Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 472
25 230
113
Sok éve próbáltam már faggyút szerezni, Idén végre sikerült, így elkészült Ő.
Echte Christmas Pudding
403408268-323114177258778-13042446695444668-n.jpg
410636982-680731980849440-4353182920127202570-n.jpg
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 472
25 230
113
Igen.
A recept meg ez volt
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 728
11 603
113
Igen.
A recept meg ez volt
Megkeresel egy jó hentest és hozatsz vele a vágóhídról. :)
Mi a Kispesti Piacon szoktunk az egyik helyről "extrább" dolgokat hozatni.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 472
25 230
113
Aki szereti a gasztro-történelmet vagy csak a történelmi ételeket, annak egy must ez a csatorna.
Napoleon csirkéjétől a Titanic mindhárom osztályán felszolgált ételeken át, a középkori és ókori kajákig, a világháborúkig
rengeteg mindent elkészít.
És mellékesen egész meglepő történelmi részleteket is közöl.



 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 926
73 064
113
Na, akkor egy kicsit a töltött káposztáról, és más finomságokról, kicsit magyar szemmel.

Kicsit messziről kezdem, mert így talán érthetőbb a problémám.

A rizs, mint termesztett haszonnövény minimum 10000 éves múltra tekint vissza. Tudjuk, mert Kínából, és Koreából is van régészeti adatunk, egészen korai terménytároló gödrökben rizst találtak, ráadásul a rizsnél viszonylag jól megkülönböztethető a termesztett és a vad változat. Azt is tudjuk, hogy korai társadalmak vadász vagy halász életmódot folytattak, erről is van régészeti adat, az adott táj jellege is predesztinálja a megfelelő változatot sokszor, és pl. a "hulladék" dombok nagyon jól jelzik, hogy pl. rengeteg kagylót fogyasztott az adott törzs. Ilyen példákat még vég nélkül lehetne sorolni.

Azt is lehet tudni, hogy a honfoglaló magyarok mondjuk nem használtak paradicsomot, merthogy nem jelenik meg paradicsom Eurázsiában a 15. század előtt. (rövid közbevetés: a paprika érdekesebb, de most ne menjünk bele). Krumpli szintén nehezen lehetett volna, Amerika felfedezése (hányadik felfedezése is?) előtt. Eddig OK.

Ami viszont nem OK, az a remek okoskodás, amit egyesek levezetnek arról, hogy merről merre terjedt egy étel, vagy milyen is volt a magyar konyha, mondjuk a 14. században (csak egy példa). A fenti cikk is elmeséli, hogy hát a törökök töltöttek mindenféle zöldséget, hát onnan ered a töltött káposzta, amihez teljesen hasonló kinézetű (de nem ízű...) egyébként van az oroszoknak is (az is biztos a törököktől...). Na most akkor jöjjön a Krúdy féle recept ugyan abból a cikkből: „ Az első fogás magyaros töltött káposzta legyen. A vékonyra vágott káposztát két nappal előbb főzesd meg, jó puhára, és csak azután rakasd bele összefőzésre a szükséges kelléket. Nevezetesen a vastag marhaszeget, füstölt disznóhús zsírosabb részeit, nem feledkezve meg a csülkök, körmök, pirított füstölt szalonnák, ízesítő fűszerek, bors, paprika, babérlevél, kaporról sem.”

Természetesen, a paprika pl. biztos, hogy késői adalék, minden recept fejlődik. Viszont a fermentált (savanyú) káposzta sokkal korábbi mint a török hódoltság. Erre szintén van bizonyítékunk, nem csak Magyarországról, de Európa északi részéről több helyről is, meg hát Ázsiában is szépen virágzott ez a biznisz, lásd a koreai kimcsi. A sertés mindenféle részeinek a felhasználása meg tuti, hogy nem jött a törököktől, mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy miért nem.

Szóval, ha írunk egy cikket, amiben ilyeneket leírunk, akkor talán hozzunk rá valamilyen adatokat is. Ne csak annyi, hogy ja, hát a Totya mondta. Mert különben úgy járunk, mint szegény, iskolázatlan Váncsa, amikor levezette, hogy hát a magyarok nem ettek marhát, mert nem volt hűtőjük, a marha meg nagy és drága.

Kicsit kezd elegem lenni abból, hogy mindig jön valaki, és levezeti, hogy ez, vagy az török, szlovák (??), szláv, német eredetű. Természetesen van és lehet is ilyen, de tessék már némi munkát belefektetni a bizonyításba.
Van egy Szabolcsbol idepottyant csaj ismim aki edeskaposztabol csinálja.
Mondjuk az en párom 12-t megeszik egy évesre sztorirol is kiderült hogy náluk tojasnyi egy adag.
Országon belül is csomó mindent másképp csinálunk, és ez egy kis ország, Franc se tudja mi honnét jött, török - e a csomagolt aprohus miatt, vagy nemet a káposzta miatt, vagy tulajdonképp szláv csak arra nem figyelünk, vagy hoztuk magunkkal az alapját, netán itt találtuk a görögböl atvett római konyhát.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 616
8 377
113
Van egy Szabolcsbol idepottyant csaj ismim aki edeskaposztabol csinálja.
volt egyszer egy lengyel házinénim, az édeskáposzta levélbe tekerte bele a gombócokat és savanyúkáposztával körítette
ez monnyuk magyarországon ha nem is elterjedt de nem is nagyon ritka variációja a töltött káposztának
viszont a lengyel hölgy ezt nem főzte, hanem sütötte
vagy minek is minősül az amikor a megrakott fazekat kompletten berakja a sütőbe, és nem nagyon magas hőfokon de egész éjjel süti...