A 2 hajtómű mindig egyforma tolóerőt ad le,vagy változik az is,a helyzetnek megfelelően?
Változik.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A 2 hajtómű mindig egyforma tolóerőt ad le,vagy változik az is,a helyzetnek megfelelően?
Már rég leírtam volna ide a nagy okosságot, ha tudnám. Nekem csak az tűnt fel, hogy ehhez a berendezéshez az oroszok nagyon ragaszkodnak. Lehet, hogy valami paszív szenzor, ami alkalmas szétszóródó hullámok detektálására és mivel párban dolgozik, a háromszögelésre is.
De értek én ehhez? Nem...
Sziasztok!
Mivel a két LERX-nél vannak ezek a lokátorok, nem lehetséges, hogy ez voltaképpen egy lokátor két része, és éppen a kettő közti távolság miatt tud nagyobb akár méteres hullámhosszon működni?
A méteres hullámhosszt azt biztosan nem veszi, az elemek méretéből ez látszik... Egyszerű fizika...Azt sem tartom kizártnak hogy a két dolog közös metszete kb. az igazság. Vagyis a stealth karakterisztika ellen fejlesztették, de úgy hogy csak passzívan veszi a méteres hullámhosszt, nem centiméter/miliméterest. Elég sok dolog lehet mögötte, semmi konkrét erről még jó ideig nem lesz elérhető én azt gondolom.
Nem tudod a méterest rátenni. Ennek oka egyszerűen a fizika, hogy fél hullámhossznál kisebb sugárzó ellemmel kőként zuhan a sugározott és felvehető teljesítményí a tudomány mai állása szerint. Jó lenne megérteni, hogy csodák nincsenek. Ez olyan marhaság, mintha fülhallgatóból akarnál mélynyomót csinálni. Fizikai képtelenség.A radarjaik miatt gondolom az 5. gen gépek is kiszurhatóak nagyobb távról ha azok be vannak kapcsolva. Érvényes ez akkor is, ha más hullámhossz-tartományban keresgél az ellenfél gépének radarja? Pl ha bejön kelepisti tippje és tényleg sikerűl méteres hullámhosszú radart rászerelni egy vadászgépre ezzel a trükkel, akkor egy ellenséges gép aminek a radarja sokkal rövidebb hullámhosszon működik, érzékelni fogja ezt a radarnyalábot vagy tud vele mit kezdeni?
A méteres hullámhosszt azt biztosan nem veszi, az elemek méretéből ez látszik... Egyszerű fizika...
Kopp Karcsi és "elemzései". Hát igen. Íme egy gyöngyszemek közül...Kopp Karcsi amúgy már elemezgette, mikre lehet jó ez az L-sávú eszköz.
http://www.ausairpower.net/APA-2009-06.html
Kopp Karcsi és "elemzései". Hát igen. Íme egy gyöngyszemek közül...
http://www.ausairpower.net/APA-NOTAM-081109-1.html
És mindezt egy olyan gépről, amiről akkor még fotó sem volt...
Azóta eltel 9 év. Láthatjuk, hogy kb. mennyi igaz a feni marhaságból. Kb. semmi....
Elnézést, de ak ilyen "elemzésekre" képes, annak nem érdekel kb. egyetlen olyan írása sem, ami ilyesmivel foglalkozik. Nevetségessé tette magát már régen. Minden orosz rendszernek félmágikus képeességei vannak és 400%-os siker, a nyugat rendszerek valós képességeit sem ismeri el.
Azt az írást asszem már leszedte, ahol SARH-s Szuhojok csapják agyon szemtől szemben az ARH-s F-35-ököseket R-27-tel, amik beaming alatt is mennek a célok felé MCG nélkül az F-35 meg bambán előre. (Már az viccces, hogy hogyan derítette fel azokat.) Az tényleg kabaré volt.
A HT összefoglaló használ APA-s linkekekt, de csak képgyűjteménynek van a SAM rendszerek járművei miatt. Egy kivétel van az ősrégi IR rakéták AM modulációját korrektül magyarázta el, de az 30 éves írása és nem oroszokról szól vs F-35...
Nem látom hogy mekkora, csak az alakját.A méteres hullámhosszt azt biztosan nem veszi, az elemek méretéből ez látszik... Egyszerű fizika...
Passziv vagy multistatikus radar részeként bőven elég ez a méret, ott ennek nem az a feladata hogy egymagában megváltsa a világot a saját teljesítménysűrűségével, és minden bizonnyal egy rendszer apro részeként funkcionál csak, nem ónálló eszköz. Találgatok valóban, de szerintem még így is több igazam lehet, mint neked aki kilyelentetted ránézésre hogy ez semmire sem jó, egy kalap szar, értelmetlen, vagy valami radaros MAWS.Nem tudod a méterest rátenni. Ennek oka egyszerűen a fizika, hogy fél hullámhossznál kisebb sugárzó ellemmel kőként zuhan a sugározott és felvehető teljesítményí a tudomány mai állása szerint. Jó lenne megérteni, hogy csodák nincsenek. Ez olyan marhaság, mintha fülhallgatóból akarnál mélynyomót csinálni. Fizikai képtelenség.
Nézzetek már rá az isten szerelmére, hogy a P-12/18 Yagi és a Nebo elemei mekkorák vagy bármelyik PESA, AESA annenára vagy a régi réselt síkantennákra. Kettőt lehet találni, hogy miért. Sok elem kell a keskeny nyalábhoz. Tudsz méteres radart tenni a gépre, csak kurvára "fasza" soktucat fokos nyalábokkal dolgozni. Értelme kb. semmi, teljesíménysűrűség a béka segge alatt.
A HT összefoglalóban ez is benne lesz. Konkrét antennákra és rendszerekra számítások, hogy ne a levegőbe beszéljünk. Majdnem tűpontosan visszajönek belőle azok ad adatok, amiket megadnak frekire. Az AN/APG-68 esetén tized fokra kijön a nyalábszélesség és néhány százalék pontosságal a freki.
Én nem vagyok antenna zseni, de azért az antennaelmélet alapjainak 2x2-vel ne menjünk már szembe, mert egész egyszerűen fájdalmas, kb. olyan, mint az antigravitációról olvasni.
Ah, persze, a szokásos duma. Nem tudhatjuk, de biztos jó valamire. Modell és fizika mögötte semmi...Passziv vagy multistatikus radar részeként bőven elég ez a méret, ott ennek nem az a feladata hogy egymagában megváltsa a világot a saját teljesítménysűrűségével, és minden bizonnyal egy rendszer apro részeként funkcionál csak, nem ónálló eszköz. Találgatok valóban, de szerintem még így is több igazam lehet, mint neked aki kilyelentetted ránézésre hogy ez semmire sem jó, egy kalap szar, értelmetlen, vagy valami radaros MAWS.
Nézd én tényleg nem tudom veled ellentétben hogy ez mire szolgálhat, viszont azt megadom nekik hogy valamire biztos jó. Annyit még hozzá, hogy passzív rendszernél ennek tényleg csak annyi lehet a feladata, hogy egy kellő méretű akár méteres hullámhosszt kisugárzó radar által visszavert jeleket gyűjtse, egy rendszer részeként. Azt hogy mennyi esély van ilyen radart feltenni egy AWACS-re, azt nem tudom, de földi telepítésű eszközeik már biztos hogy vannak. Mivel a saját gépekről a rendszer pontosan tudja hogy merre vannak, kellő számtek kapacitás mellett elég jó dolgokat lehet ezzel is elérni, hogy ők csak vesznek adatokat. Eléggé kényes ez a téma, leírva csak nagyon ködösen és általánosan fogalmazva láttam még cikkeket ezekről a technológiákról, de szerintem érthető hogy miért.Ah, persze, a szokásos duma. Nem tudhatjuk, de biztos jó valamire. Modell és fizika mögötte semmi...
A multistat radaros link amit posztoltam az elkerülte a figyelmedet, hogy milyen korlátai vannak?
Értem, hogy egyesek a rádióteleszkóp jelenségre bazíroznak, de a valóság ennél "picit" bonyásabb főleg, hogy mozog a repcsi és a teljesíménysűrűség ettől még nem változik. Ha egy csapat nagyon érzékeny rádióteleszkóő dolgozik együtt, akkor lehet csudaszép dolgokat kapni. De, ha egy csapat rohadtul nem érzékeny és marha széles nyalábbal dolgozó antenna...?
Meg az álomodozás összevisszam, de amikor források eredményeit írom le, akkor még én vagyok a helikopter...
Én is ezt mondom, csak nem teljesen valóságtól elrugaszkodva totál spekulatívan mindenféle totál zavaros vonalon...Nézd én tényleg nem tudom veled ellentétben hogy ez mire szolgálhat, viszont azt megadom nekik hogy valamire biztos jó.
A probléma az, hogy maga az antenna egyszerűen kicsi, és L sáv + fél hullámhoszból adódik az elemszám és nyalűbszélesség és n+1 más dolog. És ezek megugorhatatlan dolgokat okoznak. Ez az amit egyesek mindenféle totál zavaros mindenféle fizika nélküli fantáziálgatással kerülnek meg. Én alig értek az antennákhoz más téren levő tudásomhoz képest, de legalább az 2*2 alapokat nem kezelem úgy, hogy nem léteznek. Szerintem ittléted alatt te és más is tapasztalhatta, hogy erre vagyok allergiás. Mert ez nem tudományos vagy technikai, hanem hit alapú megközelítés....Annyit még hozzá, hogy passzív rendszernél ennek tényleg csak annyi lehet a feladata, hogy egy kellő méretű akár méteres hullámhosszt kisugárzó radar által visszavert jeleket gyűjtse, egy rendszer részeként.
Kis elemszámmal fel lehetne tenni, ami iszonyatosan széles nyalábot adna, tehát kicsi lenne az észlelési távolság emiatt, mert alacsony a nyaláb teljeseítménysűrűsége.Azt hogy mennyi esély van ilyen radart feltenni egy AWACS-re, azt nem tudom, de földi telepítésű eszközeik már biztos hogy vannak.
Ez az, ami nem igaz, mert minden mérésnek van hibája. Az RT osztályoknál a beémérő kocsik szerinted viccből voltak és viccből szintezik ki radarokat pontosan? Egy repülőgép soha nem lesz annyiar stabil platform, mint egy földön álló radar. Hát, ha még több repülőgépről van szó.Mivel a saját gépekről a rendszer pontosan tudja hogy merre vannak, kellő számtek kapacitás mellett elég jó dolgokat lehet ezzel is elérni, hogy ők csak vesznek adatokat.
Bevallom nem tudom, hogy ez mit jelent. Szárazföldi ilyen minden antenna szórt jeleit vevő és ezzel valamit kerseő rendszerekkel próbálkoztak, de ezek sikerességét jól mutatja, hogy hadrendben ilyen kb. 0 db van.@molni
Az lehetséges, hogy DVB-T alapú passzív multistatikus radarnak használnák?
Nem számít, hogy kettő van belőle. Az egy db szóló antenna elemszáma és mérete határozza meg a fél-hullámhosszt, nyalábszélességet, továbbá az érzékenységi/sugárzási tartományt.Nem látom át hogy mekkora az a hosszúkás LERX be való eszköz. Kettő van belőle.
Ez konkrétan sérti az antenna elmélet legalapvetőbb törvényeit. Ha majd elolvasod a HT összefoglalót, akkor látod a konkrét számokat. Hogy a frásza sikerült ekkora téveszmét leírni...??????Fél hullámhosszal számolva lényegesen jobb értékek jöhetnek ki mint a hagyományos orrkupola alatt megtalálható max 1m (ettől általában jóval kisebb) méretű apertúrával rendelkező eszközöknél.
A SAM rendszerek felderítő radarjai dm és m tartományban üzemelnek és hatalmasak ehhez képest. Mondom, nézegessed már a Patriot és különféle Sz-300 radarok képét. Hpasp posztoltak őket a légvédelmis topikban az indexen és az SG.hu HT topikban is. Semmiben sem különleges a LERX-ben levő L sávval, az ősidők óta ezt használják a SAM-ek.Hogy hogyan és miként szolgálhat nem tudom, de én veled ellentétben arra érzem a megoldást hogy az nem MAWS, hanem valami stealth elleni eszköz, és pedig azt úgy oldja meg, hogy hosszabb hullámhosszon üzemel mint a mostani elterjedt cm/mm megoldások.
Két eltérő hullámhosszú rendszer együttműködésére kíváncsi lennék. Mert az orrkúp radarja nemtudja venni az L sávot, fordítva már lehetséges, csak nem látom a fizikát, hogy mi értelme lenne ennek.Elemszám és nyalábszélesség pedig a megszokottól teljesen eltérő alak miatt nekem egyáltalán nem annyira tiszta/egyértelmű itt mint neked, illetve mondom, csak tippelem a valós méretet, s kettő van belőle, ha még az orrban is megtalálható fő radarral valahogy egy rendszert tud képezni, akkor meg pláne érdekes a dolog.
Rosszul tudod. Nagyon rosszul.A kevés elemszám/nagyobb nyalábszélesség pedig az én tudásom szerint nem feltétlenül az elérhető hatótávra hatna főleg károsan, hanem inkább a felbontásra.
Ha nem kapsz semmiféle értékelhető visszangot a pocsék teljesítménysűrűség miatt, akkor nincs mit háromszögelni...Ezt viszont ki lehet küszöbölni úgy, ha több irányból kiháromszögelnek.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..