Igaz ez nyilván.Ez a radar AESA, mindig is ezt mondták. A hullámhossz pedig behatárolja az adó/vevő/atenna-elemek méretét, szóval itt trükközni nem nagyon tudnak.
Én ugyan úgy találgatok ahogy itt jelenleg mindenki.
Abból indultam ki, hogy mire lehet logikus az hogy beraknak egy ilyen eszközt párban a szárny belépőélekbe(amit én valóban nem tudok/akarok számolgatni hogy mekkora homlokfelületet ad ki ennél a két radarnál?), illetve abból a lehetséges méretből valójában mekkora is az antenna apertúra tényleges felülete.
Nekem nem tűnik reálisnak az, hogy optikai/infra 360 fokos lefedettség, vagy valóban nagyon magas frekis radaros MAWS helyett csináltak volna egy L-sávú 24 cm-es hullámhosszon üzemelő CSAK melső féllégteres MAWS-ot. Egyszerűn Balázzsal szemben értelmetlennek tartom. Nincs 360 fokos lefedettség(ez jó duma hogy onnan jön majd úgyis a SAM, AAM, de csak duma, egy MAWS akkor ér valamit ha 360 fokban számíthatsz rá), illetve pontosan ahogy én mondom már rég óta, az hogy nem magas freki(40 Ghz tája mint EF -nél) hanem 1-2 Ghz a tartomány, azt eredményezi hogy pontatlan lesz de nagyon az irány meghatározás, s szint úgy a sebesség becslés. Ahhoz pedig hogy tudd hogy merre kéne kitérő manővert tegyél, és egyáltalán valami kalkuláció segítsen abban hogy mi és mikor fog eltalálni, ezek kellenének de jó pontosan.
Nyilván nem méteres tartomány mint a sokat emlegetett P-18, le is volt írva hogy konkrétan 24 cm-es hullámhosszal üzemelő L sáv, ami a "hagyományos" 8-12 Ghz között (átlagban kb. 10 Ghz környékén) operáló mai orr-radarokhoz képest 1.25 Ghz azért szerintem nagyságrendbéli eltérés, még ha Balázs bele is kötött abba hogy nem 10x-es eltérés. Valóban nem, "csak" 8X os. Az nekem nagyságrendi eltérés. A fél hullámhossz alapján 24 cm-es hullámhossznál 12 cm-es optimális antennák jönnek ki. Az azért én azt gondolom már nem elképzelhetetlen hogy oda beférjen belőle jó pár, megfelelő adóteljesítény meglétével ahogy mondtam, rossz pontossággal/pontatlansággal(nem tűzvezető célra, max MCG-t adni mivel a felbontása "érzékenysége" akkár több 100m-is lehet) de kereső üzemmódban nagyobb hatótávolságot jelenthet mint egy X sávú 10Ghz környékén akár jobban fókuszált hagyományos radar, mivel az ÖSSZES jelenlegi stealth koncepció pontosan ennek a hullámhossz tartománynak a vissza a sugárzó irányába NEM reflektálásán és az elnyelésén alapul. Egy ettől 8x hosszabb hullámhossz pontosan annak fizikai méretei miatt vissza fog verődni sokkal inkább abba az irányba ahonnan küldték, és el sem fog nyelődni a RAM-on olyan hatásfokkal.
Én ebben látom a logikát. S még le sem hülyéztem közben senkit, hogy leírtam a meglátásaim...