Fenntartom a tévedés jogát, de szerintem volt már Szu-35Sz-re is függesztve, nyilván nem csak holtsúlyként.Eddig csak a MiG-31BM elfogó-vadász volt a hordozója.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Fenntartom a tévedés jogát, de szerintem volt már Szu-35Sz-re is függesztve, nyilván nem csak holtsúlyként.Eddig csak a MiG-31BM elfogó-vadász volt a hordozója.
Sőt, az ukrajnai bevetéseken egy jó ideig a Szu-35-ösre volt inkább csak felfüggesztve, de ott meg szinte mindig, illetve legalább egyszer Szu-35-ös lőtt le ukrán légicélt R-37M-el.Fenntartom a tévedés jogát, de szerintem volt már Szu-35Sz-re is függesztve, nyilván nem csak holtsúlyként.
Na. Két dologgal voltam eddig úgy, hogy az azért valami: az egyik a lottó ötös megnyerése, a másik meg az, hogy AO megerősít. Lottózni mentem...Sőt, az ukrajnai bevetéseken egy jó ideig a Szu-35-ösre volt inkább csak felfüggesztve, de ott meg szinte mindig, illetve legalább egyszer Szu-35-ös lőtt le ukrán légicélt R-37M-el.
Telegramon is folyton felhánytorgatják a VM/hadvezetés részére, hogy legalább egy rohadt könnyűszerkezetes hangárt rakjatok már oda. Főleg, hogy Sojgu úgyis világ életében betonnal és építkezésekkel álmodik, így nem is lenne annyira bonyolult a kivitelezése. De fejétől bűzlik a hal, avagy amíg a fentiek nem gondolják úgy, hogy jah háború idején lehet nem a csillaggarázsban kéne állni a technikának, addig sajna változás nem lesz. Még Engelsz esetében is az ukrán dróntámadásokat követően már az nagy szó volt, hogy azóta földsáncokat húztak fel a beállókhoz, hogy legalább a szomszéd gépet védjék valamennyire.Ez a repülőtér is nagyon közel van ukrajnához, lőtávolon belűl. Szu-24/34/35/57. Mig-29/31.
Azt hittem hogy a legtöbb ruszki repülőtéren van beton fedezék. De nem. Bezzeg itt nálunk az ex szovjet repülőtereken. Ez a mai drón világban fontos lenne.
Ennek is van egy történelmi vetülete. Idehaza a szovjetek kezdtek el maguknak betonfedezéket építeni, félköríves, a repteret ért atomcsapás lökéshullámának, de még a közvetlen hagyományos bombatalálatnak is jobban ellenálló félköríves elemekből, melyeket a helyszínen raktak össze. Különféle méretben készültek, méret alapján eltérő típusjellel, ahol a típus a fedezék méretére utal.Telegramon is folyton felhánytorgatják a VM/hadvezetés részére, hogy legalább egy rohadt könnyűszerkezetes hangárt rakjatok már oda. Főleg, hogy Sojgu úgyis világ életében betonnal és építkezésekkel álmodik, így nem is lenne annyira bonyolult a kivitelezése. De fejétől bűzlik a hal, avagy amíg a fentiek nem gondolják úgy, hogy jah háború idején lehet nem a csillaggarázsban kéne állni a technikának, addig sajna változás nem lesz. Még Engelsz esetében is az ukrán dróntámadásokat követően már az nagy szó volt, hogy azóta földsáncokat húztak fel a beállókhoz, hogy legalább a szomszéd gépet védjék valamennyire.
De emlékezhetünk mi volt Szíriában is. Kellett egy kurva nagy dróntámadás és pár kiszedett gép ahhoz, hogy fel bírják húzni a könnyűszerkezetet hangárokat Hmejmímben
Ami meg az ex-szovjet betonfedezékeket illeti, ott valszeg az volt, hogy mind mi, mind az Ukrán/Belorusz SzSzK területe egyfajta előretolt bázisként működött a NATO csapásmérő fegyverzet hatókörében, így érthetően aztán kellettek is a betonfedezékek, hogy legalább a technika egy része védve legyen. Nem tudom hol olvastam, de a 3. vh esetére asszem pont Ukrajna volt kijelölve mint a VSz utáni első vonal, ahol a szovjet technika csoportosul. Ezzel szemben akkor még az orosz részek erősen belső területeknek számítottak mélyen a potenciális front mögött, így azok nem kaptak úgy fedezékeket.
A Szu-57-es vadászgépek nagy hatótávolságú rakétákkal lesznek felszerelve, amelyek akár 300 km távolságból is képesek eltalálni a célokat
Az R-37M-ről van szó
Egyébként a Szu-57-es vadászgép fegyverzeti komplexumába való integrálását néhány évvel ezelőtt jelentették a Tactical Missiles Corporationnál.
A nagyobb hatótávolságú levegő-levegő rakéta az előző generációs ultra-nagy hatótávolságú R-37 rakéta továbbfejlesztése. A rakétát úgy tervezték, hogy megsemmisítse mind a nagy sebességű, nagy magasságban (25 km-ig), mind az alacsonyan repülő (legfeljebb 15 méteres) célpontokat több mint 300 kilométeres hatótávolságban.
Rakéta sebessége: 7408,8 km/h
Kezdő tömeg: 510 kg
A robbanófej súlya: 60 kg
A robbanófej típusa: repesz-romboló
Ez a rakéta már lelőtte az ukrán Szu-27-es és MiG-29-es vadászgépeket. Eddig csak a MiG-31BM elfogó-vadász volt a hordozója.
Jelenleg az SU-57 vadászgép legfeljebb 120 km távolságban dolgozik az ellenségen, így az R-37M megjelenése jelentősen megnöveli harci potenciálját.
![]()
Az F35-öt is leszedi, ha fel tudják deríteni.Ez az F-35 kivételével kb leszed minden nyugati gépet?
Az F35-öt is leszedi, ha fel tudják deríteni.
Majd meglássuk, csak akkor mán nagy baj lesz.Földi radarokkal eddig fel tudták deríteni,nem?
Gondolom ez a madár,ez a rakéta már kaphat céladatokat a földről,nekem az a kérdés, hogy maga a gép,az F-35 ki tudja e védeni,meg tudja e zavarni,bagy ha egyszer bemérte,rá lockolt akkor annak is sanyi?
Majd meglássuk, csak akkor mán nagy baj lesz.
Akkor mi értelme? A Szu-57-re is kell valami hasonló fegyvert, amit tud vinni a belső fegyverterébe, ha már az a lényeg, hogy nehezen legyen felderíthető.
Ahogy a sisakoktól eljutottunk az F-16-osokig, és abból már százakat kérnek lassan, úgy lehet ha F-35-öt is kérni (meg kapni) fognak ha az oroszok még sokat faszolnak és nem zárják le a háborút.Majd meglássuk, csak akkor mán nagy baj lesz.
F35nek teljes körű REH rendszere van.Szecskaszóró,aktiv zavaróadó,és vontatott csali is része.Ami fontosabb,hogy a DAS megfelelő légköri viszonyoknál már jóelőre jelzi a rakéta érkezését.Földi radarokkal eddig fel tudták deríteni,nem?
Gondolom ez a madár,ez a rakéta már kaphat céladatokat a földről,nekem az a kérdés, hogy maga a gép,az F-35 ki tudja e védeni,meg tudja e zavarni,bagy ha egyszer bemérte,rá lockolt akkor annak is sanyi?
Szia,Azt hittem hogy a legtöbb ruszki repülőtéren van beton fedezék. De nem. Bezzeg itt nálunk az ex szovjet repülőtereken.
Igen volt, lőttek is le vele Ukrajnában a Szu-35Sz gépek ukrán MiG és Szu gépeket. Írtam is róla az ukrán és a Szu27-35 topikban. Tehát integrálták aSzu-35Sz-hez és a Szu-57Sz-hez is.Fenntartom a tévedés jogát, de szerintem volt már Szu-35Sz-re is függesztve, nyilván nem csak holtsúlyként.
Ha gyakorlatilag nézed az R37M Paramétereit akkor láthatod , hogy nem oszt nem szoroz , hogy kint vagy bent hordozza ! Olyan távolságról indíthatja ahonnan eleve csak a távolfelderítő lokátorok és az AWACS-ok láthatják ! Kvázi mint egy repülő S400-as az ilyen rakétával felszerelt gép ! Az F35 radarja kb 160-170km tudhat , a rakéta indításra figyelmeztető rendszerei meg sokkal kevesebbet ! Tehát tök felesleges egy PVO vadászba bezsúfolni ezt a böhöm rakétát (fizikailag is lehetetlen) csak azért , hogy később észleljék ! Fontos a lopakodó képesség de szerintem nem mindenható vannak szituációk amikor szimplán nem számítanak !Akkor mi értelme? A Szu-57-re is kell valami hasonló fegyvert, amit tud vinni a belső fegyverterébe, ha már az a lényeg, hogy nehezen legyen felderíthető.
2-4-8 ekkora szivart ha a szárnyain visz, az azokat is megterheli, csökkenti a hatótávot, lomhább lesz tőle a gép. Ha már a nehezen észlelhetőség szerinted nem szempont.Ha gyakorlatilag nézed az R37M Paramétereit akkor láthatod , hogy nem oszt nem szoroz , hogy kint vagy bent hordozza ! Olyan távolságról indíthatja ahonnan eleve csak a távolfelderítő lokátorok és az AWACS-ok láthatják ! Kvázi mint egy repülő S400-as az ilyen rakétával felszerelt gép ! Az F35 radarja kb 160-170km tudhat , a rakéta indításra figyelmeztető rendszerei meg sokkal kevesebbet ! Tehát tök felesleges egy PVO vadászba bezsúfolni ezt a böhöm rakétát (fizikailag is lehetetlen) csak azért , hogy később észleljék ! Fontos a lopakodó képesség de szerintem nem mindenható vannak szituációk amikor szimplán nem számítanak !
Azért az szempont, hogy milyen közel mehet biztonságosan az ukrán légvédelmi rendszerekhez, vagyis milyem mélyen tud belőni a légterükbe.Ha gyakorlatilag nézed az R37M Paramétereit akkor láthatod , hogy nem oszt nem szoroz , hogy kint vagy bent hordozza ! Olyan távolságról indíthatja ahonnan eleve csak a távolfelderítő lokátorok és az AWACS-ok láthatják ! Kvázi mint egy repülő S400-as az ilyen rakétával felszerelt gép ! Az F35 radarja kb 160-170km tudhat , a rakéta indításra figyelmeztető rendszerei meg sokkal kevesebbet ! Tehát tök felesleges egy PVO vadászba bezsúfolni ezt a böhöm rakétát (fizikailag is lehetetlen) csak azért , hogy később észleljék ! Fontos a lopakodó képesség de szerintem nem mindenható vannak szituációk amikor szimplán nem számítanak !
Ez egy kifejezetten nagyméretű rakéta, szerintem nem tudnák egy vadászbombázó belső fegyverterét akkorára megcsinálni, hogy ez értelmesen elférjen benne.2-4-8 ekkora szivart ha a szárnyain visz, az azokat is megterheli, csökkenti a hatótávot, lomhább lesz tőle a gép. Ha már a nehezen észlelhetőség szerinted nem szempont.
Nézd meg légyszi az F35 terhelhetőségét ! Ha jól tudom nincs 1 t a belső bombatér !2-4-8 ekkora szivart ha a szárnyain visz, az azokat is megterheli, csökkenti a hatótávot, lomhább lesz tőle a gép. Ha már a nehezen észlelhetőség szerinted nem szempont.
Két darab "egytonnás", azaz imperial short tonn, vagyis 2000 fontos, tehát 908 kg-os Mk84 kaliberű bombát tud vinni az F-35-ös a belső fegyverterében úgy, hogy mellette még ott van a kamránként egy-egy AMRAAM is.Nézd meg légyszi az F35 terhelhetőségét ! Ha jól tudom nincs 1 t a belső bombatér !
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..