[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 784
77 916
113
Az említett eszközök ötöde sem bevethető a 2023 állás szerint, lőszerkészlet 2-7 nap az egyes tagállamok jelentése szerint.
Te nem tudod miről beszélsz, látom azzal úsztad meg meg eddig a kényszerleszerelést a honvédségből (1800 fő), hogy jól pozícionáltad magadat. Húzd ki a fejed a NATO felettessed seggéből, és akkor több mindent láthatsz.
Igen 5-7 napi az ukrán készlet is már vagy masfél éve, úgy, hogy Ukrajna magának nem gyárt NATO lőszert.
Nincs mese az alternatív valóságban a napok is némiképp hosszabbak...
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 027
23 551
113
Az ukránok messze jobb eredményt tudnak felmutatni, mint bárki gondolta volna. Hogy közel 2 év után is még talpon vannak, azt valószínűleg még ők maguk sem gondolták volna. Most jelenik meg februárban egy új könyv Zelenszkijről amelyben 22. áprilisában megkérdezi Zelenszkij az írót, hogy mikor akarja befejezni a könyvet? Válasz: "A háború első évét akarom megírni." Zelenszkij: "Gondolod, hogy ez a háború 1 évig is eltart?"

Abban, hogy még talpon vannak alapvetően 3 oka van: az oroszok balfaszkodása, a nyugati támogatás és talán a legfontosabb az ukrán katonák motivációja, morálja, hogy ők a szülőföldjüket védelmezik.
Most mind a 3 elem változóban van: az oroszok láthatóan sokat tanultak a háborúból: nem követnek el olyan szarvashibákat mint a háború első szakaszában láthattunk, felismerték a drónok szerepét, sikerült feltölteni a személyi állományt már nem 200 ezren vannak, mint az elején hanem 600-650 ezren, sikerült feltölteni a készleteket észak-koreai és iráni forrásból és láthatóan hosszú távú tervek alapján tevékenykednek: 22 végén látták, hogy az ukránoknak valamit fel kell mutatniuk a nyugati szponzorokak (Nagy Ukrán Ellentámadás) ezért olyan védelmi vonalakat építettek ki amit esély nem volt az ukránoknak áttörni, de arra alkalmas volt, hogy jelentős veszteséget okozzon az ukránoknak és elbizonytalanítsa a nyugati támogatókat. Vagy a legújabb: a városok elleni rakéta/drón támadások célja nyilvánvalóan az ukrán lérak készletek lenullázása. Ha kifogynak a lérak készletek az megnyitja az utat az Orosz Légierő fokozottabb igénybevételének.
Nyugati támogatás: az elmúlt 2 évben a nyugat erőn felül támogatta az ukránokat. A hh-ból megmaradt készletek (főleg 120, 155 mm-es gránátok) jelentős részét átadták az ukránoknak. A Nato-t és a nyugati hadiipart teljesen felkészületlenül érte egy ilyen méretű konvencionális háború Európában az meg külön pech az ukriknak, hogy egyúttal Gázában és az Arab-öbölben is folyik/most kezdődik a harc mely régiók nyilvánvalóan sokkal fontosabban mind az USA-nak,mit az európai Nato tagállamoknak. A nyugati támogatás korábbi szintje fenntarthatatlan. Kap továbbra is támogatást Ukrajna, de az nemhogy támadó, de még védekező hadműveletekhez is kevés lesz.
Ukrán katonák morálja: a haderő nagyobb része már 2 éve harcol és teljesen nyilvánvalóan el van fáradva. A szükséges rotáció az újoncok hiányában nem történt meg. Nem lehet a katonáktól azt várni, hogy éveken át ugyanolyan lelkesedéssel harcoljanak a lövészárokban. Már nincsenek önkéntes ezrek mint az agresszó elején, nincsenek külföldi önkéntesek. Csak erőszakkal tudnak sorozni olyan embereket akik nem tudnak és nem is akarnak harcolni. Semmivel nem jobb a morál mint az oroszoknál ahol legalább nagyrészt szrződéses katonák önkéntesen harcolnak.
A háború az oroszok győzelmével fog zárulni. Hogy 2 hónap múlva (márciusban elnökválasztás lesz Oo-ban) vagy 2 év múlva azt majd meglátjuk. De nem az a kérdés, hogy ki fog győzni hanem az, hogy mekkora területet annektálnak a háború után az oroszok, mert ekkora személyi és anyagi áldozat után nem 4 megyét fognak annektálni hanem sokkal többet pld a Harkov-Odessza vonal mentén. Ekkor lesz igazán érdekes a helyzet magyar szempontból.
Annyit írnék hozzá ehhez, hogy az egyszeri orosz katona (még ha nincs is totális mozgósítás) szintén a népéért harcol, mert a donbassziak, luhanszkiak lövetése is sok önkéntest vonzott, a belgorodi támadás szintén, szóval oda sem lasszóval kell fogni az embert, a NATO terjeszkedése szintén sok oroszban vált ki rosszallást .. így kicsit másabb a motiváció náluk is,az meg hogy náluk is a zsoldosok mennek előre teljesen rendben van, hogy kellene máshogy?

Mielőtt valamelyik agyirokkant beleállna, jó akkor nem a NATO terjeszkedik, az oroszok tolták oda az országukat a NATO határára.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 616
55 341
113
Mintha derengene, hogy 22 közepe felé jöttek a kèpek, hogy civil jármüveket, munkagépeket szállitottak az oroszok a front felé. Akkor is "kifogytak már a katonai jármüvekböl" volt a narrativa. Aztân utólag derült ki, hogy a Szurovikin vonalat épitették. :)
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 687
15 441
113
Semennyi, már Scrape the Barrel-en vannak szeptember óta.
Decemberben unlock-olta a Volkssturm és Non-Discriminatory Conscription doktrínát, ezzel lekövetve a 2. világháborús német Mobile Warfare "fejlesztéseket".

Oroszok kicsit lemaradásban vannak, mivel menet közben átálltak a Superior Firepower ágra, így újra kellett kezdeniük a doktrínák fejlesztését.
Elcseszett egy HOI kampány ez ukrán szempontból, az tuti… Sokszor előfordul, hogy papíron még tartod magad, de látod, hogy 0 manpower, nudli az utánpótlás és az infra (attrition miatt még jobban fogy a katona), és tudod, hogy most kell abbahagyni a játékot, hiába raktál bele 4-5 órát… De Zele megvárja, hogy az oroszok és a többi nyugati állam az érdekei szerint a lehető legjobban szétkapják Ukrajnát a békekonferencián…
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 046
113
Gyerekek ! Mi történt?

Ezek a járművek hová tűntek a háború alatt ? Szinte sehol nincsenek

1200px-Army2016demo-142.jpg
tigr-m-2.jpg
New_K-4386_Typhoon-VDV_4x4_armored_vehicles_in_Ukraine_for_Russian_airborne_troops_925_001.jpg
RD-Typhoon_01.jpg

Ilyen konvojjal nem nagyon büszkélkednek az oroszok
160717-Z-AR422-001A.JPG
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 850
14 803
113
Az a testvérnép amelyik egy 6 millió áldozattal járó éhinséget szabadított rájuk? Sokkal prózaibb a helyzet. Az oroszok bürokratikus okokból csatoltak hozzájuk területeket, nem volt abban semmi testvérnép meg hasonló hülxeségek amiket belemagyarázol. Putyin szerint olyan, hogy ukrán nem is létezik és ez a hozzáállás meg is mutatja a hagyományos viszonyát az ukránokhoz az orosz birodalmi gondolkozású elitnek.
Segítek Dudi..
Javaslom hogy a holodomor témakörben olvasd el a Wikipédia erre vonatkozó magyar oldalát:
Idézek ebből:
"A Szovjetunió felbomlása után Conquest más nyugati akadémikusokkal együtt hozzáférést kapott a szovjet állami archívumokhoz. Az ezekből származó bizonyítékokra támaszkodva később azt írta, hogy a holodomort nem Sztálin okozta szándékosan, de nem megfelelő reakciója jelentősen súlyosbította az éhínséget"
Ebből is látszik hogy a világon az egyes tudóscsoportoknak erről a témáról eltérő a véleményük. Az ukrajnai 1990 után bekövetkező, külső eszközökkel történő, az orosz néppel való szembefordításának egyik eszközévé vált ez a téma - is. Ennek elméleti megalkotása után Ukrajnában törvényt gyártottak erről.
Jellemzően a világon csak 17 ország fogadta el a szándékos holodomor népírtás állásfoglalást 2022-ig.. És a többi pár száz ország ezt meg nem fogadja el?

Akkoriban az egész világon gazdasági válság volt - amelyet nem a szovjetek (oroszok) idéztek elő..


Méreteire pusztítására jellemző hogy pld a kávéterméssel, gabonával stb fűtötték a gőzmozdonyokat, a tejet a csatornákba borították hogy a mesterségesen előidézett hiánnyal az árat felpumpálják a 0 ról..
Ne felejts el, az amerikai oligarcha áldozatokat is, ahol sokan a tőzsdei lenullázások után fejest kezdtek kiugrálni a felhőkarcolókból.. Még azok is az éhhalál küszöbére jutottak csak a rajtuk lévő ruha maradt meg sajátnak..

Zselenszkij féle hatalomrajutásig miért beszélt minden ukrán a közterületeken oroszul, ha nem testvérnép a testvére nyelvén? Ukrajna egyes vidékein az orosz mint testvérnép van még most is létszámbeli fölényben..

Még Zselenszkíj is a parlamentben kezdetben oroszul beszélt, mert nem tudott ukránul? Még ma is a feleségével oroszul társalog, mintha az nem is akarna ukránul tanulnia..Közben nyilvánosan letagadja hogy egyáltalán tud oroszul, tán az összes ukrán TV-s produkciójában valaki oroszra szinkronizálta?

Az ukránok számára kivülről legyártott narratíva követéséhez tartozik a testvériség elméletének tiltása
, ezért van az hogy Ukrajnában még a magyaroknak is kötelező közterületeken ukránul beszélni, valamint a nemzeti nyelvek tiltása az oktatásban is.. Majd jön a tiltás hogy mivel Ukrajnában csak egy, az egységes ukrán nemzet létezik, ezért otthon is kötelező ukránul beszélni, amit lehallgatással, rögzítéssel lehet igazolni..
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 703
8 785
113
Annyit írnék hozzá ehhez, hogy az egyszeri orosz katona (még ha nincs is totális mozgósítás) szintén a népéért harcol, mert a donbassziak, luhanszkiak lövetése is sok önkéntest vonzott, a belgorodi támadás szintén, szóval oda sem lasszóval kell fogni az embert, a NATO terjeszkedése szintén sok oroszban vált ki rosszallást .. így kicsit másabb a motiváció náluk is,az meg hogy náluk is a zsoldosok mennek előre teljesen rendben van, hogy kellene máshogy?

Mielőtt valamelyik agyirokkant beleállna, jó akkor nem a NATO terjeszkedik, az oroszok tolták oda az országukat a NATO határára.
Szerinted hány orosznak van ukrán rokona vagy felmenői? Amelyik orosz nem teljesen idióta, az nem fogja támogatni putyin testvérháborúját.

Ha ellenségképet kell létrehozni, akkor célszerű minél távolabbi idegeneket ellenségnek beállítani.
 
  • Vicces
Reactions: papajoe and joker

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 516
55 833
113
Na ja a nagy Szovjet izé Orosz hadseregben mindig minden 100% rendelkezésre áll.

Nem, de mondjuk az ottani 60%-os átlag bevethetőség messze magasabb volt a jelenlegi német 20-30%-oknál.
És akkor az ennél csóróbb és alibizőbb országokat ne is említsük.
Az USA rendben van katonailag, de az összes többi NATO tag egy címeres bohóc. Már bocsánat. Talán a lengyelekben van valami potenciál, meg a franciákban. De utóbbi úgy kiszállna azonnal a NATO-ból egy nagy háború esetén , hogy öröm lenne nézni.
A Dudi féle számisztika erősen megbukik a valóság talaján, igen rendszeresen. Ez a helyzet.
Egy kis valóság abból az időből amikor még közzé merték tenni:
56109d5753bb0263d28f8daf04de062e.jpg
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Gyerekek ! Mi történt?

Ezek a járművek hová tűntek a háború alatt ? Szinte sehol nincsenek

1200px-Army2016demo-142.jpg
tigr-m-2.jpg
New_K-4386_Typhoon-VDV_4x4_armored_vehicles_in_Ukraine_for_Russian_airborne_troops_925_001.jpg
RD-Typhoon_01.jpg

Ilyen konvojjal nem nagyon büszkélkednek az oroszok
Ukránok is kukázták a nyugati MRAP-okat pár hét után, és szétrohadó BMP-kel mennek inkább, egyszerűen nem valók rendes háborúba.


Nem, de mondjuk az ottani 60%-os átlag bevethetőség messze magasabb volt a jelenlegi német 20-30%-oknál.
És akkor az ennél csóróbb és alibizőbb országokat ne is említsük.
Az USA rendben van katonailag, de az összes többi NATO tag egy címeres bohóc. Már bocsánat. Talán a lengyelekben van valami potenciál, meg a franciákban. De utóbbi úgy kiszállna azonnal a NATO-ból egy nagy háború esetén , hogy öröm lenne nézni.
A Dudi féle számisztika erősen megbukik a valóság talaján, igen rendszeresen. Ez a helyzet.
Egy kis valóság abból az időből amikor még közzé merték tenni:
56109d5753bb0263d28f8daf04de062e.jpg
USA-ban is vannak problémák a felszín alatt, az ukrán Abrams-ek késése mögött is a letárolt technika szétrohadása és szétlopása áll.
És még a nagy nehezen összekalapált 7 példánnyal is műszaki problémák vannak, ha nem rohad le a hajtómű akkor a toronyvezérlés hülyül meg.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 261
84 261
113
Hehe?
"Szó szerint létrehozzuk az oligarcha milliárdos osztályt Ukrajnában azzal, amit elszipkáznak... miközben fiatal embereket küldenek ágyútöltelékként meghalni a frontvonalakra, mert őket ez nem érdekli. Kib*szott undorító, ami ott megy”
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 546
5 125
113
"Az ukránok messze jobb eredményt tudnak felmutatni, mint bárki gondolta volna."
Ja 600 ezer halott és ki tudja mennyi rokkant és sebesült árán. Ez tényleg nagy siker! Ha így megy tovább nem lessz több hadköteles, de mint a történelemből tudjuk Hitler csapata az utolsó napokban is talált embert. Már most látszik a propaganda osztály új irányvonala. " Győztünk hirdetik hiszen ellenálltunk. " Mert ugye a mondatban benne van a győzelem szó. Árról bezzeg hallgatna hogy az őszi támadás után azt hitték oroszok a rossz idő miatt a seggükön maradnak. Annyira akarnak a hazáért meghalni az ukránok hogy már a külföldön élőket is be akarják sorozni.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
24 081
113
"Zelenszkij kibújt a katonai szolgálat alól - és maga vezényli le a mozgósítást
Rogyion Mirosznyik, az orosz külügyminisztérium nagykövete a közösségi oldalakon közzétett egy képernyőfotót az ukrán védelmi minisztérium hivatalos oldaláról 2019-ből.
Mint a tárca megjegyezte, az államfő 2014-ben háromszor, 2015-ben pedig egyszer kapott behívót, de nem jelent meg a katonai toborzóközpontban.
A diplomata hangsúlyozta, hogy az ukrajnai mozgósítás hátterében ez a tény "teljesen új színben tündököl". "

Zuzana kiemelése:

Azt írják ez az iveco is sikeresen hárított egy lancetet:

bandihoz:

rácz bandika is alkotott:

Drónozgatás:
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
995
8 938
113
22 nyarán, annak elején és főleg a végén volt hír nagyszámú műszaki jármű a Krimen és a kicsit fentebbi részén lévő mozgasrol. Ezek nem mind katonai járművek voltak, a Sürgősségi és veszhelyzetek minisztérium által meg civilek által, és egyéb allami/nem állami szervezetek által is küldött eszközök votak köztük. Mentek a nagy vonatszerelvenyek mindenféle tarkabarka járművekkel.
Viszont erről a hosszú Szurovikin vonalról nem emlékszem hogy szó lett volna, igaz akkor nem is így hívták ugye. A Krim körüli, Herszonban lévő, Maripolban lévő munkákrol volt szó, valami régi védelmi vonal felújításról is rémlik valami. Szerintem szépen elmaszkoltak a dolgot úgy hogy sok helyen csináltak egyszerre aztán lett belőle olyan sok hogy így térképen egy vonalanak tűnik, holott sok sok pár tíz vagy száz méteres ojjektum osszekotve vagy össze se kötve.
Nem tudom mennyire kell ezt előre tervezni, sok védelmi szakasz, aminek az építésere megvan a tanult előírás, az adott műszaki egységben meg az ezredestol a szazadosig mindenkinek tudnia kell a dolgát a saját szintjén.
Hogy kinek és miért volt az ötlete az erodites délen, az passz, nyilván a déli szakasz akkori parancsnokának.
A 72km-esrol tettem be kb két hónapja hogy bd akarják fedni a drónok miatt, vagy be is fedték.
Hogy fentebb miért nem volt, az egyrészt azért mert sokáig jól álltak arrafelé, támadás a voltak, Szlavjanszkot már gyakorlata hátulról fenyegették, nem volt erős ukrán tamadasra kilátás,Adamivka, Dovhenke, Krasznopilla, Komishivakha. Az ellátás a főúton jó volt nekik az Izjum-Kupjanszk útvonalon, mélységben meg benn voltak bár fokozatosan hátrébb szorulva a Csugujevtol keletebbre lévő szakaszon. Izjum betonbiztosnak tűnt.
Aztán az egész nyári harcok alatt kimerültek, és nem volt elég ember az utánpótlásra, valószínűleg a vezetés se oda irányította a műszaki egységeket, elvitte azt a dél, maga az ottani északi frontot vezető parancsnok is hibazhatott. Aztán az ukránok odavittek a Krakent meg a nyugati zsoldosokat és megkerestek a rest a leggyengebb szakaszon, tartalékot meg nem volt lehetőség eléjük dobni.
Szóval az ott szerintem nagy elbaxas volt felsőbb szinten, utána állt át az oroszok a mostani háborús uzemmodra. A déli szakasz megvedese az északi elvesztése árán valósult meg sajnos.
Hogy idén mit látunk majd passz, de mindenki ukrán összeomlást víziónál mint 22 február- márciusában.
Talán most már csak kifogynak, megérte? Persze hogy nem. Olyan mintha mi a szekelyekkel haboruznank...
Valószínű volt valamilyen B terv ha nem jön össze a Csehszlovák bevonulasosdi, de egy másodlagos tervre senki se alapoz, mindenki az elsőre tesz. Maga az orosz is szerintem a Törökország megállapodások tervezett politikailag, katonailag, gazdaságilag, ellatmanyilag.
Aztán akik Brisz Johnsonnak tanácsot adtak azok levagtak hogy ezt ki lehet használni, mert mindenki, az ukrán is, Európa is rövidre számított.
Csak arra lehet ok se számoltak hogy az orosznak ekkora hatorszagi tartaléka és mégiscsak stabil társadalma van. Bár lehet ez ott is másodlagos cél volt, a minél nagyobb karokozas pedig az elsődleges.
Valamikor 21 decembere körül mielőtt ez elkezdodott azt mondtam az orosz eljon a Dnyeperig, aztán sokáig nyalogatja sebeit, a nyugat pedig szintén kimerül, így kioltjak egymást. Nos lehet hogy bejon.
Nagyon sok kérdőjel van ebben a konfliktusban mind Oroszország, mind a Nyugat körül, amelyek egy része továbbra sem téma gyakorlatilag sehol. A napi mainstream és közösségi platformok bizonyos kérdésköröket túltolnak, de ezzel legalább megadják a közbeszéd és közgondolkodás irányait, addig sem jut eszébe senkinek kellemetlen részletkérdéseket feszegetni.

Az orosz-ukrán katonai konfliktusról azt gondolom, hogy a hadművelet megindítása önmagában stratégiai vereség volt Oroszország számára.
Jobban belegondolva azonban azt látom, hogy a Szovjetunió szétesését követően már eleve stratégiai szempontból vert helyzetből indultak és a következő évtizedek egészen a majdani eseményekig sem győzték meg őket arról, hogy számukra jó irányba változnak az események, a kijevi kormánybuktatás pedig végleg feltette az i-re a pontot. Tehát továbbra is veszteg ülni a s*ggükön szintén konzervált stratégiai vereséget jelentett volna számukra.

1991-ben, a Szovjetunió felbomlását követően Moszkva elvesztette az addig birtokolt területeinek 24%-át (5.300.000. km2), a korábbi lakosságának 51%-át (149.600.000. fő) a kelet európai vazallus államok területe és lakossága nélkül. A hirtelen külföldre került orosz lakosság ebből kb. 30 millió fő volt. Ha egy ország egyik pillanatról a másikra elveszti a területeinek negyedét és a lakosságának a felét az gyakorlatilag felér egy kemény igazi háborús veszteséggel. Ebből a vesztes és frusztrált állapotból indul Oroszország új története, amit hiba lenne figyelmen kívül hagyni.
Nem kell együtt érezni senkivel és nem kell felmentést adni senkinek adott döntésére, de ez nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy megértsük adott páciens mit és miért tesz.
Megérteni valamit nem jelenti azt, hogy automatikusan egyet is kell érteni vele.


Visszatérve az ukrán invázióra ez azért következet be, mert így is és úgy is hátrányos, vert stratégia helyzetben voltak, de egy invázióval több esélyt láttak ennek a helyzetnek a megváltoztatására, mintha nem tesznek semmit, csak tépik a szájukat és mindenféle lényegtelen papírfecnit írogatnak alá közben. Azt gondolom ezt a meglátást nem fogja vitatni senki.

Mostanra, 2 évvel az invázió megindulását követően az alábbiak derültek ki:
Oroszország katonailag nem tudta gyorsan rendezni a kérdést, Ukrajna, mint kiderült, nem Grúzia (Georgia), nem Belarusz és nem is Kazahsztán. Azt most hagyjuk, hogy lassú vagy gyors háború volt tervezve, nyilván egy épeszű stratégia gyors győzelmet akar elérni, de számolnia kell egyéb opciókkal is már jó előre. A Nyugat gazdaságilag próbálta kirúgni a széket Putyin alól, ez idáig sikertelenül, gyengülés helyett pont ellenkező folyamatok indultak el. A Nyugat túlbecsülte az orosz katonai képességeket és alábecsülte az orosz gazdaságot és társadalmat, gyors orosz katonai győzelem és orosz gazdasági bedőlés helyett lett egy elhúzódó kvázi állóháború és mint mostanáig kiderült, Oroszország egyelőre bírja a mostanra már 18 ezerre rúgó nyugati szankciót. Micsoda meglepetések sorozata!

Felmerül még egy kellemetlen probléma, amiről előbb vagy utóbb, de valószínűleg beszélni kell:
Az orosz gazdaság valószínűleg továbbra is bírni fogja a kiképzést, a katonai fejlődés és erősödés viszont elindult náluk, legalábbis a nyugati, valamint a hazai szakértők egy része ezt állítja. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi fegyveres konfliktus permanens fenntartása mellett továbbra is képes lehet a belső társadalmi stabilitását biztosítani és az orosz haderőt tovább modernizálni, erősíteni.
Ezzel kellene szembe állítani a jelenlegi Európát: Az európai katonai és a gazdasági erősödés párhuzamosan reális opció-e? Ha igen, akkor egy kvázi erő egyensúlyi állapot visszahozható, ha viszont nem, akkor rövidesen (talán már így is késve) véglegesen választani kell majd, hogy a kettő közül melyikre áldozzon Európa. Ez garantáltan mindenkit érinteni fog személy szerint is valamilyen szinten.

Végezetül a védvonalak kiépítésének kérdésköre, amiért próbáltam ezen keresztül gondolkodni: kellene egy hozzávetőleg pontos adat az invázió megkezdése óta az elfoglalt területeken létrehozott műszaki-katonai műtárgyakról, szerintem ez a műholdak korában nem akkor titok. Sajnos egyelőre nem találok ilyen adatokat, de ha lesz adatunk, abból már lehet következtetni a háttér előkészítés állapotára. Nagyon nem mindegy, hogy 1.200 km vagy akár 2.400 km összhosszúságú védvonal rendszer épült ki szűk egy év alatt a hivatkozott területeken!

Az sem mindegy, amit nemrég az egyik szakértő megjegyzett Oroszországgal és a jelenlegi nemzetközi helyzettel kapcsolatban: Ott valaki vagy zseni volt és előre kimatekozta, vagy pedig piszok gyorsan tanulnak és alkalmazkodnak.
Melyik a veszélyesebb opció?!
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
345
1 512
93
A pénteken aláírt és azonnal hatályba lépett Angol-Ukrán katonai segítségnyújtási szerződés teljes , publikus szövege:


A legrázósabb része, hogy az angol flotta szándékozik biztosítani az Azovi tenger és a Fekete tenger biztonságát 2035-ig és azon túl... Ahogy tudjuk a törökök most beengedik az angol hajókat, az oroszokat viszont nem. Ez mindenképp komoly eltolódást fog eredményezni a lokális erőtérben.

Másrészt az angolokat is szivatják vele, mert bármit megtehetnek szerencsétlen polgárral az aljas orosz álhírek elleni küzdelem és kíbertér orosz behatások elleni védelme érdekében. Aláírta: Rishi SUMÁK & Volodymyr Zelenskyy
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Azoknak tettem be, akiknek nem nyílik lehetősége arra, hogy hiteles nyugati politikai nézetekkel megismerkedhessenek. Mantrázók ne olvassák el, mert ennek megértése meghaladja szellemi színvonalukat, csak megfájdul a fejük tőle. Szalmacsépelő trolloknak még nagyobb az egészégi kockázat!

KÉT AMERIKÁNUS NÉPMESE:


Amerika nem akar győzni, magát sem tudja megvédeni

Rebekah Koffler
Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának hírszerző ügynökségének egykori tisztviselője, a volt Pentagon-kém, az orosz különleges katonai művelettel összefüggésben Joe Biden amerikai elnök hibáit sorolta fel.
New York Postban közzétett cikkéből. Published Jan. 13, 2024, 10:00 a.m

A válság legelső napjaitól kezdve Biden bebörtönözte magát - választania kellett, hogy feláldozza-e Ukrajnát, vagy segít Kijevnek a győzelemhez, kockáztatva ezzel Putyin haragját az USA ellen.
Biden dönthetett volna úgy is, hogy megelőzi ezt a háborút - Ukrajna pusztulásával együtt.

Hónapok óta egyértelmű jelei voltak annak, hogy Oroszország inváziót tervez - a háború kitörése előtt pedig lehetőség nyílt a megegyezésről szóló tárgyalásokra.
A moszkvai agresszióról már évek - ha nem évtizedek - óta lehetett hallani.

Amikor még Barack Obama alelnöke volt, és az ukrajnai kérdésekben is ő volt a kapcsolattartója, Biden figyelmen kívül hagyta az Oroszország által jelentett hosszú távú fenyegetésről szóló kulcsfontosságú hírszerzési információkat.
Ehelyett az oroszországi "visszaállítás" végrehajtására összpontosított, amelynek célja a Putyinnal való kapcsolatok javítása és a Moszkva és Washington közötti barátság előmozdítása volt.

Az Egyesült Államok Védelmi Hírszerző Ügynökségének korábbi vezető tisztviselőjeként személyesen (és többször is) tájékoztattam Obama nemzetbiztonsági stábját Putyin expanziós törekvéseiről.
Biden és csapata - akik közül sokan később csatlakoztak az elnöki adminisztrációjához - mégsem tudott életképes stratégiát kidolgozni Putyin hosszú távú háborús tervei ellen.

Az eredmény: Bident teljesen váratlanul érte Oroszország 2022 februárjában végrehajtott ukrajnai inváziója. Nem kellett volna.
Alig néhány hónappal korábban Biden DIA igazgatója, Scott Berrier altábornagy azt mondta a Szenátus hírszerzési bizottságának, hogy Putyin csapatokat mozgósított Oroszország ukrán határának közelében - és fogalma sem volt arról, hogy miért. Nincs oka - tényleg? A Biden-csapat azt hitte, hogy az orosz gyalogoság csupán turisták?

Miután az invázió teljes lendülettel zajlott, Biden pénzt és fegyvereket dobott a problémára, és nem sok értelme volt annak, hogy Ukrajna hogyan nyerhetne.
Úgy döntött, hogy inkább védelmi fegyvereket és rövidebb hatótávolságú rakétákat küld, mintsem a robusztusabb arzenált, attól tartott, hogy konfliktust provokálhat a NATO és Oroszország között.

A Biden-csapat nem dolgozott ki olyan ellenintézkedéseket sem, amelyekkel az amerikai műholdas és kommunikációs hálózatokat meg lehetne védeni a megtorló orosz támadásoktól. Valójában Amerika legnagyobb erőssége, de egyben Achilles-sarka is az, hogy a civil és katonai életben egyaránt támaszkodunk a technológiára. Műholdjaink és kommunikációs hálózataink rendkívül sebezhetőek az űr- és kiberfegyverek támadásaival szemben.

Oroszország gyakorlatilag minden szövetségi ügynökségbe beszivárgott - beleértve a Fehér Házat, a Külügyminisztériumot és a Pentagont is.

Behatoltak a kritikus infrastruktúránkba, beleértve az elektromos hálózatokat, a pénzintézeteket és 2022 októberében több amerikai repülőteret is - ideiglenesen offline állapotba hozva azokat.
2021-ben Oroszország zsarolóvírus-támadást indított a Colonial Pipeline ellen, amely az amerikai kőolaj-infrastruktúra kritikus eleme, ami gázhiányt, áremelkedést és pánikba esett fogyasztókat eredményezett.
Eközben 2007 óta az orosz nukleáris képességű stratégiai bombázók évente akár 15 alkalommal is áttörték az amerikai légvédelmet Alaszka közelében, 2015-ben pedig 40 mérföldre repültek Kalifornia partjaitól.
Az orosz atom-tengeralattjárók szintén rendszeresen hajóznak az amerikai partok közelében - néha hetekig észrevétlenül.

Tekintettel ezekre az amerikai sebezhetőségekre, Biden inkább az óvatosságot választotta ahelyett, hogy mindent beleadna Ukrajna felfegyverzésébe és védelmébe. Hangosan kizárta, hogy csapatokat vezényeljen a szárazföldre.

És miközben Putyin tovább növeli nukleáris arzenálját - gyakran az INF-szerződés megsértésével -, Biden továbbra is a nukleáris háborútól való félelemtől vezérelve, tavaly októberben arra figyelmeztette a nagy adományozókat, hogy a Putyin által okozott nukleáris armageddon veszélye valós.

Az ukrajnai válság minden szakaszában Biden az "eszkaláció-ellenőrzési" stratégiát választotta - éppen elég katonai hardvert biztosít ahhoz, hogy virtuálisan jelezze a támogatást, de a győzelmükhöz nem elegendő mennyiséget.

Közel 18 hónappal a háború kitörése után Biden végül engedélyezte a hadsereg nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszerét (ATACMS) Ukrajna számára, amely képes orosz területre csapást mérni.

Most, hogy Biden kimerítette az amerikai fegyverarzenált, a Fehér Ház december 27-én bejelentette, hogy az Ukrajnának nyújtott 250 millió dolláros biztonsági csomag az utolsó lesz.

Ugyanezen a napon a Politico arról számolt be, hogy a Biden-kormányzat tárgyalásokat folytathat a háború befejezéséről, ami lehetővé tenné Putyinnak, hogy megtartsa a jelenleg általa megszállt ukrán terület közel 20%-át.

Korábban George Beebe, a CIA volt oroszországi főelemzője azt mondta, hogy Joe Biden hibát követett el, amikor azt hitte, hogy Oroszország az ambíciói miatt indított katonai offenzívát Ukrajnában, nem pedig alapvető érdekei miatt.

Az ehhez hasonló orosz tengeralattjárók rendszeresen beszivárognak az amerikai vizekre.



A NATO-zsoldosok egy különleges csoportjának korábbi kalandjai Avgyejevka közelében

December végén egy éjszakai csata során harcosaink legyőztek egy angolul beszélő ellenséges egységet, amely az állásainkat próbálta megtámadni.
Jelenleg a kudarc katonáinak GoPro kameráiból származó archívum elemzése folyik.
t.me/RVvoenkor/59281

Lehetetlen, hogy nato-katonák lennének, sőt inkább angolul beszélő Amerikából visszatért, amerikánus papírokkal rendelkező, de Kaporisztánért nagyon meghalni nem akaró kapor hazafiak.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 734
113
Az Ukrán Fegyveres Erők Negyedik Harckocsizódandár I. Gyalogzászlóalj parancsnoka felolvasta a napi parancsot,amely a harci pozíciókba való telepítést tüzte ki célul , majd mekérdezte kik azok akik megtagadták a parancs végrehajtást, 90%-uk kilépett.


Más

Lancet vs szlovák Zuzana2 Zaporozsie régió


Más

Oroszország külön légi rohamdandárokat készít elő, amelyek képesek lesznek helikopterekről leszállni, és hátulról támadni az Ukrán Fegyveres Erők erődítményeit.

Erről ír az American Institute for the Study of War, amely orosz katonai bloggerek nyilatkozatait elemzi.

Az ilyen brigádok ejtőernyők nélkül is leszállhatnak majd, feltehetően helikopterekről a személyzet gyors átszállítása érdekében.

„Orosz források azt állítják, hogy egy ilyen légi rohamdandár – a 49. különálló – már működik Zaporozsje irányában az 58. egyesített fegyveres hadsereg részeként” – áll az ISW reggeli jelentésében.

Ezeket a dandárokat, amint azt az Intézet javasolja, a hagyományos légideszant erők keretein kívül fogják használni. Szakértők szerint szükség van rájuk, hogy segítsék a gyalogságot az ukrán erődítmények elleni szárazföldi támadások során.