A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 380
7 877
113
http://www.defence24.com/715612,arm...in-its-t-72-mbt-modernization-market-research

Lengyel T-72M1 (miénkkel egyező alapverzió) modernizálási kiírás. Kis mértékű modernizálás várható anyagi okok miatt, az új toronnyal ellátott NATO löveges változatokra a Leo 2PL modernizációs csomag prioritása miatt nincs pénz.
4 millio zlotyi darabáronként. Az 300-305 millió /db ént. A löveg nincs benne. Nekünk ez itthon olyan 400-500 lenne. Currus féle felárral számolva. Egyébként jobb löveget igaz 125 mm tudnánk vásárolni a piacon. Belarus, szerbia. Ha jól értettem a PT-91 es színvonalát el kell érnie a modernizációnak.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 692
113
4 millio zlotyi darabáronként. Az 300-305 millió /db ént. A löveg nincs benne. Nekünk ez itthon olyan 400-500 lenne. Currus féle felárral számolva. Egyébként jobb löveget igaz 125 mm tudnánk vásárolni a piacon. Belarus, szerbia. Ha jól értettem a PT-91 es színvonalát el kell érnie a modernizációnak.

A lengyelek a modernizált T72-t nem elsővonalbeli technikának, hanem lemészárolható tömegnek szánják az igazi tankjaik, a Leopardok mellé, jobb hijján! Nekünk nincs akkora tömeghadseregünk, mint a lengyeleknek épül folyamatosan, nekünk csak egy elit hadosztálynyi (nehéz+közepes) erőnk lesz a tervek szerint. Semmilyen hulladék abba nem fér bele, mert ez a hadosztálynyi erő nem szeméttel fog szembeszálni adott esetben! Pengének kell lennie, vagy értelmetlen az egész!

Ha úgy állnánk, hogy van pár százezer mozgósítható magyar katonánk, akkor kezdhetnénk gondolkodni azon, hogy a Lakatos Máriókat is beültessük a modernizált T-72 nevű szarokba és mészárszékre küldjük őket!
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Sziasztok! Engedjétek meg hogy én is leirjam a szerintem legmegfelelőbb haderő fejlesztést. Évek óta olvasom a HTKA-t kérlek ne cincáljatok szét .
Szóval: Románia közel 10mrd eurot szán fejlesztésre, tehát nekünk is erre kellene konvergálni. Én elhibázottnak tartom a 1 könnyű/1 közepes / 1 nehéz dandár koncepciót. Ugyanis az ország és a honvédség mérete (mindkettő kicsi) miatt inkább megfelelőbb lenne az 1 könnyű / 2 “nehéz” dandár. Az hogy hadrendbe állitunk majd 200 x fajta apc-t, 100 y fajta ifv-t és mondjuk 60 z fajta mbt-t, ez a mi (sajnos) magyar “karbantartási kulturánkkal” katasztrófa lesz már közép távon, ráadásul ahogy többen irtátok nem ad arra alapot hogy legyen bármilyen új magyar hadiipar. Ezért a lehető legtöbb eszközt egy plattform-ra kell helyezni, valamint potens fegyvereket kell beszerezni és nyilván ezért ennek ára van, de a himző és a viztisztitó képesség mellé végre lenne honvédelmi képesség is.
Én a következőket képzelném el:
2 nehéz dandár cv 90 alapon:
2x 60db cv90120 light battle tank ár:$1,2 Mrd. (lehet megköveznek sokan de szerintem eza modern LBT fényéveket ver a mi T-72-re és megkockáztatom hogy simán felveszi a versenyt a környező modernizált MBT-kel is, persze T72 marad, ezt a verziot gyártanánk utoljára, ha pedig a helyzet megkivánja még mindig beszerezhetünk majd valamilyen MBT pl leo 2a7 2026-os program után)
2x 50db cv9040 ár: $700Mio
2x 50db cv9030 spike atgm-el ár:$800Mio (ha jól tudom ilyen torony van már a lengyeleknek)
2x 24 db cv90 amos 120mm aknavető ár: $384Mio
2x 6db cv90 FCV ár: $84Mio(forward control vehicle) parancsnoki
2x 6db cv90 FOV ár:$84Mio(forward observation vehicle) felderitő
2x6 db cv 9040 AAV ár: $84Mio- 40mm légvédelem Bofors Defence TriAD turret- csapat légvédelemnek
2x 6 db cv90 Mistral ár:$84Mio (na ilyen nincs de nem hiszem hogy nem lehet a mistralt integrálni rá) csapat légvédelemnek
2x 6 db cv 90 ARV ár: $72Mio- műszaki mentő, karbantartó jármű

CV gyártás összesen (licenseben legalább 60-70% Mo-n) : ~$3,5mrd. Btr persze marad, és majd “Hunyadi 2036” tervben váltanám a tartalékosoknak egy CV 90 alapon saját magunk által fejlesztett 8x8-assal.

Tűzérség: nyilván itt is a legjobb az lenne ha a cv90 plattformra ratudnánk integráltatni egy 155mm tornyot (de ezt majd csak a jövőben tudnám saját tervezésben elképzelni) amugy meg addig is caesar 155mm önjáró 2x 18db ár: $6Mio / db + tűzérségi radar + D20 felújitás Összesen: ~ $300Mio

Légierő/légvédelem:
Gripen marad egyelöre igy ahogy van csak fegyver kell hozzá kb. $100 Mio csomag ( meteor, iris és gps bombák). Max egy új NG század a következő 2026 utáni programban.
Helikopter: itt is egy plattform kell, szerintem nem véletlen hogy a csehek a UH-1 N mellett tették le a voksukat, én is ezt választanám megspékelve AH-1 Z. Logisztikailag a legjobb döntés ha akarunk dedikált harci helit, a kettő 85%ban megegyezik alkatrészben.
Szóval: 14db full-os UH-1 N (mint a cseheké) ár: $47Mio / db + 8db fapados ár: 27Mio/db képzés/SAR/Medevac feladatokra
14db AH-1 Z harci heli ár: $ 60Mio/db
és persze maradna a 2 mókus alapképzésre
Szállitó: meglévő airbusok
mellé 3 db KC390 ár: $100Mio/db (cseheknek is lesz)
Légvédelem: Mistral marad (szerintem jó is)
Manpad - ez a vonat elment
KUB felújítás: erre az MBDA már kidolgozott egy koncepciót nekünk és a cseheknek Spada 2000 alapján aspide rakétával- ezt meglépném, én kb. $150 Mio-ra becsülném a költségét. Terület védelemre beszereznék a németektől MANTIS-t 4 egységet ( Bundeswehr wiki szerint 2egységet kb. $150Mio vett lőszerrel cakk-pakk)
Hogy még inkább több lépcsős legyen a légvédelem (román patriot beszerzés- 7 üteg után) nekünk is kell ez a kategoria, de én a SAMP/T vennén francia/olaszoktól 3 üteg szeritem első körben elég ár: $1,35Mrd.

Legfontosabb!!!!: egyéni felszerelés 10000 hivatasos + 20000 tartalékosra nézve átlag $15000 per katona / total program költség $450 Mio (nyilván a hivatásosra több menne) meglenne minden amire csak Dudiék vágynak ( modern fegyver/ éjjellátó/ ruha cipő stb.) Nagyob sok jó kézifegyver van a piacon, én max annyit mondanék hogy legyünk előre (“jövőbe”) látóak, ha jól emlékszem volt egy cik talán a háborúmüvészetén hogy az USA szerint a jövő fegyvere valahol az 5.56 - 7.62 között lesz, szoval probájunk meg olyan fegyvert beszerezni ami mondjuk átalakitható 6.50- például.

Teljes saját Zrinyi 2026 programom költsége valahol $8.1-8.5 Milliárd lenne (összehasonlitva a román €10Mrd szerintem egyáltalán nem elrugaszkodott plána ha figyelembe veszük hogy ők azért eddig is jobban megbecsülték azt ami nekik van és ami ráadásul hozzánk képest nem kevés)

Összehordtam hetet havat, sorry . Ja és sorry a helyesirásért, teloról nyomtam.


Szerintem is jobb lenne egy egységes platformban gondolkodni, még ha így csak könnyű HK-ink lennének is. A T-72 felejtős, ahoz hogy érjen valamit teljesen ki kéne belezni és a nyers vason kívül mindent kicserélni rajta, de még akkor is kétes a végeredmény. A nehéz MBT-k számunkra drágák, és elég kicsi mostmár a választék. Ha viszont egy vagy két nehéz ddr-t egységes alapon szerelünk fel az már elég jelentős tétel a hazai liszensz gyártás beindításához mert 100-300 db-os tétel körül már megérné. Ráadásul egy CV-90 vagy ULAN st. platformal kb minden szükséges nehéz technikát le tudnánk fedni, a harckocsitól a harctéri mentőig. Szerintem a spec változatok idehaza is összelegózhatók a piacon kapható elemekből, de akár az IFV verzió is. Nem feltétlen kéne a 9040 est gyártani.
Sokan jönnek azzal, hogy egy IFV nem tud úszni. Csak szólok egy MBT-sem. A gumikerekesek is komoly előkészítést igényelnek, nem beszélve a megfelelően kiválasztott és előkészített terepszakaszról. A BTR-eket max tartalékban hagynám meg, esetleg tényleg csak könnyű gyalogos feladatokra, némi modernizálással (erősebb motor, klíma, esetleg távirányítású géppuskaállvány, modern rádiók, műszerek.) és akkor annak leváltási idejét kitolhatjuk kb 10 évvel.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 548
113
Malayzia, India, még egy ország csak nem jutt eszembe a neve. Több százas tételben. A lényeg a lengyelek legalább kerestek rajta.
Feltehetően egy kérdést mindenkinek aki itt a 37db T-72 felújításról álmodozik? Ugye a másik csoport a románoktól rettegő, na bocskoroseknal van kb 500 átvitt HK most. 10 éven belül ezt elkezdik lecserélni vagy 400 használt Abramsre az fix. Talán ezt nem kell kifejteni miért. Na most ugye akkor nekünk lesz itt valami T-72 tuning páncélos erőnk. Akkor meg majd azért megy a sírás hogy miért nem vettünk overkill új HK -t. Tíz év múlva. Úgyhogy felejtsük el ami itt van, és olyat vegyünk ami egy ideig a környéken senkinek nem lesz 20-30 évig. Gripen el bejött, a nem kihasznált képességeiről meg nem én tehetek.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 380
7 877
113
A lengyelek a modernizált T72-t nem elsővonalbeli technikának, hanem lemészárolható tömegnek szánják az igazi tankjaik, a Leopardok mellé, jobb hijján! Nekünk nincs akkora tömeghadseregünk, mint a lengyeleknek épül folyamatosan, nekünk csak egy elit hadosztálynyi (nehéz+közepes) erőnk lesz a tervek szerint. Semmilyen hulladék abba nem fér bele, mert ez a hadosztálynyi erő nem szeméttel fog szembeszálni adott esetben! Pengének kell lennie, vagy értelmetlen az egész!

Ha úgy állnánk, hogy van pár százezer mozgósítható magyar katonánk, akkor kezdhetnénk gondolkodni azon, hogy a Lakatos Máriókat is beültessük a modernizált T-72 nevű szarokba és mészárszékre küldjük őket!
És mi a tartalékba mit fogunk rakni? Ja semmit. Ja már értem. Az elitek felveszik az ellenséggel magyar lelkesedéssel a harcot, tudván azt hogy a számukra létező tartalék egy nagy nulla. Szép kílátások. Szíriában a harckocsik legnagyobb veszteségeit az emberi hülyeség rutintalanság okozta. Másodsorban az elavult technika. Érdekes módon mikor megjelentek azok a gagyi besurgárzás jelzők a harckocsikon valahogy lement a veszteségük. Nem mondom hogy jelentősen, azért érezhetően.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek and marton

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
És esetleg a sorkatonaság cakkpakk megszüntetésével - nem egy esetlegesen átalakított korszerűvé tett verzióval - kampányoló szadesz felelősségét is fel lehetne vetni esetleg.....
Én is Újszentivánra kerültem volna kiképzés után.

Azért közel sem lehet a sorkatonaság megszüntetését egy párt nyakába varrni, ők csak az utolsó döfést tették meg. Ha nem ők, akkor megteszi más. Folyamatosan csökkent a szolgálati idő, egyre nagyobb arányú lett a polgári szolgálatot vállalók aránya. A Szombathelyi- és Kalocsai Kiképző Központok 2001-ben szűntek meg (csak az egyoldalú felelősség hárítás miatt Szombathely fokozatos felszámolását a 2001 márciusi állománygyűlésen jelentették be, Kalocsáé már elkezdődött).
Nem akart rá költeni senki,a vége felé a sorkatonák '60-as évekbeli, kikukázott felszerelést kaptak. Egy hányinger volt az egész.

Ahhoz, hogy a Honvédség idáig jutott, kivétel nélkül hozzájárult az összes kormány.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 380
7 877
113
Feltehetően egy kérdést mindenkinek aki itt a 37db T-72 felújításról álmodozik? Ugye a másik csoport a románoktól rettegő, na bocskoroseknal van kb 500 átvitt HK most. 10 éven belül ezt elkezdik lecserélni vagy 400 használt Abramsre az fix. Talán ezt nem kell kifejteni miért. Na most ugye akkor nekünk lesz itt valami T-72 tuning páncélos erőnk. Akkor meg majd azért megy a sírás hogy miért nem vettünk overkill új HK -t. Tíz év múlva. Úgyhogy felejtsük el ami itt van, és olyat vegyünk ami egy ideig a környéken senkinek nem lesz 20-30 évig. Gripen el bejött, a nem kihasznált képességeiről meg nem én tehetek.
A román haderőre a saját népe lesz a legnagyobb veszélyel.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 380
7 877
113
Feltehetően egy kérdést mindenkinek aki itt a 37db T-72 felújításról álmodozik? Ugye a másik csoport a románoktól rettegő, na bocskoroseknal van kb 500 átvitt HK most. 10 éven belül ezt elkezdik lecserélni vagy 400 használt Abramsre az fix. Talán ezt nem kell kifejteni miért. Na most ugye akkor nekünk lesz itt valami T-72 tuning páncélos erőnk. Akkor meg majd azért megy a sírás hogy miért nem vettünk overkill új HK -t. Tíz év múlva. Úgyhogy felejtsük el ami itt van, és olyat vegyünk ami egy ideig a környéken senkinek nem lesz 20-30 évig. Gripen el bejött, a nem kihasznált képességeiről meg nem én tehetek.
Amit meg tudsz vásárolni a piacon és le van "tesztelve" tehát a gyerekbetegségei kijavítva, valamint nem kerül védelmi pénz kategoriába. Az a K1A2 az az a fekete párduc második javított verziója. A kettes K2 még korai. Előbb a saját csapataikat szerelik fel.
LEO-2 egyáltalán képesek még beinditani a gyártást a németek? Vagy félig meddig leépítették a gyártósorokat a nagy szeretünk mindenkit szindromában.
 

Baxee

Active Member
2018. január 8.
64
172
33
Szerintem is jobb lenne egy egységes platformban gondolkodni, még ha így csak könnyű HK-ink lennének is. A T-72 felejtős, ahoz hogy érjen valamit teljesen ki kéne belezni és a nyers vason kívül mindent kicserélni rajta, de még akkor is kétes a végeredmény. A nehéz MBT-k számunkra drágák, és elég kicsi mostmár a választék. Ha viszont egy vagy két nehéz ddr-t egységes alapon szerelünk fel az már elég jelentős tétel a hazai liszensz gyártás beindításához mert 100-300 db-os tétel körül már megérné. Ráadásul egy CV-90 vagy ULAN st. platformal kb minden szükséges nehéz technikát le tudnánk fedni, a harckocsitól a harctéri mentőig. Szerintem a spec változatok idehaza is összelegózhatók a piacon kapható elemekből, de akár az IFV verzió is. Nem feltétlen kéne a 9040 est gyártani.
Sokan jönnek azzal, hogy egy IFV nem tud úszni. Csak szólok egy MBT-sem. A gumikerekesek is komoly előkészítést igényelnek, nem beszélve a megfelelően kiválasztott és előkészített terepszakaszról. A BTR-eket max tartalékban hagynám meg, esetleg tényleg csak könnyű gyalogos feladatokra, némi modernizálással (erősebb motor, klíma, esetleg távirányítású géppuskaállvány, modern rádiók, műszerek.) és akkor annak leváltási idejét kitolhatjuk kb 10 évvel.

Igen, ezért is irtam! 400+ darab járműnél már lehet itthon gyártani jelentős részét. Szerintem ezt a toldozgatunk-foltozgatunk, dolgozgatunk-fizetgetnek mentalitást elkell felejteni! A modern és potens technikának ára van, viszont végre lenne képesség!
 

Baxee

Active Member
2018. január 8.
64
172
33
Még a nagyok lásd Usa / oroszok is megprobálnak mindent egy plattformra rakni/ hozni - alkatrészt/ logosztikát egységesiteni.
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
A román haderőre a saját népe lesz a legnagyobb veszélyel.

Amiket mostanság hallani az ottani politikusok szájából (pl.: Székely zászlóért akasztás) még ha képletes is, akkor is gyomorforgató, és nem kicsit ijesztő. A VSZ idején is verték a mellüket mindíg, csak orosz barátaink nem örültek volna egy háborúnak a szövetségi rendszerükön belül, de nem vagyok benne biztos, hogy az EU vagy a NATO eszköztárában van e megfelelő politikai elem ennek megakadályozására. Ha Székelyföld elkezdi az autonómiára való dörekvést, mi lesz? Mit teszünk majd, ha a határon túl élő magyarokat kirángatják az otthonaikból a románok? Mit fog tenni a kormányunk? Bármelyik? Azthiszi itt mindenki, hogy ilyen már nem lehet Európában, és pont ezért lesz! Nem is soká. Egész Európában mindenhol egyre erősebbek a nemzetiségi törekvések Spanyolország-Katalónia, Anglia-Skócia-Észak-Írország, Románia-Erdély. Ezekből hamarosan gondok lesznek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 548
113
És mi a tartalékba mit fogunk rakni? Ja semmit. Ja már értem. Az elitek felveszik az ellenséggel magyar lelkesedéssel a harcot, tudván azt hogy a számukra létező tartalék egy nagy nulla. Szép kílátások. Szíriában a harckocsik legnagyobb veszteségeit az emberi hülyeség rutintalanság okozta. Másodsorban az elavult technika. Érdekes módon mikor megjelentek azok a gagyi besurgárzás jelzők a harckocsikon valahogy lement a veszteségük. Nem mondom hogy jelentősen, azért érezhetően.
Nem gondolom hogy egy hiányosan kiképzett OMT tartalékos akkor feltétlen harckocsit kéne kezelnie. Egyenlőre még sima lövésznek se képezték ki őket. Számos egyszerűbb, hasznosabb feladatot találhatnak nekik amiben tényleg jók lehetnek. Tartalekban pedig ugyanazt a hk-t tartanám mint amit a csapatok használnak. Ezért írtam hogy zaszloaljankent plusz kb 30 százalék illene, hogy a kiesoket lehessen pótolni azonnal. Vagy hogy gondoltad, a HK szakasz egyik fele megy Leo2-vel, a másik meg T72-vel? Egy top HK század jól kiképzett, összeszokott legénységgel többet ér mint egy mag,ár T-72, vagy roman T55 tuning század. Lásd donbassz , 2-3 állítólagos orosz T90 megjelenése elég volt egy tucat ukrán T64 elegetesehez egy két óra alatt.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and blogen

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Eddig világ szintén kiknek sikerült exportálni? Világ szintén de olyan kaposak, nemhogy eu.
Mar miert adna el Lo? Tankot normalis ember nem exportra gyart, hanem maganak, az export csak plusz, ha mar gyartottal elegat magadnak. Es meg nincs belole eleg, mar a neveben is benne van, hogy 1-2 eves designok.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 286
120 144
113
Mar miert adna el Lo? Tankot normalis ember nem exportra gyart, hanem maganak, az export csak plusz, ha mar gyartottal elegat magadnak. Es meg nincs belole eleg, mar a neveben is benne van, hogy 1-2 eves designok.
Hát ezek pont exportra készültek a gyártó nyilatkozata szerint elsődlegesen.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and borisz

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Hát ezek pont exportra készültek a gyártó nyilatkozata szerint elsődlegesen.
Ha igy is van, elsodlegesen ez a lengyel hadiiparnak kell, nem a koltsegevetesnek. Szoval ha exportra szant termek, akkor sem az az elsodleges, hanem a sajat modern harckocsigyartas-kepesseg. Biztos vagyok benne, hogy nem azert lettek kifejlesztve, hogy majd eladjuk es jol meggazdagszunk, hanem elsosorban magunknak. Nyilvan nem ellensege senki sem a penztarcajanak, lehet kinalni eladasra, de megis mekkora eladott volumennel kellene buszkeltedni egy egy eves termeknel? Az orosz T-72-es tankot sem '72-ben exportaltak.
Arrol nem is beszelve, hogy Lo-nak nyilvan sokkal nehezebb mint USA/Oo-nak, hiszen Lo regionalis nagyhatalom, a komoly fegyverek vasarlasa pedig kizarolag szovetsegesi rendszeren belul tortenhet (Lasd 2002: Fidesz volt olyan hulye, hogy nem az erdekelt nagyhatalomtol vett vadaszgepet, meg is buktattak.) Svedorszag is kenytelen volt epp ezert licence -be adni a gepeket ami nekik a legrosszabb konstrukcio, csak vegey meg mar valai, hiaba kivalo gepek. Tehat ahogy Svedorszagtol sem lehet olya nexportot elvarni mint Oo vagy USA-tol, ugy nem lehet Lo-tol sem. Es ezt tudjak Lo-ban is, szoval szerintem ez max. fedosztori, hogy exportra gyartjuk, ne mmahunknak, a, nem.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 692
113
És mi a tartalékba mit fogunk rakni? Ja semmit. Ja már értem. Az elitek felveszik az ellenséggel magyar lelkesedéssel a harcot, tudván azt hogy a számukra létező tartalék egy nagy nulla. Szép kílátások. Szíriában a harckocsik legnagyobb veszteségeit az emberi hülyeség rutintalanság okozta. Másodsorban az elavult technika. Érdekes módon mikor megjelentek azok a gagyi besurgárzás jelzők a harckocsikon valahogy lement a veszteségük. Nem mondom hogy jelentősen, azért érezhetően.

Hogy akarod tartalékba rakni? Nincs szó arról, hogy tartalékos dandárokat szerveznének! Persze lehetne tartalékos könnyűgyalogság, mondjuk egy nyugati, központi és keleti dandárral, de hatvanvalahány T-72 max egy-egy századot tudna dandáronként adni!

Tartalékos (honvéd) lövészdandár:
- A gépesített könnyűlövész zászlóalj
-- T72 harckocsi század
-- lövésszázad (néhány MRAP, alapvetően pickup kisteherautókon)
-- lövésszázad
-- lövésszázad
-- lövésszázad

- B gépesített könnyűlövész zászlóalj
-- BTR-80 tűztámogató század
-- lövésszázad (néhány MRAP, alapvetően pickup kisteherautókon)
-- lövésszázad
-- lövésszázad
-- lövésszázad

- B gépesített könnyűlövész zászlóalj
- B gépesített könnyűlövész zászlóalj
- tüzérosztály
-- D20 tüzérüteg
-- D20 tüzérüteg
-- D20 tüzérüteg

Tartlékos (honvéd) lövésszázad felépítése:
- Lövésszakasz
-- lövészraj
--- MRAP tűzcsoport
--- pickup tűzcsoport
--- pickup tűzcsoport
--- pickup tűzcsoport
-- lövészraj
-- lövészraj
-- lövészraj
- Lövésszakasz
- Lövésszakasz
- Lövésszakasz
- Aknavetős szakasz
-- aknavetős raj (4x aknavető)
-- aknavetős raj
-- aknavetős raj

Ez jönne ki most az elvi fejlesztés utáni maradékból úgy, hogy a gépesítést (MRAP+pickup+120mm aknavető) új beszerzéssel kellene megoldani!