Szu-27 / Szu-30 / Szu-33 / Szu-35 Flanker (Szuhoj)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Nyilván nem, de eddig a példa azt mutatja hogy ahol van tvc, nem erőltetik a sisakcélzót túlzottan.
Ez úgy téves, ahogy van. A MiG-29 9.12 és a Szu-27Sz óta minden szovjet/orosz vadászgépen van sisakcélzó. Sisakdisplay nincs és a HOBS tartománya kisebb az R-73/74-nek, mint az AIM-9X-nek vagy az IRIS-T-nek.
 
  • Tetszik
Reactions: Roni

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Ez úgy téves, ahogy van. A MiG-29 9.12 és a Szu-27Sz óta minden szovjet/orosz vadászgépen van sisakcélzó. Sisakdisplay nincs és a HOBS tartománya kisebb az R-73/74-nek, mint az AIM-9X-nek vagy az IRIS-T-nek.
Így van, pongyolán fogalmaztam, de ugyan arról beszélünk, nem erőltetik annyira a hatalmas nagy szögekben operáló rakétákat(legalább is ez az ami kívülről látszik, nem ezt promózzák ezerrel), és nincs sisakdisplay sem.
 
M

molnibalage

Guest
Így van, pongyolán fogalmaztam, de ugyan arról beszélünk, nem erőltetik annyira a hatalmas nagy szögekben operáló rakétákat(legalább is ez az ami kívülről látszik, nem ezt promózzák ezerrel), és nincs sisakdisplay sem.
A vicc az, hogy emiatt nem is kellene...
A világ többi részén pár kivételtől eltekintve meg sisakdisplay / célzó + 0 TVC van...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Ahol van TVC, ott más fejlesztéseket sem nagyon erőltetnek túlzottan.
Például mit?
Az utolsó vitánk óta TE szereztél valami megbízható anyagot az élvonalbeli Rus gépeken található titkosított adatátviteli rendszerekről, EW fegyverektől, rádiólokátorok valós képességeitől? Van valami adatod VALÓS HARCÁSZATI képességekről, mondjuk az Irbiszről/Hibinről?


Ahol van TVC, ott más fejlesztéseket sem nagyon erőltetnek túlzottan.

Mac, privátban megígértem neked mint moderátornak, hogy leszállok erről a témáról, hogy ne legyen "topicromobolás" ahogy fogalmaztál, de akkor mint mezei user mívoltodban szerintem nem korrekt, hogy ilyeneket ideböffentesz...

Vagy ezt most mint moderátor tetted? Konrétan csípem a stílusod, és téged is, nem tudom ez lejön e neked, de ha olyat kérsz privtában, mint amit, akkor ez a komment nem értem hogy született meg...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
A vicc az, hogy emiatt nem is kellene...
A világ többi részén pár kivételtől eltekintve meg sisakdisplay / célzó + 0 TVC van...
Amit már leírtam, csak ismételni tudom: szerintem adott problémát más úton oldottak meg. Arról nyilván lehet vitatkozni, hogy melyik a jobb, költséghatékonyabb, nagyobb harcértékű, szerintem nem fekete-fehér EZ SEM, szerinted egyértelmű, az egyik zsákutca, a másik szintlépés. Elfogadom azt hogy te így gondolod, mivel Mac megkért rá, hogy hagyjam a picsába, és megígértem neki, nem írom le ugyan azokat, amit eddig leírtam. Nem vagyok meggyőzve, de tiszteletben tartom a véleményed, és mindazokét akik szerint a TVC zsákutca, borzalmas ár/érték arány, igazából a legnagyobb haszna az, hogy néhány hülye/inkompetens arab sejket le lehet vele nyűgözni a légi-bemutatókon, és max marketing értéke van, no meg amit leírtál, hogy 2000 óránként talán 1 gépet megment az átesésnél.

Tiszteletben tartom, de egyet nem értek, minden ott van előzményben, hogy én még miket látok előnynek, az ígéretem miatt nem folytatom tovább.
 
M

molnibalage

Guest
Amit már leírtam, csak ismételni tudom: szerintem adott problémát más úton oldottak meg.
A baj a "szeritnem" szóval van. Ha kisebb a HOBS tarományod akkor azt nem tudod megoldani azzal, hogy TVC-s a géped. Az első AIM-9X is 2000-ben a tesztlövészeteken 75 fok feletti HOBS-szal indult. Erre hangsebeség körül és felett is képes a gép. A TVC-s gép meg sehova nem fordítja oda az orrát, hogy kompenzálja a hiányt mert ekkora sebességnél a saját tengelye körül nem forgatod a gépet. Ez fizika és nem játszanak az olyan dolgok, hogy "szerintem".

Arról nyilván lehet vitatkozni, hogy melyik a jobb, költséghatékonyabb, nagyobb harcértékű, szerintem nem fekete-fehér EZ SEM, szerinted egyértelmű, az egyik zsákutca, a másik szintlépés.
A számok nem hazudnak és a fizika sem. Sajnos a baj az hogy te képtelen vagy számokkal doglozni, csak homályos "szeritnem" meg ideológia megy. Jó lenne már megérteni, hogy levegő beszélés helyett jó lenne műszaki paraméterekkel és fizikával érvelni, mert arra fogékony vagyok. Nagyon. Egy "szeritnem" súlya nálam nulla, ha nincs mögötte fizika. A te "szerintem" kijelentés mögött megnincs. Ha lenne olyan fizika, akkor készséggel meghajlok előtte.

Elfogadom azt hogy te így gondolod, mivel Mac megkért rá, hogy hagyjam a picsába, és megígértem neki, nem írom le ugyan azokat, amit eddig leírtam. Nem vagyok meggyőzve, de tiszteletben tartom a véleményed, és mindazokét akik szerint a TVC zsákutca, borzalmas ár/érték arány, igazából a legnagyobb haszna az, hogy néhány hülye/inkompetens arab sejket le lehet vele nyűgözni a légi-bemutatókon, és max marketing értéke van, no meg amit leírtál, hogy 2000 óránként talán 1 gépet megment az átesésnél.
Kapaszkodj meg, szerintem ezért van TVC. Anno az iráni sah-ot is hasonló parasztvakítással verték át, mikor F-14/F-15 flyoff volt. Úgy tűnt, hogy micsoda erő van az F-14-ben azt gyakorlatialg annyi üzemannyaggal repült, hogy a taxi-ra úgy kell majdnem levontatni. A TVC is ez. Van két gép, az egyik összevissza pörögforog, hihetetlen látványos, csak az gyök2 átlagembernek nem sok fogalma van arról, hogy ennek harcászati haszna a zéróhoz tendál. Viszont ad rá pénzt. Sokat. Valahol elképesztő, hogy vezetők dollármillárdokról döntenek ilyen átverések és parasztvakítások benyelésével...


Tiszteletben tartom, de egyet nem értek, minden ott van előzményben, hogy én még miket látok előnynek, az ígéretem miatt nem folytatom tovább.
Rgr.

Ez egyébként nem arról szól, hogy tisztelni kell a szó kemény értelmében mindenkit. Nem tűnt fel, hogy arra vagyok nagon háklis, ha valaki ideológiákat gyárt miértekről úgy hogy a fizikát és a műszaki tényeket totálisan ignorálja? Mert a TVC kapcsán csak ezt látom. Tisztán és egyértelműen meg lett mondva, hogy a TVC mit tud és mit nem és, hogy az eddi légiharcoknál ez mit jelentett volna, ha van.

Arra próbálok rávilágítani neked folyamatosan, hogy milyen érveléstechnikai hibát vétesz. Lényegében a baj az, hogy műszaki érved nincs, mert semmiféle megfogható szám nincs, amiről lehetne beszélni...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
A baj a "szeritnem" szóval van. Ha kisebb a HOBS tarományod akkor azt nem tudod megoldani azzal, hogy TVC-s a géped. Az első AIM-9X is 2000-ben a tesztlövészeteken 75 fok feletti HOBS-szal indult. Erre hangsebeség körül és felett is képes a gép. A TVC-s gép meg sehova nem fordítja oda az orrát, hogy kompenzálja a hiányt mert ekkora sebességnél a saját tengelye körül nem forgatod a gépet. Ez fizika és nem játszanak az olyan dolgok, hogy "szerintem".


A számok nem hazudnak és a fizika sem. Sajnos a baj az hogy te képtelen vagy számokkal doglozni, csak homályos "szeritnem" meg ideológia megy. Jó lenne már megérteni, hogy levegő beszélés helyett jó lenne műszaki paraméterekkel és fizikával érvelni, mert arra fogékony vagyok. Nagyon. Egy "szeritnem" súlya nálam nulla, ha nincs mögötte fizika. A te "szerintem" kijelentés mögött megnincs. Ha lenne olyan fizika, akkor készséggel meghajlok előtte.


Kapaszkodj meg, szerintem ezért van TVC. Anno az iráni sah-ot is hasonló parasztvakítással verték át, mikor F-14/F-15 flyoff volt. Úgy tűnt, hogy micsoda erő van az F-14-ben azt gyakorlatialg annyi üzemannyaggal repült, hogy a taxi-ra úgy kell majdnem levontatni. A TVC is ez. Van két gép, az egyik összevissza pörögforog, hihetetlen látványos, csak az gyök2 átlagembernek nem sok fogalma van arról, hogy ennek harcászati haszna a zéróhoz tendál. Viszont ad rá pénzt. Sokat. Valahol elképesztő, hogy vezetők dollármillárdokról döntenek ilyen átverések és parasztvakítások benyelésével...



Rgr.

Ez egyébként nem arról szól, hogy tisztelni kell a szó kemény értelmében mindenkit. Nem tűnt fel, hogy arra vagyok nagon háklis, ha valaki ideológiákat gyárt miértekről úgy hogy a fizikát és a műszaki tényeket totálisan ignorálja? Mert a TVC kapcsán csak ezt látom. Tisztán és egyértelműen meg lett mondva, hogy a TVC mit tud és mit nem és, hogy az eddi légiharcoknál ez mit jelentett volna, ha van.

Arra próbálok rávilágítani neked folyamatosan, hogy milyen érveléstechnikai hibát vétesz. Lényegében a baj az, hogy műszaki érved nincs, mert semmiféle megfogható szám nincs, amiről lehetne beszélni...
Nézd már meg, hogy milyen sebességtartományban zajlottak le jellemzően a fordulóharcok, ahol nagy szögekben kellett, vagy kellhet infrás és nagy agilitású rakétákat közelharci szituációkban indítani. Számokkal fogsz találkozni, nem szerintemekkel, és hangsebesség alatt lesz MIND, jócskán. Kiváló ez így, hogy én megígértem hogy hagyom a faszba, te meg tolod tovább... Ilyenkor neked is kérvényt ír az admin hogy fejezd be, vagy csak én vagyok/voltam kitüntetett szerepben?

Mac, hogy van ez? Ne válaszoljak semmire, továbbra sem, ha Ő tolja az igéjét tovább? Korrekt ez így?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Én ezen a lájk dolgon sosem rugóztam. Ez itt nem a fácánkönyv. Leírom amit gondolok a dolgokról.
A lájkjaidra érzékeny, viszont azok mellett szó nélkül elment, mikor pl. a HIBÁSAN folyamatosan az azt emlegető dolgait pl. hogy kritikán aluli az ár/érték aránya, mean time between failures nagyon szar, etc.: ha jól emlékszem KIJAVÍTOTTAD, hogy úgy tűnik, egyáltalán nem annyira horror drága és megbízhatatlan mára a TVC-s rendszer.
 
  • Tetszik
Reactions: sidewinder12
S

speziale

Guest
Nézd már meg, hogy milyen sebességtartományban zajlottak le jellemzően a fordulóharcok, ahol nagy szögekben kellett, vagy kellhet infrás és nagy agilitású rakétákat közelharci szituációkban indítani. Számokkal fogsz találkozni, nem szerintemekkel, és hangsebesség alatt lesz MIND, jócskán. Kiváló ez így, hogy én megígértem hogy hagyom a faszba, te meg tolod tovább... Ilyenkor neked is kérvényt ír az admin hogy fejezd be, vagy csak én vagyok/voltam kitüntetett szerepben?

Mac, hogy van ez? Ne válaszoljak semmire, továbbra sem, ha Ő tolja az igéjét tovább? Korrekt ez így?

Zsolti,

az a gond, hogy te képtelen vagy azt a lehetőséget képtelen vagy elfogadni, hogy valaki nem azért csinál valamit, mert az a legjobb, hanem mert ezek a lehetőségei.
Nem akarok megint visszakanyarodni az ARH/AESA vs SARH/PESA vitához, de ott is pont ez a helyzet mint a sisakdisplay vs TVC esetében.
Másrészről az f22-vel előjönni a TVC téma kapcsán nettó trollkodás. Milliószor el lett mondva, hogy az F22 overkill képességeit nem a TVC adja, ráadásul annak idején nem is volt ez a követelmények között (az YF23-nak nem is volt TVC-je).
Egyébként az EF-vel vívott dogfight-ok után olyan infók szivárogtak ki, hogy bizonyos sebességtartományokban a TVC sebességvesztést okoz, amit az EF pilóták ki tudtak használni.

harmadrészt úgy beszélünk erről a TVC-ről, mintha az akár az orosz légierőben is általánosan elterjedt lenne.
Hány szu27 leszármazotton is van tvc? szu35, szu30mki ezekből összesen hány is áll rendszerben
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Pocok75
M

molnibalage

Guest
Én ezen a lájk dolgon sosem rugóztam. Ez itt nem a fácánkönyv. Leírom amit gondolok a dolgokról.
Ez nem a lájkgyűjtés miatt van. Arról, hogy az emberek az érkező infókat az alapján szelektálják, hogy ki mondja. Én modom = hülye vagyok, te mondod = fú, tényleg így van.

Ez szeritned nem a kreténség fokmérője?
 
M

molnibalage

Guest
Nézd már meg, hogy milyen sebességtartományban zajlottak le jellemzően a fordulóharcok, ahol nagy szögekben kellett, vagy kellhet infrás és nagy agilitású rakétákat közelharci szituációkban indítani. Számokkal fogsz találkozni, nem szerintemekkel, és hangsebesség alatt lesz MIND, jócskán. Kiváló ez így, hogy én megígértem hogy hagyom a faszba, te meg tolod tovább... Ilyenkor neked is kérvényt ír az admin hogy fejezd be, vagy csak én vagyok/voltam kitüntetett szerepben?

Mac, hogy van ez? Ne válaszoljak semmire, továbbra sem, ha Ő tolja az igéjét tovább? Korrekt ez így?
A Sivatagi Vihar összes manőverező és WVR légiharc bőven 400 CAS táján vagy felette volt....
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Ez nem a lájkgyűjtés miatt van. Arról, hogy az emberek az érkező infókat az alapján szelektálják, hogy ki mondja. Én modom = hülye vagyok, te mondod = fú, tényleg így van.

Ez szeritned nem a kreténség fokmérője?
Arra gondoltál már, hogy ennek oka lehet? Mondjuk a stílusod? S konkretizálva pár dolgot, ha a TVC-ről beszélünk, teljesen TE és Allesmor sosem mondtátok ugyan azt...
 
  • Tetszik
Reactions: borisz
M

molnibalage

Guest
A lájkjaidra érzékeny, viszont azok mellett szó nélkül elment, mikor pl. a HIBÁSAN folyamatosan az azt emlegető dolgait pl. hogy kritikán aluli az ár/érték aránya, mean time between failures nagyon szar, etc.: ha jól emlékszem KIJAVÍTOTTAD, hogy úgy tűnik, egyáltalán nem annyira horror drága és megbízhatatlan mára a TVC-s rendszer.
Ha egy TVC hajtómű 30 éves élettartama vetített teljes pluz költsége csak 1 millió USD (ez sci-fi) akkor is az USAF statból az jön ki, hogy a gazdasági megtérülés közelében sem vagy egy 400 gépes flottánál sem.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
A Sivatagi Vihar összes manőverező és WVR légiharc bőven 400 CAS táján vagy felette volt....
Na, tehát akkor hogy mindenki értse aki olvassa, mennyire jellemző a közeli merge állapot, extrém fordulóharc, ahol szükség van intenzív manőverezésre és/vagy extrém nagy szögekből indítható rakéták képességére hangsebesség felett?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Ha egy TVC hajtómű 30 éves élettartama vetített teljes pluz költsége csak 1 millió USD (ez sci-fi) akkor is az USAF statból az jön ki, hogy a gazdasági megtérülés közelében sem vagy egy 400 gépes flottánál sem.
Na és itt jön be az, hogy esélyesen NEM csak arra jó, amire TE gondolod. Jó arra is, de nem ez az egyetlen marketinghatáson túli valós képességbeli hozadéka, hogy több ezer óránként megment egy gépet a lezuhanástól. Innentől megint ott vagyunk, ahol a part szakad, mondod a magadét, és én is, úgy hogy ígéretet tettem rá, hogy nem teszem...
 
  • Tetszik
Reactions: borisz