A súlypontal annyit lehet kezdeni hogy alapos a kikèpzès.Én úgy olvastam valahol, hogy a bullpup fegyvereknek az a hátránya, azon kívül, hogy bal vállból tüzelésnél kényelmetlenül közel repkednek az arcodhoz a kivetett hüvelyek, hogy a fegyver súlypontja nagyon hátul van és tüzeléskor magasabb a cső emelkedése, mint a hagyományos felépítésű fegyvereknél. Macerásabb a tárcsere, főleg fekve. Mellényben a fegyverfogás sem ideális. Legalábbis ezt hozták fel indoknak olyanok, akik már lőttek vele.
Csak azt nem tudom, hogy az ilyesmit lehet-e kompenzálni a lőkiképzés során, mert amúgy vannak előnyei is jócskán ennek a kialakításnak.
Ez főleg kapáslövèsnèl problèma. Elvileg aki nem elèg kèpzett könnyen fölèlő hirtelen felbukkanó cèlnak.
Van amelyiknèl a hüvelykivetès iránya változtatható.
Az FN F2000 meg előre vezeti el, így ott ez nem problèma.
Tárcsere lassabb a a hagyományos elrendezèshez kèpest.
De ezekben @Lator vèlemènye lehet igazán mèrvadó.
Mellènyben a legtöbb fegyverrel nem ideális lőni. A válltámaszok álltalában nem a mellènyekre vannak kitalálva.
Èrtem amit írsz. De èn ilyen problèmáról nem olvastam.Milyen távol van a szemedtől a bullpupnál a célgömb, meg a milyen távol a hagyományos fegyvernél?
A messzebb célgömb esetén a fegyver amiatt könnyebben célozható, ami miatt ha valami messze lévő dologra rá akarsz mutatni, akkor kinyújtod a kezed, amilyen messzire csak ki tudod.
Ráadásul az sa80 meg a Steyr is alapból optikával rendszeresítettèk. A steyrrnek nincs is nyílt irányzèka szerintem.
A tavor elèg új, ott sem hiszem hogy optika nèlkül használnák.
Akkor meg ez a problèma nem áll fönn.
Egyedül a famas amit sokáig láthattunk a nèlkül. De èn tènyleg nem hallottam ilyen problèmáról.