[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 508
113
Az Azov vagy valami hasonlo egyseg tamadott be allitolag. De eredmenye nem sok lesz ha igaz is. Bar irnak lengyeleket de inkabb ami ott volt epkezlab magasabbegyseg az lehet benn. Ezek ilyen ketsegbeesett utolso rugasok, ha egyaltalan igaz, vagy a terkepen lathato szituacio megfelel a valosagnak. Most mar egy jo masfel oraja nezegetem mindenfele de csak ukranfan vagy gyanus posztolasokban lattam.

Állítólagos lengyel(?!} ellentámadás a Bakhmuttól északra támadó Wagner csoport elvágására, páncélos erőkkel is fejlesztve.

Fura hogy a ZOKA is lehozta, meg állítólag a Wagneresek is megerősítettêk, az eredeti a forrás a támadásra / különböző variaciójú egy nem túl komolyan vehető lengyel figura.

Sanszosan keveredik a képzelet a valósággal, de azért érdekes lehet.




A Goldman sahs szerint iden dragabb lesz a gaz.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 117
113
A szovjetet ismerem, az oroszok amióta áttértek a BTG-kre meg ki tudja (ukrajnában arról lehetett hallani orosz szakértőktől, hogy újra meg kéne tanulni a gépesített lövész harcászatot, most legújabban pedig század erejű rohamalegységekkel próbálkoznak a BTG-k helyett az ukrán védelem ellen). Olyan pedig, hogy NATO egységes IFV harcászat maximum elméletben létezik.
A szovjetek elsőbbséget a vegyes harcrendnek adtak, azaz csak akkor alkalmaztak a roham során páncélos harcrendet, ha az ellenállás csekély.


Ez egy szovjet gépesített lövészezred támadásban a szétbontakozás terepszakasza előtt (azaz várható harcérintkezésen kívül):
smrr65-1.jpg

numbered-blocks.jpg

Ez amint elérik a roham terepszakaszt (ami a szovjet nagykönyv szerint 300-500 méterre van az ellenség peremvonalától) átvált vegyes harcrendre*, azaz járműről száll az IFV-k deszantja, ami így néz ki szakasz szinten (a század szintet meg úgy képzeld el, hogy még két ilyen szakasz vonalban egymás mellett):

a137e0-09c64b2705ca418f9fa60858eabe0aa6-mv2-d-2148-3157-s-2.png


*Nagyon fontos, hogy a menet és a roham közt van még egy szétbontakozás is, de olyan ábrát nem találtam a neten. Az a lényege, hogy a ment során látható alakzatból egy sokkal szélesebb és szellősebb alakzatra váltanak (gyakorlatilag vonalba vagy ékbe fejlődik fel az ezred) azért, hogy a várható harcérintkezés már harcalakzatban érje őket.

A NATO-ban meg ezt mindenki úgy csinálja ahogy akarja. A németek ha tehetik koncentrálva alkalmazzák a harckocsikat, azaz a páncélgránátos dandár harckocsi zászlóalja (de legalább annak döntő része) vezeti a támadást minden esetben IFV-k közvetlen fedezete mellett, előttük a dandár harcelderítő Jager alegységei vannak. Az amerikaiak szeretik az ABCT Cavarly Squadron alakulatokat amik gyakorlatilag vegyes harckocsi+ IFV alegységek, de természetesen náluk is megvan fő ütőerőnek a harckocsi zászlóalj.

De ha a kérdés az, hogy egy gépesített lövésszszázad szintjén hogyan néz ki a vegyes harcrend, akkor arra a válasz az, hogy gyakorlatilag ugyanúgy néz ki keleten és nyugaton is egyaránt. Egész egyszerűen nagyon máshogy nem is lehet csinálni.
Dudi, ez nagyon szép és iskolás példa. Ebben a háborúban viszont a legritkább esetben volt face to face támadás, vonalba fejlődés stb... A jellemző harctevékenység az erődharc és a településharc, ahol ez a "vegyes harcrendben felfejlődés" qrvára nem így néz ki. Ha csak az itt is megjelenő videókat megnézed leginkább egy páncélos(ok) vezette ék megy az erődrendszer egy pontja ellen és ennek fedezetében jönnek közelebb az IFV-k (BMP-k :D) majd a lövészek leginkább oszloprendben mozognak az ellenséges árokig, ahol az árokba betörve belülről számolják fel azt. Még nem láttam itt olyan videót, ahol felfejlődve és szétbontakozva rohamoztak volna egy erődöt szemből. A városharcban meg aztán végképp nincs ez a papírforma, ott a harccsoportok összehangoltan söprögetnek, de ott nincs "vonalba fejlődés" meg hasonlók...
Szóval amit írtál az ismét a tankönyv megfelelő fejezetének sematikus alkalmazása, és szerintem a 2. vh. óta sehol nem alkalmazták... :D (Pontosabban ugyanezt a sematikus de nagyon látványos szétbontakozást lehet látni pl. a nagy orosz (és akár NATO) hadgyakorlatokon, ahol minden a papírforma szerint történik és végül természetesen győz az aktuális támadó egység, majd a főtisztek egymás seggét nyalva gratulálnak a "sikeres" gyakorlathoz. :D )
A valóság meg az, hogy minden esetben ott van szemben a surprise és rohadtul nem úgy jön össze a dolog, ahogy tervezed. Például nagyon szép a felfejlődés a páncélos ékek takarásában, de általában valamelyik páncélos találatot kap és kimozdul, a fedezet megszűnik, a szétbontakozott szakaszt földre szegezik és a szép papírforma előrenyomulás máris megbukott, mert a másik előrenyomuló szakasz szárnya azonnal fedezetlen marad. Anno egy tanárom mondta, hogy ezekből a "papírforma" taktikákból a római pajzsfal egyik alapvető eleme hiányzik, azaz a kieső elem automatkus pótlása nem történik meg. Ezek a szép rajzok addig valódiak, amíg csak rajzolni kell őket illetve gyakorlaton vaklőszerrel végrehajtani. Élesben meg rohadtul nem így működik.
És itt jutottunk el oda, hogy a nagy NATO iránti lelkesedésed abból a téves feltételezésből indul ki, hogy minden úgy lesz, ahogy a gyakorlaton megtanultátok. De nem tudsz egyetlen olyan példát sem hozni, ahol a NATO élesben alkalmazta volna ezt a papírforma taktikát valódi összfegyvernemi hadsereg ellen. Így aztán minden következtetésed csupán feltételezéseken és a technikai elemek gyári adatain alapul. Tudod mi a harctéren az első számú szabály? "Неће бити тако..." :D "Nem úgy lesz..." :D
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 196
113
Libanon, autómenet az oroszok támogatására


Más
Az "Macsuliscsi " légibázis elleni támadásról:- a BYPOL - az elsődleges információforrás arról számol be, hogy a szabotázst fehérorosz állampolgárok szervezték meg, két UAV-t használtak, akiknek sikerült elhagyniuk a köztársaság területét.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 029
113
Teljesen rosszul fogalmazol Dudi, nagyon kevés a különbség, de javítom:

"A NATO-ban meg ezt mindenki úgy próbálkozna (NEM csinálják) ahogy akarna. A németek ha tehetnék (NEM tehetik) koncentrálva alkalmaznák (NEM alkalmazzák) a harckocsikat, azaz a páncélgránátos dandár harckocsi zászlóalja (de legalább annak döntő része) ...
"

Szóval van az aki csinálja és különböző dolgokat élesben kipróbált, meg vannak a "profik", akik színes prospektusok elképzeléseiről fantáziálnak.

Értsed már meg, hogy a németek csak beszélnek róla.. nimcs olyan, hogy így vetnék be, meg úgy.. meg eleve mit is akarnának koncentrálva bevetni, mikor ahhoz mennyiség is kéne, de az meg nincs.

Ez az egész olyan, mintha elkezdenénk beszélgetni arról, hogy a nagykönyv szerint Valentino Rossi technikája milyen szar.. ma a eu haderő is csak úgy viszonyul az oroszhoz.

További szép estét:

Lehet, hogy igazad van, de dz még mindíg jobb mint az a szánalmas szerencsétlenkedés amit az oroszok művelnek Ukrajnában. Az amit az oroszok mutatnak olyan távol áll a profizmustól mint Makó Jeruzsálemtől.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 586
16 188
113
Igen, most inkább tüzérség, aknák által megsemmisített járművekről vannak. Az ok, hogy az oroszok felhagytak a mobil hadviseléssel való próbálkozással. Egy éve megpróbálták, de nyárra kifogytak az erre használható erők. Így a harcjárműveik a szent javelin/nlaw lőtávolságába sem kerülnek már túl gyakran. Túl sok tankot vesztettek tavasszal-nyáron és veszítenek azóta is folyamatosan, csak kisebb ütemben, és nem tudja elég gyorsan pótolni ezt. A reaktivált leállított T-62, T-72A és B (amiket most igyekeznek gyorsan T-72B3 szintre felhozni), T-80BV és szintén 20 éve raktáron állt ~200 T-90 működőképes állapotba hozásán dolgoztak lázasan az elmúlt hónapokban, hogy pótolják az eddig elvesztett 2000+ MBT-t. De ez még egy nagy offenzívára lesz elég, aztán nem lesz mivel pótolni, hacsak esetleg Kína nem kezd el küldeni Type 96-osokat. Néha kiesik a futógörgője, de nyilván FCS-ben veri a szovjet tankokat. Vagy reaktiválhatják a T-55-ösöket is, ha van valahol vagy vesznek "vissza" Ázsiából, Afrikából.

Ukránok viszont zsákmányoltak 200 működőképes modern orosz harckocsit, kap 100+ modern NATO tankot (70+ Leopard 2, 14 Challenger, elvileg Abrams-t még nem kapják meg, kiderül), van még több mint 100 a háború előtti tankjaikból (T-64) és kapott több mint 200 T-72-est, PT-91-est, valamint kap majd 100-as nagyságrendű Bradley IFV-t és Leopard 1-et. Tehát lesz elég páncélosa egy nagyobb ellentámadáshoz néhány hónapon belül.

A mobikok úgy tűnik, a krími háború (a 19. századi) szintjén vannak taktikailag, a tisztek is. Amit az orosz regulárisok csinálnak, azon már az első világháborús német hadsereg túllépett, amikor kifejlesztették a rohamcsapatokat és az Auftragstaktik-ot. Ezt az oroszoknál csak Wagneresek alkalmazzák. Az orosz sorkatonák úgy tűnik, mintha a gyenge morál vagy más okok miatt nem lennének használhatók ilyesmire (jó, ez az ukrán teroboronások egy részére is nyilván igaz). A maximum, hogy megpróbálnak tartani egy sekély lövészárkot, amíg szét nem trancsírozzák őket a drónok és a tüzérség. Még a Vörös Hadsereg is magasabb szinten állt ennél a II. világháború végére. Persze akkor is voltak nagy veszteséggel járó frontális rohamok, de azok legalább sikeresek voltak. Szerintem az orosz katonai akadémiák már régóta diplomagyárként működnek és a tisztek előmenetelében csak a protekció számít.
Tehát a régi lemez: az orosz kifogyott mindenből is és tök hülyék. Félek lesz még meglepetés.

Tehát a javelin (amit egy tűzszakasz magával vihet akár az első vonalba is) nem talál már magának célt, de a vonal mögött kilóméterekre a célt direktbe (sokszor) nem látó üteg meg arat?

Végül még egy kérdés: tudod mi a különbség a van és a lesz/lehet között?
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 117
113
Lehet, hogy igazad van, de dz még mindíg jobb mint az a szánalmas szerencsétlenkedés amit az oroszok művelnek Ukrajnában. Az amit az oroszok mutatnak olyan távol áll a profizmustól mint Makó Jeruzsálemtől.
Igazi arrogáns/nagyképű NATO megszólalás. Még szerencse, hogy hamarosan egészen konkrétan meglátjuk, hogy mi is a valódi értéke ennek az agyonhypolt technikának: állítólag Csaszov Jarba megérkeztek a lengyelektől kapott nagymacskák... Lássuk végre a gyakorlatot, ne csak ezt a süketelést... :D
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Lehet, hogy igazad van, de dz még mindíg jobb mint az a szánalmas szerencsétlenkedés amit az oroszok művelnek Ukrajnában. Az amit az oroszok mutatnak olyan távol áll a profizmustól mint Makó Jeruzsálemtől.
Dudi de hát a "profik" is ott voltak Bahmutnál Mozart PMC,és társai,csak valamiért eliszkoltak onnan.Egy háborút mondjál már nekem ahol ilyen terep,és időjárás viszonyok közt vívott a "profi" NATO.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Teljesen rosszul fogalmazol Dudi, nagyon kevés a különbség, de javítom:

"A NATO-ban meg ezt mindenki úgy próbálkozna (NEM csinálják) ahogy akarna. A németek ha tehetnék (NEM tehetik) koncentrálva alkalmaznák (NEM alkalmazzák) a harckocsikat, azaz a páncélgránátos dandár harckocsi zászlóalja (de legalább annak döntő része) ...
"

Szóval van az aki csinálja és különböző dolgokat élesben kipróbált, meg vannak a "profik", akik színes prospektusok elképzeléseiről fantáziálnak.

Értsed már meg, hogy a németek csak beszélnek róla.. nimcs olyan, hogy így vetnék be, meg úgy.. meg eleve mit is akarnának koncentrálva bevetni, mikor ahhoz mennyiség is kéne, de az meg nincs.

Ez az egész olyan, mintha elkezdenénk beszélgetni arról, hogy a nagykönyv szerint Valentino Rossi technikája milyen szar.. ma a eu haderő is csak úgy viszonyul az oroszhoz.

További szép estét:


Ennek ellenére az oroszok vesztették el a szárazföldi harceszközeik felét, a személyi állomány harmadát.
Úgy, hogy az eredeti céljaiból semmit nem ért el Putyin.
Ukrajna soha ennyi NATO fegyverrel nem rendelkezett, a NATO soha nem volt hozzá ilyen közel és ilyen ellenséges.
De legalább elszigetelte magát a fejlett világtól, tovább csúszik a 2014-óta megkezdett lejtőn.
Bukott 300 Mrd $-t, és a GDP növekedése tartósan és sokáig elmarad a világ átlagától.
Békére esélye sincs, a megszállt területeket nem tudja elismertetni a világgal, tartós válságba taszítva magát.
Hardeszkozeit pótolni nem tudja, koreai, iráni fegyverekre támaszkodik.

Így csinálják a profik?
Ezt kellene sikerként értékelni?

Tudom, hogy most jön majd a feltámadás, meg az ukrán összeomlás, de valahogy a csoda mindig elmaradt.
Ez a katonai teljesítmény csak az orosz nép türelme miatt tűnik nem annyira rossznak.
Valójában nagyon rossz.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Tehát a régi lemez: az orosz kifogyott mindenből is és tök hülyék. Félek lesz még meglepetés.

Tehát a javelin (amit egy tűzszakasz magával vihet akár az első vonalba is) nem talál már magának célt, de a vonal mögött kilóméterekre a célt direktbe (sokszor) nem látó üteg meg arat?

Végül még egy kérdés: tudod mi a különbség a van és a lesz/lehet között?
Mindkét oldalt ezért vannak a tüzérségi felderítő drónok hogy "arassanak"a tüzérségi ütegek.Javelin 4 km hatótávval rendelkezik de ha közte és a celpont között bármilyen terepakadály van nem lehet rá indítani és ez igaz bármelyik kézi páncéltörő rakétára legyen akár nyugati,orosz.Ezzel szemben egy preciziós tüzérségi eszköznek felderítése(drón) legyen akár nyugati,vagy orosz akáf 30-40 km-ről is tud "aratni".
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 672
113
Ennek ellenére az oroszok vesztették el a szárazföldi harceszközeik felét, a személyi állomány harmadát.
Úgy, hogy az eredeti céljaiból semmit nem ért el Putyin.
Ukrajna soha ennyi NATO fegyverrel nem rendelkezett, a NATO soha nem volt hozzá ilyen közel és ilyen ellenséges.
De legalább elszigetelte magát a fejlett világtól, tovább csúszik a 2014-óta megkezdett lejtőn.
Bukott 300 Mrd $-t, és a GDP növekedése tartósan és sokáig elmarad a világ átlagától.
Békére esélye sincs, a megszállt területeket nem tudja elismertetni a világgal, tartós válságba taszítva magát.
Hardeszkozeit pótolni nem tudja, koreai, iráni fegyverekre támaszkodik.

Így csinálják a profik?
Ezt kellene sikerként értékelni?

Tudom, hogy most jön majd a feltámadás, meg az ukrán összeomlás, de valahogy a csoda mindig elmaradt.
Ez a katonai teljesítmény csak az orosz nép türelme miatt tűnik nem annyira rossznak.
Valójában nagyon rossz.

Lépjünl be abba a fikcióba, hogy igazad van.
Elvesztették felét. Tehát van nekik még a fele és van gyártás nagyobb volumenben mint a natoban. Ukránok lassan kifogynak... beszélhettek t64bv védettségről, de létezik még?
Nem mintha lényeges lenne a terület, de egyelőre ukrajnában zajlanak a műveletek.
A jelenlegi létszámol alapján ukrajna kifogyóban van az emberanyagból, öregemberek és gyerekek mennek a frontra. Oroszország még jópár kör mozgósítást elbír.

-Tehát vas tekintetében orosz win helyzet.
-Azaz terület tekintetében orosz win helyzet.
-Emberanyagban egyértemű orosz win van.

Most a trendeket és hosszútávon gondolkozva akár a ti számaitokkal is ki fog fogyni emberanyagból ukrajna. Azaz oroszország kényelmesen megnyeri a háborút úgy, hogy a hátországban az átlagpolgár ebből észre vesz semmit.

Nem Kell foglalkozni Bahmut négyzetmétereivel, ezt értsétek meg végre. Bahmut csak egy helyszín, ahova az ukrán kénytelen betolni a haderőt. Oroszoknak pedig a legjobb helyzetet kell csak fenttartani éppen azon a határom, hogy még betolják és ne kivonják őket.
Így ha nem változnak a háború trendjei drasztikusan, technikai és emberanyag fogyásban.. így oroszországi átlagpolgár szemszögéből kényelmesen nyer oroszország, csak idő kérdése...
Persze, a katonáknak szörnyú a fronton. De az átlag orosz éppen érett déli gyümölcsöket zabála moszkvai lakásában 25 fokban nézve Putyin beszédét. És maximum azon aggódik, hogy holnap mit főzzenek ebédre. Mit csinál eközben az átlag kijevi?

Szóval én nem értem, hogy lobogtatva, mint a véres kardot, ezeket az átlátszó kamu brit adatokat, mit akartok bizonygatni.. de azmszerint is vastag orosz győzelem jön, egyszerű matekkal..
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
Lépjünl be abba a fikcióba, hogy igazad van.
Elvesztették felét. Tehát van nekik még a fele és van gyártás nagyobb volumenben mint a natoban. Ukránok lassan kifogynak... beszélhettek t64bv védettségről, de létezik még?
Nem mintha lényeges lenne a terület, de egyelőre ukrajnában zajlanak a műveletek.
A jelenlegi létszámol alapján ukrajna kifogyóban van az emberanyagból, öregemberek és gyerekek mennek a frontra. Oroszország még jópár kör mozgósítást elbír.

-Tehát vas tekintetében orosz win helyzet.
-Azaz terület tekintetében orosz win helyzet.
-Emberanyagban egyértemű orosz win van.

Most a trendeket és hosszútávon gondolkozva akár a ti számaitokkal is ki fog fogyni emberanyagból ukrajna. Azaz oroszország kényelmesen megnyeri a háborút úgy, hogy a hátországban az átlagpolgár ebből észre vesz semmit.

Nem Kell foglalkozni Bahmut négyzetmétereivel, ezt értsétek meg végre. Bahmut csak egy helyszín, ahova az ukrán kénytelen betolni a haderőt. Oroszoknak pedig a legjobb helyzetet kell csak fenttartani éppen azon a határom, hogy még betolják és ne kivonják őket.
Így ha nem változnak a háború trendjei drasztikusan, technikai és emberanyag fogyásban.. így oroszországi átlagpolgár szemszögéből kényelmesen nyer oroszország, csak idő kérdése...
Persze, a katonáknak szörnyú a fronton. De az átlag orosz éppen érett déli gyümölcsöket zabála moszkvai lakásában 25 fokban nézve Putyin beszédét. És maximum azon aggódik, hogy holnap mit főzzenek ebédre. Mit csinál eközben az átlag kijevi?

Szóval én nem értem, hogy lobogtatva, mint a véres kardot, ezeket az átlátszó kamu brit adatokat, mit akartok bizonygatni.. de azmszerint is vastag orosz győzelem jön, egyszerű matekkal..
Akik Ukrajna győzelmében hisznek szerintem kicsit olyanok, mint Onoda Hiroo, aki a II. VH után még 74-ig harcolt, mert elfelejtettek szólni neki, hogy vége van...
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 055
6 513
113
Lépjünl be abba a fikcióba, hogy igazad van.
Elvesztették felét. Tehát van nekik még a fele és van gyártás nagyobb volumenben mint a natoban. Ukránok lassan kifogynak... beszélhettek t64bv védettségről, de létezik még?
Nem mintha lényeges lenne a terület, de egyelőre ukrajnában zajlanak a műveletek.
A jelenlegi létszámol alapján ukrajna kifogyóban van az emberanyagból, öregemberek és gyerekek mennek a frontra. Oroszország még jópár kör mozgósítást elbír.

-Tehát vas tekintetében orosz win helyzet.
-Azaz terület tekintetében orosz win helyzet.
-Emberanyagban egyértemű orosz win van.

Most a trendeket és hosszútávon gondolkozva akár a ti számaitokkal is ki fog fogyni emberanyagból ukrajna. Azaz oroszország kényelmesen megnyeri a háborút úgy, hogy a hátországban az átlagpolgár ebből észre vesz semmit.

Nem Kell foglalkozni Bahmut négyzetmétereivel, ezt értsétek meg végre. Bahmut csak egy helyszín, ahova az ukrán kénytelen betolni a haderőt. Oroszoknak pedig a legjobb helyzetet kell csak fenttartani éppen azon a határom, hogy még betolják és ne kivonják őket.
Így ha nem változnak a háború trendjei drasztikusan, technikai és emberanyag fogyásban.. így oroszországi átlagpolgár szemszögéből kényelmesen nyer oroszország, csak idő kérdése...
Persze, a katonáknak szörnyú a fronton. De az átlag orosz éppen érett déli gyümölcsöket zabála moszkvai lakásában 25 fokban nézve Putyin beszédét. És maximum azon aggódik, hogy holnap mit főzzenek ebédre. Mit csinál eközben az átlag kijevi?

Szóval én nem értem, hogy lobogtatva, mint a véres kardot, ezeket az átlátszó kamu brit adatokat, mit akartok bizonygatni.. de azmszerint is vastag orosz győzelem jön, egyszerű matekkal..
Ha Oroszország el is veszítené a háborút, és kivonulna Ukrajnából (sőt akár a Krimből is), ez akkor is pürrhoszi győzelem lesz az ukránoknak.
Mert a lakosság nagy része meghalt (vagy addig meghal), még nagyobb része külföldre ment, az infrastruktúra romokban (és egy orosz kivonulás előtt még jobban megküldik majd az ukrán hátországot), az ország teljesen eladósodott már most is (míg az orosz gazdaság elég jól megvan), az újjáépítésért mit fognak tudni eladni? (Mert hogy az oroszok soha nem fognak kártérítést fizetni az tuti).
Az ukránoknak természetesen soha nem lesz erejük (ember, hadianyag, pénz), hogy Ukrajna felszabadításán túl harcoljanak orosz területeken (és ezt a nyugati hatalmak sem fogják pénzelni, mert a honvédelem még eladható a választóknak, a Moszkváig elmegyünk már nem).
A NATO sem fog soha nyíltan az oroszok ellen menni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 029
113
Dudi, ez nagyon szép és iskolás példa. Ebben a háborúban viszont a legritkább esetben volt face to face támadás, vonalba fejlődés stb... A jellemző harctevékenység az erődharc és a településharc, ahol ez a "vegyes harcrendben felfejlődés" qrvára nem így néz ki. Ha csak az itt is megjelenő videókat megnézed leginkább egy páncélos(ok) vezette ék megy az erődrendszer egy pontja ellen és ennek fedezetében jönnek közelebb az IFV-k (BMP-k :D) majd a lövészek leginkább oszloprendben mozognak az ellenséges árokig, ahol az árokba betörve belülről számolják fel azt. Még nem láttam itt olyan videót, ahol felfejlődve és szétbontakozva rohamoztak volna egy erődöt szemből. A városharcban meg aztán végképp nincs ez a papírforma, ott a harccsoportok összehangoltan söprögetnek, de ott nincs "vonalba fejlődés" meg hasonlók...
Szóval amit írtál az ismét a tankönyv megfelelő fejezetének sematikus alkalmazása, és szerintem a 2. vh. óta sehol nem alkalmazták... :D (Pontosabban ugyanezt a sematikus de nagyon látványos szétbontakozást lehet látni pl. a nagy orosz (és akár NATO) hadgyakorlatokon, ahol minden a papírforma szerint történik és végül természetesen győz az aktuális támadó egység, majd a főtisztek egymás seggét nyalva gratulálnak a "sikeres" gyakorlathoz. :D )
A valóság meg az, hogy minden esetben ott van szemben a surprise és rohadtul nem úgy jön össze a dolog, ahogy tervezed. Például nagyon szép a felfejlődés a páncélos ékek takarásában, de általában valamelyik páncélos találatot kap és kimozdul, a fedezet megszűnik, a szétbontakozott szakaszt földre szegezik és a szép papírforma előrenyomulás máris megbukott, mert a másik előrenyomuló szakasz szárnya azonnal fedezetlen marad. Anno egy tanárom mondta, hogy ezekből a "papírforma" taktikákból a római pajzsfal egyik alapvető eleme hiányzik, azaz a kieső elem automatkus pótlása nem történik meg. Ezek a szép rajzok addig valódiak, amíg csak rajzolni kell őket illetve gyakorlaton vaklőszerrel végrehajtani. Élesben meg rohadtul nem így működik.
És itt jutottunk el oda, hogy a nagy NATO iránti lelkesedésed abból a téves feltételezésből indul ki, hogy minden úgy lesz, ahogy a gyakorlaton megtanultátok. De nem tudsz egyetlen olyan példát sem hozni, ahol a NATO élesben alkalmazta volna ezt a papírforma taktikát valódi összfegyvernemi hadsereg ellen. Így aztán minden következtetésed csupán feltételezéseken és a technikai elemek gyári adatain alapul. Tudod mi a harctéren az első számú szabály? "Неће бити тако..." :D "Nem úgy lesz..." :D
Te annyira nem értesz ehhez, hogy azt sem érted amit a videókon látsz.

Dudi de hát a "profik" is ott voltak Bahmutnál Mozart PMC,és társai,csak valamiért eliszkoltak onnan.Egy háborút mondjál már nekem ahol ilyen terep,és időjárás viszonyok közt vívott a "profi" NATO.
Tudod a NATO nem olyan dilettáns, hogy egy Ukrajna méretű országra rátámadjon 180.000 emberrel. Nem kell hozzá sok ész, hogy tudja az elmber azt, hogy ez kreténség. A háborúk legalapvetőbb szabályainak mond az ellent, hogy egy békeidőben kb 150.000 fős haderőre (azthiszem ennyi volt az ukrán haderő békelétszáma) 180.000 emberrel támadsz. Gondolkodj, ahhoz, hogy hatékony legyél minimum 3×-os erőfölény kell, ez azt jelenti, hogy a 150.000 fős ukrán haderőt minimum 450.000 emberrel kellett volna megtámadni... Az oroszok most vannak kb ennyien miközben az ukrán haderő 700.000 embert tart fegyverben. A legmértékadóbb becslések szerint is az oroszok csak lokálisan képesek kialakítani ezt a 3×-os erőfölényt.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 932
48 662
113
Rövidebb összefoglaló a belorussziai drónos támadásról, annak lehetséges kivitelezéséről:
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Ennek ellenére az oroszok vesztették el a szárazföldi harceszközeik felét, a személyi állomány harmadát.
Úgy, hogy az eredeti céljaiból semmit nem ért el Putyin.
Ukrajna soha ennyi NATO fegyverrel nem rendelkezett, a NATO soha nem volt hozzá ilyen közel és ilyen ellenséges.
De legalább elszigetelte magát a fejlett világtól, tovább csúszik a 2014-óta megkezdett lejtőn.
Bukott 300 Mrd $-t, és a GDP növekedése tartósan és sokáig elmarad a világ átlagától.
Békére esélye sincs, a megszállt területeket nem tudja elismertetni a világgal, tartós válságba taszítva magát.
Hardeszkozeit pótolni nem tudja, koreai, iráni fegyverekre támaszkodik.

Így csinálják a profik?
Ezt kellene sikerként értékelni?

Tudom, hogy most jön majd a feltámadás, meg az ukrán összeomlás, de valahogy a csoda mindig elmaradt.
Ez a katonai teljesítmény csak az orosz nép türelme miatt tűnik nem annyira rossznak.
Valójában nagyon rossz.
- Amikor ilyen precízen megállapítod az orosz veszteségeket, akkor kitérhetnél az ukránok veszteségeire, esetleg az EU veszteségeit is megemlíthetnéd. Ha esetleg teljeskörűen szertnéd vázolni a helyzetet, akkor az angolszász világ várható veszteségeit is számba vehetnéd.

"Így csinálják a profik?
Ezt kellene sikerként értékelni?"
- Most arra célzol, hogy a nato-ukránok a profik és sikeresek? Eredmények????

"Tudom, hogy most jön majd a feltámadás, meg az ukrán összeomlás, de valahogy a csoda mindig elmaradt."
  • Jól látod, ezek a dolgok már folyamatban vannak.
  • Szó sincs csodavárásról, és nincs is szükség rá, ez a kökemény realitás.

"Ez a katonai teljesítmény csak az orosz nép türelme miatt tűnik nem annyira rossznak.
Valójában nagyon rossz."
- A nato-ukrán katonai teljesítmény csak a FOS médiában, az ukrán nép félelme, és a nyugati birkaság miatt nem tűnik annyira rossznak.
Valójában nagyon rossz.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 586
16 188
113
Mindkét oldalt ezért vannak a tüzérségi felderítő drónok hogy "arassanak"a tüzérségi ütegek.Javelin 4 km hatótávval rendelkezik de ha közte és a celpont között bármilyen terepakadály van nem lehet rá indítani és ez igaz bármelyik kézi páncéltörő rakétára legyen akár nyugati,orosz.Ezzel szemben egy preciziós tüzérségi eszköznek felderítése(drón) legyen akár nyugati,vagy orosz akáf 30-40 km-ről is tud "aratni".
Ok. Mekkora a valószínűsége, h egy tüzérség 10-20+ km-ről telibe kapjon egy max 12-16 m2-es harckocsit? Tudom, a repeszhatás is rongál, legyen 30 m2. Mennyit kell ehhez lőni, korrigálni, lőni? Pláne, ha mozog a célpont. Nem hinném, h az irányított lövedékek annyira elterjedtek lennének.