A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
2. pont : 10 ezer fő stabil létszám + 20 ezer fő tarcsi. Így jön ki a 30 ezer fő.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi...s-aktiv-honvedsegi-allomany-megalkotasa-a-cel

versus hozzászólás máshonnan
Az Orbán kormánynak esze ágában sem volt a haderőre költeni. A washingtoni csúcs, meg Trump színrelépése kényszerítette ki az ígéretet először 2026-ra, majd 2024-re beállítjuk a katonai kiadásokban a GDP 2%-át. Ha már ránk kényszerítették, akkor költsük valami hasznosra. Hasznosra, ne a haderőre, mert az haszontalan! De csináljunk úgy, mintha a haderőre költenénk. Mik vannak nekünk? Polgári Lőegyleteink (PTE lövöldözőt az nevelte ki) lovas hagyományőrzőink,( szívünk szerint lenne Nemzeti Arcvonalunk is, de azt a hülye Györkös elbaszta) vitézeink, lóvagjaink és lóvagináink, fotogén Tompika közeli kotmánymegbizottjaink, stb. Nosza különböző címeken költsük az irdatlan nagy pénzt különféle címeken fidesz közeliekre, ne a haderőre. Elsősorban a tábor gyarapodjék, esetleg a haderő is, ha másként nem megy.
Miért kell ezt a sok fost idehoznod?
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Cifu igazad lehet, már nem a többszázezres tömeghadsareg van itt.... kösz a gondolati ébresztőért... Persze zsigerből jól hangztana, ha a magyar katona magyar fegyverrel lenne felszerelve...
Ez nem zsigerbol hangzik jol... az a kerdes, hogy a magyar embernek legyen-e magyar allama.
A butasag a geppisztoly gyartas lenne, abbol valoban olyan keves kell es foleg beleidoben, hogy azt jobb megvenni, letudva 15 evre. De karabellyal tomegeket kell felszerelni adott esetben es haborus helyzetben. Haboruban meg az osszes korabbi baratod, szovetsegesed hatbatamad, Mo nem Norvegia.
Es MAR illetve MEG nem tobb szazezresek a hadseregek. De lesznek megint. a szomszed Ukrajnae ma is tobbszazezres pedig az nem egy hude nagy haboru es az ukranok joresze lelecelt Europaba.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Nagyon nem. Mivel loszert mar gyart Mo ezert most a kezifegyver-gyartast kell beinditani, ez a kovetkezo lepes, nem veletlenul van benne a Zrinyiben. Nekem mindegy, hogy licence vagy teljesen hazai, de jobb lenne a teljesen hazai, mert kell ilyen szintu fuggetlenseg ha sajat allamot akarsz. (Norvegia megteheti, hogy haboru eseten is kapjon supportot, ellatast, kulfoldrol, Mo meg nem, Mo tenger nelkuli orszag teljesen ellenseggel (vagy potencialis ellenseggel) korbeveve.) Amugy Norvegia nemigazan tett le meg sokmindent a hadtortenelem asztalara amit oktatni lenne erdemes.

1.: Nem mindegy? Egy karabelygyart osszedobni max fel ev... ez nem urtechnika. Es itt kezdodik a hadipar, nem az AK63-MF ganyolassal.
2.: Nem. Kell kb. 1 millio darab. Igen. Mivel egy dolog a profi, 30.000 fosre tervezett hadero, az eleg is annyinak, de ezen felul (majdnem) mindenkit ki kell kepzeni olyan szinten amilyenen az adott egyent lehet (ha csak 20 napos tartalekos, akkor annyi, ha vallal tobbet (es vallal, ha az allam osztonzi plusz egyetemi felveteli pontokkal, akarmivel) akkor meg komolyabb szinten (persze meg mindig nem hivatasos). Es ezeket fel kell tudnod szerelni karabellyal, meg egy reszuket RPG-vel, ha szukseg van ra. Es szukseg meg lesz, garantalom.
3. Nem uzleti kerdes. Ahogy adot sem szeretunk fizetni de kell, ugy fegyvert is kell gyartani, profit nelkul is. Arrol nem is beszelve, hogy az itt tervezett, itt legyartott karabelyok koltsege is itt marad, ha a projekt megvalosul akkor a magas fizut kapott mernok lephet tovabb a kovetkezo szintre, amikor mar IFV-t gyartunk,... a melos meg meg mindig jobb ha a fizujaert dolgozik mintha segelykent kapna: igy is ugy is ki kell fizetni, de nem mindegy, hogy kulfoldre vagy belfoldre. Arrol nem is beszelve, hogy ha 10 fillerert tudsz csak exportalni 100 darabot Tuvalunak, akkor tedd azt. Gyartani igyis-ugyis kell, mert meg kell tartani a gyarat es meg munkaerot, ez olyan mint az ado: igen, koltseg, de ezt ki kell fizetni es kesz. Es Mo-nal sokkal, de sokkal kisebb gazdasagok is megteszik. Szlovakia IFV-t gyart/modernizal es nem rokkannak bele.
Ha nem kezdik karabelygyarral, akkor nem igaz, hogy fel akarjak tamasztani a magyar hadiipart. Es az, hogy tudsz exportalni az csak hab a tortan (nem igaz, hogy kis orszag nem tud, Szerbia is tud, persze nem 5. generacios vadaszgep-et kell az amcsikeval versenyeztetni a piacon, de karabelyt nyugodtan gyarthat, exportalhat barki. Es eleinte nem is kell a fegyvereken levo extranagy marge -ot ratenni, akar onkoltsegesen is adhatod eleinte.
Ebbol semmi, de semmi nem vagyalom kategoria, ennek sokszorosat megteszik sokkal kisebb gazdasagok (szerbia, szlovakia,...) es Mo is ennek durvan sokszorosat teljesitette a XX. szazadban. Itt kezdodik, aztan lehet menni felfele.

(APC gyar pl. most nem kell, mert van tobbszaz, ha elavult is, IFV gyar kell a kovetkezo lepesben (RPG (granatfej) gyar utan), addig pedig venni meg tankot vagy IFV-t es igy mar nem kell a BTR-t elso vonalban hasznalni, tehat az elavultsagabol akado fo hatranya nem lesz akkora gond. APC-gyar maradhat a kesobbiekre.
Komondort, meg minden hulyeseget ami nem illik egy logikus fontossagi sorrendben szinten nem kell eroltetni. Geppisztoly sem kell sajat, azt lehet venni, mert az (foleg)bekeidoszakra kell rendorsegnek, bekeidoben meg nem kell azzal szamolni, hogy nem kapsz kulfoldrol. Amilyen keves kell abbol a seregnek, abbol be lehet vasarolni elore egy 5-6 eves haborura is. (Ha nem olyan haborura keszulsz ami legalabb 5 evig tart, akkor komolytalan orszag vagy, NATO ide vagy oda.)
Tehat mindent ami a hadseregnek (nem csak a hivatasoskonak, hanem a teljesnek!) kell es alap, foleg a fogyoeszkozt, azt le kell tudnod magadnak gyartani, ha nem urtechnika vagy nem sert nagyon komolyan nagyhatalmi erdeket. Magyarul copy-paste Lo, Szerbia, Cseho,...
egy millio, tulzas persze, de a lenyeg: szazezres nagysagrend.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Miért kellene bárminek úsznia itthon?
Duna,Tisza,Körösök,Dráva, keleti-nyugati főcsatorna. Bodrog,Sajó,Hernád .............. Ha csak sima szárazföldit veszel akkor mekkora műszaki alakulat kellene. Ja bárhol tudunk hidat építeni. Az nem gond. A gond azzal lesz ha csak egy helyen tudnál építeni a szükséges 3 rom helyet. És azt az egy helyet is lebombázzák.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Ha fegyvergyar vitathato is de egy optika gyarto uzemet minden kepp kellene. /az optika a draga/ pedig ma egy videki optikus olyan minoseget csiszol hogy 80-90 es evekbe csucsminosegnek szamitott volna /az elektro optikai resze meg mar nem olyan bonyolult. Plane hogy egy szimpla kamerara is szurot kell rakni gyarilag hogy nehogy ellyelato legyen.
Nem a francot nem drága. Egy MCP modul (a 3. gen éjjelátók lelke) 3 ezer dollár felett van. Ezért kerülnek 10k USD+-ba a modern éjjellátók.
A civil kamerából kiszedheted az infraszűrőt, az IR alávilágítás nélkül még nagyon satnya lesz.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
  • Tetszik
Reactions: Szittya

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
-RPG-7 el kapcsolatban: Az indítókhoz vennék a piacon normális modern fejeket. Mind páncélos ellen mind gyalogság ellen. Egy tarcsit kb addig tartana kiképezni rá mint egy Ak val megtanítani lőni.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 366
113
Nem is azt irtam hogy szedjuk ki a civil kamerabol a szurot azt kessz hanem azt hogy a technologia adott mindenki szamara nyitott. Nem a bonyolultsaga miatt draga egy infra hanem mert kevesen gyarthatjak a hadi minoseget civilre meg nincs akkora kereslet hogy olcson adjak
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Pal

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi...s-aktiv-honvedsegi-allomany-megalkotasa-a-cel

versus hozzászólás máshonnan
Az Orbán kormánynak esze ágában sem volt a haderőre költeni. A washingtoni csúcs, meg Trump színrelépése kényszerítette ki az ígéretet először 2026-ra, majd 2024-re beállítjuk a katonai kiadásokban a GDP 2%-át. Ha már ránk kényszerítették, akkor költsük valami hasznosra. Hasznosra, ne a haderőre, mert az haszontalan! De csináljunk úgy, mintha a haderőre költenénk. Mik vannak nekünk? Polgári Lőegyleteink (PTE lövöldözőt az nevelte ki) lovas hagyományőrzőink,( szívünk szerint lenne Nemzeti Arcvonalunk is, de azt a hülye Györkös elbaszta) vitézeink, lóvagjaink és lóvagináink, fotogén Tompika közeli kotmánymegbizottjaink, stb. Nosza különböző címeken költsük az irdatlan nagy pénzt különféle címeken fidesz közeliekre, ne a haderőre. Elsősorban a tábor gyarapodjék, esetleg a haderő is, ha másként nem megy.
Hagyd mar abba a mas forumokrol idehozni a retardalt hsz-eket!! :hadonaszos::hadonaszos: Ez a HTKA foruma, nem mas forumok kihelyezett komment szekcioja!!

Amikor elosszor ezt kertem hogy ezt hagyja abba, akkor sokan like-oltak, de a moderator nem ertette, azt hitte az a bajom, hogy a 444-rol vagy 888-rol hoz cikket. Nem az a baj, a baj az, hogy az internet legaljanak primitiv, szakmaiatlan KOMMENTJEIT copy-zgatja at ide, de ez ne legyen se a 444 se a 888 kihelyezett komment szekcioja. Kerek mindenkit, hogy aki multkor like-olta a hszemet az jelentse mar a mod-nak, elmagyarazva, hogy nem az a baj, hogy cikket hoz, hanem az hogy gagyi KOMMENTEKET.
Koszonom.
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
932
2 573
93
Duna,Tisza,Körösök,Dráva, keleti-nyugati főcsatorna. Bodrog,Sajó,Hernád .............. Ha csak sima szárazföldit veszel akkor mekkora műszaki alakulat kellene. Ja bárhol tudunk hidat építeni. Az nem gond. A gond azzal lesz ha csak egy helyen tudnál építeni a szükséges 3 rom helyet. És azt az egy helyet is lebombázzák.
Magyar HONVÉDSÉG.HonVÉDség.A VSZ-ben azért kellet majd mindennek úszóképesnek lennie mert alapvetően gyors,mozgékony de támadásra volt tervezve.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
610
523
93
Nem a francot nem drága. Egy MCP modul (a 3. gen éjjelátók lelke) 3 ezer dollár felett van. Ezért kerülnek 10k USD+-ba a modern éjjellátók.
A civil kamerából kiszedheted az infraszűrőt, az IR alávilágítás nélkül még nagyon satnya lesz.


FAKE/KAMU/ÁTVERÉS: jól írta szittya, a "civil" technika módosításával szinte mindig jobb, és sokkal olcsóbb eszközt lehet építeni!!!

ÉS EZ IGAZ!!!​

Miért tudom: 15 éve ("naivan", egy cégnek)"csináltam "éjjellátót" és "szóltak" a cégnek, hogy ne rontsa a military bussiness-t, az "alulárazással"!
Ha a termékben nincs benne a "lila köd"(titkos fejlesztés), és a "lobby" (nemes egyszerűséggel: hivatalossá tett kenőpénz) akkor:

1, nem nyer
2, tönkreteszik
3, ... :cool:


A tulaj makacs volt, de nem elég ügyes/okos: cég megszünt azóta, nem tudom mi lett vele, rám a technikai/müszaki része tartozott("külsős voltam").
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 366
113
Pontosan iszonyu a tularazas /tobbek kozt a kenopenzek miatt is/ amikor egy modern mbt egy kiskozseg /250-300/ ember elete teljes munkajanak araba kerul. /sehol nincs kozel se annyi munkaora es anyag a vasba mint amit elkernek erte/ de mindennek annyi az ara amennyit meg hajlandoak kifizetni erte.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and Pal

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Duna,Tisza,Körösök,Dráva, keleti-nyugati főcsatorna. Bodrog,Sajó,Hernád .............. Ha csak sima szárazföldit veszel akkor mekkora műszaki alakulat kellene. Ja bárhol tudunk hidat építeni. Az nem gond. A gond azzal lesz ha csak egy helyen tudnál építeni a szükséges 3 rom helyet. És azt az egy helyet is lebombázzák.

Ennél úgy százszor komolyabb Hollandia, mégsincsenek úszóképes IFV/APC járműveik.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Magyar HONVÉDSÉG.HonVÉDség.A VSZ-ben azért kellet majd mindennek úszóképesnek lennie mert alapvetően gyors,mozgékony de támadásra volt tervezve.

Rég törvényben kellen tiltani a "honvéd" szót, pontosan az ilyen beteg logika miatt. Az a hadsereg, amely nem alkalmas agresszív támadó taktikára nem alkalmas semmire. A történelem során azok, akik védekezni próbáltak, úgy százból kilencvenkilenc alkalommal lemészárlásra kerültek. A maradék egy a dicsőséges kivétel, amivel a nacionalista propaganda révén a civilek agyát mossák.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Ennél úgy százszor komolyabb Hollandia, mégsincsenek úszóképes IFV/APC járműveik.
Mert Hollandiában csak csatornák vannak. Méretpontos széllességgel.
Magyar HONVÉDSÉG.HonVÉDség.A VSZ-ben azért kellet majd mindennek úszóképesnek lennie mert alapvetően gyors,mozgékony de támadásra volt tervezve.
A leendő APC/IFV állománynak feltéve ha lesz. Legalább a felének úszóképesnek kellene lennie.