Kiskunlacháza...Szerintem meg egy darab vadászgépet nem szabad venni, ameddig nincs betonfedezék minden gépnek ÉS annak, ami esetleg jönne.
Ha meg több lenne, mint gép, akkor lehet tippelgetni melyikben van egyáltalán gép.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Kiskunlacháza...Szerintem meg egy darab vadászgépet nem szabad venni, ameddig nincs betonfedezék minden gépnek ÉS annak, ami esetleg jönne.
Ha meg több lenne, mint gép, akkor lehet tippelgetni melyikben van egyáltalán gép.
Légi fölényhez SEAD képesség is kellene, Gripennel ez nem tudom mennyire menne. Hiába lövöldözzük le az ellenség repülőit, ha ők is meg tudják tenni velünk ugyanezt földről...Csak azt felejted el te is, meg itt még nagyon sokan, hogy a Gripen hozzá tud járulni a légifölény kivívásához is, nem csak a földi célok ellen lehet bevetni.
A rakétatüzérségről ez nem mondható el.
Szerintem az lenne az elsődleges, hogy villámsebességgel feltornásszuk a Gripen flottát minimum 2 századnyira, és megfelelő mennyiségű lőszert is kell hozzájuk venni. Emellett el lehet kezdeni a rakétatüzérség megrendelését is, de szerintem a prioritásnak sajnos még mindig a Gripennek kellene lennie.
Tudom én vagyok az értelmetlen, de mi értelme a 18 gépnek, sehogy sem jön ki a 2 század?
Nem hiszem hogy tudnánk olyan sokat építeni, hogy ne érjen meg mindegyik egy SRBM-et vagy CM-et - akár többet is.Szerintem meg egy darab vadászgépet nem szabad venni, ameddig nincs betonfedezék minden gépnek ÉS annak, ami esetleg jönne.
És nyilván ha veszel rakétatüzérséget minden helyett is, akkor azok meg is védik a légierő gépeit. PihaaaHogy aztán egy ACATMS/Shumadija/akármi csapással pár perc alatt egy füstölgő romhalmazzá váljon a dicsőséges MH 59.
Azon elgondolkodtál már, hogy miért létezik még mindig Ukrán légierő - még ha csak töredék létszámban is?Szerintem meg egy darab vadászgépet nem szabad venni, ameddig nincs betonfedezék minden gépnek ÉS annak, ami esetleg jönne.
Az ukrán légi komponens méreténél fogva elve nagyobb, van miből veszteni és volt sok helyre települni.És nyilván ha veszel rakétatüzérséget minden helyett is, akkor azok meg is védik a légierő gépeit. Pihaaa
Azon elgondolkodtál már, hogy miért létezik még mindig Ukrán légierő - még ha csak töredék létszámban is?
Miközben Oroszország folyamatosan tömeges rakéta és robotrepülős támadásokkal leradírozta az összes számításba jöhető célpontot. Gondolom, nem hiszed azt, hogy pont a katonai reptereket kímélik meg, amikor már 1-1 közepes méretű trafóállomás is elsődleges célpontként szerepel!?!![]()
Szét van rohadva, Gripen üzemeltetésre alkalmatlan.Kiskunlacháza...
Karban van tartva, állandóan üzemelő reptér.Szét van rohadva, Gripen üzemeltetésre alkalmatlan.
Erről már volt szó...Karban van tartva, állandóan üzemelő reptér.
A betonfedezékek egy részét állandóan használják.
Mi nekünk hova kéne dugnuk a "két százados" légierőnk egy zsebkendőnyi méretű országban, hogy működni tudjon?És nyilván ha veszel rakétatüzérséget minden helyett is, akkor azok meg is védik a légierő gépeit. Pihaaa
Azon elgondolkodtál már, hogy miért létezik még mindig Ukrán légierő - még ha csak töredék létszámban is?
Miközben Oroszország folyamatosan tömeges rakéta és robotrepülős támadásokkal leradírozta az összes számításba jöhető célpontot. Gondolom, nem hiszed azt, hogy pont a katonai reptereket kímélik meg, amikor már 1-1 közepes méretű trafóállomás is elsődleges célpontként szerepel!?!![]()
Meg is lehet fordítani a dolgot, sőt kisebb országoknak ez jobb stratégia: könnyebben tudunk erős földi légvédelemmel ellehetetleníteni az ellenség légitevékenységét, mint egy nagyobb és drágán fenntartható légirővel kivivíni a légi fölényt.
Olvass vissza!Mi nekünk hova kéne dugnuk a "két százados" légierőnk egy zsebkendőnyi méretű országban, hogy működni tudjon?
Mi a megfejtés arra, hogy ne legyenek még a földön szétlőve a támadás első napjaiban, heteiben?
A mi adottságainkat tekintve nem hiszem hogy "nagy" vadászlégierő a honvédelem kulcseleme...inkább földről lőjjünk le "mindent" amit az ellenség ide beküld!![]()
150k dolcsi körül van a GMLRS rakéta. Amit a Gripenről dobálnánk az sem sokkal olcsóbb ha bele számolod a gép üzemeltetését és megnézed mennyibe kerül egy földi célpont megsemmisítése földről vagy levegőből. A GPS vezérelte 155mm-esekről nem is beszélve! Ha tényelg 80km-re lövöldöz majd a HX3-as akkor az már majd nem SDB távolság...
Nézz már kicsit utána, hogy mennyibe kerül egyetlen GMLRS rakéta!
Ezeknek az országoknak picit több a GDP-jük és a védelmi költségvetésük. Mi már így is a szakadék szélén vagyunk mint Matolcsytól ma megtudhattuk...Javaslok egy játékot!
Próbáld meg összeszámolni, hogy Izraelnek mennyi MLRS indítója van, és ehhez képest mennyi csapásmérésre alkalmas repülője.
Ugyan ezt tedd meg a svédek vagy a finnek kapcsán. Esetleg a briteknél is!
Meg fogsz lepődni!
Szívesen! melyik topik hanyadik kommentjére gondolsz?Olvass vissza!![]()
nem...a nagyhatótávólságú eszközöknek van egy hátránya. általába végfázisba lassúak. ez nagyba sebezhetővé teszi az ilyen eszközöket.
emiatt védekezni ellenük is könnyebb LEHET a jövőben (de kellenek azok a csöves légvédelmi eszközök @Aladeen találtál már árat az amcsi 30 asra? )
Itthon meg van Ferihegy, Pápa, Debrecen és Kecsó. A többi csak betoncsík. Meg talán Sármellék?
csak épp ezek a lepukkant repterek kinyírják a Gripen érzékeny orrfutóit...Ferihegy, Pápa, Debrecen, Kecsó, Sármellék, ahogy említed.
Ezen felül Sármellék, Szentkirály, Kalocsa, Lacháza, Tököl, Pér, Szolnok, Kunmadaras, Mezőkövesd.
Neccesen még Pécs, Békéscsaba, Szeged.
Annyira azért nem szar a helyzet!
(És igen, tudom, hogy ezek egy része infrastruktúra nélküli, de egy lezárt autópálya szakasz "komfortját" simán hozza bármelyik.)
majd leaszfaltozzák jó bazaltos cuccal a szentesiekcsak épp ezek a lepukkant repterek kinyírják a Gripen érzékeny orrfutóit...
csak épp ezek a lepukkant repterek kinyírják a Gripen érzékeny orrfutóit...
Nem túl bonyolult!150k dolcsi körül van a GMLRS rakéta. Amit a Gripenről dobálnánk az sem sokkal olcsóbb ha bele számolod a gép üzemeltetését és megnézed mennyibe kerül egy földi célpont megsemmisítése földről vagy levegőből. A GPS vezérelte 155mm-esekről nem is beszélve! Ha tényelg 80km-re lövöldöz majd a HX3-as akkor az már majd nem SDB távolság...
Azt is hozzávetted, hogy a PULS önmagában nem fog tudni célokat megsemmiíteni, miközben a Gripen a saját céljait is felderíti - ha kell?Pláne ha hozzá veszed, hogy egy Gripen mennyi célt semmisít meg mielőtt lelövik vagy egy PULS indító mennyi célt lő ki míg kinyírja az ellentűz - nem lenne túl jó a mérleg. Pláne, hogy egy földi rakétaindítő (PULS, HIMARS) ötöde-nyolcada egy szuperszonikus repülőnek, a működtetési költségekről nem is beszélve.
Ez a földi légvédelemre is igaz: egy légi célt olcsóbban szed le, mint egy repülő és nagyobb valószínűséggel él túl...
Nem ez a különbség! Ezek az országok hatékony haderőt akarnak üzemeltetni.Ezeknek az országoknak picit több a GDP-jük és a védelmi költségvetésük.
Te mióta adsz Matolcsy szavára?Mi már így is a szakadék szélén vagyunk mint Matolcsytól ma megtudhattuk...
Nem véletlen lett csak négy Gripen véve. Ha szűkösek a lehetősgéek és választni kell, akkor a földi rendszerek jobb megoldást jelentenek szerintem.
mondtam már, hogy nem nagyon van önálló gondolatod?csak épp ezek a lepukkant repterek kinyírják a Gripen érzékeny orrfutóit...
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..