[HUN] Harckocsibeszerzés

Értem én, hogy a média "király-csináló", de több pénzt kap a (látszat)siker-vetítés, mint a valós siker-előkészítés!!!

Durván el vannak qúrva az arányok, majd' egy évtizede!!!
Sok volt az sok kétharmad, nem kellett megdolgozni érte ezen a területen sem!
Nem volt egészséges politikai versenyhelyzet, elkényelmesedett a vetélytárs nélküli győztes!

Ez egyre többe kerül a társadalomnak(hosszútávon), és egyre többe kerül a "Zrínyinek"... :(

.
.

... +: Javítani, javítani, javítani a hibákat, gyorsan, ismét unortodox/hatékony módon, a mostani unortodox helyzethez illően, ahogy tettük a korábbi is sikereinknél is !!! ... :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos: !!!

.

Thx. Én sokcsillagos foteltábornokként már lemodelleztem a kívánatos arányokat a világuralmi törekvéseim sikeres megvalósításához.

Ebben a modellben 1:2 arányban lenne harckocsi és IFV (32 hk - 64 IFV). Ez az 1-1 kicsit olyan se ilyen, se olyan.
32? milyen struktúrában gondoltad? egy normális hk század vagy 12+2hk (nato minta, össz 14) vagy 9+2 ( pl svéd minta össz 11) , vagy miylen rendszerben gondolnád?

Hogy miképpen érdemes a csapatokat megszervezni,az megintcsak egy soktenyezos kérdés.Harom alapvető,hogy milyen várható harcformara,melyen várható ellenséggel szemben, és milyen büdzséből?.......

• Tetszik
Reactions: cirqle
32? milyen struktúrában gondoltad? egy normális hk század vagy 12+2hk (nato minta, össz 14) vagy 9+2 ( pl svéd minta össz 11) , vagy miylen rendszerben gondolnád?

off

Nálam a század nem 4+4+4+2 hanem a parancsnoki rész is teljes értékű szakasz, vagyis 4+4+4+4 IFV jármű, vagyis 16. IFV-ből lenne 4x16, hk-ból meg a fele + ugyanenniy önjáró 98mm-es aknavető + ugye egyéb járművek és nem lenen külön harckocsizó alakulat, már század szinten integrálva lennének a páncélgránátosokhoz, ill. nálam így egy elég erős többfegyvernemi dolog lenne a század, közel zászlóalj nagyság, 200-250fő. 4 ilyen vegyes páncélgránátosszázad + a tartozékok adnának ki egy ezredet (1800/2400 fő, ami annyira komplex lenne mint egy mai dandár, lenne tüzérség, légvédelem+EW, műszakiak meg persze hadtáp) , szóval ezred/hadosztály struktúra lenne, és nem zászlóalj/dandár. Mondjuk a "hadosztályom" attól függően, hogy IFV-s vagy APC-s 9600-12800 fő körüli létszámú. Ezt 3-4 éve okoskodtam ki.

Érdekes, de az ukrán háború alapján ez nem is annyira hülye ötlet.

Az biztos, hogy a nagy marketingszövegeket, meg autóskártya adatokat figyelők most meglepődhettek, hogy a hadászati műveletek sikere nem egy árva fegyvernem egy adott eszközének technikai paramétereitől függ. Avagy a megfelelően egy rendszerbe integrált képességek összessége határozza meg egy haderő erejét. És ezt az "összképességet" ugyanúgy befolyásolja, hogy például egy téli műveletben hány nap után kap a fagyoskodó kiskatona tiszta zoknit, vagy hogy a legújabb rakétánk 10 helyett 3 méteres pontosággal találja el a 400 km-re lévő célpontot. Nagyon látszódik, hogy a II. VH. volt az utolsó komoly összfegyvernemi háború Európában, mert valahogy ezt a fajta komplex hozzáállást, ami az ilyen háborúk megvívásához szükséges, nagyon kevésszer érzékelem még talán szakmaibbnak mondható körökben is (tisztelet a kivételnek, főleg sok itteni fórumtársnak).

Valami hasonló gondolattal a "sorok között" írtuk (jó)páran, hogy a következő "varázs-44"-es adag helyett "talán-inkább":
  • a kb. 10%-kal kevesebbet tudó,
  • DE-tized-áras harckocsikat kellene nézegetni --akár használt+modernizált!!!--,
  • mert akkor 2x44, sőt 3x44 beszerzése után is
  • bőven maradna pénz az általad is említett --sikerhez feltétlenül szükséges-- "köritésre" (drónok, ellen-drónok, "sima-/rakéta-tüzérség, ...)

:oops: :oops: :oops:

... milyen jó, hogy akadtak a politikai igényt kiszolgáló gumi-gerincű "szakértők"! :mad:

.

... mert a "média-vetítő" feldübörög majd: R E Z S I C S Ö K K E N T É S, R E Z S I C S Ö K K E N T É S... ! ! !

...lehetőségek:
  1. lehet(ne meg)érteni és tanulni a keserű irónia mögötti (politikai)tanulságból,
  2. vagy "keményen" kitartani :hadonaszos:és fejeket vissza a homokba (média-struccok !),
  3. ... +: a sikeres béka-mosollyal magabiztosan "nézni ki a fejünkből" az üstből!

:hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:

.

.

Valami hasonló gondolattal a "sorok között" írtuk (jó)páran, hogy a következő "varázs-44"-es adag helyett "talán-inkább":
  • a kb. 10%-kal kevesebbet tudó,
  • DE-tized-áras harckocsikat kellene nézegetni --akár használt+modernizált!!!--,
  • mert akkor 2x44, sőt 3x44 beszerzése után is
  • bőven maradna pénz az általad is említett --sikerhez feltétlenül szükséges-- "köritésre" (drónok, ellen-drónok, "sima-/rakéta-tüzérség, ...)

:oops: :oops: :oops:

... milyen jó, hogy akadtak a politikai igényt kiszolgáló gumi-gerincű "szakértők"! :mad:

.

... mert a "média-vetítő" feldübörög majd: R E Z S I C S Ö K K E N T É S, R E Z S I C S Ö K K E N T É S... ! ! !

...lehetőségek:
  1. lehet(ne meg)érteni és tanulni a keserű irónia mögötti (politikai)tanulságból,
  2. vagy "keményen" kitartani :hadonaszos:és fejeket vissza a homokba (média-struccok !),
  3. ... +: a sikeres béka-mosollyal magabiztosan "nézni ki a fejünkből" az üstből!

:hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:

.

.
Az a legviccesebb, hogy fut egy görög modernizàciós program. Azt a képességet nagyjàból amirôl végig beszéltem az A7HU mellé àlmodott A5+ szinten, azt 5700000 Eur/db àron létrehozzàk. 123 egység a 170 A6HEL mellé kevesebbe kerül mint a 44 tankunk ami még mindig nincs itt, úgy, hogy egyes képességeik jobbak lesznek mint az A6HEL-nek.

2020 környékén 5-6 millióra becsültem egy ilyen csomagot, ezek szerint nem igazàn tévedtem.

Szóval ott a példa, sôt, szerintem beszerezve A4-et x darabot be is legetne szàllni ebbe, ha màr idôben nem ment a dolog mint annyi màs sem és két zlj àra sem érné el tàmogatàssal együtt sem a 44 A7HU àràt. Viszont együtt màr hatalmas erô lenne. Igaz évekkel ezelôtt kellett volna, de mi még mindig nem teszünk ilyet.

Most majd költeni fognak rá.Nekünk is kéne.Többször is irtam,hogy már most korszerűsiteni kéne a még le se gyártott Leoinkat,de a PzH-k egy részére is már javaltam,hogy kellene nekik ilyesmire is alkalmas rcws-re

Nyugodtan kimondhatjuk, hogy elavult dolgokat vettünk k*rva sok pénzért!
Eredetileg még APS rendszert se vettek a Leókhoz... Legalább utólag eszükbe jutott.
Nem mintha a 2006-os Libanoni háború után ez nem lett volna tök egyértelmű!
Ahogyan az is, hogy csak olyan technikát érdemes beszerezni amiből van kellő darabszám.

Vesszöparipám:
Hogy lehet attól ( mëregdrágán) fegyvert venni, aki 2 vilâgháborút elvesztett és akinek fegyverei még soha nem vettek részt egy "igazi" hâborúban ? Micsoda referencia ez?

Szerintem ez ügyben sokat segített az, hogy az akkori fegyverbeszerzési emberke ma annál a cégnél dolgozik, akitől a fegyvert vettük. :cool:

És hogy lehet lenèzni egy olyan ország fegyvereit, amelyik megalázta az elöbbit és nyilvánvalóan egy këzzel helyt áll most is a nyugat által támogatott ellenféllel?

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Ez abból az apropóból lenne számunkra érdekes, hogy a még meglévő T-72 harckocsikat a szeméttelepre visszük, a háború tapasztalatai alapján, vagy felújítjuk ?

Ééértem, tehát ami "VAN" --hibáival és a "kevés" mennyiségével együtt is, tehát "VAN"--, arról felveted , hogy "=>kohó", mert van egy papír, ami alapján :
  • "majd lesz",
  • a továbbra is a "(nagyon)kevés" érdekérvényesítésre elégtelen mennyiség...

Véleményed szerint az elsődleges, nem az, hogy
  • a "kevésből" legyen végre legalább nagyságrendileg az "elég",
  • és a "VAN",
  • és a "hibásból" legyen végre a "" --amire a modern (civil)technika bőven ad megfizethető lehetőséget

, hanem a "megbízható-német" --ééérted: német=> a szaudi, a török, +"Siemens-kormányzatos" példák után-- a "majd-jön" technika miatt felvethetőnek tartod a meglévő kivonását!

Mondhatnám, a korábbi hasonló elvű példák alapján, hogy "lehetsz Te még ilyen gondolkodásal magyar hadügyminiszter..." de mivel ez félreérthető/személyeskedő értelmezése is lehetne, ezért Én inkább a jelen helyzetnek a Hunyadi-huszita --reális lehetőségekből és azok gyors-rugalmas továbbfejlesztéséből-- kiinduló probléma-megoldást emelném ki inkább, mint javasolt választ erre a problémára!

U.I.: Nem volt semmilyen személyeskedő szándék, "csak" az ismét felmerülő --évtizedek óta-- média-sulykolt szemléletre kívántam felhívni a példával a figyelmet!

Ezzel azt is --remélem-- sikerült kiemelni, hogy ha egy "egyszerű" szemléletváltással át tudnánk lépni az árnyékunkat. az sok --megoldhatatlannak média-sulykolt-- problémát oldana meg!!!

Unortodox időkben, helyzetben => unortodox megoldásokkal a sikerekért!!!
A jelenlegi --Nicsak: Brüsszel által szigorúan elvárt-- szabálykövető (politikai) viselkedésünkkel a romlásba rohanunk!!!

Korábbi --2010-es-- sikereinket is unortodox módon értük el!
Még az ukránok is több (rész)sikert ilyen unortodox módon értek el!

A mostani/napokban elért orosz sikerek esetében is a korábbi szemléletükhöz képest unortodox elemek juttatták őket ehhez a jelentős sikerekhez!

U.I.: Nem volt bántó szándék részemről: További szép napot! :hadonaszos:

.

• Tetszik
Reactions: aquarell and fip7
Ééértem, tehát ami "VAN" --hibáival és a "kevés" mennyiségével együtt is, tehát "VAN"--, arról felveted , hogy "=>kohó", mert van egy papír, ami alapján :
  • "majd lesz",
  • a továbbra is a "(nagyon)kevés" érdekérvényesítésre elégtelen mennyiség...

Véleményed szerint az elsődleges, nem az, hogy
  • a "kevésből" legyen végre legalább nagyságrendileg az "elég",
  • és a "VAN",
  • és a "hibásból" legyen végre a "" --amire a modern (civil)technika bőven ad megfizethető lehetőséget

, hanem a "megbízható-német" --ééérted: német=> a szaudi, a török, +"Siemens-kormányzatos" példák után-- a "majd-jön" technika miatt felvethetőnek tartod a meglévő kivonását!

Mondhatnám, a korábbi hasonló elvű példák alapján, hogy "lehetsz Te még ilyen gondolkodásal magyar hadügyminiszter..." de mivel ez félreérthető/személyeskedő értelmezése is lehetne, ezért Én inkább a jelen helyzetnek a Hunyadi-huszita --reális lehetőségekből és azok gyors-rugalmas továbbfejlesztéséből-- kiinduló probléma-megoldást emelném ki inkább, mint javasolt választ erre a problémára!

U.I.: Nem volt semmilyen személyeskedő szándék, "csak" az ismét felmerülő --évtizedek óta-- média-sulykolt szemléletre kívántam felhívni a példával a figyelmet!

Ezzel azt is --remélem-- sikerült kiemelni, hogy ha egy "egyszerű" szemléletváltással át tudnánk lépni az árnyékunkat. az sok --megoldhatatlannak média-sulykolt-- problémát oldana meg!!!

Unortodox időkben, helyzetben => unortodox megoldásokkal a sikerekért!!!
A jelenlegi --Nicsak: Brüsszel által szigorúan elvárt-- szabálykövető (politikai) viselkedésünkkel a romlásba rohanunk!!!

Korábbi --2010-es-- sikereinket is unortodox módon értük el!
Még az ukránok is több (rész)sikert ilyen unortodox módon értek el!

A mostani/napokban elért orosz sikerek esetében is a korábbi szemléletükhöz képest unortodox elemek juttatták őket ehhez a jelentős sikerekhez!

U.I.: Nem volt bántó szándék részemről: További szép napot! :hadonaszos:

.

Nem bántottál meg, mert semmit nem értek abból amit írtál.
Felvetettem, hogy most még inkább fontos kérdés lesz, kohó, vagy felújítás, a meglévő T-72 harckocsijaink jövője, a háború eddigi tapasztalatai alapján. Mert most sok lesz majd a kérdés. Tulajdonképp mi rosszat írtam ?

Gyalogsági Harcjárműre.
Bár ha Tatára megérkeznek az a7-esek, az a4-esek mehetnének Debrecenbe. Ez kiadós és bonyolult lépés lenne, mert újra fel kellene ott építeni a harckocsi képességet. Mondjuk a gyalogsági harcjármű esetében is "építeni" kell, de valahogy az nem tűnik annyira bonyolultnak, ha Hódmezővásárhelyen is meg tudták csinálni.
A Debrecen melletti Hajdúhadházi telepre mehetne egy század harckocsi, plusz mégegy századot Hódmezőre. Az hogy most az a4-eseket vagy t-72 őt küldünk Tatáról az mindegy, csak teremtsük meg újra ezeknél az alakulatoknál is a harckocsi alakulatot. Könnyebb volt a Leopárd rendszeresítés is úgy, hogy Tatán megmaradt az a jelképes egy századnyi T-72 korábban...

Én már közben is.....
OKqpMON.png

A Debrecen melletti Hajdúhadházi telepre mehetne egy század harckocsi, plusz mégegy századot Hódmezőre. Az hogy most az a4-eseket vagy t-72 őt küldünk Tatáról az mindegy, csak teremtsük meg újra ezeknél az alakulatoknál is a harckocsi alakulatot. Könnyebb volt a Leopárd rendszeresítés is úgy, hogy Tatán megmaradt az a jelképes egy századnyi T-72 korábban...
Igazad van, a T-72-eseket már teljesen elfelejtettem. Vagy nem tartom számon őket. :D De jövőbeli Leo vagy KF-51 beszerzés szempontjából jobb lenne, ha az a4-esek mennének a keleti országrészbe.

• Tetszik
Reactions: Crusader
Igazad van, a T-72-eseket már teljesen elfelejtettem. Vagy nem tartom számon őket. :D De jövőbeli Leo vagy KF-51 beszerzés szempontjából jobb lenne, ha az a4-esek mennének a keleti országrészbe.
Jogos hogy elfelejted őket - lassan már cél tárgynak is gyengék annyira elavultak...
Még LYNX-120-asal is előrébb lennénk: van rajta aktív védelem és hőkamera. Leopard 2A8 árának felébe kerülhet kb. és saját gyártásban készülhetne...