Felderítő- / Kémműholdak

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113
Október 31. Hosszú Menetelés CZ6 A
Tianhui-5 két műholdból álló tèrképészeti Föld megfigyelő műhold;

November 3 - Hosszú Menetelés CZ7A
TJS-10 katonai Geostacionárius technológiai teszt műhold.

***

Az új Lotos műhold Kozmosz 2570
pályáját október 29-én 900 km-re emelték.
A kisebb ismeretlen Kozmos 2571 és hordozója alacsonyabb pályán maradt.

***

tselina-sich-1.jpg

Az egyik első Tselina-D ELINT műhold, amelyet 1971-ben indítottak Kozmosz-405 kódnéven, 52,6 pályán töltött év után, november 3-án, 0327 UTC-kor elégett a Csendes-óceán felett.

***

Egy az 1991ben pályára állított Strela-3 műhold Kozmosz-2143 2023. június 29-én, 6 óra 49 perckor (GMT) szétesett, az eredeti jármű mellett hat új darab töredékre, - áll az Egyesült Államok Űrereje és a NASA orbitális törmelékről szóló jelentésében.
A strela-3 második generációs katonai kommunikációs műholdas hálózat része volt.
strela-3__1.jpg

A NASA szerint hasonló esemény történt a Strela-3 családon belül 1985. november 22-én, amikor a Kozmosz-1695 esett darabjaira. Az incidenst követően egy közös amerikai-orosz vizsgálat szerint, a műhold fedélzetén 100 atmoszféra nyomás alatt működő NiH2 akkumulátor okolható a robbanás forrásaként. Ez az esemény azonban mèg a repülés 43. napján történt, és a Föld körüli keringési pályán egy éven túl nem ismertek hasonló események. Ezért ugyanez a forgatókönyv a Kosmos-2143 eseteben azt jelentené, hogy az akkumulátora még 32 évvel a kilövés után is robbanásveszélyes lehet.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113
Újabb SpaceX Transporter Rideshare küldetès. Ami 90 műholdat szállít köztük több OTV hordozót.
A tudományos és kiserleti holdak melett jelentős a Föld-megfigyelő műholdak száma. Optikai, szintetikus apertúrás radar (SAR) képalkotású, de akadnak rádiófrekvenciás (RF) jelek észlelésére és földrajzi helymeghatározásra tervezett illetve kommunikációs szatelitek is.
T9-stack-768x1059.jpg

.
index.php

Részletesebben itt olvasható a küldetésről;


***

Mindeközben a nemrég indított TJS-10 elérte a GEO pályát ésl jelenleg 173°,4 fokon állapodott meg, csatlakozva a körülbelül egy hónapja érkezett Shijian 23-hoz és a hosszabb ideig a közelben tartózkodó TJS 3-hoz.
IMG-20231111-202746.jpg

Tianlian 1-02, és 1-03 átjátszó műholdak a temetői pályára indultak november 2/3 környékén.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113
A Trasporter-9 küldetés műholdas listája;

Optical imaging satellites:
36 Planet SuperDoves (Flock 4q-1 to 4q-36)
1 Planet test satellite, Pelican-3001
SPIP (Aerospacelab, Belgium)
AMAN-1 (MTCIT, Oman)
PEARL-1C and 1H (Foxconn, Taiwan)
GENMAT-1 (Quantum Generative Materials, US)
ProtoMethee (Promethee Earth Intelligence, France)
JinjuSat-1 (CONTEC Co., S. Korea)
Observer-1A (Nara Space, S. Korea)
Veronika (SpaceManic/TU Kosice)
MANTIS (OpenCosmos/UK)
PLATERO (OpenCosmos/Spain)
Intuition-1 (KP Labs/S Korea; aboard ION)
EPIC Hyper-3 (Clyde Space/UK; aboard ION)
Unicorn-2J and 2K (Alba Orbital/UK/D; aboard ION)

- Radar satellites
ICEYE X31, X32, X34, X35 (ICEYE, Finland)
Umbra07 and 08 (Umbra, US)
STORK-7 (SatRev, Poland; aboard a tug)

- Other remote sensing satellites
GHGSat-C9, C10 and C11 (GHGSat/Canada and Spire)

- Communications
Aether 1 and 2 (Kepler Comms, Canada)
TIGER 5 and 6 (OQ Tech, Luxembourg)
Lemur-2/Ella 1 (HiSky/Israel and Spire)
Connecta T3.1/T3.2 (Plan S, Turkey)
Hello Test 1 and 2 (Hello Space, Turkey)
Ymir-1 (AAC Clyde Space, Sweden, aboard ION)
SpaceANT-D (SpaceIn, Malaysia; aboard ION)
HADES-D (AMSAT-EA, Spain; aboard ION?)
MDQSAT-2 (Innova, Argentina; aboard ION?)
Sateliot-2 (Sateliot, Spain; aboard a tug)
Crypto3 (Cryptosat, US, aboard ION)
PICO-1A 1 to 9 (Apogeo, Italy; aboard ION)

- Radio frequency surveillance
BRO-10 and 11 (Unseen, France)
Lemur-2 (4 Vindler SNC/Spire satellites, US)
Lemur-2-NanaZ (Spire, US; on ION)

- Technology test satellites
Lemur-2 Mango-2A and 2B (Jacobs Solutions/Spire)
Picacho (Lunasonde, US)
OMNI-LER1 (Internet Think Tank, US)
Outpost Mission 2 (Outpost Tech, US)
Platform 5 (Endurosat, Bulgaria)
OrbAstro TR1 and PC1 (Orbital Astronautics, UK)
Barry 1 (Rogue Space, US)
IRIS-C2 (NCKU, Taiwan)
Time We'll Tell (Trust Point, US; aboard LEO Express tug)
OSW Cazorla (Odyssey Space Works, US)

- X-ray astronomy satellites
NinjaSat (RIKEN, Japan)

- Student satellites
FALCONSAT-X (USAF Academy)
Kafasat (Korean AF Academy)
Djibouti-1A (CERD Djibouti/CSUM Montpellier)
ROM 3 (Romania, aboard ION)
Tartan-Artibeus 2 (CMU, aboard ION)

Komoly lista, és ugyan a java kisebb méretű Cubesat kategória de egyáltalán nem alá becsulendő a miniatűrizálás okán azok kepessegei. Jelentős a SAR flotta bővítés is ICEYE x4, Umbra x2 újabb műholdal.

Említésre èrdemes a Lengyel SatRev STORK-7 műholdja. A céget 2016-ban alapították jelenlegi jegyzett tőkéje $39M és saját optikai illvele radar műholdakat fejleszt, + a napelemet is egy másik lengyel cèg fejleszti hozzá.


***

De ami számunkra talán érdekesebb, hogy a C3S kft a mostani Brémai űrexpón bemutatott egy új 16U mèretű Föld megfigyelő műhold modellt;
2023-11-14-19-46-10.jpg

Bővebben a Cég műholdas tevékenységéről;
https://forum.htka.hu/threads/urkutatas.1156/post-1571628
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113
De ami számunkra talán érdekesebb, hogy a C3S kft a mostani Brémai űrexpón bemutatott egy új 16U mèretű Föld megfigyelő műhold modellt;
2023-11-14-19-46-10.jpg

Bővebben a Cég műholdas tevékenységéről;
https://forum.htka.hu/threads/urkutatas.1156/post-1571628
Némi korrekciót tennék. A fentebb említett Magyar C3S kft építésű műhold nem Földmegfigyelő, hanem Asztronómia csillagászati hardver. A projekt neve Mauve
A Britt Kent egyetemmel közösen fejlesztik széles spektumos távcső távoli csillagok megfigyelésére.

Mondjuk biztos jó és hasznos tapasztalat szerzés lehet a program egy jövőbeni lehetseges Földmegfigyelő műholdhoz is. Ha lenne rá igény.


***

Észak-Korea pályára állította a Malligyong-1 Földmegfigyelő optikai Műholdját. A művelet valóban sikeres volt, és pár napra már arról cikkeztek, hogy Hawaii meg más USA bázisokat fotoztak vele. Persze valódi képeket nem prezentáltak.

Egyébként az lett volna a fura ha az indítást követően ilyen gyorsan tudtak volna valami képet mutatni, mert az optikai műholdaknak az indítást követően több hetes kalibrálási teszt fazison kell átesni. Nekik még ráadásúl ez az első ilyen. A csillag figyelő helymeghatározó rendszert, a reakció kerekkel való műholdas orientációt és az optikát, meghajtó rendszert, mind tesztelni kell, hogy tudja a Hold hol van merre néz. +Nekik a műhold kommunikációs linkjéhez már csak Földrajzilag sokkal kisebb hozzáférési ablak áll a rendelkezésre, ami így tovább nyújtja a tesztet.

Pl; az Izraeliek egyik újabb muholdját az indítás után két héttel aktiválták, utánna jöttek a tesztek és hetekkel később lett szolgálatba állítva.

Ehhez hozzájön az, hogy a mai napig nem észleltek semmilyen rádiós jelet az objektum irányából. Még nem temetném a vasat, irtam is róla korabban egy áttekintő elemzést, amiben a fősodorral szemben nagyon is hasznalható eszköznek minősítettem a látottak alapján >> https://forum.htka.hu/threads/felderito-kemmuholdak.414/page-11#post-1469351
De nem ez lenne az első eset, hogy mást kommunikálnának,
Anno még az Unha indításnál már sikert jelentettek, miközben a nyugati de még az oroszok is jelezték, hogy nincs műhold a pályán.
Ha most ebbe valaki összeesküvés konteót akár belelatni annak jeleznèm, hogy a negyedik probálkozást a NORAD és más szolgálatok is elismerték, ahogy a mostanit is, katalogizálták az objektumot, es az idei elégèséig nyomon követték. Vagyis senki nem tagadja el. De ahogy akkor is, és jelen állás szerint most is az objektum süket.(eddig) Ez persze nem tartotta vissza az ÉK propaganda gépezetet és minden esetben sikeres műholdról tudósítottak.
Ebben sem kell konteót látni, a megfelelő otthoni hardverrel bárki nyomon követheti a műholdat, és meggyőződhet róla, hogy nem ad jelet. Teszik ezt többen szerte a világban.

Itt tartunk most. Szerintem a vázolt információk alapján különösebb műholdas ismeretek nélkül is egy önálló gondolkodásra képes ember le tudja vonni a megfelelő következtést, készült-e Észak-Koreai műholdas felvétel az USA hajóíról meg bázisáról ahogy az állami hírügynökség és az Index állítja.

***

Volt egy orosz Szojuz indítás Plesetskből a Vedélmi minisztérium részéről;
A műholdról nem tudni semmit, csak találgatás van, hogy esetleg egy Bars-M elektro-optikai hold.


De ami talán érdekesebb, hogy az Oktoberben indított Lotos 7 - Cosmos 2570 egy újabb objektumot választott le magáról November 23 magasságban.
IMG-20231128-203005.jpg

Az új objektum jelenleg szokatlanul közel maradt a hordozó műholdhoz.
Hasonló kibocsátást láttunk már tavaly, de akkor a szeparáció során a két objektum azonnal jelentősen eltávolodott egymástól;
Polish-20231128-204550513.jpg
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113
Dél Korea is újabb Katonai Föld megfigyelő műholdat állított szolgalatba;
Valamiért minden hirforrás mint az első kém műholdjukról számol be, de ez nem igaz. A Kompsat sorozat első műholdját még 1999-ben állították pályára, legutóbb pedig már a saját hordozórakétájukkal is a kisebb CAS500-as 3.peldányát.
A tudósítasban is a Kompsat 3-at mutatják. Az tudott 70cm DSG-t
cms_page_media1518kompsat-3.jpeg__512.0x422.0_q85_subsampling-2.jpg

Ez a mostani egy nagyobb komolyabb eszköz lehet. A SpaceX-el további 4 ilyen indítására van szerződésük 2025-ig.
A műholdról kevés információ all rendelkezesre;
425-project-eoir__1.jpg

IMG-20231202-185555.jpg

425 Project elnevezés után Elektro-Optikai és Infravörös rövidítés utal a képességre. A láthatóan nagyobb optika valószínűleg jobb felbontást is tud.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 665
3 992
113
Ebben sem kell konteót látni, a megfelelő otthoni hardverrel bárki nyomon követheti a műholdat, és meggyőződhet róla, hogy nem ad jelet. Teszik ezt többen szerte a világban.
Szia,

De nem csak Eszak-Korea kozelebol van ertelme ezt a jelfogadast kiprobalni? Akkor minek adna, amikor a vevo nem lat ra a muholdra?
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113
Szia,

De nem csak Eszak-Korea kozelebol van ertelme ezt a jelfogadast kiprobalni? Akkor minek adna, amikor a vevo nem lat ra a muholdra?
Műholdja válogatja, de az a gyakorlat, hogy a downlink alapjel folyamatos, a letöltés persze akkor indul amikor a Földi kiszolgáló állomással létrejön a kapcsolat.
Dél Korea, és Japán meg bőven elég közel van ahhoz, hogy ha csak akkor sugározna amikor az ország tèrsége felett halad át észlelni tudja.
 
  • Tetszik
  • Imádom
Reactions: LMzek 2.0 and bel

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113
Dèl-Korea ujabb katonai műholdat állított pályára. A 100kg-os SAR-t ráadásul egy új szilárd hajtóanyagú hordozórakétával juttaták 650km pályára, egy part közeli úszó platformról.
Ez volt a rakéta harmadik de egyúttal első sikeres tesztje.
IMG-20231204-184908.jpg

Gondolom az USA-nak ezúttal nem lessz probléma, hogy ez a csúzli is komoly hasonlósagot mutat a Hyunmoo-V ICBM-el...

A kérdéses műhold a Hanwha által fejlesztett kisebb kompaktabb "blade" SAR műholdja.
Itt a háttérben látható a modell. Elől a SpaceEye optikai műhold hővédő fólia alatt;
IMG-20231204-190915.jpg

Itt csupaszon;
IMG-20231204-190937.jpg

Dél Korea Földmegfigyelő-hírszerző műholdas flottája komoly bővítesre kerül az elkovetkező pár évben. A nagyobb otikai műholdból (korábbi poszt) legalább 5-öt terveznek 2025-ig Falcon9 indítással. De szerződtek az ArianeSpace-el a Vega-C-re is a nagyobb antennás SAR indítására is.
Korábbi modell;
IMG-20231204-190930.jpg

Itt már az négyszögletes bus-ra szerelt antennával;
IMG-20231204-192636.jpg

Ez azért érdekes mert valószínűleg ugyanerre a műholdas bus-ra èpíthették a 425-Project-et;
Hanwha műholdak > https://www.hanwhasystems.com/en/business/defense/space/space_index.do
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113
Xinghe Dongli "Galaktikus Energia" mèg december 4-én indította útjára a Gushenxing-1 Y9-et. A fő hasznos teher a Touyuan Shikong Xingchi-1A képalkotó muhold volt, valamint a Jiheng-1 mikrohullámú radiométer a Gengyu muxing (Peking) Kongjian Keji YG számára.

Dec. 10. Hosszú Menetelés CZ 2D- vel Yaogan-39 műholdcsoport újabb 3 SIGINT műholdat állítottak 490 x 501 x 35.0 pályára.

December 14-én a CALT egy Hosszú Menetelés CZ-2F rakétával harmadik alkalommal inditotta el a kínai robot-űrrepülőgépet.
IMG-20231215-192600.jpg

A pálya 332 x 348 km x 50.0° várható küldetés @12 hónap ami alatt valószínűleg több manővert is végre hajt majd a gép


December 15-én a CALT Hosszú Menetelés a CZ-5 Y6 indított Wenchangból, egy nagy katonai képalkotó műholdat Yaogan-41 GTO pályára.

December 15-én a RocketLab Electron hordozórakétával 574 x 583 km x 42.0° pályára állította a QPS-SAR-5 (Tsukuyomi-I) radarműholdat a japán iQPS cég számára.
iQPS-izanagi-under-construction-1.jpg

Ez a Japán start-up cég 6.holdja (5.SAR) és 36-ból álló SAR műholdkonstellációt fejleszt és épít a Föld megfigyelésére. A műholdak 3,6 méter átmérőjű, mindössze 10 kg-os antennával rendelkeznek, és képesek megkülönböztetni az 1 méter hosszú tárgyakat, valamint azonosítani az úton lévő autókat.

+ ugyan nem kém műhold;
Kiábrándító hír Londoni SatelliteVu cég HotSat1 IR műholdja anomáliát jelzett majd a kamerája leállt.
A HotSat-1-et a legnagyobb felbontású, kereskedelmi forgalomban lévő hőérzékelővel műhold volt, amely lehetővé tette a meleg és hideg jellemzők nyomon követését.
Az ötlet az volt, hogy azonosítsák az energiát pazarló ingatlanokat a hőjelzéseik révén, majd figyelmeztessék a tulajdonosokat a dologra amível így pénzt takaríthatnak meg és csökkenthetik szén-dioxid-kibocsátásukat.
_132057690_southampton_2x640-nc.png.webp

A mérnökök szerint végleg elveszett a misszió.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113
A most indult CZ5 és a nagy optikai műholdról;

Mekkora is a nagy optika? Találtam pár képet ami alapján kijelenthető hogy benga nagy;
IMG-20231215-194216.png

IMG-20231215-194219.jpg

IMG-20231215-194222.jpg

A 4 méter átmérőjű főtükörrel GEO pályáról kb 6 méteres felbontás érhető el a kalkulációk szerint, ami már bőven alkalmas lehet hajók azonosítására. Az első ilyen tükröt asztronomiai megfigyelobe is beépítették meg 2019-bentesztelésre . Hivatalosan nincs megerősítve, hogy a Yaogan-41 is ezt a tükröt használja, de minden jel erre utal, lévén ez Kína legmodernebb szilícium-karbid tükre amivel megoldották a nagy nyílású könnyű szilícium-karbid anyag-előkészítési technológia nehezsegeit, az aszférikus feldolgozást.
Majd érdekes lessz látni a végleges GEO pozícióját, bár úgy tippelem valahol keleti 90° környéke lehet majd amivel jól kiegészitené a LuDiTanCe-4-01 GEO-SAR műholdat.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 382
31 768
113
A most indult CZ5 és a nagy optikai műholdról;

Mekkora is a nagy optika? Találtam pár képet ami alapján kijelenthető hogy benga nagy;
IMG-20231215-194216.png

IMG-20231215-194219.jpg

IMG-20231215-194222.jpg

A 4 méter átmérőjű főtükörrel GEO pályáról kb 6 méteres felbontás érhető el a kalkulációk szerint, ami már bőven alkalmas lehet hajók azonosítására. Az első ilyen tükröt asztronomiai megfigyelobe is beépítették meg 2019-bentesztelésre . Hivatalosan nincs megerősítve, hogy a Yaogan-41 is ezt a tükröt használja, de minden jel erre utal, lévén ez Kína legmodernebb szilícium-karbid tükre amivel megoldották a nagy nyílású könnyű szilícium-karbid anyag-előkészítési technológia nehezsegeit, az aszférikus feldolgozást.
Majd érdekes lessz látni a végleges GEO pozícióját, bár úgy tippelem valahol keleti 90° környéke lehet majd amivel jól kiegészitené a LuDiTanCe-4-01 GEO-SAR műholdat.
Nem lehetne felkérni rá,hogy irj egy kisokost a modern katonai műholdak ismerhető/valószinűsithető képességeiről?
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113
Nem lehetne felkérni rá,hogy irj egy kisokost a modern katonai műholdak ismerhető/valószinűsithető képességeiről?
Kisokost biztos nem lehet mert túl sok az ismeretlen és így a spekuláció.
Itt van pl. a mostani Yaogan -41. Igazából semmi konkrétumot nem tudni a képessegéről. Csak abból következtethetünk, hogy a jelenlegi "legerősebb" hordozóval állítják GEO pályára és, hogy optikai, így valószínűleg a legnagyobb legmodernebb 4m tükrükkel szerelik.
A felbontás közelítő kalkulációjahoz tudni kellene az átmérőn túl a fókusztavolságot, a szenzor paramétereit stb.
Understanding_the_relationship_between_sensor_height_and_GSD.png

Érthető módon nincsenek érdemi használható adatok.
Viszonyítás képen az USA KH11 kém holdja 2.4m tükör méretére is csak a Hubble után következtetünk.

A SAR kepalkotásrol pedig már írtam egy technológia ismertetőt kitèrve a GEO-SAR-ra;
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113
Az oroszokat lekörözték már műhold technikába ?
Fogalmazzunk úgy, hogy mára sokkal számosabb, és esetenként specifikusabb műholdas flottával rendelkeznek, valamint azok átlagosan fiatalabb így valószínűleg modernebb eszközök is. Ráadásul van pár teljesen egyedi műholdjuk is, ilyen a most indult Geo-optikai felderítő vagy a GEO-SAR is.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 476
10 016
113
Fogalmazzunk úgy, hogy mára sokkal számosabb, és esetenként specifikusabb műholdas flottával rendelkeznek, valamint azok átlagosan fiatalabb így valószínűleg modernebb eszközök is. Ráadásul van pár teljesen egyedi műholdjuk is, ilyen a most indult Geo-optikai felderítő vagy a GEO-SAR is.
Lehet, az élettartamukkal sincs annyi probléma.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113
Mindeközben, hétfőn az @Intel_Online_Fr francia sajtóügynökség jelentette, hogy egy amerikai SIGINT műhold hetek óta kémkedik a francia katonai kommunikációs műhold közeleben geostacionárius pályán.
IMG-20231220-190524.jpg

A USA-207, más néven PAN , hivatalos jelentése Palladium At Night, NEMESIS I vagy P360 egy minősített amerikai SIGINT műhold 2009 szeptemberi felbocsátása és 2013 közepe közötti négy éven keresztül a geoszinkron műholdaktól nagyon szokatlan vándorolt egyik helyről a másikra, és minden alkalommal közel került egy kommunikációs műholdhoz.
2013 közepén, négy évvel az indulás után megszűnt a gyakori manőverezès es 8 évén át a PAN helyzete stabil maradt a keleti 47 o 0,7 körüli hosszúsági fokon.

Valamikor 2021. Elején a PAN ismét mozogni kezdett a kelet felé körülbelül napi 0,025 fokos sodródással.
Ez a lassú sodródás jó kifogás lehet a műhold pozíciójára vonatkozóan.
A sodródás szándékos. Néhány hónappal ezelőtt rövid időre megállt egy cél közelében, és most nyugati irányban sodrodik.
Láthatóan nem kerülte el a Franciák figyelmet sem a dolog.
PAN_longitude_2009_2021.png

Nem példa nélküli az ilyen sodródó átmanőverezés. Pl a Kínai Shijian is drifted egy ideje miközben az új TJS10 stabilan tartja a pozicioját.
Polish-20231220-194237294.jpg



***

NRO publikált pár új képet a most nyíló Udvar-Hazi muzeumban kiállított Corona műhold kapszulájáról;
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 998
14 021
113
Karácsonykor sincs leállás a katonai hírszerző műhold inditásban!

December 24-én egy nap csúszassal indult egy Falcon9-el a Németország
A SARah-2 küldetése ami két szintetikus apertúrájú radart "SAR" állított LEO pályára a hadsereg számára.
A műholdak az öregedő SAR-Lupe konstellációt frissítik.
SARahSatellites-768x432.jpg

A Sarah 2 és a Sarah 3 két passzív „reflektorantennás” műhold, és a jelek szerint a Sarah 1-vel fognak formációban keringve dolgozni. FF-SAR technológiáról lásd a korábbi írásom.

***

December 25-én Kína újabb Shiyan csoportot indított. A SY24C műholdakat 540 x 553 km x 97.3° pályán katalogizálták.

***

Ja igen, a Yaogan-41 (a kínai benga nagy optikai hold) végül a keleti 123° állt pozícióba. Szinte pont Tajvan vonala. 5° inklanációs Geoszinkron pálya.
2023-12-27-19-25-50.png



***

Oroszország is újabb titkos műholdat indított Pleszektskből ezúttal a "gizda" Szojuz 2.1v-vel. Kozmosz-2574 alacsony 350km 97° napszinkron pályára állt.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 506
55 721
113
A SARah-2 küldetése ami két szintetikus apertúrájú radart "SAR" állított LEO pályára a hadsereg számára.
A műholdak az öregedő SAR-Lupe konstellációt frissítik.


A német SAR-Lupe katonai felderítő műhold sorozat öt tagját 2006 és 2008 között Orosz Kozmosz-3M rakétákkal bocsájtották fel.
mérete; 4 x 3 x 2m
tömege; 720kg
elektromos teljesítménye; 250W
ára; 64 millió Eur
maximális felbontása; 12cm

És ezek még kis műholdak. Ellenben az amcsik:

Az amerikai Lacrosse/Onyx/Vega katonai felderítő műhold sorozat öt tagját 1988 és 2005 között bocsájtották fel, közülük három még 2018-ban is fent kering.
mérete; 13m x 4.5m
tömege; 14’500kg
elektromos teljesítménye: kb. 43kW (45m-es napelemszárnya hosszabb, mint az ISS-en lévők)
ára; 1’400 millió USD (SSN-21 Seawolf árának a fele)
az SAR antennája 15 méter átmérőjű!
25-ször akkora antenna felülete és 170X-es teljesítménye van a német műholdhoz képest.

Nem tudom, hogy föl lehet-e rá írni pl. a radaregyenletet, ha hasonló 12 cm-es felbontást feltételezünk:
1egyenlet.jpg