Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 183
113
Medvesult.
Vegyük egy fiatal medve hátsó negyedét, Tisztítsuk meg, mossuk ki egy óra hosszát, aztán 15 deka vajat olvasszunk föl egy lábasban és a húst süssük ki gyorsan minden oldalról. Erre töltsünk rá 5 decil. huslet vagy vizet, pároljuk benne többszörös felontessel 4 óra hosszát. Ha puha lett, vegyük ki a labasbol, tegyük tálra, koritsuk sós vízben főtt burgonyával, a levét pedig, amiben megfott szűrjük át szitán,a zsirjat szedjük le, adjunk belé egy evokanalvagdalt kaprot, öntsük a sultre s találjuk föl.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 183
113
Medvetalp roston.
A medvetalpakat mossuk le jól, tegyük lábasba, öntsük le húsleves, sózzuk meg, és 2 óra hosszát főzzük. Ha megfott, vegyük ki a labasbol, kenjük be tojással, vagy olvasztott vajjal és hintsük meg törött zsemlemorzsaval, majd egy lábas fölött állítsuk rostelyra, és süssük mindaddig, míg szép aranybarna lesz. Ekkor rakjuk talra, koritsuk citromszeletekkel és sült petrezselyem zöldje el, mire asztalra adjuk.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 183
113
Béka martassal.
Nyuzzuk meg a bekakat, mossuk ki jol, messuk le első lábakat, a hátsó lábakat pedig dugjuk egymásba, és sózzuk meg. Most készítsük el a martast:piritsunk kevés lisztet vajon, hintsük meg vagdalt petrezselyemmel, töltsük föl borsolevel, adjuk belé a bekakat és forraljuk föl. Ha a békák megfott ék, öntsük ki tálra a martassal együtt és adjuk fel.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 720
28 255
113
Medvesult.
Vegyük egy fiatal medve hátsó negyedét, Tisztítsuk meg, mossuk ki egy óra hosszát, aztán 15 deka vajat olvasszunk föl egy lábasban és a húst süssük ki gyorsan minden oldalról. Erre töltsünk rá 5 decil. huslet vagy vizet, pároljuk benne többszörös felontessel 4 óra hosszát. Ha puha lett, vegyük ki a labasbol, tegyük tálra, koritsuk sós vízben főtt burgonyával, a levét pedig, amiben megfott szűrjük át szitán,a zsirjat szedjük le, adjunk belé egy evokanalvagdalt kaprot, öntsük a sultre s találjuk föl.
Medvetalp roston.
A medvetalpakat mossuk le jól, tegyük lábasba, öntsük le húsleves, sózzuk meg, és 2 óra hosszát főzzük. Ha megfott, vegyük ki a labasbol, kenjük be tojással, vagy olvasztott vajjal és hintsük meg törött zsemlemorzsaval, majd egy lábas fölött állítsuk rostelyra, és süssük mindaddig, míg szép aranybarna lesz. Ekkor rakjuk talra, koritsuk citromszeletekkel és sült petrezselyem zöldje el, mire asztalra adjuk.
Szentpéterváron vettem szárított medvehúst, de olyan kurva kemény volt, mint a pacskertalp, nem is lehetett vodka nélkül megenni. Novoszibirszkben lehetett volna vegyek medvekonzervet, de az meg a dubaji dögmelegben fixen felrobbant volna a bőröndömben. A szalámi/kolbász meg olyan drága volt, hogy inkább borostyánszemcsés baglyot vettem annyiért. De ami ízben a szárított medvéből megmaradt az valamennyire a disznóra hasonlított talán szarrá sózva
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 183
113
Szentpéterváron vettem szárított medvehúst, de olyan kurva kemény volt, mint a pacskertalp, nem is lehetett vodka nélkül megenni. Novoszibirszkben lehetett volna vegyek medvekonzervet, de az meg a dubaji dögmelegben fixen felrobbant volna a bőröndömben. A szalámi/kolbász meg olyan drága volt, hogy inkább borostyánszemcsés baglyot vettem annyiért. De ami ízben a szárított medvéből megmaradt az valamennyire a disznóra hasonlított talán szarrá sózva
Pár éve ehettem volna medveporkoltet, de kihagytam,mert nem hittem el hogy origin, most már sajnalom. A konzerv nem robban fel, ettől soha ne félj. Akkor robban fel ha xarul van kifozve az autoklavban, ha nincs meg a sterilizalasi ciklus. De ez nagyon ritka, és ilyenkor a gyár eleve kivonja ezt a tételt az eladásából.
Ha már egyszer hokezelve, konzervalva van, nem lesz baja sosem.
Én mondom mindent meg lehet enni 1x.
Azert vannak ám még itt jo receptek ebben a nem túl régi 1907-es szakácskönyvben.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez and nyugger

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
629
2 211
93
VERÉB

Tisztítsuk meg a verebet, a belét szedjük ki, mossuk meg jól kívül belül, aztán húzzuk nyársra, mellé egy szelet szalonnát, utána egy szelet zsemlyet, aztán újra verebet és így folvaltva amennyi a nyársra fér. Élénk tűzön süssük ki és sütés közben sűrűn locsolgassuk. A tálra rakjuk, körül koszoruzzuk a szalonna és zsemlye szeletekkel és adjuk asztalra.
Csak most, csak nektek:
bagossy-066-vereb-paprikas.jpg

Bagossy Klára: Eredeti magyar alföldi szakácskönyv
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 183
113
30 verebhez 3 kanál zsír. Régen tudtak élni az embereket fix. Most meg mindenféle muffint meg egyéb külföldi kaját majmolnak ha valamit a rántott hús kívül ennének.
 
  • Tetszik
Reactions: Hortator

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 834
6 744
113
Szentpéterváron vettem szárított medvehúst, de olyan kurva kemény volt, mint a pacskertalp, nem is lehetett vodka nélkül megenni. Novoszibirszkben lehetett volna vegyek medvekonzervet, de az meg a dubaji dögmelegben fixen felrobbant volna a bőröndömben. A szalámi/kolbász meg olyan drága volt, hogy inkább borostyánszemcsés baglyot vettem annyiért. De ami ízben a szárított medvéből megmaradt az valamennyire a disznóra hasonlított talán szarrá sózva
Normális konzerv nem tud felrobbani.

Amennyire tudom (vadaszoktol), a medvével az a baj általában, hogy szinte csak halat meg mindenféle dögöket zabálnak, nem málnát és hasonlókat, mint a rajzfilmekben, és emiatt qrva büdös a húsa alaphangon, rengeteg a zsírja nyúzáskor, melós megcsinalni, és annyira meg nem jó, hogy ne inkább (rén)szarvassal, bölénnyel, akármi mással stb töltsd az idődet.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 418
5 024
113
Na akkor egy másik terület.

ÍGY KÉSZÜL A KÜLÖNBÖZŐ NEMZETEK TÖLTÖTT KÁPOSZTÁJA: ÚJÍTS IDÉN KARÁCSONYKOR

A cikkből természetesen kiderül, hogy a töltött kápoaszta török eredetű étel (faszt, de erről majd máskor), és a szokásos bullshit megjelenik itt is: "Hazánkban először a 17–18. században jelent meg a receptkönyvekben. "

Na akkor most házi feladata, mindenki megkeresi a legkorábbi magyar receptkönyvet.

(súgok: egy (1) darab 16. századi szakácskönyv van Erdélyből, aztán a következő már a 17. századból.)

(Káposzta tuti nem volt a töltött ételeik közt a törököknek, figyelembe véve a kiterjedt káposztaföldeket a török birodalomban, ha volt egyáltalán, szőlőlevél igen, de ez olyan, mint a minden lecsó amiben van paprika, meg paradicsom. ) Nem lehetne már leszállni erről a minden IS nem magyar eredetű, mert csak szintű dologról?)
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 418
5 024
113
Ha már gasztro: éppen öntöttvas serpenyőt keresgélek, majd olvasom a véleményeket az egyik modellről (angol a szentem, fordítom): Túl nehéz volt, visszaküldtem.

Na ide vezet a természettudományok visszaszorulása az oktatásban. Mégis mire számított? Vas, bazdmeg, vas.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 418
5 024
113
Na, akkor egy kicsit a töltött káposztáról, és más finomságokról, kicsit magyar szemmel.

Kicsit messziről kezdem, mert így talán érthetőbb a problémám.

A rizs, mint termesztett haszonnövény minimum 10000 éves múltra tekint vissza. Tudjuk, mert Kínából, és Koreából is van régészeti adatunk, egészen korai terménytároló gödrökben rizst találtak, ráadásul a rizsnél viszonylag jól megkülönböztethető a termesztett és a vad változat. Azt is tudjuk, hogy korai társadalmak vadász vagy halász életmódot folytattak, erről is van régészeti adat, az adott táj jellege is predesztinálja a megfelelő változatot sokszor, és pl. a "hulladék" dombok nagyon jól jelzik, hogy pl. rengeteg kagylót fogyasztott az adott törzs. Ilyen példákat még vég nélkül lehetne sorolni.

Azt is lehet tudni, hogy a honfoglaló magyarok mondjuk nem használtak paradicsomot, merthogy nem jelenik meg paradicsom Eurázsiában a 15. század előtt. (rövid közbevetés: a paprika érdekesebb, de most ne menjünk bele). Krumpli szintén nehezen lehetett volna, Amerika felfedezése (hányadik felfedezése is?) előtt. Eddig OK.

Ami viszont nem OK, az a remek okoskodás, amit egyesek levezetnek arról, hogy merről merre terjedt egy étel, vagy milyen is volt a magyar konyha, mondjuk a 14. században (csak egy példa). A fenti cikk is elmeséli, hogy hát a törökök töltöttek mindenféle zöldséget, hát onnan ered a töltött káposzta, amihez teljesen hasonló kinézetű (de nem ízű...) egyébként van az oroszoknak is (az is biztos a törököktől...). Na most akkor jöjjön a Krúdy féle recept ugyan abból a cikkből: „ Az első fogás magyaros töltött káposzta legyen. A vékonyra vágott káposztát két nappal előbb főzesd meg, jó puhára, és csak azután rakasd bele összefőzésre a szükséges kelléket. Nevezetesen a vastag marhaszeget, füstölt disznóhús zsírosabb részeit, nem feledkezve meg a csülkök, körmök, pirított füstölt szalonnák, ízesítő fűszerek, bors, paprika, babérlevél, kaporról sem.”

Természetesen, a paprika pl. biztos, hogy késői adalék, minden recept fejlődik. Viszont a fermentált (savanyú) káposzta sokkal korábbi mint a török hódoltság. Erre szintén van bizonyítékunk, nem csak Magyarországról, de Európa északi részéről több helyről is, meg hát Ázsiában is szépen virágzott ez a biznisz, lásd a koreai kimcsi. A sertés mindenféle részeinek a felhasználása meg tuti, hogy nem jött a törököktől, mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy miért nem.

Szóval, ha írunk egy cikket, amiben ilyeneket leírunk, akkor talán hozzunk rá valamilyen adatokat is. Ne csak annyi, hogy ja, hát a Totya mondta. Mert különben úgy járunk, mint szegény, iskolázatlan Váncsa, amikor levezette, hogy hát a magyarok nem ettek marhát, mert nem volt hűtőjük, a marha meg nagy és drága.

Kicsit kezd elegem lenni abból, hogy mindig jön valaki, és levezeti, hogy ez, vagy az török, szlovák (??), szláv, német eredetű. Természetesen van és lehet is ilyen, de tessék már némi munkát belefektetni a bizonyításba.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 418
5 024
113
Na, akkor egy kicsit a töltött káposztáról, és más finomságokról, kicsit magyar szemmel.

Kicsit messziről kezdem, mert így talán érthetőbb a problémám.

A rizs, mint termesztett haszonnövény minimum 10000 éves múltra tekint vissza. Tudjuk, mert Kínából, és Koreából is van régészeti adatunk, egészen korai terménytároló gödrökben rizst találtak, ráadásul a rizsnél viszonylag jól megkülönböztethető a termesztett és a vad változat. Azt is tudjuk, hogy korai társadalmak vadász vagy halász életmódot folytattak, erről is van régészeti adat, az adott táj jellege is predesztinálja a megfelelő változatot sokszor, és pl. a "hulladék" dombok nagyon jól jelzik, hogy pl. rengeteg kagylót fogyasztott az adott törzs. Ilyen példákat még vég nélkül lehetne sorolni.

Azt is lehet tudni, hogy a honfoglaló magyarok mondjuk nem használtak paradicsomot, merthogy nem jelenik meg paradicsom Eurázsiában a 15. század előtt. (rövid közbevetés: a paprika érdekesebb, de most ne menjünk bele). Krumpli szintén nehezen lehetett volna, Amerika felfedezése (hányadik felfedezése is?) előtt. Eddig OK.

Ami viszont nem OK, az a remek okoskodás, amit egyesek levezetnek arról, hogy merről merre terjedt egy étel, vagy milyen is volt a magyar konyha, mondjuk a 14. században (csak egy példa). A fenti cikk is elmeséli, hogy hát a törökök töltöttek mindenféle zöldséget, hát onnan ered a töltött káposzta, amihez teljesen hasonló kinézetű (de nem ízű...) egyébként van az oroszoknak is (az is biztos a törököktől...). Na most akkor jöjjön a Krúdy féle recept ugyan abból a cikkből: „ Az első fogás magyaros töltött káposzta legyen. A vékonyra vágott káposztát két nappal előbb főzesd meg, jó puhára, és csak azután rakasd bele összefőzésre a szükséges kelléket. Nevezetesen a vastag marhaszeget, füstölt disznóhús zsírosabb részeit, nem feledkezve meg a csülkök, körmök, pirított füstölt szalonnák, ízesítő fűszerek, bors, paprika, babérlevél, kaporról sem.”

Természetesen, a paprika pl. biztos, hogy késői adalék, minden recept fejlődik. Viszont a fermentált (savanyú) káposzta sokkal korábbi mint a török hódoltság. Erre szintén van bizonyítékunk, nem csak Magyarországról, de Európa északi részéről több helyről is, meg hát Ázsiában is szépen virágzott ez a biznisz, lásd a koreai kimcsi. A sertés mindenféle részeinek a felhasználása meg tuti, hogy nem jött a törököktől, mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy miért nem.

Szóval, ha írunk egy cikket, amiben ilyeneket leírunk, akkor talán hozzunk rá valamilyen adatokat is. Ne csak annyi, hogy ja, hát a Totya mondta. Mert különben úgy járunk, mint szegény, iskolázatlan Váncsa, amikor levezette, hogy hát a magyarok nem ettek marhát, mert nem volt hűtőjük, a marha meg nagy és drága.

Kicsit kezd elegem lenni abból, hogy mindig jön valaki, és levezeti, hogy ez, vagy az török, szlovák (??), szláv, német eredetű. Természetesen van és lehet is ilyen, de tessék már némi munkát belefektetni a bizonyításba.
Megjegyzés: az eredeti cikkben szereplő képen lévő hölgy érdekes töltött káposztát főz. Nekem pl. van egy 20 literes lábasom, na annál kisebbe még nem sikerült mindent beleszuszakolnom. Ez a lapos izében főzünk, ez biztos OK, de faterom kiverte volna a hisztit, hogy nincs benne elég aprókáposzta.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell