A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Ezek szerint nem ismered a Flottilla "jelen állapotát"? A Flottilla mint olyan 2001 jún. 30.-án megszűnt, csak három hajója maradt meg a tűzszerész-alakulatnál pont a Duna robbanótest-"szennyezettsége" miatt. Tudomásom szerint évi átlagban 2-3? bombát, aknát szednek ki a Dunából.
Azert ennel mara sikerult picit elore lepni, a mostmar rendszeres, szerbekkel kozos gyakorlatokon sem az aknamentesitest, hanem a gepagyus loveszetet (meg egyebeket) gyakorolnak, es ha a 3 fegyvernem kozul a legkisebb prioritassal is, de fejlesztgeti a komranyzat. Illetve a tuzszeresz ezreden belul onallo szervezeti egyseg, ha jol tudom.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Mindenkinek vannak érdekes emlékei a múltból. Persze ezek az emlékek függetlenek attól, hogy történt e ilyesmi a múltban!

Nem hinném, hogy bárki a tüzérség ellen itt felszólalt volna.



Mint muzeális technikának persze, hogy ott van a hadtörténetiben őrzött pajzsok közt a helye, bár a kiállítótér tényleg lehetne szellősebb!
Pont annyira muzealis mint a szerbeke, vagy amennyire muzealis a csehek es lengyelek altal uzemeltetett Mi-24-ek...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 687
113
Pont annyira muzealis mint a szerbeke, vagy amennyire muzealis a csehek es lengyelek altal uzemeltetett Mi-24-ek...

A szerbek flotillája is muzeális, ahogy a most modernizáció nélkül felújításra kerülő Mi-24-esek is múzeumi technikák. A minyók felújítására költött pénz elvonja a pénzt a haditechnikai fejlesztésektől, mert a fegyvertelen és múltszázadi minyókkal semmit nem fog nőni a harcképességünk, viszont a kevéske pénzt fejlesztés helyett a múzeumra pazaroltuk! A flotta naszádjainak fenntartási költségeiből is vehetnénk hasznos dolgokat az EOD-nak például!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 546
113
Ugytudom ilyen senkinek sincs Europaban a NATO-ban csak nekunk, nekunk is csak azert mert a szovjetek anno azt mondtak, hogy kell. Amugy a feladata lehetne (aknaszedesen kivul) Pozsonyt loni (hamar a szerbekkel joban vagyunk), masra szerintem szarazfold, legiero jobb. De kivancsian varom hogy az expertek mit mondanak.
Tényleg ha már AM, pl a németeknél (gondolom van náluk is bőven akna meg bomba a vízben még a negyvenes évekből) hogyan szedik ki a vízből az ilyeneket? Nem tudom mennyi db /év itthon az a mennyiség amit kiszednek. A partról egy lerakott raj minden további nélkül lesből szétszedi ezeket a hajókat. Hidak védelmére talán mint közepes htávú légvédelmi hajók, de lehet hogy túlságosan le lennének terhelve, rá se férne minden kompletten egy egy hajóra. Ráadásul még így is "kötött pályás" a víz miatt, míg egy szfi AA egység oda megy ahova akar. Tűzharcban öngyilkosság bevetni, mert az alu lemezt simán átlövik. Passz. A románoknak is van valami monitor szerűségük, ha még nem süllyedt még el, na meg az osztrákoknak is, de azok már azt hiszem tartalékba vagy hova rakták. Viszont azok, nem alu akna felszedő meg lerakó hajók. Egy hazánkban folyó háborúban biztosan nem jutnának szóhoz az AM-ek. Gazdaságosabb volna megszüntetni a "képességet". Érdekes módon más hasznosabb "képesség" már megszűnt, visszavonhatatlanul, vagy 5-6 db ra olvadt, (mint a gyatra tüzérségünk) de ezek megmaradtak, kb 50% (?) mennyiségi csökkenés árán.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
Mindenkinek vannak érdekes emlékei a múltból. Persze ezek az emlékek függetlenek attól, hogy történt e ilyesmi a múltban!

Nem hinném, hogy bárki a tüzérség ellen itt felszólalt volna.



Mint muzeális technikának persze, hogy ott van a hadtörténetiben őrzött pajzsok közt a helye, bár a kiállítótér tényleg lehetne szellősebb!

Kezdj el olvasgatni.

A technika muzeális, de itt a flottilla létjogosultságáról van szó. A folyó pont annyira része az országnak, mint a szárazföld vagy a légtér. Igaz, a stratégiai jelentősége kisebb, de attól még háború esetén ugyanúgy hadszíntér. Ha védtelen, akkor azt fogják kihasználni.
Ja, persze, az ellenség mindig hülye és nem gondol ilyenekre.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and vilmoci

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 546
113
Az atomerőműves fejtegetés dobogós pedig láttam már néhány "félelmetes hozzászólást"





Folyami egységek semmire sem jó...
Akkor a afél világ unalmában tart fenn folyami egységeket, szerte az öt kontinensen.

piréz inváziókat vízionálóknak:
Brutal class
smardan.jpg


main-qimg-9b7f3a05745263e54b2fb6d25db3f032-c


Szerbia:

https://www.researchgate.net/public...PD-team-onboard-Serbian-river-patrol-ship.jpg
Ukrajna

Gyurza+Class+river+boat+Uzbek.jpg
Ezek csak célpontnak jók. Bár nem tudom mi drágább, egy ilyen naszád, vagy a gripennek odarepülni és szétlőni egy AGM-65-el.
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
biztosan nem jutnának szóhoz az AM-ek

( lánctalpas teknyika meg elavult)

AM-ek ha jól rémlik 60-as évek technikái. 2017 van. ld F-15 versus MiG-21

itt a folyami hadviselésről van szó nem a magyarosch megoldásról...
de pld béekidőben...
Vietnamiak most vásároltak be egy adag Elbit elktrooptikai rendszert, a teljes cucc 30 kg, felérakták a régebbi járőrhajóra is, és máris van egy rendszerük, ami kb 10 km-ig jó lehet (ember)csempészek etc ellen...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 546
113
Rendben, akkor viszont ha bármelyik hídépítésnél, karbantartásnál, vagy simán csak árvíz miatt előmosva időnként előkerül egy-egy bomba a Dunából, akkor ugye majd te személyesen jelentkezel a hatástalanításra és a kiemelésére? Mert ha valamit célzottan és sűrűn bombáztak a háborúban, akkor azok egyebek mellett pont a hidak és pontonhidak voltak, és bizony van ott még bujkáló bomba jónéhány a mederben, és ezek kb. éves gyakorisággal bukkannak fel és adnak munkát az AM (=aknamentesítő) hajóknak. A tűzszerészeket nem akarod feloszlatni (mert az AM-hajók is hozzájuk tartoznak)?!!
Hogy szedik ki őket máshol?
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Ezek csak célpontnak jók. Bár nem tudom mi drágább, egy ilyen naszád, vagy a gripennek odarepülni és szétlőni egy AGM-65-el.


https://www.thoughtco.com/riverine-command-boat-experimental-rcb-x-1052442

mert ugye ők sem értenek hozzá...
ez meg kb az elvárásrendszer:

nd options include:
  • Armor design and integration
  • Shallow draft design with beaching plates
  • Heavy and medium machine gun mounts
  • Unmanned remote weapon mounts
  • Remote optics and sensors
  • Rough terrain trailers
  • Nuclear-Biological-Chemical (NBC) filtration systems
  • Integrated tactical communications
  • Reduced signature designs and coatings
  • Actuating bow and stern ramps
  • Air and surface ship transportability





 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 546
113
https://www.thoughtco.com/riverine-command-boat-experimental-rcb-x-1052442

mert ugye ők sem értenek hozzá...
ez meg kb az elvárásrendszer:

nd options include:
  • Armor design and integration
  • Shallow draft design with beaching plates
  • Heavy and medium machine gun mounts
  • Unmanned remote weapon mounts
  • Remote optics and sensors
  • Rough terrain trailers
  • Nuclear-Biological-Chemical (NBC) filtration systems
  • Integrated tactical communications
  • Reduced signature designs and coatings
  • Actuating bow and stern ramps
  • Air and surface ship transportability




A kettő nem egy kategória, az egyik kisebb, gyorsabb hajó, a másik egy nagyobb lomha hajó. Az egy előnye az alu teknőnek hogy nem rohad el a vízben. Bár az egyik eladott AM félig elsüllyedt a dunaparton pár éve.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
A kettő nem egy kategória, az egyik kisebb, gyorsabb hajó, a másik egy nagyobb lomha hajó. Az egy előnye az alu teknőnek hogy nem rohad el a vízben. Bár az egyik eladott AM félig elsüllyedt a dunaparton pár éve.
Az AM-hajók nem azért alutestűek, hogy ne rohadjanak, hanem azért hogy aknaszedő létükre ne maguk aktiválják/robbantsák fel a mágneses gyújtású aknákat, bombákat. Az hogy nem rozsdásodik csak a fontosabb tulajdonság mellékterméke.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 687
113
Hogy szedik ki őket máshol?

Ahogy bárhol a világon. Valamilyen helyi civil infrastruktúrát igénybevéve kiemelik. A németek helyezete azonos, a hidlábjaik környéke ott is tele van bombával csomó helyen, csak úgy körülbelül ezerszer több helyen és bombával. De nincsenek AM naszádjaik, mert hülyeségekre nem költenek:
2713592500.jpg


vagy:
image-288301-860_poster_16x9-ddkm-288301.jpg
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 687
113
Az AM-hajók nem azért alutestűek, hogy ne rohadjanak, hanem azért hogy aknaszedő létükre ne maguk aktiválják/robbantsák fel a mágneses gyújtású aknákat, bombákat. Az hogy nem rozsdásodik csak a fontosabb tulajdonság mellékterméke.

Az alumínium is korrodálódik, különösen a hajók esetében. Csak itt nem a vízzel, hanem a más fémekkel való érintkezés okozza a problémát.
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 687
113
Kezdj el olvasgatni.

A technika muzeális, de itt a flottilla létjogosultságáról van szó. A folyó pont annyira része az országnak, mint a szárazföld vagy a légtér. Igaz, a stratégiai jelentősége kisebb, de attól még háború esetén ugyanúgy hadszíntér. Ha védtelen, akkor azt fogják kihasználni.
Ja, persze, az ellenség mindig hülye és nem gondol ilyenekre.

Stratégiai jelentősége nincs. A hadseregünk már egyszer megmondta, hogy csak az úthálózatnak van katonai jelentősége. A folyó legföljebb nemzetgazdasági jelentőséggel bírhat, de katonai értelemben ezt a szállítási útvonalat semmilyen formában nem lehet hajókkal védeni, mert a hidak lebombázása útján történő viziút blokkolástól nem véd semmilyen hajó!
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 938
18 426
113
Most kaptam, leültem, és anyáztam:

megyei kormánymegbízott: önkéntes tartalékos ezredes....

http://www.honvedelem.hu/cikk/66378_unnepelyes_katonai_eskut_tett_a_csongrad_megyei_kormanymegbizott


azt hiszem erre mondják: jól fekszik valakinél.

Inkább úgy vélem, a kormányhivatalok bevonása szükséges, ők lesznek a kulcs, egy mozgósítás elrendelése esetén. Ott van a lakosság címjegyzéke, minden adata, helyben. Mindegyik kormánymegbízott ezredes lesz és a hadkiegészítőkhöz tartozik. A tartalékos rendszer most az alapjait rakja le, a megalakuló századokkal. Ne is nézzük kik lépnek be és mennyi a kiképzés most. A gyakorlat ezen úgyis változtatni fog. A lényeg, hogy minden járásban meglegyenek. Ez az alap. Erre épülhet évek alatt, a most már megkezdett honvédelmi nevelés és annak hatására a tényleges önkéntesség. Igazából pár év múlva látszik majd, mi lesz ennek az egésznek a hozadéka. Évek múlva, a jelenlegi ad hoc emberanyag kicserélődhet, egy fiatalabb, elkötelezett, talán jobban kiképzett, jobban felszerelt, tartalékos legénységre. Akiknek már valós harcértékük is lehet. A mostani helyzet, ahogy figyelem, igazából az alapok lerakása. Így nézze mindenki. Mert a kényszertartalékos rendszer, hát az sok minden volt, csak használható nem. Ez is az még most, a kezdeteknél. Majd az évek elmúltával kiderül hova jut. Lehet belőle valami, mert tényleg csinálják. Én sem hittem benne sokáig. Viszont nálunk, Vas megyében is elkezdődnek a gyakorlati megvalósítás lépései. Pedig itt tényleges Honvédségi alakulat, működő laktana, nincs.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Az alumínium is korrodálódik, különösen a hajók esetében. Csak itt nem a vízzel, hanem a más fémekkel való érintkezés okozza a problémát.
Tudom, a szakmám gyakorlatából ismerem a témát, sőt találkoztam már elég sokszor kristályközi korrózióval is. A gép-tulajok szerint túl sokszor is ... :)