• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 413
120 764
113
Szerintem @krisss már előre mikor látja, hogy adott topikban x fórumtárs betűt rótt, némi megelőlegezett idegességgel konstatálja, mint ahogy én a tankos videókat előre ugyanígy konstatálom, amikor előre tudom, hogy 99%, hogy a készítője sokkal menőbbnek érzi elnyomni a valóság hangját valami 'fasza' zenével.
Úgy látom csak igazam lesz.
 

miltaccfd

Well-Known Member
2018. augusztus 11.
172
490
63
Ott azért más is van a két vékony lemezen kívül (ugyanúgy meg van a vastag elő és hátsó lemez), míg a T-72A-nál csak 2 lemez van.
Ha a T-72-nél lehetséges (és előnyös?) a vékony lemezek használata, ráadásul úgy, hogy ismerik a vékony lemez negatív hatásait, akkor szerintem a Leónál is így van. Az alkalmazás nagyon hasonló: légrések mellett, a belső páncélzatban, HHS acélból. Ellentétben a 20/50 mm-es backplate-el, ami nem légrés mögött van, nem HHS és nem is belül van. Ha úgy gondolod, hogy ez véletlen, elfogadom, viszont nem kell egyet értenem. Az én véleményem, hogy az alkalmazása az ilyen vékony lemezeknek túl elterjedt ahhoz, hogy ne működjön. Legyen szó a T-72-k testéről, tornyáról, az M1 ismert NERA szerkezetéről, vagy esetünkben a Leóról.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 407
14 452
113
ha jól látom sikerült felfognotok, szóval most már ezt is ti próbáljátok nekem elmagyarázni, de legalább rosszul.
Ki az a ti? Bocsi elvesztettem a fonalat.
Úgy látom csak igazam lesz.
De mièrt? :eek:
Bevonzottad.:hadonaszos:
Nem , itt te hazudsz szokás szerint , ugyanis fingod nem volt erről. Direkt rákérdeztem mi okozza a különbséget,
És pofátlanul hazudsz, ahogy szoktad...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 411
113
Hisztek az Ansys-os szimulációknak? Volt már a fórumon pár megosztva... Tudok csinálni én is, csak egy kis idő kell bemodellezni meg lefuttatni. Ez sok kérdést megválaszolhat. Vevők lennétek rá?

Engem érdekel.
  • Legyen egy vastag (90 mm)
  • Három közepesen vastag, de akkora tömegű (3x30 mm).
  • Meg két közepes két vékony (30+15+15+30 mm).

Eldől, hogy a krinolin, három szafaládé, vagy 5 virsli elégíti ki az igényeket.
:D
 
  • Tetszik
Reactions: miltaccfd

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 586
77 466
113
Ha a T-72-nél lehetséges (és előnyös?) a vékony lemezek használata, ráadásul úgy, hogy ismerik a vékony lemez negatív hatásait, akkor szerintem a Leónál is így van. Az alkalmazás nagyon hasonló: légrések mellett, a belső páncélzatban, HHS acélból. Ellentétben a 20/50 mm-es backplate-el, ami nem légrés mögött van, nem HHS és nem is belül van. Ha úgy gondolod, hogy ez véletlen, elfogadom, viszont nem kell egyet értenem. Az én véleményem, hogy az alkalmazása az ilyen vékony lemezeknek túl elterjedt ahhoz, hogy ne működjön. Legyen szó a T-72-k testéről, tornyáról, az M1 ismert NERA szerkezetéről, vagy esetünkben a Leóról.
Nekem nincs bajom a vékony lemezek használatával! Még véletlenül sem akartam ezt sugallni.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 447
55 421
113
Amúgy nem akarok belekötni, de ezzel lehet mind tévedésben vagytok. Az, hogy mindenre alkalmazzátok a fent leírtakat, lehet, hogy félrevezet titeket. Lehet hogy a backplate-re fokozottan igaz ez, vagy főleg abban az esetben, ha nincs légrés.

Viszont ha pont az oroszok találták ki, hogy a vékony lemezek nem megfelelőek, akkor hogy lehet, hogy pár éven belül 3 db 15 mm-es lemezzel erősítették a kései T-72A testét? Miért nem egy 45 mm-essel próbálkoztak? Vagy a T-72B testében miért 2-2 10, illetve 20 milis lemez van középen?

Mindkét esetben a KE védelmet növelték, hiszen a CE védelmet ERA-val kívánták megoldani.
A válasz megtalálható a "Hidegháborús harckocsik páncélzata" című munkám 48-49. oldalán.
Onnan egy kép:
c2c445a4569453660bb0049af3860ea6.jpg

Ez egy EFP töltetes szimuláció, de szerintem a lényeg átjön. Ez az oka, hogy a kései T-72A és a T-72B teknő páncélja olyan amilyen.
A T-72B teknő páncél összetétele a munkámban 60+10+10+20+20+50 mm. A középső lemezek viselkedését jól szemlélteti a fenti kép.

Szerintem azért mondja, mert látható, hogy változott.
Vannak olyan források, amelyek ez alapján igazolhatóak. Mint például ez:
Erről a szerző azt írta, hogy ezt a páncélt választották az A0 széria részére kisebb módosításokkal. Elöl dupla lemez (20-25 mm RHA + 35-45 mm HHS?), hátul egy 30-35 mm-es RHA, középen meg 5 db 25 mm-es HHS, plusz gondolom gumi és 1,5-4 mm-es bulging plate-ek. Nekem ez kissé amúgy gyengébbnek tűnik a hivatalos értékeknél, de lehet elkerüli valami a figyelmem.

Szerintem a linkelt ábrád csak szemléltetésnek jó, nem jók az arányai. A valós torony méretei ilyenek:
63ea7e807932ab5925078de9e95941a9.jpg




A másik része a dolognak az, hogy a lemez "kigyengülése" az egy kölcsönhatás eredménye, amely függ a lövedék átmérőjétől és a lemez vastagságától.
Az orosz teszten egy kb. 35 mm-s átlagos átmérőjű nyíllövedékkel lőtték meg a 20 mm-s lemezt. Az eredmény az lett, hogy 50+%-ot csökkent a lemez teljesítménye. Lásd. korábbi idézetem.
Később viszont a nyíllövedékek átmérője csökkent!
Az orosz lövedékek 25-30 mm-s átmérő körül mozogtak a 80's években, akárcsak a legtöbb nyugati nyíl.
A legkisebb átmérőjű az amcsi M900-as volt, a maga 21 mm-s átmérőjével.
A Leopárd 2-es 30 mm-s lemezei innen nézve nem túl vékonyak így ez a hatás velük szemben szerintem nem érvényesül.
A T-72B középső lemezszekciójának a működése fentebb meg lényegében ábrázolva van. Az első és a hátsó lemez meg kellően vastag (60+50 mm)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 447
55 421
113
Ki az a ti? Bocsi elvesztettem a fonalat.
Dudi, Gorkamorka, Mindenenkívül.
Bele kezdenek valamibe, de valójában nem értik, utóbbi kettő még személyeskedik is mellé.
Majd mikor jön a pofára esés, hogy egyébként nem úgy van, és levezeted nekik, forrásokkal akkor eltűnnek. :rolleyes:
Majd előkerülnek 1-2 hónap múlva, és elkezdenek engem "okítani" abból amit tőlem tudnak, utóbbi kettő ezt lekezelő ilyen "tanulj paraszt" stílusban.
Én nem tudom hányszor égtek már le itt a fórumon, de szerintem aztbesztből vannak. :D

Viszont aki normális velem azzal szerintem én is az vagyok. :)
Nem várom, hogy bárki egyet értsen velem, csak érveljenek normálisan, és legyen kulturált a hangnem. Szerintem a legtöbben képesek erre.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 447
55 421
113
Amúgy mielőtt valaki bele kötne, hogy az alábbi képen miért 710 mm-s a páncél vastagság, miközben a lengyel csávó 860 mm-t mért, annak a piros vonalak választ adnak. Páncélra merőlegesen 710 mm. Erre számoltam ki a munkámban a 353 mm-s védelmi értéket, ami (ha jól emlékszem HASP) által gyűjtött szakirodalom szerint is stimmel, hiszen kb. 0.5-s TE-t írnak, ami kb. 355 mm. Az angol titkosszolgálat is 350 mm KE-t ad meg.
Hogy lesz ebből 860 mm? o_O
710*1.22= 866 mm :)
Vagyis a páncélra merőleges 710 mm az a tankra merőlegesen szemből 860 mm. Aminek a szakirodalmi TE értéke 430 mm KE.
Amire a svédek a svéd harckocsi teszten 430 mm KE mértek!
63ea7e807932ab5925078de9e95941a9.jpg




Vagyis szerintem minden a legnagyobb rendben, egymást igazolják az adatok. De persze mindenki azt gondol/hisz amit akar :rolleyes:

Azt, hogy milyen belülről a tényleges páncélzat azt remélem az ukrán kaland során megtudjuk majd. Bár az is kérdés, hogy amit látunk az B/C/D csomag-e?
 

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 216
113
Teljesen felesleges azon rugózni, hogy mennyi "RHA" a Leopard-2 "B" páncélcsomagjának a védelmi értéke. Nem publikus adat, a németek soha nem adták meg, a felépítése sem ismert.

Önjelölt "szakértőnk" vergődése az az ostoba World of tanks szintű számításaival kifejezetten szánalmas, még annyit sem tud, hogy a modern nyugati típusok védelmét kb. +/- 30 fokos szögben alakítják ki, és ezen belül nincs, vagy csak minimális az eltérés.
Nincs olyan, hogy szemből 420, a páncélzatra merőlegesen (ami a Leo-2-nél 35 fok) meg 350!
Az egész arra megy ki, hogy próbálja igazolni ostoba számításait, a saját álomvilágához igazítani a tényeket.

Ez elég egyértelműen el van magyarázva itt, de a svéd dokumentumokban is.

pbk90QaUZXA.jpg


B0pOHTlla0M.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 279
74 041
113
Rheinmetall AG has won an important order in connection with a significant NATO main battle tank project. On 17 February 2023 the Norwegian procurement agency NDMA contracted with Krauss-Maffei Wegmann (KMW) to supply the Norwegian armed forces with 54 of the latest version of Leopard 2 main battle tank, the A7 NOR. An option exists for a further 18 tanks.

In its capacity as subcontractor to KMW, the Düsseldorf-based tech enterprise Rheinmetall has been tasked with supplying key components. Among other things, these include the tank’s 120mm L55A1main armament, fire control technology and parts of the sensor suite.

For Rheinmetall, the total value of the order comes to €129 million. If Norway exercises the option to procure additional Leopard 2 tanks, the order will be worth an additional €44 million.

The tank guns, fire control technology and sensors for the Leopard 2 will be delivered to KMW during a period of approximately four years.

After completion and commissioning of the tanks at KMW, the vehicles will be transferred to the Norwegian procurement agency NDMA.

The order underscores Rheinmetall’s unsurpassed expertise in the development and production of key components for fighting vehicles. As a subcontractor of KMW, Rheinmetall has already taken part in the delivery of Leopard 2 A5, A6 und A7 main battle tanks prior to the Norwegian 2 NOR programme.
 

ausztenit

Member
2021. március 31.
30
57
18
Rheinmetall AG has won an important order in connection with a significant NATO main battle tank project. On 17 February 2023 the Norwegian procurement agency NDMA contracted with Krauss-Maffei Wegmann (KMW) to supply the Norwegian armed forces with 54 of the latest version of Leopard 2 main battle tank, the A7 NOR. An option exists for a further 18 tanks.

In its capacity as subcontractor to KMW, the Düsseldorf-based tech enterprise Rheinmetall has been tasked with supplying key components. Among other things, these include the tank’s 120mm L55A1main armament, fire control technology and parts of the sensor suite.

For Rheinmetall, the total value of the order comes to €129 million. If Norway exercises the option to procure additional Leopard 2 tanks, the order will be worth an additional €44 million.

The tank guns, fire control technology and sensors for the Leopard 2 will be delivered to KMW during a period of approximately four years.

After completion and commissioning of the tanks at KMW, the vehicles will be transferred to the Norwegian procurement agency NDMA.

The order underscores Rheinmetall’s unsurpassed expertise in the development and production of key components for fighting vehicles. As a subcontractor of KMW, Rheinmetall has already taken part in the delivery of Leopard 2 A5, A6 und A7 main battle tanks prior to the Norwegian 2 NOR programme.
Remélem mi azért előbb megkapjuk a mieinket:rolleyes:
 

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93
mótvá?
 
  • Hűha
Reactions: LMzek 2.0 and endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 586
77 466
113
mótvá?
Jó ez a libafos szerű szín.