Na ez az, ami nem igaz, te meg csuklóból leírod. Szerinted viccből drágább az elektromos autó annyival, amennyivel? Bele kell tenni a gyártási folyamatba azt az energiát és környezetszennyezést hozzá. Márpedig amíg az energiafelhasználás 60-70% fosszilis vagy régiónként még nagyobb, addig ez a kijelentés a nagy semmire támaszkodik.
Már megint anélkül reagálsz rá, hogy végig olvastad volna.
Direkt külön szedtem az autó és az üzemanyag (elektromos esetében akku és áram) előállítását.
Az autó legyártása ugyanannyi mindkettő esetében.
Az akku már az üzemanyag részhez tartozik, mint ahogy a belsőégésűhöz is le kell gyártani a benzint.
Szerintem nem kerül többe az akku, mint a 300000 km megtételére elegendő benzin legyártása.
A termelés több mint fele már, de ez csak az import miatt. A felhasználás 35-38%-a legfeljebb atom, mert az importáram nagy része nem atomáram.
Ezt írtam én is, a termelés fele atom. Ha a teljes felhasználást számolod, aminek több, mint a fele foszilis, még úgy is kevesebb károsanyagkibocsátás van, mint a belsőégésűeknél.
Ez egy szép bullshit. Kvázo nincs 90% alatti elektromotor hatásfok. A töltési hatásfokot a tudomány mai állása szerint nem tudod megváltoztatni, mert termodinamika tudja a dolgát főleg, ha gyorstöltesz...
Értő olvasás. Én ezt írtam:
Ráadásul a belsőégésűekhez képest az elektromosaknál még bőven van hova fejlődni. Amennyiben végre minden ország vezetősége felébredne az álomvilágból és atomerőművekkel termelnék meg az áramot, úgy
teljes mértékben széndioxidmentes lehetne a elektromos kocsik működése (
működés ugyebár, nem magának a kocsinak a legyártása).
Hol írtam én az elektromotor hatásfokáról? Azt írtam, hogy ha nem foszilissal termelnék az áramot, akkor teljes mértékben szén-dioxid semleges lenne az e-autók
MŰKÖDÉSE.
A benzin előállításának költségét mennyinek veszed? Konkrét számot kérek, hogy lássam mire gondolsz. A kutakon az adók és ÁFA nélkül 150 Ft sem lenne egy liter gázolaj vagy benzin...
370 forint 1 liter benzin, mindenhol úgy írják, hogy ennek a fele az adó.
Ez a kérdés valami vicc? Azért, mert el kell takarítani és azért, mert Li van benne, amiből rohadt kevés van. A mai akksikkal fizikailag lehetetlen a tömeges villanyautózás megvalósítása.
El lesz takarítva, hisz újrahasznosítják, sőt, úgy tudom, hogy még pénzt is adnak érte.
Az meg nem igaz, hogy kevés lítium van.
https://investingnews.com/daily/res...g/lithium-investing/lithium-reserves-country/
Ezek a most ismert készletek.
7,5 millió tonna van a legnagyobb ismert tartalékkal rendelkező Chilének.
Viszont ezek a jelenleg ismert készletek, amik folyamatosan nőnek, ahogy egyre fontosabb az iparnak. Pont úgy, mint ahogy 30 évvel ezelőtt még azt mondták, hogy 2020-ra elfogy az olaj. Még az óceán is tartalmaz lítiumot, sőt, te, én és minden egyéb élőlény is a Földön.
63 kg lítium kell egy Teslába (aminek igencsak nagy akkuja van).
Csak Chile ma ismert tartaléka elég lenne 120 millió autóba. Ha meg újrahasznosítunk, akkor nem fognak elfogyni még a most ismert készletek sem a belátható időn belül.
Igen? Hol? Nem látom számlán az adót és még, ha lenne is, akkor is butaság a kijelentésed. Az elektromos hulladékok egy részét nincs hova leadni és itthon láttunk már olyat a mezei szelektív hulladékot is beleborítottak a vegyes kommunálisba.
Nem mindenhol szokták feltüntetni, de pl. a romániai Auchan-ál minden elektronikai termék ára alatt szokta írni, hogy mennyi a környezetvédelmi adó rajta.
Vettem már 1,5 lejes led izzót, amiből 1 lej volt az adó, 50 bani lett volna az izzó.

Igen, valóban vannak marha emberek, akik kidobják az elektronikai hulladékot is, pedig jó pénzt adnak érte. Viszont egy elektromos autó akkumulátorát nem hinném, hogy csak úgy ki lehetne dobni, kezdjük azzal, hogy kiszedni sem tudja Átlag Béla, csak a szervízben lehet megoldani, ha pedig oda kerül, akkor már mehet is az újrahasznosítóba.
Szóval szeretném látni, hogy ki és hol reciklálja az elektriomos hulladékot, mert én csak azt látom, hogy a 3. világra vannak ezek rátolva és szerencsételenek mérgező folyamatokkal szórakoznak ott az újrahasznosítással.
Pl. Romániában vannak magáncégek is már, akik fizetnek, csak, hogy nekik add az elektromos hulladékokat. Én is adtam már le egy hűtőt 3000 forintért.
De az áruházak is sokszor hirdetnek akciókat és ha leadsz egy hűtőt, vagy mosógépet, akkor 6000 forintot elengednek az új árából.