Zumwalt osztály / DDG-1000 (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 554
113
Jr-80uTUqJg.jpg
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Szemből a legfotogénebb mert úgy elég pengén néz ki. PR szempontjából van benne potenciál, hogy ikonikus hajó legyen mert amúgy nem sok hajóosztály van amit a laikusok fel tudnak ismerni de ez elég egyedi és egyszerű ahhoz, hogy közismert legyen mint a hajók Concorde-ja.
Cg_CjkSU8AAvvQf.jpg
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 449
113
Mindenesetre érdekes. Kicsit olyan, mint a Citroen ds19 volt 1957-ben. Forradalmi. Aztan utána megint jöttek a registilusú batàrok. Azt hiszem, ez utàn is megint tradicionàlis, bevàlt formàjú hajók fognak jönni. Mert kerdès, mennyire " szàraz" a hajó, mennyire àllja az óceàni körülményeket esetleg hónapokig stb.
Azok a katamaràn meg trimaràn konstrukciók sem vàltak be, tudtommal.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Jó drága játékszer.

Ez kb. akkor mehet partközelbe, ha az ellenség kizárólag kalasnyikovos kecskepásztorokból áll. Akkor is nagyjából minek.
- Az oroszok, Kína, India, brazilok, Irán, Pakisztán, törökök egyaránt gyártanak nagy hatótávolságú sorozatvetőket. A kazettás fejekkel indítónként több százezer négyzetmétert is beterítenek úgy, hogy egy ekkora célpont százas nagyságrendben kap be kis többcélú tölteteket, vagy bekap 4-6 végfázisban vezéreltet a kazettásból, vagy sok ezer repeszt (fejrésztől függően akár tízezres nagyságrendet is). Elsüllyedni valószínűleg nem fog, de az elektronikának nagyrészt annyi, tengerészek biztosan kerülnek veszteséglistára és esetleg még némi tűz is kinéz. Az egy üteg által lefedhető terület nagysága ellensúlyozza a hajó elmozdulását a rakéta repülési ideje alatt. Az sem nagy technikai kihívás, hogy a rakétákat olcsó optikai végfázis vezérléssel ellátva (illetve elve vannak ilyenek) azok egy ekkora célpontot víz háttérben jó távolról észrevegyenek. 1 km-es mellélövést gond nélkül korrigálnak 10 km-ről befogva a célt. Ez az bazi nagy hajó pedig igen távolról szabad szemmel is jól látható, tehát látható fény és infravörös tartományban sem tud elrejtőzni. Egy ilyen rakéta költsége még ha a teljes rendszerköltséget leosztjuk is rakétákra, a néhány jellemzően tízezer dolláros, legfeljebb százezer dolláros kategóriában van, akár kazettás, akár végfázis irányított. Elég jó ár/érték arány jön ki, amikor a sok milliárdos Zumwalton okoznak több tízmillió, vagy százmillió dollár nagyságrendű kárt. A légvédelme pedig igencsak kapaszkodhat ilyen nagy magasságból nagy sebességgel lecsapó, viszonylag nem túl nagy radarkeresztmetszetű és célfelületet kínáló ballisztikus célok ellen úgy, hogy egy indító 3-4 másodpercenként ereszt el egy rakétát és egy ütegben van 6 indító. Meg ha mondjuk 12 rakéta van egy indítón, akkor 72 rakétát kellene 100 %-os biztonsággal lelőni. Van ehhez elég légvédelem, vagy két másik romboló is kell ahhoz, hogy ez az egy viszonylagos biztonságban lövöldözhesse a partot. Állati költséghatékony dolog kísérőkkel együtt tízmilliárd dollárnyi technikát odaúsztatni 100-200 db 155 mm-es lövedék kilövése érdekében. Az indítók akár 15-20 km-el távolabbról is begurulhatnak lőállásba úgy, hogy fél órába a mozgatásuk és a tűzkésszé tételük is belefér. Tehát csak akkor van biztonságban a hajó partközelben, ha több tíz km mélységben, akár 100 km hosszúságban több ezer km2 part menti területet folyamatos valós idejű megfigyelés alatt tudnak tartani és rövid időn belül csapást mérni még mielőtt indítani lehetne. Mindezt már a Zumwalt partközelbe evickélése előtt. Ha meg ez a feltétel teljesül, akkor minek oda a Zumwalt? Hány országban vannak már most hadrendben ilyen nagy hatótávolságú sorozatvetők és még hányban lesznek a következő évtizedek során?
- Ilyen drága célpont ellen kisebb hatótávolságú, egyenként néhány százezer dolláros rakétából is megéri ellőni a partról több tucatot a légvédelem túlterhelése érdekében. Ami persze vagy sikerül, vagy nem, de azért nem szívesen ülnék egy Zumwalton, amikor ezt megpróbálják ellene
- Az Oniksz, Moszkit, BrahMos, C-301/302/303, CM-400AKG, YJ-12, YJ-18, YJ-91, CX-1 (meg hasonló kategóriájú franci és japán fejlesztések) kategóriájú rakéták (meg hasonló kategóriájú franci és japán fejlesztések) hatótávjába szintén nem életbiztosítás behajókázni. Ezek a következő évtizedekben esélyesen elterjednek olyan országok körében amelyek tartanak a megdemokratizálástól és van rá pénzük.
- A nagy hatótávolságú torpedókat is szokták néha partvédelmi célra használni.
- A sok kicsi motorcsónakos módszert élesben senki nem próbálta még ki az utóbbi időben ilyen hajó ellen. Vannak kétségeim, de még akár az is lehet, hogy beválik. Ha meg az ellenség arra számít, hogy a motorcsónakjait, kis rakétás és torpedós hajóit is kiszorítják majd a saját partja mellől, akkor logikus telerakni aknákkal a part közeli vizeket.
- Meg ugye ott vannak azok a csúnya kis méretű dízeles tengók, amiket nagyon nehéz kiszúrni.

Ha van egy kis eszük, nem kockáztatják meg, hogy partközelbe vigyék valamire való ellenséggel szemben. Nem áll arányban a hajó által nyújtható tűztámogatás értéke a kockázattal. Amúgy is összesen 3 ilyen épül. Nem ezek fogják a tűztámogatás gerincét adni.
Tomahawk hordozásra és a parttól sok száz km-es távolságból való elengedésre ennél messze olcsóbb megoldások vannak. Még rombolóra is csak azért van szükség, a Tomahawk hordozásához, mert korvettekkel nem lehet/szokás óceánt átszelni. Az oroszok a Kalibr rakétáikat viszont vígan pakolják olcsó, 1-2 százmillió dolláros korvettekre.
Anyahajó kíséretéhez nem sok értelme van a lopakodásnak. Már amennyire ez az irdatlan nagy vasdarab lopakodik. Anyahajók mellé ott van a negyed ennyiért épített Burke.
A nyílt óceánon pedig eddig sem akart senki megmérkőzni az amcsi flottával.

Szóval jó drága játékszer, de hogy mi szükség van rá?

Valaki írta, hogy ennyi pénzből az oroszok egy kisebb flottát építenének. Hozzá tenném hogy a kínaiak és bárki más is. 30-70 db Bujan, Szteregusij, vagy Gremjasij korvett simán kijön egy Zumwalt árából. Vagy 1-1,5 tucat korszerű fregattot tudnának kihozni. India, vagy Kína 6-7 db Kolkata és Type-052D rombolót építenek ennyiért.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Több értelme van mintha építettek volna 20-30 hagyományos rombolót hisz van elég hajójuk, ezen viszont tesztelhetik az új technológiákat mint a tengeri lopakodás, az automatizált rendszerek és az új fegyverek, amit nem árthat a gyakorlatban tesztelni és csiszolgatni mielőtt nagyobb sorozatot gyártanának. A darabszámból látszik, hogy ezt nem a flotta gerincének szánják hanem inkább kísérleti x-hajónak.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Több értelme van mintha építettek volna 20-30 hagyományos rombolót hisz van elég hajójuk, ezen viszont tesztelhetik az új technológiákat mint a tengeri lopakodás, az automatizált rendszerek és az új fegyverek, amit nem árthat a gyakorlatban tesztelni és csiszolgatni mielőtt nagyobb sorozatot gyártanának. A darabszámból látszik, hogy ezt nem a flotta gerincének szánják hanem inkább kísérleti x-hajónak.

Ulippo!
Gratulálok az első (általam olvasott) olyan bejegyzésed amit érdemes volt elolvasni! Bár igaz hogy ebben a topikban kevés szó esik az oroszokról.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 449
113
Valószínűleg hordozó csoporton belül lesznek majd, vagy ha önálló feladatot kapnak, egy nagy mérető Task Force zászlóshajójaként mennek. Sehová nem fogják őket egyedül, vagy egy-két hajó kíséretében küldeni.
Hordozò csoport part közelben ? LOL
Parti célok lövöldözèse olyan lövedékkel, aminek darabja usd 800 000? És amiböl csak 150 darabot gyàrtottak a költségek miatt?
Csupa egèszségtelen ötlet. :))
Ez a hajò, de több màs tipus is csak arra bizonyiték, hogy az is baj, ha tùl sok a rendelkezésre àllò pénz.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 094
113
Hordozò csoport part közelben ? LOL
Parti célok lövöldözèse olyan lövedékkel, aminek darabja usd 800 000? És amiböl csak 150 darabot gyàrtottak a költségek miatt?
Csupa egèszségtelen ötlet. :))
Ez a hajò, de több màs tipus is csak arra bizonyiték, hogy az is baj, ha tùl sok a rendelkezésre àllò pénz.

Pedig a fejlesztés egyik kiindulási alapja a szárazföldi csapatok tűztámogatása volt. :) Nyilvan nem a CV fog partközelbe menni. Ráadásul pont az a rákfenéje a Zumwaltoknak is, hogy nincs elég pénz. 32 hajóval számoltak és 64 ágyu lőszerkészletével. Ebből maradt három.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
A Navy mintha többet bénázna a kelleténél. A litoral shipnél se tudtak dönteni a két változat közül, a Zumwalt se tűnik így jónak. Max ha tényleg rámegy a railgun. Elvileg az olcsó tűzerő lenne a lényege a nagy hatótávolságú ágyúnak.
 
M

molnibalage

Guest
A Navy mintha többet bénázna a kelleténél. A litoral shipnél se tudtak dönteni a két változat közül, a Zumwalt se tűnik így jónak. Max ha tényleg rámegy a railgun. Elvileg az olcsó tűzerő lenne a lényege a nagy hatótávolságú ágyúnak.
A Virgina és Arleigh Burke osztály óta a Navy nem volt képes egy új és értelmes hajóosztályt tervezni. Amit a US Navy az utóbbi évtizedekben előad, az egy vicc...
 
M

molnibalage

Guest
A Zumwalt koncepcióját már akkor kukázni kellett vonla, amikor a nagy terv, ahol a Zw. stealth CG steath hajókat ejtették. Önmagában jelen formájában a Zw.-nek gyakorlatilag alig van harcértéke, értelmesen használni szinte lehetetlen, a tűztámogatási funciója meg önmagában elég nagy marhaság szerintem 40 km felett...
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell
M

molnibalage

Guest
  • Tetszik
Reactions: Roni
M

molnibalage

Guest
A Virgina és Arleigh Burke osztály óta a Navy nem volt képes egy új és értelmes hajóosztályt tervezni. Amit a US Navy az utóbbi évtizedekben előad, az egy vicc...
Mondjuk nem csak hajók terén ilyen zsenik... Ok, értem nem tetszik nekik az F-35C, ők inkább a Growler + SH párosra és az eljövendő UACV gépekben hisznek vagy hittek. Ehhez képest a steath X-47B kimenete jelen állás szerint az is lehet, hogy stealth tanker lesz belőle...
...mikor az AMARG-ból repóra tartalékkal bíró S-3 Viking gépeked adnak el Dél-Koreának. Legalábbis egy éve ez volt a terv.

Az OV-22 nem képes egyben F135-öt szállítani, a Greyhoundról most nem ugrik be. Erre is jó lenne az S-3 Viking, korábban is volt tanker.
https://news.usni.org/2014/04/08/lockheed-pitching-revamped-viking-fill-carrier-cargo-tanking-roles

Hogyan képes ilyen félelmetes ökörségekre az a rendszer, ami képes volt kitermelni magából eddig azt, amit...?
:confused:
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 463
113
Több értelme van mintha építettek volna 20-30 hagyományos rombolót hisz van elég hajójuk, ezen viszont tesztelhetik az új technológiákat mint a tengeri lopakodás, az automatizált rendszerek és az új fegyverek, amit nem árthat a gyakorlatban tesztelni és csiszolgatni mielőtt nagyobb sorozatot gyártanának. A darabszámból látszik, hogy ezt nem a flotta gerincének szánják hanem inkább kísérleti x-hajónak.

Ezzel azért vitáznék egy kicsit. Nem egy sorozatgyártásra szánt hajóosztályon kletezel. Arra ott vannak a régebbi hajóid, vagy építhetsz erre a célra teszthajókat. Mikor már eldöntötted, hogy ok beindítjuk a sorozatgyártást, akkor minden alrendszer ki kellett legyen már próbálva.
 
M

molnibalage

Guest
Több értelme van mintha építettek volna 20-30 hagyományos rombolót hisz van elég hajójuk, ezen viszont tesztelhetik az új technológiákat mint a tengeri lopakodás, az automatizált rendszerek és az új fegyverek, amit nem árthat a gyakorlatban tesztelni és csiszolgatni mielőtt nagyobb sorozatot gyártanának. A darabszámból látszik, hogy ezt nem a flotta gerincének szánják hanem inkább kísérleti x-hajónak.
Arra egy hajó is elég lenne. A Long Beach-ből is csak egy épült anno...