Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 245
113
volt egyszer egy lengyel házinénim, az édeskáposzta levélbe tekerte bele a gombócokat és savanyúkáposztával körítette
ez monnyuk magyarországon ha nem is elterjedt de nem is nagyon ritka variációja a töltött káposztának
viszont a lengyel hölgy ezt nem főzte, hanem sütötte
vagy minek is minősül az amikor a megrakott fazekat kompletten berakja a sütőbe, és nem nagyon magas hőfokon de egész éjjel süti...
Az lesz az... Képzeld el ezt kemencevel.
Szóval ősz, káposzta, szőlőlevel helyett, de disznó hús, diaznovagaskor. De a Rizs hogy jött be?
 
  • Tetszik
Reactions: Flexus

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 467
5 260
113
volt egyszer egy lengyel házinénim, az édeskáposzta levélbe tekerte bele a gombócokat és savanyúkáposztával körítette
ez monnyuk magyarországon ha nem is elterjedt de nem is nagyon ritka variációja a töltött káposztának
viszont a lengyel hölgy ezt nem főzte, hanem sütötte
vagy minek is minősül az amikor a megrakott fazekat kompletten berakja a sütőbe, és nem nagyon magas hőfokon de egész éjjel süti...
A klasszikus toltottkaposzta keszitesnek.... merthogy az mar valoban modern fejlemény, hogy feldobjuk a gázra aztán gyorsan megfozzuk. Cserépedeny és lassú, hosszú főzés. Jé eleink feltalaltak a slowcookingot...
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 467
5 260
113
Az lesz az... Képzeld el ezt kemencevel.
Szóval ősz, káposzta, szőlőlevel helyett, de disznó hús, diaznovagaskor. De a Rizs hogy jött be?
A rizs érdekes kérdés. Merthogy vlsz a xix században pl már használták. Azt is tudjuk, hogy nem volt ismeretlen a rizs a korakozepkorban sem a magyarok körében. Azt nem tudom, hogy mi volt.mondjuk 1545-ben, lehet hogy arpagyongy, lehet hogy semmi... de annyi mindennel lehet dusitani...
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 467
5 260
113
volt egyszer egy lengyel házinénim, az édeskáposzta levélbe tekerte bele a gombócokat és savanyúkáposztával körítette
ez monnyuk magyarországon ha nem is elterjedt de nem is nagyon ritka variációja a töltött káposztának
viszont a lengyel hölgy ezt nem főzte, hanem sütötte
vagy minek is minősül az amikor a megrakott fazekat kompletten berakja a sütőbe, és nem nagyon magas hőfokon de egész éjjel süti...
Van egy Szabolcsbol idepottyant csaj ismim aki edeskaposztabol csinálja.
Mondjuk az en párom 12-t megeszik egy évesre sztorirol is kiderült hogy náluk tojasnyi egy adag.
Országon belül is csomó mindent másképp csinálunk, és ez egy kis ország, Franc se tudja mi honnét jött, török - e a csomagolt aprohus miatt, vagy nemet a káposzta miatt, vagy tulajdonképp szláv csak arra nem figyelünk, vagy hoztuk magunkkal az alapját, netán itt találtuk a görögböl atvett római konyhát.
Erdélyben tipikusan nagyon kicsi "batyukat" készítenek. De pl az Alföldi sokkal nagyobb. Az édes vs savanyú káposzta is tajegysegenkent változik. Pontosan az erdélyi konyhára lehetett sokkal nagyobb hatása a török konyhának, pl a szololevel -> kis batyu-> kaposztalevel+kis batyu simán elképzelheto. Ettől még lehetett előtte is töltött kaposzta, ez nem.jelenti azt, hogy maga az étel új volt. Pont ezért bajos a van egy darab szakacskonyv (meg pár leltarkonyv, stb. ) és abból komplett történeteket vezetünk le.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 224
26 160
113
Erdélyben tipikusan nagyon kicsi "batyukat" készítenek. De pl az Alföldi sokkal nagyobb. Az édes vs savanyú káposzta is tajegysegenkent változik. Pontosan az erdélyi konyhára lehetett sokkal nagyobb hatása a török konyhának, pl a szololevel -> kis batyu-> kaposztalevel+kis batyu simán elképzelheto. Ettől még lehetett előtte is töltött kaposzta, ez nem.jelenti azt, hogy maga az étel új volt. Pont ezért bajos a van egy darab szakacskonyv (meg pár leltarkonyv, stb. ) és abból komplett történeteket vezetünk le.
Nekem a töltike mindig rágós lesz. Mármint a szőlőlevél :/
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 467
5 260
113
Van egy Szabolcsbol idepottyant csaj ismim aki edeskaposztabol csinálja.
Mondjuk az en párom 12-t megeszik egy évesre sztorirol is kiderült hogy náluk tojasnyi egy adag.
Országon belül is csomó mindent másképp csinálunk, és ez egy kis ország, Franc se tudja mi honnét jött, török - e a csomagolt aprohus miatt, vagy nemet a káposzta miatt, vagy tulajdonképp szláv csak arra nem figyelünk, vagy hoztuk magunkkal az alapját, netán itt találtuk a görögböl atvett római konyhát.
Bocs, reggel rengeteg dolgom volt, és telfonról nem is szeretek írni.

Szóval ez az egész magyar írók által művelt gasztronómia történet egy kicsit billeg. Mitől lenne a csomagolt apróhús pl. török? Az ők is csináltak olyat, az nem azt jelenti, hogy csak ők csináltak olyat, és mindenki tőlük vette át. A XVII. század elötti magyar (fogalmazzunk úgy, hogy k-európai) konyháról nem sok emlékünk van. A káposzta például önmagában is teljesen ismert történettel rendelkezik - ja várj, nem.

A Csapody féle könyv (1961) így fogalmaz: "Őse talán a vadkáposzta (Brassica oleracea L. var. silvestris L.), melynek őshazája a Földközi-tenger partvidéke, Nagy-Britannia, Hollandia és Észak-Franciaország tengerpartja. Egyik legrégebben fogyasztott zöldségféle. Már 4000-4500 éve ismerik. A görögök és rómaiak is termesztették. Európa többi országaiban a IX. században kezdett elterjedni. Ma minden világrészen termesztik. Legnagyobb vetésterülete a Szovjetunióban és az USA-ban van. Magyarországon a XV. században már szántóföldön is termesztették. "

A gasztroabc nevű egykori weblap:"Dél- és Nyugat-Európa tengerparti vidékein őshonos. Már az ókori Egyiptomban és Rómában is termesztették."

A hamex.hu (nem maga a káposzta, hanem a töltött, feltételezhető, hogy volt káposztájuk): "A zsidó káposzta tekercs (holishkls, darált marhahúsból, rizsből és mazsolából készült, káposztalevélbe burkolt, barna cukorból, citromból és paradicsomból készült szószban párolt keverék) 2000 évre vezethető vissza Kelet-Európába. Az őszi fesztivál ünnepe alkalmából szolgálták fel őket, különösen a Simchat Tórát, amely egy új Tóra-ciklust jelez. Úgy gondolják, hogy az étel az ókori Közel-Keletről származik, ahol elterjedt Kelet-Európába, ahogy a kereskedelmi utak virágoztak és különböző etnikai csoportok vándoroltak."

A wikipedia: "Mediterráneum, 1. század"

A közös mindezekben, hogy sehol egy hivatkozás, hogy mi alapján állítja ezt. Nagyon nem mindegy, hogy Közel-Kelet, Északi tenger tengerpartja, vagy Egyiptom. Ha meg pl. elhiszem, hogy a XV. században már termesztették Magyarországon a káposztát, akkor vajon mit csináltak vele? Beszántották? Nem hiszem, hogy senkinek nem jutott eszébe, hogy jé, ebbe a bazi nagy levélbe bele lehet tekerni valamit. Miközben a zsidók már javában tekergették, akik mellesleg addigra mindenképpen éltek otthon is (már jóval elötte is...). Szóval az, hogy a törökök szőlőlevélbe tekertek bárányhúst, nekem nem adja az eredetét a káposztába tekert sertéshús, plusz felrétegezve a sertés alkatrészeivel és aprókáposztával leírású ételt. Ennyi erővel a franciák galambot tekertek káposztába...

A Váncsa (mindenféle végzettség nélküli mindenhez IS értő, szakértő) is leaírja, hogy hát a magyarok biztosan nem ettek marhát, mert az nagy, nem volt hol tárolni a hűtő elött, és drága volt. Annyira jó, mikor jönnek az okosok, és kijelentő módban leírnak ilyen "tényeket". Ha tudományosan közelítem, akkor illene valami bizonyíték is, nem CSAK irományok (szakácskönyv, leltár, jegyzék) mert ahogy haladunk visszafelé az időben az egyre bizonytalanabb lesz. Esetleg régészet, vagy akár ma már genetika is. Ha meg nem tudjuk, akkor mondjuk azt, hogy ezt nem tudjuk. Ne költsünk hozzá történelmet. Tudjuk, hogy minden magyar szó IS szláv, török, bolgár, román eredetű. Addig változott a nyelvünk, amíg egy rohadt magyar szó nem maradt benne, csak idegenek. Mindezt egy olyan országban (IX-XX. sz, ok, XVI. századig mindenképpen) ami méretre, politikai súlyra való tekintettel simán Európai (a fél akkori világ, a másik fele ázsia) szintű hatalom volt. Csak éppen a nyelvét, és a konyháját vesztette el. Aha, persze.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 245
113
Vannak régi könyveim, majd szerdán ezugyben atforgatom őket hátha van valami érdekes egyikbe másikba.
Marhát biztosan vágtak, volt belőle elég, mit csináltak volna vele?
Nem lóval szantottak, hanem tehénel, ökörrel. Sok állatbol sok a selejt is, ráadásul pont hogy ugye mindent hasznosítottak, feldolgoztak. Ráadásul nem is ilyen mai nagy termetű kitenyesztett husbikaik voltak. Kimertek, szetosztottak a rokonságba, elfogyott.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 467
5 260
113
Vannak régi könyveim, majd szerdán ezugyben atforgatom őket hátha van valami érdekes egyikbe másikba.
Marhát biztosan vágtak, volt belőle elég, mit csináltak volna vele?
Nem lóval szantottak, hanem tehénel, ökörrel. Sok állatbol sok a selejt is, ráadásul pont hogy ugye mindent hasznosítottak, feldolgoztak. Ráadásul nem is ilyen mai nagy termetű kitenyesztett husbikaik voltak. Kimertek, szetosztottak a rokonságba, elfogyott.
Ja a Váncsát nem kell cáfolni, azt már megtette más is, ez csak arra volt válasz, hogy van pár író (féle) akik mániákusan írnak a magyar konyháról.A baj az, hogy egy író az nem történész, nem régész, stb. Igen, lehet sokminden amit olvastál, de pont itt kezdődik a tudomány, aminek vannak szabályai. Forráseéemzés, különböző tudományterületek összevetése, bizonyítékok értékelése, és ami nagyon fontos, a források precíz feltüntetése. Sokszor a források forrásait is felkutatja az ember, mert nem lehetsz biztos benne, hogy jól idézték az eredetit. Pláne ha más nyelven íródott. Stb.

Egészen érdekes eredményeket tud hozni, amikor visszakövetsz forrásanyagokat és egyszer csak kiderül, hogy az eredeti forrásanyagban szó sincs arról, vagy teljesen máshogy, mint a későbbi hivatkozásokban.
 
  • Tetszik
Reactions: Veér Ispán

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 467
5 260
113
Vannak régi könyveim, majd szerdán ezugyben atforgatom őket hátha van valami érdekes egyikbe másikba.
Marhát biztosan vágtak, volt belőle elég, mit csináltak volna vele?
Nem lóval szantottak, hanem tehénel, ökörrel. Sok állatbol sok a selejt is, ráadásul pont hogy ugye mindent hasznosítottak, feldolgoztak. Ráadásul nem is ilyen mai nagy termetű kitenyesztett husbikaik voltak. Kimertek, szetosztottak a rokonságba, elfogyott.
Ja amúgy persze, nem csak a marha volt más adott esetben (bár a szürkemarha nem egy kis darab), de egy falu az nem úgy működött, hogy mindenki bezárkózott, azt se tudja ki a szomszédja, stb. A falu az egy közösség volt. Még boldogult gyerekkoromban is úgy működött a falunk (100 lakos, világváros), hogy ha megérkeztem Pestről, akkor hirtelen előkerültek a "szomszédok" (a falu másik végéről...) és "véletlenül" épp sütöttek süteményt, vagy csirkét. A hűtőgép elött meg volt aszongya, hogy: jégverem, verem, pince, szárítás, füstölés, savanyítás, no meg pl. a húsoknál a különböző részek és készítmények sorrendben felhasználása. Nem véletlenül ment a füstölt kolbász, meg a sonka utoljára, a hurka meg elsőre egy disznóvágáskor. Senki nem evett hurkát júliusban, de sonkát sem decemberben. Arról nem beszélve, hogy a (kis)faluban mindenki "rokon" volt, mert az ángyom testvérének a lánya....
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 245
113
Hát nem sokan, csirkemellre, saláta, valami olasz pasztafele, meg a meki.
Érdemes volna lekerdezni a 40-45 alatti korosztalyt hogy mit eszik.
De nem akarok ezzel offolni itt.
A lényeg hogy nagyon sokan vannak akiknek ez nem gond, mert amúgy se esznek disznót. A vallásról nem is beszélve. Ki vallásos meg úgy regimodian manapság? Sokan még karácsonykor vagy húsvétkor se mennék el templomba. Ugyan már...
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 682
22 391
113
Hát nem sokan, csirkemellre, saláta, valami olasz pasztafele, meg a meki.
Érdemes volna lekerdezni a 40-45 alatti korosztalyt hogy mit eszik.
De nem akarok ezzel offolni itt.
A lényeg hogy nagyon sokan vannak akiknek ez nem gond, mert amúgy se esznek disznót. A vallásról nem is beszélve. Ki vallásos meg úgy regimodian manapság? Sokan még karácsonykor vagy húsvétkor se mennék el templomba. Ugyan már...
A szalonna nem csak önmagában fogyasztható mint étel, sült húsok készítésekor remek feltét, egyfajta fűszer funkcióval.