[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 916
16 862
113

Ezek szerint az oroszok legalább a Vatikánig mennek! :oops::)



Ferenc pápa bocsánatot kért az oroszoktól​


2023. FEBRUÁR 26. - 20:16

Ferenc pápa az ortodox búcsú vasárnapján bocsánatot kért mindenkitől, akit esetleg megsértett Oroszországban – mondta a RIA Novosztyinak Leonyid Szevasztyanov, a pápával levelező Óhitűek Világszövetségének (WUF) elnöke.
k-ap20230125012-focuspointscale-w846-h418-fx0-fy0.jpg

A pápa azt javasolja, hogy a megbocsátás vasárnapján az oroszok és az ukránok bocsássanak meg egymásnak, bocsássanak meg minden sérelmet, és üljenek le tárgyalni. A keresztény erény a kölcsönös megbocsátás és az emberi élet védelme. Nincs olyan cél, amelyért fel lehet áldozni az emberek életét
– tette hozzá Szevasztyanov.
Novemberben a pápa egy magazinnak adott interjújában azt mondta, hogy az ukrajnai háborúban a legnagyobb brutalitást a csecsenek és a burjátok követik el.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 960
21 783
113
Igen, most inkább tüzérség, aknák által megsemmisített járművekről vannak. Az ok, hogy az oroszok felhagytak a mobil hadviseléssel való próbálkozással. Egy éve megpróbálták, de nyárra kifogytak az erre használható erők. Így a harcjárműveik a szent javelin/nlaw lőtávolságába sem kerülnek már túl gyakran. Túl sok tankot vesztettek tavasszal-nyáron és veszítenek azóta is folyamatosan, csak kisebb ütemben, és nem tudja elég gyorsan pótolni ezt. A reaktivált leállított T-62, T-72A és B (amiket most igyekeznek gyorsan T-72B3 szintre felhozni), T-80BV és szintén 20 éve raktáron állt ~200 T-90 működőképes állapotba hozásán dolgoztak lázasan az elmúlt hónapokban, hogy pótolják az eddig elvesztett 2000+ MBT-t. De ez még egy nagy offenzívára lesz elég, aztán nem lesz mivel pótolni, hacsak esetleg Kína nem kezd el küldeni Type 96-osokat. Néha kiesik a futógörgője, de nyilván FCS-ben veri a szovjet tankokat. Vagy reaktiválhatják a T-55-ösöket is, ha van valahol vagy vesznek "vissza" Ázsiából, Afrikából.

Ukránok viszont zsákmányoltak 200 működőképes modern orosz harckocsit, kap 100+ modern NATO tankot (70+ Leopard 2, 14 Challenger, elvileg Abrams-t még nem kapják meg, kiderül), van még több mint 100 a háború előtti tankjaikból (T-64) és kapott több mint 200 T-72-est, PT-91-est, valamint kap majd 100-as nagyságrendű Bradley IFV-t és Leopard 1-et. Tehát lesz elég páncélosa egy nagyobb ellentámadáshoz néhány hónapon belül.

A mobikok úgy tűnik, a krími háború (a 19. századi) szintjén vannak taktikailag, a tisztek is. Amit az orosz regulárisok csinálnak, azon már az első világháborús német hadsereg túllépett, amikor kifejlesztették a rohamcsapatokat és az Auftragstaktik-ot. Ezt az oroszoknál csak Wagneresek alkalmazzák. Az orosz sorkatonák úgy tűnik, mintha a gyenge morál vagy más okok miatt nem lennének használhatók ilyesmire (jó, ez az ukrán teroboronások egy részére is nyilván igaz). A maximum, hogy megpróbálnak tartani egy sekély lövészárkot, amíg szét nem trancsírozzák őket a drónok és a tüzérség. Még a Vörös Hadsereg is magasabb szinten állt ennél a II. világháború végére. Persze akkor is voltak nagy veszteséggel járó frontális rohamok, de azok legalább sikeresek voltak. Szerintem az orosz katonai akadémiák már régóta diplomagyárként működnek és a tisztek előmenetelében csak a protekció számít.

Hazudnek ha azt mondanam, hogy nem jelennek meg hevenyeszve tenyek es nem tartalmaz itt-ott igazsagot amit irsz, de az ezekre biritott deliriumos kepzelgesek es vagyak sulyosan elfedik azokat.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 899
35 694
113
Bekerítették az ukrán harcosokat Bahmutnál
A szökés vagy az ellentámadás esélyei csökkennek, ahogy a Wagner-zsoldosok elfoglalják Yahidne nagy fellegvárát
Az ukrán hadsereg mintegy 10 000-20 000 katonája jelenleg csapdában van Bakhmutban. A jelentések szerint a várost működésileg körülzárják, és a kitörés esélye csökken.

A Pentagon volt tanácsadója lengyel zsoldosok veszteégeiről beszélt az ukrán fegyveres erők oldalán
McGregor, a Pentagon korábbi tanácsadója bejelentette 2500 lengyel zsoldos elvesztését az ukrán fegyveres erőknél
„Ott 20 000 lengyel katona harcol Ukrajna oldalán. Közülük körülbelül 2500-an haltak meg” – mondta, megjegyezve, hogy ezek az emberek távol hazájuktól haltak meg.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 206
20 249
113
Van egy érdekes interjú (Le Figaro) az origón Emmanuel Todd francia történésszel az ukrán háború kapcsán.
Sok területre kitér, érdekes adatok is vannak.

Pl.
"Az Egyesült Államokban 330 millióan élnek, több mint kétszer annyian, mint a 146 milliós Oroszországban (a diákok korosztályában 2,2-szer nagyobb a különbség).A FELSŐOKTATÁSBAN RÉSZT VEVŐK KÖZÖTT AZ USA-BAN 7%, MÍG OROSZORSZÁGBAN 25% TANUL MÉRNÖKNEK. EZ AZT JELENTI, HOGY HIÁBA TANUL 2,2-SZER KEVESEBB FIATAL OROSZORSZÁGBAN, AZ OROSZOK 30%-KAL TÖBB MÉRNÖKÖT BOCSÁTANAK KI AZ EGYETEMEKRŐL."

Meglehetősen hosszú, mégis ajánlom egy bepillantásra.

 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 206
113
Az emberanyagból indultunk ki azért írtam, hogy az még min 8+év.
---
Nem az a kérdés, hogy mi van aktív állományba sivatagban hanem, hogy mit adnak át. Természetesen eszméletlen mód fel tudnák pumpálni az Ukrán hadsereget ahogy anno kb 10hónapja mondtam nem 18 hanem 180db MRLS/HIMARSot... kellett volna adniuk. Ahogy most se 30db M1et hanem 150et, nem 100 Bradleyt hanem 500at és nem 500 TOW2őt hanem 2500at... Csak akkor ez nem egy állóháború lenne hanem Ukránok Krímnél kopogtatnának.
Természetesen ha akarták volna már rég "felpumálhatták"volna ha az az érdekük!Vélemenyem szerint az amerikaiak érdeke Európai befolyás megerősítése.Orosz energiahordozók Európai piacának lenyúlása(ez nagyrészt meg is történt).Fegyverlobbi is szépen "keres" Európán.Ehez meg tökéletesen elég hogy elhúzzák a konfliktust és "csak"csepegtetik és nagy számban amúgy is már rég elavult fegyvereket,páncélozott járműveket adnak át az Ukránoknak(jó példa erre a több száz átadott M113-as).Modern fegyverrendszereket kis számban adtak át csak az Ukránoknak.És mivel az Európai hadiipari kapacitások az elmúlt évtizedekben le lettek építve az újra fegyverkezés során Európai államok nagyrészt az amerika fegyvergyártók "zsebét"fogja teletömni.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
769
2 302
93
Nem kötelező kiszállni az IFV-ből csak azért mert meg van rá a lehetőség. Ismer a harcászat páncélos harcrendet is, nem csak vegyest (igen az orosz és a szovjet harcászatban is van olyan, hogy páncélos harcrend). A probléma meg az a következő hullámban érkező IFV-kkel, hogy a gyalogság által nem kísért harcjárművek halálra vannak ítélve. Képzelj el egy erdőt vagy egy város ahol gyalogság nélkül megy előre egy harckocsi és BMP-T oszlop. Mi fog történni? Szét fogják lőni őket, mert nem lesz, aki megtisztítsa az erdőt és az épületeket az ellenséges gyalogságtól. Azt senki ne képzelje, hogy pusztán tűzerővel el lehet pusztítani a védelemre berendezkedett lövész alegységeket. Ha lehetne, akkor már rég Munkácsnál járnának az oroszok akkora tűzerő fölényben vannak.

Ami pedig a világháborús példádat illeti, az szovjet lövészszázadoknak nem volt páncéltörő fegyvere, így semmilyen eszköz nem volt a kezükben a Nimród ellen. Zászlóalj szinten volt 16db páncéltörő puska és 2db 45mm-es páncéltörő ágyú. A lövészszázadok egyetlen tűztámogató fegyvere 2db 50mm-es aknavető volt.

Amugy harcászati szinten mekkora és milyen jellegű a különbség a Nato és az orosz között IFV használatban?
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ez is szegény annyira szenved a háborúban, hogy az utóbbi évben a rongyos 1-200 M USD vagyonka már közelebb van a milliárdhoz mint a millióhoz.
reznyikov, big Z és kulabá viszont már mind vastagon átlépték a milliárdos határt.... Hiába na, van akinek megéri vágóhídra hajtani a kolhozparasztokat. Az meg hogy mindeközben bangyerisztán
egyre kisebb és egyre csóróbb??? Hát ki a fh@sszt érdekel, ezek a nagy hazafiak úgyis valami zárt lakóparkban élnek vagy elköltöznek majd Monacóba meg Svájcba.
Ez már a legalja, gránátos drónokkal támadnak civileket a hős ukránok

e7HzqTt.jpg
Én ott egyenruhásokat látok egyiküknél fegyver is van.
Most mit csodálkozol a postásokon??? Brünhilde néni ezt küldi az onokáknak!!!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 607
77 504
113
Amugy harcászati szinten mekkora és milyen jellegű a különbség a Nato és az orosz között IFV használatban?
A szovjetet ismerem, az oroszok amióta áttértek a BTG-kre meg ki tudja (ukrajnában arról lehetett hallani orosz szakértőktől, hogy újra meg kéne tanulni a gépesített lövész harcászatot, most legújabban pedig század erejű rohamalegységekkel próbálkoznak a BTG-k helyett az ukrán védelem ellen). Olyan pedig, hogy NATO egységes IFV harcászat maximum elméletben létezik.
A szovjetek elsőbbséget a vegyes harcrendnek adtak, azaz csak akkor alkalmaztak a roham során páncélos harcrendet, ha az ellenállás csekély.


Ez egy szovjet gépesített lövészezred támadásban a szétbontakozás terepszakasza előtt (azaz várható harcérintkezésen kívül):
smrr65-1.jpg

numbered-blocks.jpg

Ez amint elérik a roham terepszakaszt (ami a szovjet nagykönyv szerint 300-500 méterre van az ellenség peremvonalától) átvált vegyes harcrendre*, azaz járműről száll az IFV-k deszantja, ami így néz ki szakasz szinten (a század szintet meg úgy képzeld el, hogy még két ilyen szakasz vonalban egymás mellett):

a137e0-09c64b2705ca418f9fa60858eabe0aa6-mv2-d-2148-3157-s-2.png


*Nagyon fontos, hogy a menet és a roham közt van még egy szétbontakozás is, de olyan ábrát nem találtam a neten. Az a lényege, hogy a ment során látható alakzatból egy sokkal szélesebb és szellősebb alakzatra váltanak (gyakorlatilag vonalba vagy ékbe fejlődik fel az ezred) azért, hogy a várható harcérintkezés már harcalakzatban érje őket.

A NATO-ban meg ezt mindenki úgy csinálja ahogy akarja. A németek ha tehetik koncentrálva alkalmazzák a harckocsikat, azaz a páncélgránátos dandár harckocsi zászlóalja (de legalább annak döntő része) vezeti a támadást minden esetben IFV-k közvetlen fedezete mellett, előttük a dandár harcelderítő Jager alegységei vannak. Az amerikaiak szeretik az ABCT Cavarly Squadron alakulatokat amik gyakorlatilag vegyes harckocsi+ IFV alegységek, de természetesen náluk is megvan fő ütőerőnek a harckocsi zászlóalj.

De ha a kérdés az, hogy egy gépesített lövésszszázad szintjén hogyan néz ki a vegyes harcrend, akkor arra a válasz az, hogy gyakorlatilag ugyanúgy néz ki keleten és nyugaton is egyaránt. Egész egyszerűen nagyon máshogy nem is lehet csinálni.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 402
46 014
113
Jeffrey Sachs - Európa elveszítette a józan eszét Érdemes végighallgatni

Az amerikai kongresszus elismerte az F-16-os szállítás lehetőségét Ukrajnába​

Nem került le a napirendről az F-16-os vadászgépek Ukrajnába szállításának kérdése – mondta Michael McCall, az Egyesült Államok Képviselőházának külügyi bizottságának vezetője.
„Ez [vadászrepülőgépek szállítása Ukrajnába – a szerk.] nem kizárt… elegendő kongresszusi nyomással mindkét oldal részéről megadhatjuk Ukrajnának, amire szüksége van a győzelemhez” – mondta az ABC Newsnak adott interjújában. McCall hangsúlyozta, hogy indokoltnak tartja ATACMS vadászgépek és rakétarendszerek szállítását Ukrajnába.
A kongresszusi képviselő emellett úgy véli, ha Ukrajnát ellátják a „megfelelő” fegyverekkel, az Egyesült Államoknak nem kell túl sokáig segítenie Kijevet a konfliktusban.
Источник: https://rusvesna.su/news/1677444852

Zelenszkij elbocsátotta az Egyesített Erők hadműveletének parancsnokát​

Zelenszkij eltávolította a parancsnokot az ún. Eduard Moszkalev egyesített erőinek hadművelete (OOS – Kijev büntető hadművelete a Donbászban).
A rendeletet az Ukrán Elnöki Hivatal honlapján tették közzé. Moszkalevet 2022. március 15-én nevezték ki parancsnoknak, Alekszandr Pavljuk helyére.
Úgy tűnik, nem tudta elviselni ezt a szörnyű vezetéknevet.
Источник: https://rusvesna.su/news/1677445294

Robbanások és lövöldözés Kijevben: Sahidok megtámadják Ukrajnát (VIDEO)​

„Ellenséges légi célpontokat észleltek a kijevi régió felett” – jelentette a regionális katonai igazgatás.
Kamikaze drónokat láttak elrepülni Ukrajna fővárosa irányába Fehéroroszországból és a Csernyihiv régióból.
Источник: https://rusvesna.su/news/1677448561

Az ukrán hírek 5-6 kamikaze drónról számolnak be Ukrajna felett az égen
1 - Korosten irányába;
3 - a kijevi víztározó jobb partján;
2 - a Zhytomyr régióban
Rossz hír a Nyugatnak:

25 éves szünet után Oroszország elkezdi bányászni a lítiumot. Ez a fém kulcsfontosságú az akkumulátorok, alkatrészek gyártásában a nukleáris iparban, az űriparban és a közlekedési ágazatban. A legnagyobb lelőhely fejlesztését a Norilsk Nickel és a Rosatom vegyesvállalata végezte.
Oroszország a világon a harmadik helyen áll az alumínium félkész termékek, az elektronika, a lézertechnológia előállításához szükséges lítiumtartalékok tekintetében, valamint a repülőgépiparban és az atomenergiában használják fel.
„A Norilsk Nickel és a Rosatom közös projektjének köszönhetően egyetlen technológiai lánc jön létre - a nyersanyagok kitermelésétől és koncentrátummá történő feldolgozásától a lítium-ion akkumulátorok és elektromos járművek előállításáig. Ennek eredményeként Oroszország valódi áttörést fog elérni a világpiacon.”
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 884
113
Igen, most inkább tüzérség, aknák által megsemmisített járművekről vannak. Az ok, hogy az oroszok felhagytak a mobil hadviseléssel való próbálkozással. Egy éve megpróbálták, de nyárra kifogytak az erre használható erők. Így a harcjárműveik a szent javelin/nlaw lőtávolságába sem kerülnek már túl gyakran. Túl sok tankot vesztettek tavasszal-nyáron és veszítenek azóta is folyamatosan, csak kisebb ütemben, és nem tudja elég gyorsan pótolni ezt. A reaktivált leállított T-62, T-72A és B (amiket most igyekeznek gyorsan T-72B3 szintre felhozni), T-80BV és szintén 20 éve raktáron állt ~200 T-90 működőképes állapotba hozásán dolgoztak lázasan az elmúlt hónapokban, hogy pótolják az eddig elvesztett 2000+ MBT-t. De ez még egy nagy offenzívára lesz elég, aztán nem lesz mivel pótolni, hacsak esetleg Kína nem kezd el küldeni Type 96-osokat. Néha kiesik a futógörgője, de nyilván FCS-ben veri a szovjet tankokat. Vagy reaktiválhatják a T-55-ösöket is, ha van valahol vagy vesznek "vissza" Ázsiából, Afrikából.

Ukránok viszont zsákmányoltak 200 működőképes modern orosz harckocsit, kap 100+ modern NATO tankot (70+ Leopard 2, 14 Challenger, elvileg Abrams-t még nem kapják meg, kiderül), van még több mint 100 a háború előtti tankjaikból (T-64) és kapott több mint 200 T-72-est, PT-91-est, valamint kap majd 100-as nagyságrendű Bradley IFV-t és Leopard 1-et. Tehát lesz elég páncélosa egy nagyobb ellentámadáshoz néhány hónapon belül.

A mobikok úgy tűnik, a krími háború (a 19. századi) szintjén vannak taktikailag, a tisztek is. Amit az orosz regulárisok csinálnak, azon már az első világháborús német hadsereg túllépett, amikor kifejlesztették a rohamcsapatokat és az Auftragstaktik-ot. Ezt az oroszoknál csak Wagneresek alkalmazzák. Az orosz sorkatonák úgy tűnik, mintha a gyenge morál vagy más okok miatt nem lennének használhatók ilyesmire (jó, ez az ukrán teroboronások egy részére is nyilván igaz). A maximum, hogy megpróbálnak tartani egy sekély lövészárkot, amíg szét nem trancsírozzák őket a drónok és a tüzérség. Még a Vörös Hadsereg is magasabb szinten állt ennél a II. világháború végére. Persze akkor is voltak nagy veszteséggel járó frontális rohamok, de azok legalább sikeresek voltak. Szerintem az orosz katonai akadémiák már régóta diplomagyárként működnek és a tisztek előmenetelében csak a protekció számít.
Ennyi hulyeseget osszehordani...

Valami maszadek irani loszert kaptak megint az ukranok az Usatol hogy legyen mivel loniuk.

Azt mondtak az ukranok nincsenek mar Geranok.
Meg Kaliberek es Iszkanderek sem.
Erre a medve megint lekapcsolta nekik az aramot.

Svajc nem ohajtja elkobozni a bankjaiban befagyasztott orosz civilek vagyonat.

Ukran legvedelem (AK) Geran ellen.
Csernyigovban sem lesz alvas ma este, nemcsak Kijevben.

Ukran/Nato katonak altal kiszort Petal aknara lepett egy civil nő.

Ukran vesztesegek, leharcolt jarmuvek, fogynak... Tiszta Sziria feeling, megmondtam egy eve hogy az lesz beloluk ha ragaszkodnak Zelenszkijhez.


Mondjuk az is erdekes lesz ha Kinaban elinditjak a gyartosorokat a hadiuzemekben es csak gyartanak es gyartanak az oroszoknak. A kinaiak aztan nagyon sokat tudnak gyartani mindenbol.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 516
12 800
113
A NATO-ban meg ezt mindenki úgy csinálja ahogy akarja. A németek ha tehetik koncentrálva alkalmazzák a harckocsikat, azaz a páncélgránátos dandár harckocsi zászlóalja (de legalább annak döntő része)


Teljesen rosszul fogalmazol Dudi, nagyon kevés a különbség, de javítom:

"A NATO-ban meg ezt mindenki úgy próbálkozna (NEM csinálják) ahogy akarna. A németek ha tehetnék (NEM tehetik) koncentrálva alkalmaznák (NEM alkalmazzák) a harckocsikat, azaz a páncélgránátos dandár harckocsi zászlóalja (de legalább annak döntő része) ...
"

Szóval van az aki csinálja és különböző dolgokat élesben kipróbált, meg vannak a "profik", akik színes prospektusok elképzeléseiről fantáziálnak.

Értsed már meg, hogy a németek csak beszélnek róla.. nimcs olyan, hogy így vetnék be, meg úgy.. meg eleve mit is akarnának koncentrálva bevetni, mikor ahhoz mennyiség is kéne, de az meg nincs.

Ez az egész olyan, mintha elkezdenénk beszélgetni arról, hogy a nagykönyv szerint Valentino Rossi technikája milyen szar.. ma a eu haderő is csak úgy viszonyul az oroszhoz.

További szép estét:

 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 910
15 434
113
Állítólagos lengyel(?!} ellentámadás a Bakhmuttól északra támadó Wagner csoport elvágására, páncélos erőkkel is fejlesztve.

Fura hogy a ZOKA is lehozta, meg állítólag a Wagneresek is megerősítettêk, az eredeti a forrás a támadásra / különböző variaciójú egy nem túl komolyan vehető lengyel figura.

Sanszosan keveredik a képzelet a valósággal, de azért érdekes lehet.

 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 036
54 123
113
Biztos jól állnak az Ukránok...


 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 305
113
A szovjetet ismerem, az oroszok amióta áttértek a BTG-kre meg ki tudja (ukrajnában arról lehetett hallani orosz szakértőktől, hogy újra meg kéne tanulni a gépesített lövész harcászatot, most legújabban pedig század erejű rohamalegységekkel próbálkoznak a BTG-k helyett az ukrán védelem ellen). Olyan pedig, hogy NATO egységes IFV harcászat maximum elméletben létezik.
A szovjetek elsőbbséget a vegyes harcrendnek adtak, azaz csak akkor alkalmaztak a roham során páncélos harcrendet, ha az ellenállás csekély.


Ez egy szovjet gépesített lövészezred támadásban a szétbontakozás terepszakasza előtt (azaz várható harcérintkezésen kívül):
smrr65-1.jpg

numbered-blocks.jpg

Ez amint elérik a roham terepszakaszt (ami a szovjet nagykönyv szerint 300-500 méterre van az ellenség peremvonalától) átvált vegyes harcrendre*, azaz járműről száll az IFV-k deszantja, ami így néz ki szakasz szinten (a század szintet meg úgy képzeld el, hogy még két ilyen szakasz vonalban egymás mellett):

a137e0-09c64b2705ca418f9fa60858eabe0aa6-mv2-d-2148-3157-s-2.png


*Nagyon fontos, hogy a menet és a roham közt van még egy szétbontakozás is, de olyan ábrát nem találtam a neten. Az a lényege, hogy a ment során látható alakzatból egy sokkal szélesebb és szellősebb alakzatra váltanak (gyakorlatilag vonalba vagy ékbe fejlődik fel az ezred) azért, hogy a várható harcérintkezés már harcalakzatban érje őket.

A NATO-ban meg ezt mindenki úgy csinálja ahogy akarja. A németek ha tehetik koncentrálva alkalmazzák a harckocsikat, azaz a páncélgránátos dandár harckocsi zászlóalja (de legalább annak döntő része) vezeti a támadást minden esetben IFV-k közvetlen fedezete mellett, előttük a dandár harcelderítő Jager alegységei vannak. Az amerikaiak szeretik az ABCT Cavarly Squadron alakulatokat amik gyakorlatilag vegyes harckocsi+ IFV alegységek, de természetesen náluk is megvan fő ütőerőnek a harckocsi zászlóalj.

De ha a kérdés az, hogy egy gépesített lövésszszázad szintjén hogyan néz ki a vegyes harcrend, akkor arra a válasz az, hogy gyakorlatilag ugyanúgy néz ki keleten és nyugaton is egyaránt. Egész egyszerűen nagyon máshogy nem is lehet csinálni.
Állítólag így néznek ki a rohamcsapatok: