[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 905
27 639
113
Nem értek a joghoz. Szerintem a 11 ember kárpátaljai magyar, és nem lesz a vádban jósolt sajtótájékoztató.

Ha szabadon lehet engedni őket, akkor egy-egy portál megtalálja egyiküket-másikukat, és interjút készít velük. Azt hiszem, arccal és névvel elsősorban olyan ember fogja vállalni, akinek az összes rokona elhagyta Ukrajnát.

Ha nem lehet szabadon engedni őket, akkor egy kormányközeli, civilnek mondott-, vagy egy progresszív, civilnek kikiáltott szervezet fog velük beszélgetni.

Az Amnestyt vagy más hasonszőrű szervezetet nyugodtan oda lehet engedni hozzájuk, hiszen az igazság valószínűleg elég rossz színben fogja feltüntetni az ukrán vezetést (vagyis a váddal ellentétben nem kell átírni vagy kiszínezni a történetet). Azért is gondolom, hogy nyugati eredetű álcivilekkel fognak beszélni, mert így lehet megfuttatni a nyugati sajtóban az ügyet. (Talán nem kap nagy figyelmet, de a jövőben, amikor újra lehet vagy kell rosszat írni Ukrajnával kapcsolatban, az újságírók emlékezni fognak rá.)

Azért is esélyes, hogy előbb-utóbb megszólaltatják ezeket az embereket, mert ha nem teszik, egy idő után a progresszív sajtó arról fog cikkezni, hogy azért rejtegetik őket, mert csakis az oroszokra lenne terhelő a vallomásuk.

Szerintem az lenne a legjobb, ha a kilétük titokban maradna, és visszakapnák a családjukat. Ugyanakkor lehetségesnek tartom, hogy ők nem akarnak elbújni, és így vagy úgy, de a nyilvánosság elé fognak lépni.

Gyanítom, hogy ezen emberek Magyarországra szállításának voltak feltételei. Az egyik a történetük, tapasztalásaik médiához való eljuttatása lehetett. Mégis talán az lenne a legjobb, ha az oroszok egyeztettek volna a külügyminisztériummal, és azokat küldték volna haza, akiknek már Magyarországon van a családja.

Én nem tudom, mi fér bele az ez nem a mi háborúnk álláspontba, de jó lenne nem kilépni belőle, hiszen bizonyos értelemben most ez a szűk mezsgye adja a legnagyobb mozgásteret.

A fentiek csupán találgatás. Remélem, a valóság jobb. Valószínűleg rosszabb.
Azért ezek az emberek mégiscsak ukrán állampolgárok. Magyarország kiszabadított az orosz hadifogságból 11 ukrán állampolgárt, és most az ukránok háborognak? Ezt kéne megfuttatni. Hogy az ukránoknak ennyit számít a saját katonájuk.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 043
41 847
113
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 420
46 176
113

Ellenséges offenzíva a zaporozsjei fronton: 5. nap (MAP)​

Ötödik napja folytatódik az ellenség előrenyomulása a Zaporizzsja fronton.
A hadműveleti helyzet Orekhovsky és Gulyai-Polye irányban most a következő: heves tüzérségi harcok folynak. Mindkét fél óránként több száz lövést ad le.
A helyzeti jellegű harcok Vasziljevszkijtől a Volnovakhsky kerületekig mennek.
Orosz vadászgépek KAB-500 „okosbombákkal” csapnak le az ukrán fegyveres erők felhalmozási helyeire a frontvonalban lévő Orekhovsky, Gulyaipolsky és Velikonovoselkovsky körzetekben.
Éjszaka az Alligator és Night Hunter harci helikoptereink is vadásztak az ellenségre.
Az ellenség továbbra is gyalogos csoportokat helyez a Gulyai-Polye régióban, utalva a támadásokra való felkészülésre, vagy hamis benyomást próbálva kelteni az ilyen készülődésről.
Az ellenség HIMARS rakétákkal új csapásokat készít elő a Zaporozsjei Front hátsó területei ellen, megpróbálva csökkenteni harci potenciálunkat és megnehezíteni az irányítást. A csapatok mozgása során az oszlopokba tolongás halálos, amint azt a gyakorlat már régóta mutatja.
Источник: https://rusvesna.su/news/1686460427

Orekhovszkoje irányában az ellenség megkísérelte a támadást, de gyorsan visszaverték és visszahúzták, most egy helyben áll, nincs mozgás, nagy valószínűséggel erőket gyűjtenek és tartalékokat vonnak be.
Az Ukrán Fegyveres Erők 47. és 82. dandárjának rádiólehallgatásaiból ítélve minden szomorú, és sok 200 sebesült van, akiket nem lehet evakuálni, mert "a rozsdaszínű tüzérség fojtogat.
A helyzet Zaporozhye irányában 07:30-kor

▪️Az éjszaka támadások nélkül telt el (négy nap óta először) az Orekhovtól délre bevetett 291. ezred állásánál.
▪️A harckocsikban és páncélozott járművekben bekövetkezett kézzelfogható veszteségek arra kényszerítették az ukrán fegyveres erőket, hogy "nyalják sebeiket" - tartalékokat képezzenek, egységeket csoportosítsanak át az "ígéretesebb" területeken.
▪️Az ellenség kisebb támadások sorozatát indította Orekhovtól nyugatra, Maly Shcherbak közelében. Az Ukrán Fegyveres Erők támadórepülőgépei könnyű páncélozott járműveken nevelkedtek, ezen a területen a terep egyenetlen, ami jól olvasható volt vadászgépeink számára. Az eredmény - az ellenség visszagurult eredeti helyzetébe.
✖️A legsúlyosabb csatákat Velikaya Novoselka régióban (Orekhovtól keletre) vívták. Az ellenség megtámadta állásainkat, és megpróbálta elfoglalni a települést. Felderítést végzett a csatában Ravnopol és Neskuchny közelében.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Sajnos az eddig események alapján az USA valószínűleg pont ezt akarja.
Jól összeszedett elemzés, de azért egy kicsit eltúlzott egy pontjában, nevezetesen az eszkaláció/NATO belépése kapcsán.
Az USA sok mindent akar, de a dolgok nem mindig alakulnak úgy ahogy szeretné. Hogy mást ne mondjak, szankciók. De erről majd később, a maga helyén.
...és oda hordta a NATO országokban fellelhető és az azon kívülről is felvásárolható majdnem összes volt szovjet haditechnikát,
Egyetlen kivétel van, aki nem adta oda volt SZU technikáját. Az a román. Rengeteg (több száz tankkal, ágyúval) rendelkezik és hogy hogy-nem az usánka nem követelte ezek átadását az ukránnak. Felettébb érdekes!
Ha továbbra is ez menne, akkor záros határidőn belül elfogy mind az ember, mind a technika ukrán - NATO oldalon. Ennek elég sok nyilvánvaló jele látható. Tehát ha az USA folytatni akarja és nagyon úgy tűnik, hogy folytatni akarja, akkor most már be kell vetni az amúgy is ágyútölteléknek, ütközőzónák, felvonulási területnek szánt közép-kelet-európai NATO országok teljes hadseregét és Nyugat-Európa haderejének tetemes részét is, hogy esély legyen az oroszok legyőzésére. Ehhez azonban már nyílt, formális NATO - orosz háborúra van szükség.
Ez így van. Ezt szeretné az USA, csak nem biztos, hogy a lengyeleken és baltikon kívül valaki menni fog. Kelet Európát még be lehet kergetni, de nyugattal baj lesz, mert azok nem akarnak menni. Ők is (ahogy az USA is) minket keletieket küldenének az orosz frontra. Az 5. cikkellyel pedig az a baj, hogy annak élesedése az USA hadsereget is érinti, úgy, hogy:
  • elnökválasztás előtt felkészül az amerikai társadalom a tömegesen érkező koporsók fogadására,
  • nyugat-Európa szintén,
  • akkora mennyiségű technika nem áll az európai NATO rendelkezésükre, amivel az oroszt le tudnák nyomni,
  • ha az USA a sajtját átdobja ide, ami pariban lehet az orosszal, akkor más területeken marad letolt gatyával, mert mi van, ha közel kelet felrobban, illetve Kína és É-Korea is belép, Tajvan. D-Korea és Japán ellen.
Az emberveszteségre nyugaton nincsenek felkészülve, bár mennyire is utálják az ottani polgárok az oroszt, azért nem ők akarnak elpusztulni (valahogy úgy képzelik, hogy ők csak a fotelből nézik, ahogy pusztul más). Az 5. cikkely pedig ezt kizárná. Nagyon hamar mennének a levesbe a háborúpárti kormányok, főleg úgy, ha Mo.-ot nem tudják berángatni és mint világító torony maradunk Európába. Nem véletlen, hogy az USA mindent megtesz ennek elkerülése érdekébe.
Ezek az európai kormányok ilyen körülmények közt nem húzzák sokáig, tehát addig kell kész háborús helyzetet előállítani, amíg az USA utasításait végrehajtó európai politikusok a helyükön vannak.
Igen az idő faktor. Ebből áll rendkívül szarul a nyugat. Jönnek az ilyen olyan választások és nem biztos, hogy az kerül pozícióba aki USA-t kiszolgálja. Minden urna mellé nem lehet egy amerikai ügynököt állítani. És vészesen közeleg Trump. Egy háborúval, mely tömegesen önti magából az amerikai katonák holtestét (már pedig az 5. cikkely ezt eredményezné), nem nyerő elnökválasztásba indulni. Szóval kellene is ez az 5. cikkely, de nem is. Nagy a dilemma a Potomac folyó partján.
Azaz záros határidőn belül kell egy 5. cikkelyes eseményt kreálni. Az sem számít, hogy ha NATO vadászgépeinek csak a felségjelzése ukrán, de a gép, az általa indított fegyver, a pilóta, a kiszolgáló személyzet, sőt adott esetben a reptér is amiről felszáll NATO országbeli, akkor valójában a NATO (ország) a támadó fél. Az 5. cikkelyt és az eseményeket majd úgyis az USA és a nyugati sajtó értelmezi. Csak legyen egy orosz válaszcsapás lengyel, vagy román területre. Az előzmények és okok nem fognak számítani.
És ha összehoznak egy 5. cikkelyt, az garantálja, hogy a jövő őszi amerikai elnökválasztásig legyőzik az oroszt? Nem hordozza sokkal inkább magában, hogy az USA társadalma a veszteségek miatt elkergeti Bident és csapatát?
Az eddigi események mind az eszkaláció felé mutatnak és tartok tőle, hogy vagy ki tudnak provokálni az oroszokból egy 5. cikkelyes hóborús okot, vagy hamis zászlósként megcsinálják maguk.
Nem azzal van a baj, hogy nem tudnának kreálni egy hamis zászlós támadást, hanem azzal, hogy a világ nagyobbik része tudná, hogy miről van szó, és szembe szállnának az USA-val, ahogy ezt megtették a szankciók esetében is. Sőt, hogy mondjak mást, a NATO-n belül is szakadás lenne. A török nem lenne hajlandó egy ilyen mondvacsinált ok miatt beleállni az orosz ellen. Meg valószínű, hogy mások is kifarolnának.
Ezt a hamismicsodát eddig is megtehette volna az USA, de valahogy nem tette meg. Vajon miért?
Véleményem szerint, mert ő is látja, hogy az első héten összeomlana a NATO a széthúzás miatt, másrészt az ottani agytrösztök is tartanak egy nukleáris eszkalációtól. Az orosz ugyanis megmondta, hogy ne legyenek illúzióik, ők is kapni fognak. Ezt pedig nagyon nem szeretnék.
Nagy valószínűséggel az USA még nincs felkészülve egy tömeges nukleáris csapás kivédésére. Még vagy 10 év kellene, csak hát az a fránya idő. Mi sem mutatja jobban a felkészületlenségüket, mint, hogy amikor a háború megindultakor az orosz pár napig nem vette fel a telefont, Washingtonban, majdnem sírva könyörögtek, hogy vegye már fel valaki, mert még valami véletlenül valami félreértés történik nukleáris fegyver ügyben. Vagy ott van a Lo.-ra rálött ukrán rakéta, amit ha az USA akar, értelmezhette volna úgy, mint orosz támadást a NATO tag ellen, de érdekes módon, ő volt az aki elsőre ezt cáfolta. Vajon miért is? Talán nem szeretne egy világpusztulást? Én elhiszem, hogy szorul a kapca a nyugatnak az idő múlásával, hisz nem erre (hosszú és költséges anyag-háborúra) voltak felkészülve és kéne valamit tenniük, de szerintem annyira nem hülyék, hogy az egész NATO-t belerángassák, ugyanis az nukleáris finálét fog hozni, előbb vagy utóbb. Olyan nincs, hogy a NATO csapatok bemennek orosz területre és azokat nem hamvasztják el, majd a kiinduló bázisaikat és országokat. Azt el tudom képzelni, hogy a keleti NATO tagokat próbálják a medvére uszítani. A bibi az ezzel az elképzeléssel, hogy a cseh, szlovák,meg a balkáni tagok nem mennének, főleg, úgy hogy mi nem megyünk. Ezt egyelőre nem mondják hangosan, mert egyelőre mi magyarok kaparjuk ki nekik a gesztenyét, de ha forróra fordul a helyzet, akkor ki fognak farolni (főleg, 5. cikkely hiányában). Marad a román, lengyel és balti társaság. Ezek közül a lengyel önként rohanna a medve barlangjába, talán a baltik is, de hogy a román nem szívesen menne, az több mint valószínű (na jó őket pechjükre az USA bekergetné). Szóval a nagy bukaresti kilencekből, jó ha négy maradna. Ez meg édes kevés. Ja a Bolgárok. Na azok sem mennének, lenne nagy kormánybuktatás. Valószínű egy ilyen szituáció előidézése még a NATO szétesését is elhozná. Az USA ezt biztos felmérte, pont most nem hiányozna egy ilyen helyzet. Elnézve a lehetőségeket, mégis csak kellene egy 5. cikkely, Csak hát azzal még több baj van, mint a bukaresti kilencekkel. Mint írtam, minimum hasadna a NATO. Vagy előbb minden tagot le kell rohannia az USA-nak, saját katonai vezetést oda ültetni. Na ekkor lehetne NATO-orosz háború.
Egy szó mint száz, az USA szorult helyzetben van. A világ nagy része nem sorol be mellé és még az is fennáll, hogy egy orosz háború esetén a NATO szétesik (ez nagyon szarul mutatna az önéletrajzában).

A jenkiknek csak az számít, hogy a háború következményei Európában maradjanak. Amíg az USA felé nem röpülnek az interkontinentális rakéták, addig részükről mehet az egyre durvább háború. Akár egy korlátozott, az USA-t nem érintő atomháború is, ami egy dédelgetett amerikai elmélet.
Na ez az ami teljesen kizárt. Putyin megmondta, hogy már az első körben kapnu fognak és azt is megüzente az eliteknek, hogy nagyon jól tudják a búvóhelyeiket és azokra is indítani fognak (aki Új-Zélandon vagy Patagoniában tervezi túlélni az atomháborút, az tegyen le tervéről, ugyanis ezek a területek is bőven fognak célzottan kapni töltetet).
Persze az USA el tudná képzelni, hogy csak Európában atomozzanak. A valóság az, hogy ez csak képzelgés a részükről.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 970
66 137
113
"Valaki megmagyarázná nekem, ennek mi értelme?"

Én feldobtam egy saját elképzelést, de a modinak valamiért nem tetszett. Igaz, aki negannak válaszolt, mind törölve lett.

Ugyebár tavaly sorozatban jelentek meg hírek, hogy az ukránok hatalmas tétel fake harci eszközöket vásároltak össze, Felfújhatótól kezdve élethő lemez makett.

Mi van akkor, ha már leselejtezett, de még működőképes alvázakra helyeztek fel ilyeneket és tömegesen agyaggalamb lövészetre küldik az orosz állások felé. Az eredetik épségben megmaradnak a makettekre meg az oroszok elpazarolják a muníciót. Elképzelhetetlen? Kap fémlemez borítást, pár érzékelőt a burkolatra, ami találat esetén a szerkezet belsejében levő robbanószert működteti, ki tudja megkülönböztetni? Melyik fél fogja elárulni, hogy ez történt? Az ukránok nem, az oroszok szintén nem. Abból a sok homályos felvételből "kaputelefonos" meg senki nem fogja megmondani, hogy ez valódi, nem valódi.
Az a baj, ha felfujhato lenne, akkor leeresztene.
De nem eresztett le, most is ott rozsdasodnak. Video is volt.
Xarul vetettek be oket? Igen, de ez a valosag, van hogy nincs mas opcio.
Mikor orosz csinalt ilyet mi volt?
Hadd ne soroljam. Most hadd visitson mar a masik oldal is, a legszebb orom a karorom.
Mindig le volt nezve a keleti technika, szabalyosan tanulmanyokat irtak a nyugati technika folenyerol.
Hat ennyit errol, a Lancat kinyitja oldalrol.
Evente 14 Leopard keszul 20+ millio dolarert, a 2000 dollaros dron meg elpusztitja, meg a 40 eves 100 dollaros akna is.
Ha igy kell bevetni akkor igy kell, ez a parancs, Nato hadero is csinalt mar ilyet, nem er lenezni az ukrant.
Elveszik 12,44,60 horribilis áru es fenntartasu Leopard meg a tobbi szuperfegyver? Orak alatt elveszik.
Ha T 62 marad miutan ezek elvesztek az tobb mint a semmi?
Ha 20 millios Leopard helyett 500000-es T 62 egne ott mi lenne a reakcio?
Es mi volna a realitas?
Ilyen bevetesek is vannak, es voltak maskor is mindenkinel. Meg lesznek is. Egy 80 eve haboruban reszt nem vett honved sereg se csinalna jobban.
Igy lehet elveszteni a 20 milkas tankot a valosagban. Fogyoeszkoz. Egy rendes haboruban minden fogyoeszkoz, a loszerek, a baka, a tank, a helikopter, az alkatresz, a benzin, a kaja, minden.
Addig jo nekunk amig csak huszarkodnia kell a seregunknek meg nagyszabasu 5 jarmuves gyakorlatokat vegrehajtani, fenykepekhez pozorkodni. A valosagban jo esetben egy delelottot, vagy rosszabb esetben egy Matyas templomban egy vasarnapi miset birnanak kitartani, robotkutya ide, Leopard 2 A7 oda.
UR 77 METEORIT-ból sosem elég, ráadásul ezek közeli, jó hangminőségű felvételek.

Slava'

Kivontuk, minek ez nekunk...

Nato drongyujtemeny Zaporozsje tersegebol. Kisse megzavarodtak es lepotyogtak. Mehetnek is tanulmanyozasra azokhoz is akkikkel az oroszok megosszak.

Kalinyingradi lovesszazad a Nato harcjarmuvek ellen.

FPV dronok meszaroljak a Leopardokat. Osszeallitas a talalatokrol.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 346
13 863
113
Lehetne akár így is jenki pilótákat és földi személyzetet küldeni, ahogy írtad és ha nincs elég kelet-közép-európai, majd pedig nyugat-európai feláldozható ember, akkor valószínűleg meg is tennék. Azokkal, akik kellően képzettek, ennek ellenére nélkülözhetők, már semmi másra nem kellenek, hajlandók menni (és nem valóban leszerelnek egy ilyen parancs hatására) meg még családjuk sincs, akik kivernék a balhét, ha csak a halálhír jön meg a rokon helyett. Viszont ezen feltételek mindegyikének megfelelő jenki pilótából és földi személyzetből olyan túl sok nem lehet. Ráadásul a jenki élet a jenkiknek ezerszer többet ér, mint másoké.

A valóságban a jenkik elsősorban az ukránokat küldik a darálóba. Azután jönnek a kelet-közép-európaiak. Azután a nyugat-európai, vagy más vazallus országból származók és csak a végén az amerikaiak. Igaz ez technikára és emberre egyaránt.

Fel lehet tenni a kérdést, hogy miért F-16, azon belül is F-16A(M/MLU)?
Ezekhez alapból nincs integrálva sem JASSM(ER), sem SLAM(ER), sem Storm Shadow/SCALP, sem KEPD 350, utólag kell a nagy hatótávolságú robotrepcsiket rájuk gyógyítani. Márpedig nagy hatótávolságú robotrepülő, távolságtartás nélkül ezekre a gépekre az orosz légvédelem és légierő gyakorló céllövészetet tartana. Ha nagy hatótávolságú fegyver nélkül, javarészt egyutas, öngyilkos célra küldik a gépeket (ahogy most az ukránok használják a volt szovjet technikát), arra van több, olcsóbb, kézenfekvőbb megoldás. A jenkik nemrég vásároltak be kivont francia és spanyol Mirage F1-ből komoly darabszámot (földi célpont ellen Exocet, AS-30L, irányított bombák mehetnek rájuk). A görögök nemrég vonták ki az A-7H-kat és a jenkiknél is van egy csomó kivont A-7, aminek egy részébe életet lehetne lehelni (földi cél ellen elvisznek mindent, amit egy F-16A, sőt többet is: HARM, Maverick, Walleye, HOBOS, Paveway, meg a GPS-es bombák). Fűnívóban közlekedő, közvetlen támogató csatagépnek pedig dedikáltan ott van az A-10, amiből szintén van kivonva. Bombakamionnak még az AMX is jó. Talán még a Jaguárok és a Viggenek egy részébe is lehetne életet lehelni. Ha pedig eleve integrált nagy hatótávolságú robotrepülő fegyverzettel rendelkező gépet szeretnének küldeni, arra is ott van kézenfekvőbb megoldásként a Tornado (Storm Shadow és KEPD 350 hordozó) és a Mirage 2000 (SCALP és Exocet hordozó, amiből az utóbbit is lehet földi cél ellen is használni), amelyeket fokozatosan vonnak ki és van belőlük felesleg. Sőt akár az F-18 is (SLAM(ER) és JASSM hordozó), amit a finn volt buli miniszterelnök ajánlgatott egy nem tudni mennyire józan pillanatában, de lehetne küldeni a spanyol és a kivont ausztrál, meg jenki példányokat. De mégis az F-16A(M/MLU) gépeket erőltetik. Miért?

Az egyik fő ok, hogy F-16-ra van kiképzett kelet-közép-európai pilóta és földi személyzet. Lengyel, román és a Mig-29 nélkül maradt szlovák pilótákat is erre a típusra képzik át.
Mirage, Tornado, A-7, F-18 pilóta és kiszolgáló személyzet viszont csak Nyugat-Európában van. (Tételezzük fel, hogy a török és görög erőforrások igénybevétele nem jön szóba, mert ezek az országok kevéssé mutatkoznak hajlandónak. De még a görögöktől is főleg F-16 mehetne. Mirage sokkal kevesebb van nekik.) Azok a bizonyos nem ukrán önkéntesek/zsoldosok/tanácsadók/kiképzők akik repülni és kiszolgálni fogják a típust, ugyanúgy a fogyóeszköz kategórába tartoznak, mint az átadot gépek és nem mindegy, hogy hol kell elszámolni a halotakkal és hol fogy el a saját védekezésre szánt pilóta állomány. Azt már láttuk, hogy technika terén például a szlovákokkal gyakorlatilag mindenüket, a lengyelekkel sok mindenüket átadatták. Emberben eddig is elég sokat küldtek a lengyelek. Kézenfekvő, hogy most sem az angol, francia, vagy német pilóták és földiek mennek a darálóba és pláne nem a jenkik.

Meg persze van az F-16 kiszolgálására felkészített, Ukrajnával határos NATO országban található reptér. Hiszen az F-16 erre érzékeny. Jóval hosszabb a pályaigánye, mint a Mig-29-nek. A gép tömegéhez képest nem túl erős és virsli méretű futók nem hogy a füves repteret, de még a rossz állapotú betont sem igazán bírják. A szívócsatorna jó alacsonyan van, beszív bármilyen törmeléket. Nem tud olyan spártai körülmények közt üzemelni, mint a volt szovjet technika, vagy akár csak az erre azért sokkal jobban felkészített svéd gépek. Egy ukrán reptér F-16-ra felkészítése pedig nem olyan könnyű feladat. (Rádiótechnika, fénytechnika, IFF, fegyverzet, alkatrészek, földi járművek, eszközök a gépek és a fegyverek mozgatására, diagnosztika, üzemanyag töltők, stb.... Mindenből más kell, mint ami most az ukránoknak van. Meg persze a komplett földi kiszolgáló személyzet, ami sokkal népesebb, mint a pilóta állomány és azok sem gyorstalpalón képzet ukrán sorkatonák.) Titokban szinte lehetetlen megcsinálni, így az oroszok idejében szétcsaphatják. Viszont a lengyel, vagy román repterek esetében más a helyzet. Ha az oroszok nem támadják az érintett reptereket, az igen hátrányos lenne a számukra. Ha meg támadják, az az eszkalációs törekvések szempontjából főnyeremény a jenkiknek.

Az F-16 esetében az is eljátszható, hogy a valóságban a lengyel és román gépeket vetik be, ha az átadott technika fogyatkozni kezd, de azt mondják, hogy azokat még a dánok, meg a hollandok adták.

Nem mellesleg az F-16 B61 nuki bomba hordozó, nuki fenyegetést jelent és így esélyesebb egy drasztikus orosz válaszlépés kiprovokálása, ami után lehetne NATO 5. cikkelyezni. (Függetlenül attól, hogy a valóságban a NATO országok a támadó fél, tehát elméletben az 5. cikkely nem játszik, de a valóság és jogszerűség eddig sem érdekelte a fényességes nyugatot.)

És ebből a szempontból érdekes a bejelentés, hogy a svédek "megismertetik" az ukránokat Gripenekkel. Mert hát ugye az F-16 mellet a Gripen található még meg Kelet-Közép-Európában. Ezzel a bejelentéssel alig burkoltan a cseh és magyar gépek, pilóták, földi személyzet átadását lengették be. A magyart persze akkor, ha sikerül a magyar kormányt egy engedelmesebbre leváltani akár majdanozás, akár megszállás útján. Demokratikusan nem fog összejönni a jelenlegi politikai erőviszonyok és háborúhoz való össznépi hozáállás mellett.

Megy az eszkaláció ezerrel és sajnos a lehető legszorosabb értelemben véve a mi bőrünkre megy ki a játék. Gőzerővel próbálnak belerángatni a III. VH-ba.

Nagyjából ugyanettől tartok én is, ellenben nem hiszem, hogy a keletiek (lengyeleket leszámítva persze, azok nem komplettek) boldogan lemondanának a pilótáikról. Az egy drága dolog és nehezen pótolható. A pilóta értéke a repült óra és a jogosításainak összessége, az meg iszonyat pénz és érték. És ők is nagyon jól tudják mi lenne a sorsuk, a legtöbbjük családos ember és nagyon is érti, hogy ez nem a hazája érdeke. Instant leszerelne a legtöbb, és nem lehet pisztolyt tartani a fejükhöz nekik sem.

Emellett van egy csendes balance játék is a KE államok között - na most a román nem fogja elküldeni a pilótáit, ha a magyarok nem mennek. A rakás ruszki vasukat sem adták oda, pont ugyanezen okból, pedig az USA nyilván rágta a fülüket.
Na ez az ami teljesen kizárt. Putyin megmondta, hogy már az első körben kapnu fognak és azt is megüzente az eliteknek, hogy nagyon jól tudják a búvóhelyeiket és azokra is indítani fognak (aki Új-Zélandon vagy Patagoniában tervezi túlélni az atomháborút, az tegyen le tervéről, ugyanis ezek a területek is bőven fognak célzottan kapni töltetet).
Persze az USA el tudná képzelni, hogy csak Európában atomozzanak. A valóság az, hogy ez csak képzelgés a részükről.

Végében a lényeg.
Az egyetlen módja, hogy a neokonokat lefogják, hogy ha direktbe az ő életüket fenyegetik, az USA határain belül. Az orosz nagyon jól tudja, hogy bár ő is leszarja Európát, de az exchangeben ők is 50 évre visszavetődnének (Európa meg vagy 100-ra...), míg az USA vígan ellenne az óceán túlpartján. Ennek egyetlen módon lehet gátat vetni - ha az első perctől az USA területe is játszik atom esetben. Ezt nyilvánvalóvá tették valszeg, mert enélkül fix az Európát és OF-et ledúró atomháború (Európa vezetői ez ellen semmit nem tesznek, ők amerikaiak). Lényegében a core MAD doktrína alkalmazása, leszarva, hogy kinek a háta mögé bújnak. Mert az egyetlen eltérés a HH-hoz képest, hogy most az USA más bőrébe bújva akarja elkerülni a támadást. Hülye, aki nem látja.

Viszont én jobban tartok attól az eszkalációs lépcsőtől, hogy az orosz leszed idén mondjuk 200+ F-16-ost, mire a következő lépcső az F-35 lesz. Mert az lesz, tekintve kezdtük sisakokkal meg imákkal... Az orosz meg, ha elszakad a cérna, mert leöl 10000+ civilt a sorozatos JASSM-ER csapás, vagy elkezdik a top end amerikai CMek szétszedni az orosz hadiipart (ami jelenleg a fő akadálya a NATO terveknek) akkor pl. tengóról telibeveri a Fort Worth-i gyártósort. Vagy szétkapják Whitemant-t. Kénytelen lesz.
Mert ha nem teszi, hagyja lefegyverezni magát. Szerintem az ukrán ellentámadást szétkenése után az F-16-osok jönnek és belépünk az utolsó előtti fázisba. Ott pedig már nem nagyon marad tabu.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 918
35 804
113
Az orosz helikopterpilóták kezdték elpusztítani a leopárdokat
Az orosz harcirepülés potenciálja az ukrán fegyveres erők "ellentámadásának" hátterében kezdett feltárulni

Kadirov bejelentette két új ezred megalakulását az NWO számára​

Kadirov: két új ezred tapasztalt harcosokból alakult Csecsenföldön, amelyeket az NVO zónába küldenek​


Sikertelen ellentámadás is folyamatban van Klescsejevka közelében... Minden lángokban áll
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 400
10 190
113
Kalinyingradi lovesszazad a Nato harcjarmuvek ellen.
Kiképzési foglalkozás, a járműoszlop teljesen elhagyatott.

FPV dronok meszaroljak a Leopardokat. Osszeallitas a talalatokrol.
"Mészárolják" ja. Háromból talán a másodiknak volt esélye a találatra.

Ebben van jópár valódi találat is, szenzációhajhászat nélkül:

 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 715
14 768
113
Demkó:


Anton:

 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
530
1 682
93

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 699
8 745
113
elárulom mi a jele annak hogy nagy bajban az ukrán ellentámadás.
a nyugati sajtó hallgat mélyen hallgat.
nem jelennek meg cikkek 2 óránként a fő médiumokban . sőt egyáltalán semmilyen hír nem jelenik meg szinte.
Ukrán részről teljes hírzárlat van mint ahogy azt korábban is tapasztalhattuk.
Herszonnál az Antonovszkij-híd tüzérségi lövetésével vágták el az orosz védőket az utánpótlástól. De a védelmen nem tudtak áttörni. Szervezetten, rendezetten evakuálták a katonáikat az oroszok, és adták fel a várost. A továbbiakban az ukránok nem tudtak átkelni a Dnyeperen, és Herszon oblaszty nagy része még mindig orosz kézen van.

Itt szárazföldön zajlanak a harcok, itt nem működik az, ami Herszon városánál működött.
Szeptember 1. állapot: https://liveuamap.com/en/time/01.09.2022

November 1. állapot: https://liveuamap.com/en/time/01.11.2022

Északon jelentős területet foglaltak vissza az ukránok és már akkor ment a tapsikolás orosz részről hogy milyen hatalmas veszteségeket szenvednek az ukránok, de mégis áttörtek.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 572
113
Twitteren azért jönnek infók kilőtt orosz haditechnikáról is:
Ennyit tudnak felmutatni az ukránok a teljes NATO pénzügyi és katonai támogatásból, miközben az oroszok céllövészetet tartanak rajtuk.
Ukrán részről teljes hírzárlat van mint ahogy azt korábban is tapasztalhattuk.
Korábban mindig azt tapasztaltuk, hogy bármilyen eredményt vagy annak kitalálását kétszázszoros nagyításban első oldalon üvöltenek az ukránok a nagyvilágba. Azért nincs hír, mert most írják őket, hogy foggal, szemmel, herével milyen jól védik az oroszok rugásait.
Északon jelentős területet foglaltak vissza az ukránok és már akkor ment a tapsikolás orosz részről hogy milyen hatalmas veszteségeket szenvednek az ukránok, de mégis áttörtek.
Megint kaptak egy falut, ahol az oroszok nincsenek ott és amiről nem tudtak, s oda gyorsan bevonulva kikiáltották, hogy mekkora kemények? Ha ezek "jelentős területek", akkor az oroszok amekkorát lecsatoltak eddig az ukránoktól azok méretére milyen jelzőt tudsz előhúzni?