Mindennek megvan az előnye és a hátránya.
A "drótos drón" eléri azt, hogy ne lehessen még elméletben sem csak EW útján megoldani ezt a kérdést már most sem, specializált légvédelem kell, valószínűleg több rétegű + EW + APS.
Egyébként az oroszok kísérleteznek azzal is, hogy drótos drónokat repeaterként alkalmazva kiterjesztik a drót nélküli drónok hatótávolságát és zavarvédettségét pl. Itt ráadásul a repeater lesz az elsődleges sugárzó amit be tud mérni az ellenség, nem az operátor, ami megint csak megnehezíti a válaszcsapást. Ezen az elven azt is meg lehet oldani, hogy csak a drótos drón sugározzon jeleket és irányítsa a többit, így máris csak azt lehet bemérni...
Szerintem nincs egyszerű megoldás, és nem jó irány az, ha a hk.-ra próbálunk felpakolni mindent, az nem fog menni.
Úgy gondolom, két irány létezhet majd:
1. Kísérő járművek direkt drón ellenes légvédelemre optimalizálva (a meglévő csapatlégvédelem mellé pluszban, mert kb. kizárt, hogy ugyan az az eszköz megoldja) + EW + a hk.-ra szerelt legutolsó védvonal. Ez jó sok pénz.
2. A másik az UGV hk irány, ahol egyszerűen elfogadod a nagy veszteséget, nem ül benne ember, hajrá. (persze ezeket is meg kell próbálni megvédeni csak más lenne a prioritás)
Én továbbra is konzervativ liberális vagyok,és nem gondolom,hogya személyzet nélküli hk jó irány.Még az unmanned hk tornyot is rossznak gondolom.
Ugyanakkor nagyon is összetett megoldást gondolok,miben azonban továbbra is az ember vezérelte hk a központi elem.
Viszont szerintem is lesz már a közeljövőben ugv kisérete a hk-knak.Főleg aknafelderitő,áttörö szerepben igencsak hasznosak lesznek (kisérletek már vannak)
A csapatlégvédelem igenis képes lesz a dronok elleni harcra.A nagyobb,Bayraktan méretű dronokat már most is képesek lekapni,minden további nélkül.Ami azt illeti,Sziriában a zsidó dronoktol kapott pofonok után pont az oroszok feküdtek rá nagyon a témára.Egy rakat fejlesztési elgondolást,mokupot mutattak be,dronelháritási célbol.
Csakhát a 2S38 kivételével azokbol semmi nem készült el........2S38 is túl gyenge műszerezettségű,és nincs továbbra se sorozatgyártott ABM lőszere (pedig hivatalosan bejelentették a 3P 57milis lőszerkoppintásuk elkészültét.....).De nyugaton igazábol már 20-30 éve rendelkezésre áll a technológia.3P már a 90es években megvolt az 35milis AHEAD detto.A 40x53 agv lőszer ABM változatát 2001ben mutatták be-24 éve.Vannak olcsó,kicsi,lényegében mindenre felrakható antidron rakéta fejlesztések,mint pl a SAAB Nimbrix.Jenki Coyot-3 dronelfogó dron meg már 5 éve kész van......
Azért a búrt irom,mert azt nyilvánosságra hozta a gyártó.A TriAD műszercsomagja szenzorfúzióval minimum 1km,maximum 10km képes egy mikrodront felderiteni.És ez a műszercsomag bármire ráhelyezhető-illetve már az igazán korszerű járműveken ott is van.A hangbemérő ott van a Lynxen is.Egy hangfeldolgozó egységet kell "csak" hozzá illeszteni,és az képes kiszürni a dron rotorjának surrogását a nem túl erős csatazajbol (azért egy tüzérségi zárótűz hangzavarábol nem).APS rendszerekhez már most lehet olyan radart rendelni,ami minden további nélkül képes 5-10km távolságig bemérni egy 30 centis dronocskát.És még mozgócél felderitő és tűzbemérő funkciót is ellát,a légvédelmi kereső és APS radar funkció mellett-naná,hogy (még) jó drága,még....de majd lesz olcsóbb is.
Ma már van olyan Elta,harcászati felderitő dronraszerelhető multifunkci AESA mini radar,ami minden további nélkül képes bemérni 5km-ről egy földön álló,leszállt mikrodront.Alakfelismerő algoritmus meg ki tudja szúrni a radarképböl.
És én továbbra is rendületlenül hiszek a tüzérség trónjának szilárdságába.Kisérő és fedező tűzzel a jó öreg tüzérség nem csak a földi támadóktol tudja megvédeni a csapatokat,hanem az FPV dronrajok támadásaitol.Shrapnelgránátok nem csak a földön,hanem a levegőben is tisztára tudnak söpörni mindent (és megintcsak nem találtam fel a spanyolviaszt.NG pontosan egy ilyen tüzérségi alkalmazást koordináló szoftvert fejlesztett az US Army számára)
A közvetlen kisérőjárgány se egy új dolog.És nem is csak dronk ellen kellenének-és nem is csak a tankoknak.
Egyszóval se mondom,hogy a megoldás egyszerű.És főleg nem olcsó.Hanem összetett és drága.