Az upgrade csomag csak 11 gépre érvényes, mert 2017-ben elveszítettek egy gépet. De az azt jelenti, hogy gépenként kb.: 10M USD az upgrade.
a 3 új gép meg 57M USD körül jön ki darabja. Ehhez vegyük hozzá, hogy ezen a 3 gépen is már el lesz végezve az upgrade, azaz gépenként ez 47M USD-re fog kijönni az alapár. Nem drága, de nem is olcsó! Tekintve, hogy nálunk a megsemmisült 2 üléses ennél jóval olcsóbb volt, így azt gondolom, hogy itt az új airframe-ek közül lesz átadva a thaiföldi légierőnek.
Ugyanakkor van még ennek a dolognak egy másik vonzata.
Én azon gondolkodtam, hogy mi azért rendelnénk 4+ gépet, mert túl sok a feladat (több ország légtérrendészete), és egyszerűen nincs elég gép a melóhoz.
Namost ez a thai bővítés nagyon hasonló nagyságrendű dolog, és náluk ez a bővülés nem kimondottan ilyen kapacitási gondokra vezethető vissza.
Ha nem ez a megfejtés, akkor csak egy dologra tudok gondolni.
A SAAB jelezhette, hogy mivel a Svéd Légierő elkezd átállni az E-re, így a C/D szériának a karbantartásának a kapacitásai csökkentve lesznek. Ha pedig ritkábban vihetjük Svédországba a 800 órás nagyszervizre a gépeket, akkor egyszerűen valahogy jobban szét kell húzni a szervizperiódusát 1-1 gépnek, ellenkező esetben nem fogjuk tudni az eddigi magas rendelkezésre állást produkálni.
Azaz a +4 gép elsősorban a jelenlegi funkciók, rendelkezésre állás, és bevetésszám fenntartásai miatt szükségesek. Ez nem túl jó hír.
Viszont tényleg úgy tűnik, hogy egy időhúzó, és elkerülhetetlen lépés.
Most viszont már tényleg nem értem, hogy mire várunk. Úgy értem, hogy milyen típusra.
- Az E azonnal rendelhető lenne, ráadásul a Brazilok révén még gyorsan is ideérhetne.
- Az F-35 jelenleg nagyon felejtős (anyagi okok, szállítási, és a politika helyzet miatt - no nem tiltásra gondolok)
- Ha a koreai gépet (KF-21) akarjuk, akkor ott már nem sok kell a megrendeléshez. Bár ott a belső fegyvertárolós variáns lenne a király.
- Az európai nextgen típusok még intenzív fejlesztés mellet is minimum 2030-ra lesznek elérhetők, de nem mi leszünk a szállítási priorítás
- Gripenen kívüli 4 gen. gépet (EF2000, F-16, F-15, Rafale) meg már nem éri meg venni drágán.