Nem pörgettem eleget vissza, csak azt néztem hülye módon, hogy a VG-n 14 órája jelent meg a cikk.
Köszi.
14 óra htka mércével óriási idő, max 20perc kell egy cikknek, hogy megjelenés után valaki ide hozza valamelyik topikba, topon pörög a közösség

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Nem pörgettem eleget vissza, csak azt néztem hülye módon, hogy a VG-n 14 órája jelent meg a cikk.
Köszi.
Jólvan, akkor használd.
- Pooling and Sharing rendszer az alkatrész ellátásban.
- Elindultak a +4 (legalább!) gripen beszerzésre irányuló tárgyalások. 12+2 nem elég. Együléses gépek.
- Meteor tárgyalasok elindultak
- 2026 utáni logisztikai tárgyalasok elindultak (gripen)
- Óriasi gond a pilóták utánpótlása! Szem es gerincproblémák a fiataloknál (kütyüzés)
- Svednek nem kell a Gripen F
- Szerinte a Gripen E nem 4+, hanem 5- generációs.
Te is ott voltál?Egy kis kiegészítés a Gripenekkel kapcsolatban:
- Az MS20 B2 megrendelése 2021 októberében már a 17. szerződésmódosítás volt.
- A Gripenek sorsáról még nincs döntés, de valószínűleg 2026-ban kifizetik teljesen és utána már csak a supportért kell majd fizetni
- Még nincs aláírva a 2026-2036 időszakra vonatkozó support szerződés
- +4 db JAS-39C Gripen 2024-es szállításáról folynak a tárgyalások
- a +4 géphez nincs meg a szükéges infrastruktúra, azt is bővíteni kell. (pl. +1 hangár, műhely)
- IRIS-T szállítása hamarosan várható? Ez volt a prezentációban írva: szerződéskötés 2021 december, szállítás T0+12
Az előadó szerint a légierőnek 48 vadászgépre lenne szüksége. (3x16 gép)
lesz egy részletes beszámoló a hallottak rol meg hogy mi az elképzelés/ebbol mi valósulhat meg?Plusz infó:
Előadás után személyesen megkérdeztem a Kilián tábornokot, hogy lesz-e AEW és aerosztát beszerzés.
Sajnos nem lesz, pedig nagyon jó lenne, már nem futja rá anyagilag.
Erre felajánlottam, hogy elküldöm az S-3 Viking beszerzési javaslatomat, amit megköszönt.
(már el is küldtem)
Ki tudja, mi lesz belőle...![]()
![]()
Lapozz vissza eggyel, ott van a beszámoló.lesz egy részletes beszámoló a hallottak rol meg hogy mi az elképzelés/ebbol mi valósulhat meg?
Ja azthittem ezt meg jobban kifejtették hogyan gondoljak a meg valósítasat stb na mind1Lapozz vissza eggyel, ott van a beszámoló.
Ő annyit szeretne. Jelenleg +4 db beszerzéséről tárgyalnak.48db vadaszgep mennyire eselyes?![]()
Azt gondoltam h ilyen szar gazdasági helyzetben 4db nal tobb nem is nagyon johet szobaŐ annyit szeretne. Jelenleg +4 db beszerzéséről tárgyalnak.
Most esett le? Akkor mégsem félek tőled annyira!Te is ott voltál?
Azt gondoltam h ilyen szar gazdasági helyzetben 4db nal tobb nem is nagyon johet szobaMeg hat ahhoz pilóta es kiszolgáló személyzet is szükséges ami nem megy annyira…
Ez technikailag gondolom én a három lokációs struktúra (Pápa-Taszár-Kecskemét) visszaállítását is jelentené.Az előadó szerint a légierőnek 48 vadászgépre lenne szüksége. (3x16 gép)
Amellett, hogy nagyon is "egy követ fújok veled", és örülök, hogy más is belátja itt a széttelepülés fontosságát, meg kell hogy jegyezzem:Ennyi erővel a 48 gépet lehetne inkább 4x12, vagy 6x8 leosztásban telepíteni, mert az ukrán háború is csak azt mutatja, hogy a hozzánk hasonló geográfiájú hadszíntereken a minél jobb széttelepítés a jó.
T0+12 mit jelent?Egy kis kiegészítés a Gripenekkel kapcsolatban:
- Az MS20 B2 megrendelése 2021 októberében már a 17. szerződésmódosítás volt.
- A Gripenek sorsáról még nincs döntés, de valószínűleg 2026-ban kifizetik teljesen és utána már csak a supportért kell majd fizetni
- Még nincs aláírva a 2026-2036 időszakra vonatkozó support szerződés
- +4 db JAS-39C Gripen 2024-es szállításáról folynak a tárgyalások
- a +4 géphez nincs meg a szükéges infrastruktúra, azt is bővíteni kell. (pl. +1 hangár, műhely)
- IRIS-T szállítása hamarosan várható? Ez volt a prezentációban írva: szerződéskötés 2021 december, szállítás T0+12
Az előadó szerint a légierőnek 48 vadászgépre lenne szüksége. (3x16 gép)
Semmifele fetis nincs ebben. Epp a minap raketeztak szet messze ororsz gepet foldon es az és elejen is.Amellett, hogy nagyon is "egy követ fújok veled", és örülök, hogy más is belátja itt a széttelepülés fontosságát, meg kell hogy jegyezzem:
A magyar békeidős gazdasági realitás a 3 (Taszárral lehetne talán 4) nagy bázisreptér.
Emellett lehetne kialakítani további ideiglenes, katonai reptereket is. Ehhez a fel kellene használni a rekonstruált polgári reptér hálózatot. És ezeken felül kellene kialakítani a pályaként is használható közúti szakaszok rendszerét. Nem kell zöbbszáz ilyen helyszín, de fontos, hogy tudjuk, hogy hova lehet fordulni.
A lehetséges 3 századból minden félszázadnak évente pár napot az ideiglenes repterekre kitelepülve kellene üzemelnie. Onnan kellene adnia pl. a keszi-t.
Értem @molnibalage betonfedezék fétisét, de én is hasonló következtetésre jutottam, mint te.
Hadászati repcsiknek mekkora fedezék kellene?S
Semmifele fetis nincs ebben. Epp a minap raketeztak szet messze ororsz gepet foldon es az és elejen is.
Betonfedezek eseten nem ment volna...
Nem erted a peldat. A fedezek nelkuli Griff is igy jarnaHadászati repcsiknek mekkora fedezék kellene?
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..