogsági kisérés,ha a rendszer aktiválva van.A harcjárműnek meg be kell gombolkoznia.Trophy elfogótöltete tulajdonképpen egy cleymore akna,egy irányitott repeszhatású robbanótöltet,ami magán az állványon működik el.Az Arénái is az,csak azt elöbb kivetik felfele.RM csempe és a trophy light fémporral erősitett hatású fokuszált lökéshullámmal dolgoznak,ezeknek kisebb a biztonsági távolságuk,direkt ilyenre vannak fejlesztve.Cserében kicsi a hatótávjuk is.Iron Fist ugyanilyen elvű,de kivetett tőltettel dolgozik.
Na erre gondoltam, köszi
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 425
12 065
113
Nem hanem az, hogy az ATGM ellen van optimalizálva a lassabb drónok ellen mint pl egy orosz Lancet drón ellen amely 100 km sebességgel közelíti meg a célt módosítani kell a Trophy-nál beállított alsó 70 m/s célsebesség értéket....

Igen, és ez esetben elműködik mindenre is. Drónokkal meg ha meg nézed, mint írtam is, gondolom a manőverezőképesség miatt, kb a becsapódáskor meg szerintem bőven 100km/h alatt van. Ha meg ezt tudják, hogy ott már elműködik, akkor még lasabban mennek.

Lancetnél eleve vmax az 110.. most passz mekkora a cruising és a minimal, de oda nem fogod tudni levinni az aps sebességet, mert elrepül egy gólya (csak mondok egy hülye példát) vagy harcban aktív állapotban nem mehet el két jármű egymással szemben.

Csak légyszi abba ne kezdjetek bele, hogy olyan profi adatfeldolgozást kap tegnapelőttre és f35nél is lényegesen nagyobb sebességgel értékeli ki a realtime adathalmazt a gép.. és tudni fogja, hogy most nem egy varjú visz egy diót vagy éppen egy atgm jön. És mindezt úgy, hogy az atgm kiiktatásához szükséges válaszidővel.

Pl itt szerintem van ahol 50el se megy:

De némelyiket ha leszbidom kikockázom.

Amúgy hol találni a topikját az aktív apsnek?
Csak hogy ne itt offoljunk.
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
Van statisztikánk a Javelin bevetéséről hoholisztánban? Komolyan kérdem. Pár hónapja már felmerült, hogy vajon mennyire hatékonyak a valóságban, merthogy a maroknyi Javelin videón leginkább a sikeres indítás ténye állapítható meg, a becsapódás meg talán 1-2-n volt látható.

Másrészt meg egyszerre több, beamriding ATGM (ami olcsóbb), telepített állásokból azért tud szaturálni akár egy APS-t is. Illetve ha épp nem tankokat kell kilőni, ezeket lehet használni megerősített állások ellen is, pl termobarikus rakétákkal.
kik hivják az ukránokat hoholisztánnak?
(megjegyzem minket vagy 20+ nép "isztánoz" őket meg szerintem kb senki...)