Alapból a Sharp meg a Philips (meg az összes többi gyártó) is gyárt kéttucat modellt ugyanabban a méretben, ez alapján megmondani melyik a jobb elég nehéz, de a többi alapján sem könnyű. Nekem Sharp van, meg vagyok elégedve vele, két éve vettem, nem volt vele bajom. Philipset küldtem vissza garanciába ennél nagyobbat és okosat a két éves garanciaidő lejárta előtt pár héttel, de ezek egy mintás "statisztikák", szóval irrelevánsak. Szerintem elég lottó, de ha adnak rá 3-5 év garanciát és azt túléli, akkor valószínűleg még annyit tartani fog legalább, akkor meg úgyis érdemes lesz cserélni 4k-8k-ra vagy ami épp az aktuális őrület.
A smart felirat azt jelenti, hogy van rajta egy oprendszer, pl android, nézhetsz rajta jútúbot, összekötheted mindenfélével, netflixezhetsz rajta, netezhetsz meg ilyenek. De ha androidos is, akkor sem tudsz minden appot feltenni rá, amit pl egy telóra feltehetnél. Ha csak nagyban akarsz T-90-es videókat nézni és a PC-d monitorának használnád, akkor nem kell neked smart, mert arra ott a PC az összes tudásával.
A LED jelen esetben a LED-es háttérvilágítást jelenti de ugyanúgy LCD, a sima LCD meg a régebbi háttérvilágítás (fénycsíkos vagy milyen volt) vagy csak nem írták rá, hogy az is LED háttérvilágítású. Van OLED is, de az nem az 500 eurós árkategória, ott minden pixel saját maga adja a fényt és nincs szüksége háttérvilágításra, egyenként ki-be kapcsolható és valódi feketét tud előállítani. Ezeknek jobb a kontrasztja meg valószínűleg a képe is, de más árkategória.
Ha van lehetőséged, menj el egy üzletbe ahol fizikailag meg tudod nézni, hogy milyen a kettő egymás mellett, s amelyiknek jobban tetszik a képe azt vedd meg. Hogy melyik döglik be hamarabb az nincs kőbe vésve a márkanév alapján, ha szerencséd van akkor pont nem az amelyiket megvetted. Ezenkívül ha kell smart akkor vegyél smartot, ha kell 4k akkor vegyél azt, ha nem kell vagy nem fér bele akkor 1080P-t.