Van egy Szabolcsbol idepottyant csaj ismim aki edeskaposztabol csinálja.
Mondjuk az en párom 12-t megeszik egy évesre sztorirol is kiderült hogy náluk tojasnyi egy adag.
Országon belül is csomó mindent másképp csinálunk, és ez egy kis ország, Franc se tudja mi honnét jött, török - e a csomagolt aprohus miatt, vagy nemet a káposzta miatt, vagy tulajdonképp szláv csak arra nem figyelünk, vagy hoztuk magunkkal az alapját, netán itt találtuk a görögböl atvett római konyhát.
Bocs, reggel rengeteg dolgom volt, és telfonról nem is szeretek írni.
Szóval ez az egész magyar írók által művelt gasztronómia történet egy kicsit billeg. Mitől lenne a csomagolt apróhús pl. török? Az ők is csináltak olyat, az nem azt jelenti, hogy csak ők csináltak olyat, és mindenki tőlük vette át. A XVII. század elötti magyar (fogalmazzunk úgy, hogy k-európai) konyháról nem sok emlékünk van. A káposzta például önmagában is teljesen ismert történettel rendelkezik - ja várj, nem.
A Csapody féle könyv (1961) így fogalmaz: "Őse talán a vadkáposzta (Brassica oleracea
L. var. silvestris
L.), melynek őshazája a Földközi-tenger partvidéke, Nagy-Britannia, Hollandia és Észak-Franciaország tengerpartja. Egyik legrégebben fogyasztott zöldségféle. Már 4000-4500 éve ismerik. A görögök és rómaiak is termesztették. Európa többi országaiban a IX. században kezdett elterjedni. Ma minden világrészen termesztik. Legnagyobb vetésterülete a Szovjetunióban és az USA-ban van. Magyarországon a XV. században már szántóföldön is termesztették. "
A gasztroabc nevű egykori weblap:"Dél- és Nyugat-Európa tengerparti vidékein őshonos. Már az ókori Egyiptomban és Rómában is termesztették."
A hamex.hu (nem maga a káposzta, hanem a töltött, feltételezhető, hogy volt káposztájuk): "A zsidó káposzta tekercs (holishkls, darált marhahúsból, rizsből és mazsolából készült, káposztalevélbe burkolt, barna cukorból, citromból és paradicsomból készült szószban párolt keverék) 2000 évre vezethető vissza Kelet-Európába. Az őszi fesztivál ünnepe alkalmából szolgálták fel őket, különösen a Simchat Tórát, amely egy új Tóra-ciklust jelez. Úgy gondolják, hogy az étel az ókori Közel-Keletről származik, ahol elterjedt Kelet-Európába, ahogy a kereskedelmi utak virágoztak és különböző etnikai csoportok vándoroltak."
A wikipedia: "Mediterráneum, 1. század"
A közös mindezekben, hogy sehol egy hivatkozás, hogy mi alapján állítja ezt. Nagyon nem mindegy, hogy Közel-Kelet, Északi tenger tengerpartja, vagy Egyiptom. Ha meg pl. elhiszem, hogy a XV. században már termesztették Magyarországon a káposztát, akkor vajon mit csináltak vele? Beszántották? Nem hiszem, hogy senkinek nem jutott eszébe, hogy jé, ebbe a bazi nagy levélbe bele lehet tekerni valamit. Miközben a zsidók már javában tekergették, akik mellesleg addigra mindenképpen éltek otthon is (már jóval elötte is...). Szóval az, hogy a törökök szőlőlevélbe tekertek bárányhúst, nekem nem adja az eredetét a káposztába tekert sertéshús, plusz felrétegezve a sertés alkatrészeivel és aprókáposztával leírású ételt. Ennyi erővel a franciák galambot tekertek káposztába...
A Váncsa (mindenféle végzettség nélküli mindenhez IS értő, szakértő) is leaírja, hogy hát a magyarok biztosan nem ettek marhát, mert az nagy, nem volt hol tárolni a hűtő elött, és drága volt. Annyira jó, mikor jönnek az okosok, és kijelentő módban leírnak ilyen "tényeket". Ha tudományosan közelítem, akkor illene valami bizonyíték is, nem CSAK irományok (szakácskönyv, leltár, jegyzék) mert ahogy haladunk visszafelé az időben az egyre bizonytalanabb lesz. Esetleg régészet, vagy akár ma már genetika is. Ha meg nem tudjuk, akkor mondjuk azt, hogy ezt nem tudjuk. Ne költsünk hozzá történelmet. Tudjuk, hogy minden magyar szó IS szláv, török, bolgár, román eredetű. Addig változott a nyelvünk, amíg egy rohadt magyar szó nem maradt benne, csak idegenek. Mindezt egy olyan országban (IX-XX. sz, ok, XVI. századig mindenképpen) ami méretre, politikai súlyra való tekintettel simán Európai (a fél akkori világ, a másik fele ázsia) szintű hatalom volt. Csak éppen a nyelvét, és a konyháját vesztette el. Aha, persze.