[HUN] Harckocsibeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
Ez lett volna a másik tippem...bár akkor mitől lesz német hadipari cég a KMW?
Egyébként nem hiszem hogy csődbe mennek ha alig lesz új Leopard rendelés: 100 PZH-ra és 18 RCH155-re van élő megrendelésük az ukránoktól (német kormány fizeti asszem, de nekik az mindegy). Az AGM is versenyben van egy svájci tenderen az Archerrel együtt. PULS alapú rakétatüzérség témában is próbálkoznak valamait az Elbittel, aminek lehet esélye tekintettel a HIMARS gyártó sor jó időre betelt.
Szóval 4-5 évre való melójuk már most látszik, max a Leopardos szakik is mást fognak összeszerelni addig...pl. PZH-t...
A probléma az, Münchenben nincs gyártás tesztpálya nélkül. Nemcsak Leopárd, PUMA stb. sem.

Az ukrán megrendelést hagyjuk. Az ország működtetésére nincs pénzük, nem 100 új Pzh-rq.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 165
113
A probléma az, Münchenben nincs gyártás tesztpálya nélkül. Nemcsak Leopárd, PUMA stb. sem.

Az ukrán megrendelést hagyjuk. Az ország működtetésére nincs pénzük, nem 100 új Pzh-rq.
A tesztpályát a WTD41-ét használják Tierben. A Zalazone és a Tier-i pályák ugy viszonylanak egymáshoz, mint egy NB2-es stadion és a Wembley.. Voltam ott..

WTD-41 Tier
 
  • Tetszik
Reactions: bel

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 698
2 243
113
Bàrhogy is nézzük, ha hàború lehetöségével szàmolunk (és kellene), akkor kell még harckocsi. Ez esetben ugye nem a hàború utànra. Tehàt még mindig az a helyzet mint eddig. Jönnek jövôre a Leók és pàr év alatt ide is érnek. HA, nem jön közbe egy kis csúszàs, paràny vilàghàború vagy csak egy csipet regionàlis hadakozàs.

Ami van, rotàlva 22 db T-72M1 csupaszon, butàn, 12 db Leopard 2A4 kicsit jobb kondícióban. Hàt ez ugye ölég karcsú, mindkettôben csak meghalni mennek a katonàink ahogy ezt megszakértette itt a sokasàg, tehàt így évek elpazarlàsa utàn se nyúljunk hozzàjuk legalàbb egy APS erejéig.

Szóval a lehetôségek nem igazàn vàltoztak az egyéb téren.

-Modernizàlt Leopard 2, még mindog egy A5+ szintet preferàlnék, jelenleg az egyetlen ésszerû folyamata ennek költségkímélés okàn is, ha betàrsulnànk a görög programba, x mennyiségû a németektôl nagyon olcsón megvett gépparkkal, amit így n kell Ukrajnàba küldeniük.

-Új Leopard 2A7HU, amirôl tudjuk, hogy két örökkévalósàg meg még egy kicsi amíg elkészülnének.

-KF51, ami még nem is létezik igazàból és a jelen konstrukciója a nagy ûrmérethez tàrsuló kevés lôszer miatt szar.

-Lynx 120, ami tudja nyújtani a Lynx védettségét és mobilitàsàt(a kisebb tömeget is figyelembe véve) és a Leopard 2A7HU tûzerejét. Komprpmisszumos megoldàs és màr az IFV is csúszik.

Tàrolt AMX-56 Leclerc. Új àllam, új elvàràsok, új logisztikai igények, cserébe jó harckocsi, ami talàn könnyítené egyéb felszerelések beszerzését is. (Igen, a hidakra és az AMX 10 RCR--re gondolok de ezt tudtàtok :D )

Koreai K2 aminek a gyàrtàsi kapacitàsait a lengyel megrendelés elég durvàn lefoglalta. Kb. esélytelen.

Merkava. A partnereink tekintetében az àtlagnak és a minôséget nézve egy elfogadható lehetôség. Ez gyors is lehetne.

Challenger Nem! :D

A többi meg eretnekségnek szàmít.
Én és lehet hogy rosszul látom , mégegyszer ugyanennyi leot , a többi RM 120-as lenne.K2 gyártás full lefoglalva ahogy írtad a francia és izraeli vonal szerintem nem járható!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Venom85

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 085
33 340
113
elösször is el kell dönteni mit is akarunk.
van egy leo flottánk 44+12 db
44 okés
12 db enyhe modernizációt igényel a késöbbiekben. hova kell tiszt altisztképzésre legalább 4 db minimum. kell az ellenerőnek 4 a bakonyba 4 egyéb BHKs helyszínre ebbe a demo járművek is bennevannak amiket mutogatni lehet.

mennyi kell még 14 db kellene hódmezőre. tehát eddig ez a + leo igény. (kikgazdálkodható mennyiség gyártónál bezsúfolható )

itt jön a képbe a tartalékképzése.a 3 országrész + BP re kellene számolni (cca 2-2-2 ezred +bp)
minden hova kellene legalább egy század a század mérete változhat ha van pénz és elérhető mennyiség lehetnek 14 es századok. de lehetnek 3-3-3-1 tehát 10 es századok is (késöbbiekben feltölthetőek)

tehát 40 HK vagy 56 (ekkor már legyen 60 és fullra valódi Mzár tartalékot is képezni)

ha 40 db esélyes akkor leo jöhet szóba és K2 német alkatrészes verzió (ennyi még van elérhető)
60 db os koncepció esetében már a lenclerc is játszik de akár új altay ok is befutók lehetnek a K2 (német alkartészes) és a LEO2 is játszhat de 60 db ot ezekből nehezebb leakasztani mint 40 et...
ide használt eszközök is megfelelnek.

14 db nak viszont csak új eszköz jöhet szóba.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 765
65 061
113
Jelen pillanatban ugy gondolom ha mar Leora tettuk az eletunket, hogy Leo2A7 szukseges meg, amennyit csak tudunk (sokat nyilvan nem) mert a 44 db teljesen kiadja a zaszloalj mennyiseget es latjuk a szomszedban hogy mennyire fogyoeszkoz a harckocsi. Az esetek jo reszeben a tank el is veszik de a legenyseg egy resze megmarad. Ok utana mibe ulnek(tolokocsit most kihagynam)?
Tovabba mivel minimalis A7 kikepzett emberunk van az orszagban nincs kibol valogatni, ezert az A4-t megtartanam de szinten novelt letszammal, egy jó ideig. Pontosan ugy lukad ki ha ralonek mint barmi mas, ez lenyegtelen. Valami enyhe refitt eleg neki, inkabb legyen uzembiztos. Loszer, alkatresz elvileg van doszt hozzá a Natoban. Es olyan is aki ki van kepezve ra, tehat szukseg eseten megfizetve zsoldoskent bele ulhet.
Az itthoni T72-rol csak valami 26 db-ot emlitett, hova lett a tobbi 50? Ezek raadasul mind xar allapotban vannak, keves alkatresz, keves loszer, es ahogy irtak mind szovjet A altipusok. Ott gyartottak, es hogy mi mennyire kompatibilis a cselakokkal en nem tudom, de most kifogy minden a Natobol hozza. Talan egy ideig a bulgaroknal lesz meg valami hozza, en elengednem... De nem az ukranoknak,mert nem az Atlanti ocean partjan elunk.

A Leo .urva draga, a Leclerc szinten, de azert en legalabb megneztem volna. Igaz politikailag a franciak meg mi regota nem egy huron pendulunk, es gazdasagilag is a nemetek a fő beruhazoink.
Egy tesztet azert mindenkepp megneztem volna par jelolt kozott.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 140
10 850
113
Igen, új Leopárd rendelés utánunk Jelenleg nincs. Viszont 40+/40+ A7 vásárlását tervezi Csehország és Szlovákia is. Ha megrendelik,. 2029-ig új Leopárd a gyártási kapa bővítése nélkül az eddigi tapasztalatok alapján nem reális.

Én amúgy berendelnék egy laza 88-at, ütemes leszállítással, a cseszlovákok meg - ha akarnak még a 15 a4-ükön felül - várjanak az évtized végéig, vagy fizessék ki a második gyártósort.

Pedig nagy poén lenne lefoglalni a csehszkók elől a gyártósort.

Miért húzza az időt a német politika mikor mindenki vár egy nagy háborút?

Eddig nem jött be nekik,most inkább kihagynák.

Ezeket a német cégeket arcul csapta a valóság. Teljesen belepofátlanodtak a békeidőbe, hogy ráernek 3 évig fejleszteni valamit ami amúgy csak 1 év dupla annyiért mint amennyibe valójában kerül. Most pedig hirtelen előjöttek a vásarlói igények, hogy kéremszépen itt a pénz tessék produkálni, csak nem nagyon tudnak, hisz az egész struktúrájuk a lehúzásra és tökölésre van beallva.

Tiszta közigazgatás...

Aztán nézd meg München hogy üldözi a KMW-t. Bezáratná a tesztpályájuk. Még ma is támogatják a civileket, akik perre vitték a dolgot.

A német közszolgálati tévé anno igyekezett a PUMA progit is lejáratni. Azon élvezkedtek, hogy forgatás alatt ledöglött az egyik és milyen xar a rendelkezésre állása. Azt már nem tették hozzá, hogy részben azért mert kiszedte a kormány a pénzt a progiból.

A német nyelvű Twitteren nagyon sokszor ellenséges, lejárató cikkek, tweetek mennek a saját hadiiparunk ellen.
A legutóbbi Pzh2000 kalandokat is Ukrajnában egy német képviselő csúsztatva, a körülményeket nem feltárva, a cégeket lejárató szándékkal tette közzé.

Ez az a lobbi, aki amcsi technikával akarja felszerelni a német haderőt hazai helyett

Ilyenek vannak Magyarországon is.

Jelenleg itt a 12 éves rossz tapasztalat mondatja ezt velük.

Én egész eddig úgy tudtam, hogy a lengyelek variálnak folyton.
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 698
2 243
113
Szia krisss!Mi a véleményed , nehézharckocsikból mégegyszer ennyi , plussz a többi közepes harckocsi?
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 698
2 243
113
Ha a megfogalmazás félrevezető bocsánatot kérek , természetesen leo - a nehéz , - a maximum még papíron létező RM120 a közepes , bár amit eddig találtam róla , súlyban legalább 50 tonna lesz ... valszeg lehet hogy már ez is nehéz!Egyébként nem tudom kinek lehet éppen fölös 40-50 harckocsija , csak úgy?
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 665
35 801
113
Ha a megfogalmazás félrevezető bocsánatot kérek , természetesen leo - a nehéz , - a maximum még papíron létező RM120 a közepes , bár amit eddig találtam róla , súlyban legalább 50 tonna lesz ... valszeg lehet hogy már ez is nehéz!Egyébként nem tudom kinek lehet éppen fölös 40-50 harckocsija , csak úgy?
Lestrapált A4-es még akad. Norvégok leváltani tervezik az A4-eseiket - például.
Én nem vennék használt cuccokat: inkább vennék még A7-eseket. Épp szó volt róla hogy nincs tele megrendeléseekkel a KMW, szóval tudnának gyártani. Olyan szempontból nem sűrgős hogy k. nincs rá ember: több év míg még egy osztályra való harckocsizót kiképzünk. 2027-28-ra lehet reális még egy osztály Leopard-2 szerintem...
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 698
2 243
113
Lestrapált A4-es még akad. Norvégok leváltani tervezik az A4-eseiket - például.
Én nem vennék használt cuccokat: inkább vennék még A7-eseket. Épp szó volt róla hogy nincs tele megrendeléseekkel a KMW, szóval tudnának gyártani. Olyan szempontból nem sűrgős hogy k. nincs rá ember: több év míg még egy osztályra való harckocsizót kiképzünk. 2027-28-ra lehet reális még egy osztály Leopard-2 szerintem...
Kb. én is így látom /gondolom , azért lesz egy bizonyos fokú személyzet hiány
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen