M
molnibalage
Guest
Úgy látszik.Ez a TVC vita örökéletű.
Ahogy már én is kb. hússzor leírtam és le lettem hülyézve. A te kommented meg szentírás lesz és agyon lesz lájkolva. Ez ma a HTKA-s módi...Azonban a 90-es évek végére úgy látták, hogy egy nagy manőverezőképességű rakétafegyver és a hozzá tartozó komplex sisak kijelző-célzó rendszer együttes alkalmazása és teljeskörű elterjesztése fajlagosan jobb eredményt hoz, mint meglévő negyedik generációs gépek áttervezése, átalakítása.
A Raptorba tereztek, csak azóta sem adtak rá elég forrást. A válság előtt 2013 tájára volt asszem ütemezve, azóta meg annyia tolják az F-35 programot, hogy egyszer volt hír, hogy talán 2016-ban az elsők érkeznek. Az első AIM-9X-et kb. két éve indították, de széria Raptoron én azóta sem láttam sisakdisplayt.A sorból minden szempontból kilóg a világ első ötödik generációs gépe, a Raptor, ami egyfelől TVC rendszerű, másfelől csak itt nincs sisak-kijelzős és nagy manőverezőképességű rakéta, miközben a rajta alkalmazott TVC a korábban kipróbált összes megoldás közül a legkevésbé hatékony. Így a kép vegyes.
És ez a legröhejesebb. Sőt, a legviccesebb az, hogy a '90-es évekbem meg minden orosz fan a siksakcélzó + TVC rakéta rigmust tolta. Valahol igazán skizofrén ennek fényébn a rephajtómű TVC mai felmagasztalása.Ezzel szemben az oroszok kidolgoztak egy igazán jól működő 3D-s TVC kontroltt kéthajtóműves gépekhez, ami két darab 2D vektorálásra képes mozgatható fúvócső 32 fokban döntött síkú alkalmazása és erre alapoztak idáig 3 különböző repülőgéptípust. Így viszont ellentmondásos, hogy - bár anno ők kezdték el először nagy számban használni a szupermanőverezésre képes rövid hatótávolságú légiharc rakétafegyvert és a siksakcélzót - mind a mai napig nem rendelkeznek sem korszerű ilyen jellegű légiharc rakétával és sem pedig korszerű sisak kijelzővel-célzóval.
KB. hússzor írtam le ezt eddig. Nem értem, hogy miért talált süket fülekre. A probléma gyökere az, ha nincs mit integrálni, mert ilyen rendszer még nincs, de TVC-t meg örököltél a múltból. A bibi az, hogy a sisakcélzó / display működöik M1.0 táján is, a TVC meg semmit nem ad hozzá már a teljesíményhez gyakorlatilag ott.Ez utóbbi tény azért problémás, mert a nyugati példa azt mutatja, hogy ennek a két külön rendszernek a párhuzamos integrálása a különféle repülőeszközökön nagyságrendileg olcsóbb megoldás, mint a gépeket kompletten szupermanőverezhetővé tenni, hiszen ez számos repülőeszköznél eleve lehetetlen.
Számomra döbbenetes, hogy az AIM-9R után majdnem 30 évvel még mindig nem látni képalkotós IR AAM-et oroszoknál. Az dual seeker-s R-74-ről sem tudott forrást adni senki, pedig összerakták (elvben) a '90-es évek elején.Azonban ez túlmutat a TVC kultúrkörön, hiszen a jelenkori orosz repülőgép fedélzeti fegyverzet kompletten és teljes általánosságban elmarad a nyugati színvonaltól és egyelőre ez a legnagyobb baj.