Amúgy nem akarok belekötni, de ezzel lehet mind tévedésben vagytok. Az, hogy mindenre alkalmazzátok a fent leírtakat, lehet, hogy félrevezet titeket. Lehet hogy a backplate-re fokozottan igaz ez, vagy főleg abban az esetben, ha nincs légrés.
Viszont ha pont az oroszok találták ki, hogy a vékony lemezek nem megfelelőek, akkor hogy lehet, hogy pár éven belül 3 db 15 mm-es lemezzel erősítették a kései T-72A testét? Miért nem egy 45 mm-essel próbálkoztak? Vagy a T-72B testében miért 2-2 10, illetve 20 milis lemez van középen?
Mindkét esetben a KE védelmet növelték, hiszen a CE védelmet ERA-val kívánták megoldani.
A válasz megtalálható a "Hidegháborús harckocsik páncélzata" című munkám 48-49. oldalán.
Onnan egy kép:
Ez egy EFP töltetes szimuláció, de szerintem a lényeg átjön. Ez az oka, hogy a kései T-72A és a T-72B teknő páncélja olyan amilyen.
A T-72B teknő páncél összetétele a munkámban 60+10+10+20+20+50 mm. A középső lemezek viselkedését jól szemlélteti a fenti kép.
Szerintem azért mondja, mert látható, hogy változott.
Vannak olyan források, amelyek ez alapján igazolhatóak. Mint például ez:
Erről a szerző azt írta, hogy ezt a páncélt választották az A0 széria részére kisebb módosításokkal. Elöl dupla lemez (20-25 mm RHA + 35-45 mm HHS?), hátul egy 30-35 mm-es RHA, középen meg 5 db 25 mm-es HHS, plusz gondolom gumi és 1,5-4 mm-es bulging plate-ek. Nekem ez kissé amúgy gyengébbnek tűnik a hivatalos értékeknél, de lehet elkerüli valami a figyelmem.
Szerintem a linkelt ábrád csak szemléltetésnek jó, nem jók az arányai. A valós torony méretei ilyenek:
A másik része a dolognak az, hogy a lemez "kigyengülése" az egy kölcsönhatás eredménye, amely függ a lövedék átmérőjétől és a lemez vastagságától.
Az orosz teszten egy kb. 35 mm-s átlagos átmérőjű nyíllövedékkel lőtték meg a 20 mm-s lemezt. Az eredmény az lett, hogy 50+%-ot csökkent a lemez teljesítménye. Lásd. korábbi idézetem.
Később viszont a nyíllövedékek átmérője csökkent!
Az orosz lövedékek 25-30 mm-s átmérő körül mozogtak a 80's években, akárcsak a legtöbb nyugati nyíl.
A legkisebb átmérőjű az amcsi M900-as volt, a maga 21 mm-s átmérőjével.
A Leopárd 2-es 30 mm-s lemezei innen nézve nem túl vékonyak így ez a hatás velük szemben szerintem nem érvényesül.
A T-72B középső lemezszekciójának a működése fentebb meg lényegében ábrázolva van. Az első és a hátsó lemez meg kellően vastag (60+50 mm)