Harckocsik harctéri alkalmazása

Erre valami forrás esetleg?

Én sehol nem láttam még ilyen számot, átlag 20km-ről írnak az optikai kábeles gépek esetén.

Hány kg 20km optikai kábel?
Mekkora dobra kell azt feltekerni?
El fogja bírni a drón amikor már 15km-nyit húz?

Hány kg 20km optikai kábel?
Mekkora dobra kell azt feltekerni?
El fogja bírni a drón amikor már 15km-nyit húz?

2-3 kg? 0,27mm-es

Honnan jött az az 5km limit? 5km kábel elvileg 800g körül van...

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

2-3 kg? 0,27mm-es

Honnan jött az az 5km limit?
Húznia kell magaután a drónnak. A huzalvezerlésű rakétaknál is a huzal volt a hatótavolság gátja, pedig az réz volt.

20km-en keresztül, hány olyan terepelem van amibe bele fog akadni a drót?

Húznia kell magaután a drónnak. A huzalvezerlésű rakétaknál is a huzal volt a hatótavolság gátja, pedig az réz volt.

20km-en keresztül, hány olyan terepelem van amibe bele fog akadni a drót?

?? A drónon van a dob, nem húzza a kábelt... Gondold át.

Egyébként mondtál egy értéket, kértem forrást, szerintem egyikünk sem reptetett ilyet. Írnak valahol olyasmit, hogy max 5km a reális hatótáv ezért meg ezért? Ha igen akkor linkeld pls,. Amúgy minek gyárt a kínai 30km-es dobot ha nem jó semmire?

• Tetszik
Reactions: endre
?? A drónon van a dob, nem húzza a kábelt... Gondold át.

Egyébként mondtál egy értéket, kértem forrást, szerintem egyikünk sem reptetett ilyet. Írnak valahol olyasmit, hogy max 5km a reális hatótáv ezért meg ezért? Ha igen akkor linkeld pls,. Amúgy minek gyárt a kínai 30km-es dobot ha nem jó semmire?
Nem csökken a tömeg, hisz a drón tartja a levegőben a kábelt, tehát marad a tömeg azonos, csak nem a dobban, hanem letekeredve a levegőben. A 30km pedig nem jelent 30km-es hatótávolságot, hisz a kábel nem nyíl egyenesen feszül a drón és a drónpilóta közt.

• Vicces
Reactions: fip7
Nem csökken a tömeg, hisz a drón tartja a levegőben a kábelt, tehát marad a tömeg azonos, csak nem a dobban, hanem letekeredve a levegőben. A 30km pedig nem jelent 30km-es hatótávolságot, hisz a kábel nem nyíl egyenesen feszül a drón és a drónpilóta közt.
Nem tartja a levegőben. Egy dobról tekeredik le a földre. Csak egy kis részt tart a levegőben, ami a magasságtól függ. Vagyis a kábel a földön van, emiatt könnyen el is szakadhat.

Nem tartja a levegőben. Egy dobról tekeredik le a földre. Csak egy kis részt tart a levegőben, ami a magasságtól függ. Vagyis a kábel a földön van, emiatt könnyen el is szakadhat.
Az így, azonnal elszakadna ahogy írtad is. Még az ATGM-ek sokkal erősebb rézdrótjai isnagyon könnyen szakadt, pedig egy ATGM gyakorlatilag csak egyenesen (nulla a manőverező kepességük egy drónnal összehasonlítva) repül. De ha így van az mégjobban korlátozza a hatótávot, hisz nem közel egy egyenes az optikai kábel, hanem végig van húzva a terepelemeken. Gondolj bele, hogy pl egy 10 emeletes ház mennyi kábelt "vesz fel".

Az így, azonnal elszakadna ahogy írtad is. Még az ATGM-ek sokkal erősebb rézdrótjai isnagyon könnyen szakadt, pedig egy ATGM gyakorlatilag csak egyenesen (nulla a manőverező kepességük egy drónnal összehasonlítva) repül. De ha így van az mégjobban korlátozza a hatótávot, hisz nem közel egy egyenes az optikai kábel, hanem végig van húzva a terepelemeken. Gondolj bele, hogy pl egy 10 emeletes ház mennyi kábelt "vesz fel".
Pont így nem szakad el. Számold ki hogy milyen erővel kellene húzni, hogy 5 km drótot a levegőben tartsál. Ehelyett lazán letekeredik, és nem feszül.

Abban viszont igazad van, hogy egy 30 km-es kábellel nem 30 km a hatótávolság. Szerintem ha nyílegyenesen megy, akkor 20-25 km között lehet. Ha pedig keresi a célpontot, akkor még kevesebb. Mostanában több helyen olvastam hogy a két fél között 10-15 km-es senkiföldje van. Szeintem kb. ez lehet a gyakorlati hatótávolság.

• Tetszik
Reactions: fip7
@dudi ,nem nagyon húzza a kábelt.A közvetlenül a dron mögött lévő szakaszt húzza valamennyire,de a kábel repülési távval növekvő mennyisége a földön,ágakon,akármin fekszik.Ez nem ATGM,sokkal lassabb a röpte.El se birná,hogya levegőben tartsa a kábelt.
Persze ettől még a távolsággal növekszik a kábelszakadás esélye is.
És persze a kábelhossz messze nem azonos a hatásos hatótávval.
Az olcsó,nagy tömegben bevetett "Alibaba"alkatrészbázisos FPV dronok többsége kis hatótávú.És ezeknek még a10%ot se éri el a találati arányuk.
De hátrányuk az előnyük.Olcsó,kis teljesitményű és rossz hatékonyságuak.De annyira olcsók,hogy nagy tömegben való bevetésük még igy is megéri,és kompenzálja a rossz hatékonyságot.
De azért annyira olcsók,mert nincs rajtuk katonai szabványú,zavarvédett cucc.Ha van jelen rendes EW kiséret,nulla a hatékonyságuk,mert hullanak tőle,mint legyek a Chemotoxtol.
Drotos dron erre vállasz,de az se csodaszer.A drot nagyon behatárolja a manőverképességet valós harcban,és sérülékeny.
A komolyabb,katonai szabványú dronok meg már korántsem olyan olcsók.

• Tetszik
Reactions: Rferi66