T
Törölt tag
Guest
Az Aviatika cikk pedig pont, hogy az F-35 klasszisokkal jobb szenzorfúziós képességét húzatja.Én azt olvastam, hogy a datalink, sensor fusion, meg egyéb aspektusokból volt sokkal jobb a Gripen:
Miközben semmit nem tud a rendszerről.
Mondom, az AESA EW rendszer olyan ugrás (inkább kicsit nagyobb), mint a radaroknál a PESA-AESA volt.
A kunszt itt az, hogy olyan "visszavert" jelet kell generálni, ami egyrészt kioltja a kibocsátó forrás saját jelét, másrészt egy fake visszavert jelet generál, ami úgy mutatja, hogy pár 10/50/100m-rel arrébb jelzi a Gripent az ellenség radarján.
Elvileg a brazilok hamarabb rendelték meg az E-t, mint a svédek...Ha nem Gripent rendelnek, akkor:
- soha senki más se fog (így se nagyon)
- ha bármi miatt úgy döntenének, hogy nem akarnak ilyet csinálni, akkor kismillió kapcsolódó (és máshol eladható) fejlesztésük is veszélybe kerül. A haditechnikában a vadászbombázók képviselik az egyik legbonyolultabban kivitelezhető (fejleszthető/gyártható) eszközt. Nagy az eszköztípus “gravitációja” a hadiiparban, szerintem a svédeknél különösen.
És nincs veszélyben a Saab repülő üzletága. Tekintsünk csak a T-7 programra, vagy a Tempest programba való svéd belépésre.
Az, hogy van egy teljesen eltérő módon működő rendszer, amit demonstrálnak, majd meg is rendelik, az szerintem egyértelműen jelzi, hogy pontosan azt tudja, amit a PR képről feltételezünk.Minden további nélkül elhiszem, hogy a svéd rendszer jobb az amerikainál, de ez nem bizonyítja, hogy a Gripen E varázslatos dolgai úgy működnek, ahogy az ilyen buzi katalógusképeken mutatják.
Hogyne repült volna. Az izraeliek aktívan alkalmazzák a gépet a szír légierő ellen. De különben az EW egy elég jól (gyakorlatilag 100%) szimulálható terület a gyakorlatokon.Az F-35 se nagyon repült még near-peer és rendes légvédelemmel ellátott környezetben.
Líbiában be lettek vetve. Az ott tapasztalható problémájuknak semmi köze nincs a gépek valós képességeihez, mivel ott egy a gép képességeinek határán túlra feszített helyzetben kellett volna helyt állni. Ráadásul borzalmas logisztikai támogatás mellett.Csakhogy a svéd gépek még semmilyen éles harci helyzetben nem lettek alkalmazva (még a papucsosok birodalmában sem). Se a Gripen, se az elődei.
Elmondanám, hogy a Kindzsal a legegyszerűbb karakterisztikával rendelkező hiperszonikus fegyver. De a Molni félék meg azt mondták, hogy a Patriot mindent is leszed. Aztán a Kindzsalt sem sikerült jó százalékkal.Ezek közül egyedül a Kindzsalt láttuk működni, az pedig az Iszkander rendszer továbbfejlesztése, aminek pedig van track recordja (meg az összes elődjének is).