Űrkutatás

Nem tudjátok, hogyan érhető el online a Haditechnika folyóirat elektronikusan? (ott a könyvtár 10 percre, de vasárnap is van meghát oda be kell menni stb) Találtam két ontopic cikket, amit meg lehetne nezni:

Arany László (2016): Az XCOR Aerospace Repülési- és Űrhajózási Vállalat és a Lynx űrrepülőgép. HADITECHNIKA 50:(6) pp. 35-39. (2016)
Arany László (2017): A Golden Spike űrhajózási magánvállalat. HADITECHNIKA 51:(1) pp. 39-43. (2017)

(2009 óta gyűlölettel használom, de most jöttem rá, hogy az mtmt.hu adatbázisban nem csak szerzők neve, de a cím alapján is lehet keresni)

"Arany László (2017): A Golden Spike űrhajózási magánvállalat. HADITECHNIKA 51:(1) pp. 39-43. (2017)"

Szia ez meg van nekem, le tudom fényképezni és elküldeni.

• Tetszik
Reactions: sirdavegd
Puli Portré: Lucsányi Dávid

“Abban nem kételkedem, hogy a Puli el fog jutni a Holdra.”
Gyakornoki programnak, "keltetőnek" már önmagában jó volt a Puli projekt még akkor is, ha nem lesz meg az X Prize. Rakétás oldalon azért elég komoly gondjai vannak a résztvevőknek:
- a Rocketlab rakétája májusban repült először és nem jutott el napszinkron pályáig,
- az IOS egy 4 fokozatú rakétában (NEPTUNE N36) utazik, aminek eddig csak a kisebbik változata repült szuborbitálisat
- és az indiai űrügynökség (ez nem csalás?)
Úgyhogy lehet pár költői tűzgömb ebből decemberig :rolleyes:, vagy az élelmesebbje befizet egy már 2x repült Falcon9-ba és próbál nem beleállni a Holdba:hadonaszos:

• Tetszik
Reactions: Luthero
A ma éjszakai Falcon 9 fellövés során nem tér vissza az első fokozat, mert GTO pályára megy a nehéz rakomány. Node mi számít nehéznek? Fogtam és végig néztem a mostani F9 Full thrust konfiguráció GTO küldetéseit:
- leszálltak (vagy próbálták): JCSAT14 4,7t, Thaicom8 3,1t, ABS2a 3,6t, JCSAT16 4,6t, SES10 5,3t, Bulgariasat7 3,7t
- nem volt leszállás: Echostar23 5,6t, Inmarsat5 6t

Szóval a lélektani határ valahol 5,3 tonna körül kezdődik, fölötte nincs újrahasznosítás.

Éjjel lett volna egy Falcon9 GTO pályára fellövés, de T-10 mádodpercnél a fedélzeti számítógép leállította a folyamat. Még jó, hogy aludtam :rolleyes:
Kivételesen fent maradtam ma, hátha harmadik alkalommal már nem tiltja le a számítógép T-10 masodpercnél a startot:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
A fellövés előtti állapot ellenőrzős társalgásban Asszonnyal felismerni véljük a Szőke Mérnök Néni hangját. Azzal kapcsolatban, hogy Ő miről jelent, már nem alakult ki konszenzus.
Rakomány: Intelsat műholdja geostac transzfer pályára. Nehéz, így nincs visszatérő első fokozat, így most, hogy már a 2. fokozat is leállt, én is megyek szunyálni. Ugyan mi baj történhet alapon.

Ahogy olvasom a második fokozattal lehetett valami baj. Az év végére terveztek ey holdmissziót, gondolom az most el fog csúszni.
Azt írják, hogy a műhold végre felvergődött a helyes pályára, csak az élettartam (ion meghajtáshoz xenon) rovására:

17798294_b15a006b229565d7ce3408ef13009b20_x.jpg

http://index.hu/tudomany/2017/07/13/kozzetettek_a_kepeket_a_jupter_foltjarol/

Oroszok ma Szojuz fedélzetén feltoltak egy szélesspektrumú földmegfigyelő műholdat és 72 kisebbet. Sajnos nem találtam ennél jobb videót, ha valaki oroszul beszél és tudna linkelni egy igazi "komoly emberek ülnek az irányító teremben és nyomkodnak gomdokat" jellegűt, azt megköszönném.
Sajnos a július-augusztus nem a legrakétásabb hónap, a következő fellövés a hó végi ISS emberes misszió lesz.

• Tetszik
Reactions: gergo55 and fishbed
Oroszok ma Szojuz fedélzetén feltoltak egy szélesspektrumú földmegfigyelő műholdat és 72 kisebbet. Sajnos nem találtam ennél jobb videót, ha valaki oroszul beszél és tudna linkelni egy igazi "komoly emberek ülnek az irányító teremben és nyomkodnak gomdokat" jellegűt, azt megköszönném.
Sajnos a július-augusztus nem a legrakétásabb hónap, a következő fellövés a hó végi ISS emberes misszió lesz.
Nos csak az előkészületekről illetve a fellőtt műholdakról rakott ki videót a Roszkozmosz, de náluk ne is nagyon szokás a "komoly emberek ülnek az irányító teremben és nyomkodnak gombokat" jellegű videók készítése
Itt az említett Kanopusz
Itt pedig a 72 másik kisebb műhold
Itt pedig egy nagyobb képgaléria a kilövésről
https://www.roscosmos.ru/23764/

A SETI terve, hogy relatíve olcsó szenzorokból kiépített globális észlelő hálózat segítségével folyamatosan szemmel tartsa az éjszakai égboltot, lézervillanásokat keressen. Hátha ilyen módon pingelnek minket olyan alienek, akik saját észleléseik alapján életre alkalmas bolygónak sorolták be bolygónkat.

A SETI terve, hogy relatíve olcsó szenzorokból kiépített globális észlelő hálózat segítségével folyamatosan szemmel tartsa az éjszakai égboltot, lézervillanásokat keressen. Hátha ilyen módon pingelnek minket olyan alienek, akik saját észleléseik alapján életre alkalmas bolygónak sorolták be bolygónkat.
Lézert max csak akkor láttam, amikor pizzát vittem fizikus barátaimnak a délutani StarCraftok alkalmával, de nem lenne kicsit nagy hardverigénye annak, hogy valaki pingelését észre is vegyük? Vagy itt is olyan lenne mint bolygókutatásnál, hogy furcsa mocorgásokat keresünk adott csillag fényében?
Amúgy meg "laser beam":rolleyes: