Informatika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 067
9 179
113
No, így típussal már könnyebb a dolog :)

Itt van a user's manual:
http://support.eir.ie/assets/static/images/support/responsive/download/d1000-eir.pdf
A címoldalon egyből ott lesz az IP cím, meg a belépéshez a felhasználói adatok.

A manual 49. oldalán van a WiFi beállítás kapcsán a lényeg.
Az admin felület menüjében elnavigálsz ide: Network Setting > Wireless > General
És ott a 49. oldalon látható / leírt módon beállítod a
  • bekapcsolod a WiFi-t, ha esetlen nem lenne
  • beállítasz egy tetszőleges nevet a WiFi hálózatodnak (SSID)
  • a Security Mode az WPA2-PSK legyen - ez nagyon valószínű, hogy alapból be is lesz állítva
  • A Pre Shared Key-nél megadott lesz a wifi jelszó
  • a WPS/WiFi Button opcióból kiszedheted a pipát, az egy nem biztonságos feature (így szép magyarosan)
Elmented és onnantól mobil eszközökön látnod kell a beállított nevű hálózatot.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
Win 10 kémkedés

A fájl neve:

DiagTrack

Ennek az indítását kell kikapcsolni a Helyi szolgáltatásoknál /Szolgáltatások (helyi)

Win gomb+R megnyomása után beírod: services.msc

Megkeresed a:

Összekapcsolt felhasználói élmények és telemetria

címűt
Egér jobb klikk, Tulajdonságok

És letiltod az indítást.

https://www.forbes.com/sites/gordon...0-automatic-spying-begins-again/#4744e3db5868

A kép azt ábrázolja, amikor automatikus az indítása.

diagtrack.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and szuvorov

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 075
10 210
113
Segítséget kérnék androidos kollegáktól! A Samsung j5 böngészőjében, a htka.hu oldalon, de más lapokon is, ha meg akarok nyitni egy linket akkor a 198.68.8.1 - re ugrik, ami a telenor wifi routerem segédprogramja.
Semmi nyomát jelét nem látom , hogy mitől íródik át a cím a böngészőben.
Előre is köszönöm!
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 067
9 179
113
https://thehackernews.com/2017/08/pacemakers-hacking.html

Az FDA 465 000 db olyan pacemaker esetében javasolja a "visszahívást", amit a St. Jude Medical gyártott 2017. augusztus 28-a előtt. Az Abott Laboratories által idén felvásárolt cég olyan készülékeiről van szó, melyek rádiófrekcenciás kommunikációra felkészítettek, firmware-ük, azaz a vezérlést végző software frissíthető.

A probléma az, hogy a 2017. augusztus 28-a előtt gyártott eszközökre került firmware nem követelte meg az azonosítást, az eszköz nincs bebiztosítva az illetéktelen próbálkozásokkal szemben. Kellően felkészült hackereknek relatíve olcsó eszközök segítségével lehetővé teszi, hogy megpróbálják megmókulni az eszközt. A linkelt cikkben szereplő infók szerint az akkumulátor lemerítését eredményező beavatkozás, de akár szívritmus szabályzásba beavatkozás is megoldható.

Az érintetteknek a visszahívás elvileg annyit jelent, hogy firmware frissítést kell végezni a pacemakerükön, ami mindössze pár perces folyamatot jelent.

Gyorsan rákeresve a dologra azt dobja a Google, hogy az elmúlt 1-2 évben jelentek meg írások arról, hogy a vizsgált 4 nagy pacemaker gyártó közül egyik sem biztosította be kellőképpen ilyen eszközeit. Pl.: https://arstechnica.com/information...akers-arent-as-hard-to-hack-as-you-may-think/
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 291
10 342
113

Putyin:
„A mesterséges intelligencia nemcsak Oroszország jövője, hanem az egész emberiség jövője. Kolosszális lehetőségek és nehezen előre jelezhető fenyegetések rejlenek benne” - fogalmazott az orosz vezető.
Hangot adott meggyőződésének, miszerint aki vezetésre tesz szert ezen a területen, az a világ ura lesz.”

"...Az orosz elnök arra is kitért, hogy szerinte a jövő háborúit drónok fogják megvívni és „ha az egyik fél drónjai legyőzik a másikéit, nem marad más választás, mint a megadás..."

"...A Galaktika sci-fi folyóiratban volt egy novella(?) a nyolcvanas években. A stílusa meglehetőse megdöbbentő volt, hiszen látnoki bizonyossággal írta le a fejlődés irányát a jövő haditechnikájában.
Ami megmaradt bennem, hogy például azt jósolta, amit most írsz: Madár és bogár méretű, önállóan és rajokban támadni képes gépeket jósolt, amik harcképtelenné teszik a hagyományos pl. repülőeszközöket, akár még a földön.
Lehet, hogy az írónak még a végén igaza lesz?...


...megkerestem a Galaktika gyűjteményemet, s megtaláltam a novellát!!!
Rám nem jellemző módon egész jól emlékeztem rá:eek:

...Tehát Stanislaw Lem az írója a novellának.
A címe: A XXI. század fegyverrendszerei avagy a tótágas evolúció
Szégyellem, hogy nem emlékeztem a szerzőre:(

Mai - HTKA-t olvasó - szemmel is meglehetősen lebilincselő és igényes műnek tartom. Figyelembe kell venni, hogy 1983-ban(!) írta, s a Galaktikában 1986-ban jelent meg.
S azt sem árt figyelembe venni, hogy nem szakíró, s akkor még nem olvashatta - vagy mégis:eek: - Molni összes művét.;)
Persze lebukik néhol a nyelvezete, a fordítás társadalmi környezete.
Na meg időutazás ide, időutazás oda, bár megemlíti a Columbia űrsiklót, de nem ír annak katasztrófájáról.
Ejnye Nostradamus:confused:

Ezzel együtt szerintem számos elgondolkodtató meglátása van, mi több egész jól tippelt pár kérdésben az egyre gyorsuló és váratlan történelmi eseményekben bővelkedő elmúlt 34 év ellenére is.
Szeretnék én így előre tippelni a következő 30 évre nettel, meg HTKA-val felvértezve.

Lem is a drónok elterjedését és mesterséges intelligencia (pontosabban mesterséges ösztön) általi összehangolását jósolta 1983-ban.:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
 
  • Tetszik
Reactions: jani22

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
Már, legalább 1 hete a festők vették át a hatalmat a feleségemtől a lakásunkban. Végső elkeseredettségemben - a szagokat is figyelembe véve - benyomtam ezt:


Rögtön kidobta a jobb oldalra a hasonlóakat.

Már a mesterséges intelligencia határon vagyunk.

A festőink ez még nem tudják produkálni. Az asszonnyal is bajok vannak.

Na ezeket a mesterséges cuccos egy darabig nem fogja szimulálni, bár ha a hardver eljön mosogatni, majd jól megnézem. Csak nehogy be chips -jen.
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 661
12 358
113
Már, legalább 1 hete a festők vették át a hatalmat a feleségemtől a lakásunkban. Végső elkeseredettségemben - a szagokat is figyelembe véve - benyomtam ezt:


Rögtön kidobta a jobb oldalra a hasonlóakat.

Már a mesterséges intelligencia határon vagyunk.

A festőink ez még nem tudják produkálni. Az asszonnyal is bajok vannak.

Na ezeket a mesterséges cuccos egy darabig nem fogja szimulálni, bár ha a hardver eljön mosogatni, majd jól megnézem. Csak nehogy be chips -jen.
A zene kicsit gagyi, node Demirbag kisasszony szokás szerint nagyon ott van.:D
 
  • Tetszik
Reactions: jani22
T

Törölt tag 008

Guest
...Rögtön kidobta a jobb oldalra a hasonlóakat.Már a mesterséges intelligencia határon vagyunk......
Ez sima profilozás. Köze nincs a MI-hoz.
Csinálja minden szarházi cég. Google, Facebook nagyban, Tesco, Szupershop, Shell smart stb kicsiben.
A legkeményebb, hogy a Facebook akkor is profiloz ha nincs is facebook ID-d. Egyszerűen hozzád rendel egy egyedi számsort és ahhoz profiloz. :(
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and jani22

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Már a mesterséges intelligencia határon vagyunk.

Annal sokkal egyszerűbb dolog ez. Ajánló rendszerek mögött általában clustering algoritmusok vannak, amikben nincs MI, sima statisztika, nagyon leegyszerűsítve sokdimenziós regresszió. A mai számítógépekkel, és matematikai illetve programozási trükkökkel nagyon sok dimenzióban is működik, egy kupacba rak hasonlót a hasonlóval. Az emberek pedig segítenek a hasonlóságokat feltárni azzal, hogy melyik video után melyiket nézik.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
Ez sima profilozás. Köze nincs a MI-hoz.
Csinálja minden szarházi cég. Google, Facebook nagyban, Tesco, Szupershop, Shell smart stb kicsiben.
A legkeményebb, hogy a Facebook akkor is profiloz ha nincs is facebook ID-d. Egyszerűen hozzád rendel egy egyedi számsort és ahhoz profiloz. :(
Jogos, de a lényeg goto 115 :rolleyes:
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
Annal sokkal egyszerűbb dolog ez. Ajánló rendszerek mögött általában clustering algoritmusok vannak, amikben nincs MI, sima statisztika, nagyon leegyszerűsítve sokdimenziós regresszió. A mai számítógépekkel, és matematikai illetve programozási trükkökkel nagyon sok dimenzióban is működik, egy kupacba rak hasonlót a hasonlóval. Az emberek pedig segítenek a hasonlóságokat feltárni azzal, hogy melyik video után melyiket nézik.
1 esemény néztem ezt:

Feldobta balra és néztem:


Feldobta balra és néztem:


Hol ott ezt szerettem volna nézni. Tényleg nem intelligens, de nem győztél meg. :)

 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
1 esemény néztem ezt:

Feldobta balra és néztem:


Feldobta balra és néztem:


Hol ott ezt szerettem volna nézni. Tényleg nem intelligens, de nem győztél meg. :)


Itt elég jól le van írva: https://en.wikipedia.org/wiki/Recommender_system

A magyar szócikk haszontalan. A ma használt megközelítéseket jól vázolja. Ezt szokták már MI-nek reklámozni, de nem intelligencia ez még, elég könnyű belátni a működését, az alkotóelemeit. Az intelligenciától nagyon messze esik, de nagyon hasznos és hatékony eszköz. Sajnos az elmúlt néhány során elkezdtek mindenféle ilyen eszközt MI-nek nevezni, ami a lehet, hogy a 2. MI buborékhoz és annak kipukkanásához fog vezetni. Volt már egy MI buborék, amikor a szárnyait bontogató technológia nem tudott felnőni az elvárásokhoz, és utána évtizedekre elkerülte minden erőfeszítés a témát. Most talán már túl sokan túl sokat fektettek bele, annyira csodát vár már mindenki, hogy nem lehet már a szellemet a palackba visszazárni, de ki tudja, a fúziós erőmű is az 50-as évek óta már csak 30 évnyire van!

Lehet adaptív gépi rendzsereket építeni, amik nem explicit programozásból, hanem adatokból tanult módon viselkednek, de abban az értelemben intelligencia, ami egy madárban vagy kutyában, emberben van, még nagyon sokáig nem lesz szerintem. (azaz absztrakt problémákat képes megoldani úgy, hogy korábban nem találkozott még velük, de más hasonló dolgokkal, vagy részfeladatokkal igen)