A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Leforditották magyar SzBK szavaut, mit duplázunk.

– A hadsereg Országgyűlés által jóváhagyott létszáma 37 500 fő, ezt a számot el kell érni, majd legalább meg kell duplázni az aktív állományt az elkövetkező években. Szükséges továbbá a tartalékosok számának megemelése is

Nekem ez azt jelenti marad a 37.500-as szám, de azon belül, át, esetleg kiszervezésekkel, de elérik, hogy az aktív állomány minimum duplzázódjon. Ez egybevág RSzR szavaival a +5 lövész zászlóalj.
70 ezernek (szerződéses+hivatásos) tényleg nulla realitása lenne...bár így sem egyértelmű a megfogalmazás: ha elértük a 37,5 ezret, majd megduplázzuk az aktív állományt akkor az nem 75ezer főt jelent?!
Talán azt akarták mondani hogy a mostani létszám duplázásával akarják elérni 37,5 ezret?

Sehogy sem jó ez a megfogalmazás...

• Tetszik
Reactions: PFZ and Catles
"Holnapután Borbála-nap, a tüzérek napja. Ünnepi ajándékként is vehetnénk, hogy a mai napon a jelen lévő NATO-monitorok hivatalosan is eredményesnek nyilvánították a 101.tü.o. elmúlt napokban lefolytatott CREVAL-ellenőrzését. Azért nem tekinthető ajándéknak, mert keményen meg kellett dolgozniuk a "mission capable" (MC) minősítésért. Joggal lehetnek erre büszkék, hiszen ez az első olyan alkalom, amikor egy magyar tüzér alakulat teljesítette ezt a komplex kihívást. Az ezzel párhuzamosan folyó egészségügyi ROLE-2 CREVAL-lal együtt a MH közepes lövészdandár minden eleme megkapta a "MC" minősítést, ami szintén első alkalommal történt meg a MH történetében. Mindenkinek szívből köszönöm azt a kemény munkát és támogatást, amit ennek az eredménynek az érdekében tett az elmúlt másfél évben! A munka ezzel nem ért véget, hiszen az elkövetkező években a színvonalat - immár az új technikai eszközök bevonásával - lényegesen emelnünk kell!" - Lippai Péter.

"Holnapután Borbála-nap, a tüzérek napja. Ünnepi ajándékként is vehetnénk, hogy a mai napon a jelen lévő NATO-monitorok hivatalosan is eredményesnek nyilvánították a 101.tü.o. elmúlt napokban lefolytatott CREVAL-ellenőrzését. Azért nem tekinthető ajándéknak, mert keményen meg kellett dolgozniuk a "mission capable" (MC) minősítésért. Joggal lehetnek erre büszkék, hiszen ez az első olyan alkalom, amikor egy magyar tüzér alakulat teljesítette ezt a komplex kihívást. Az ezzel párhuzamosan folyó egészségügyi ROLE-2 CREVAL-lal együtt a MH közepes lövészdandár minden eleme megkapta a "MC" minősítést, ami szintén első alkalommal történt meg a MH történetében. Mindenkinek szívből köszönöm azt a kemény munkát és támogatást, amit ennek az eredménynek az érdekében tett az elmúlt másfél évben! A munka ezzel nem ért véget, hiszen az elkövetkező években a színvonalat - immár az új technikai eszközök bevonásával - lényegesen emelnünk kell!" - Lippai Péter.
eddig nem volt bevethető (MC) a tüzérosztályunk? Oké, hogy D20 elavult, de nekem új, hogy NATO szerint ez eddig kb. használhatatlannak volt minősítve... :confused:

eddig nem volt bevethető (MC) a tüzérosztályunk? Oké, hogy D20 elavult, de nekem új, hogy NATO szerint ez eddig kb. használhatatlannak volt minősítve... :confused:
Nem hanem eddig nem volt teljes osztály crevalozva hanem csak egyes ütegek zászlóalj harccsoport részeként ( eddig mindg csak zhcs-t ajánlottunk fel). A közepes dandárban pedig mint egész osztály lett felmérve először a nato tagságunk óta ahogy maga dandár is most lett először.

Arra a teoretikus kérdésre, hogy Magyarország képes lenne-e megvédeni magát egy külső támadás ellen, Ruszin-Szendi Romulusz azt mondta: „Képesek lennénk, attól függ, hogy ki ellen és kivel. Nem ülhetnék a székemben, ha nem hinném azt, hogy a Magyar Honvédség képes lenne eleget tenni az alaptörvény meghatározó követelményeinek.”

• Tetszik
  • Vicces
Reactions: PFZ and Bubu bocs
Nem hanem eddig nem volt teljes osztály crevalozva hanem csak egyes ütegek zászlóalj harccsoport részeként ( eddig mindg csak zhcs-t ajánlottunk fel). A közepes dandárban pedig mint egész osztály lett felmérve először a nato tagságunk óta ahogy maga dandár is most lett először.
Amúgy az alakulatok harcértéket nem szokták minősíteni?
Mármint gondolom a NATO-nak sem mindegy, hogy D20 vagy PZH van egy tüzérosztályban...

Arra a teoretikus kérdésre, hogy Magyarország képes lenne-e megvédeni magát egy külső támadás ellen, Ruszin-Szendi Romulusz azt mondta: „Képesek lennénk, attól függ, hogy ki ellen és kivel. Nem ülhetnék a székemben, ha nem hinném azt, hogy a Magyar Honvédség képes lenne eleget tenni az alaptörvény meghatározó követelményeinek.”
Andorra vagy a Vatikán esetleg?

Melyik szomszédos ország az, aki Budapesten Karácsonyozna?
Egyelőre csak pirézek, de ez még változhat több éves távlatban.

Tök letolt gatya van - egyelőre. A kormány "Fake it until you make it" stratégiát követ honvédelem terén. Elmondják a népnek, hogy hű de meg tudja őket védeni a honvédség, amikor tudjuk hogy nem - önállóan semmiképp. Néphülyítést nem szeretem...bár sokak részéről van rá igény ebben az országban.

Tök letolt gatya van - egyelőre. A kormány "Fake it until you make it" stratégiát követ honvédelem terén. Elmondják a népnek, hogy hű de meg tudja őket védeni a honvédség, amikor tudjuk hogy nem - önállóan semmiképp. Néphülyítést nem szeretem...
Bárcsak a honvédség lenne az egyetlen ilyen probléma.

Tök letolt gatya van - egyelőre. A kormány "Fake it until you make it" stratégiát követ honvédelem terén. Elmondják a népnek, hogy hű de meg tudja őket védeni a honvédség, amikor tudjuk hogy nem - önállóan semmiképp. Néphülyítést nem szeretem...
Melyik szomszédos országnál nincs letolt gatya?? Nem azt mondta hogy önállóan. Azt, hogy attól függ ki ellen és kivel együtt.
Sztem a Zrinyinek köszönhetően 26-ra bőven a többi szomszédunk előtt vagy partiban leszünk. Főleg ha önvédelemről van szó.

Sztem önállóan bármelyik szomszédos ország ellen képes lehet megvédeni a Honvédség Magyarországot. Most komolyan?? Te pl.a szlovének ellen se tartanád az MH-t képesnek. Sztem ne nézzük le ennyire magunkat.

Bezony! Ami ciki, hogy kiveszik a Kecskemét szót is az elnevezésből.. Gyakorlatilag minden katonaváros nevét is kiveszik. A tataiak és MH.24 Bornemissza meg huszárezred lesz elvileg. A faszok.. Persze a lengyeleknél és briteknél, sőt a franicáknál is a páncélosok dragonyosok, lándzsások, dzsidások, de Ők nem vátoztatták meg az ezred neveket azért mert más fegyvereket kaptak és más fegyvernemhez kerültek. De nálunk a II. vh-ban is páncélos ezred, meg páncélos hadosztály volt, nem pedig huszár.
MH 59 nem dandár volt? Tata is ezred lesz???? Akkor nehéz ezredet ajánlunk fel a NATO-nak? Úgy látom, elindult az új haderőfejlesztési irány, nagyon hasonlatos a Vadai Ágika-féle rosszemlékű vonalhoz. Most víztisztító szuperképesség helyett átnevezzük az egységeket hangzatosabbakra, mert a háború árnyékában ezzel kell foglalkozni. Szerintem jobb lenne a Star Wars-ból neveket választani, azok jól ki vannak találva. Ha már a fegyverkezési program úgyis leállt...

Akinek van egy kis képzelőereje, az ebben látja a katonai felhasználást:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
És az a durva, hogy röhejesen le vannak maradva a katonai fejlesztők a polgári szoftveres és harvderes fejlesztésektől.
Egy ilyen szoftver ha belekerül egy karra rögzíthető taktikai mobilba, akkor feleslegessé teszi azt a szenvedést, amit a szem elé vetítés problémáját kiséri.
Ennek az ipari felhasználása már bevett ipar 4.0-s eszköz. Egy karbantartónak pl. nagyon könnyű dolga van vele, odatartja a kezelőtáblához a telefont/tabletet és a legbonyolultabb folyamaton is végigviszi őt.

• Tetszik
Reactions: Ocses