A hét közben el voltam foglalva (+ keresnem kellett egy oldalt, ami nem törli le a képeket azonnal), de kissé megkésve itt az utolsó rész. Igazából akár ezzel is kezdhettem volna, de arra jutottam, hogy muszáj körbejárni előtte az eseményt. Ismét felhívnám a figyelmet arra, hogy itt már tényleg minden kép nem éppen békés halált halt embereket fog mutatni, ezért csak az nyissa meg a videókat/spoilereket, akinek az ilyen képsorok látványa nem okoz gondot.
Első rész
Második rész[
1,
2] +
1 +
2
A fórum egy hozzászólásban nem enged 10-nél több képet beágyazni(spoiler alatt sem), ezért ezt a részt is ketté vágtam.
[1/2]
Nemrég írtam egy olyat, hogy a francia jelentés, amivel a közvélemény számára a szíriai légicsapásokat megindokolták, megrendezett jelenetekről készült képeket tartalmaz(pontosabban, véleményem szerint csak olyanokat), végül ez adta a motivációt ennek a kis "elemzésnek" a megírásához. A szíriai háborúban eddig sem volt nem ritka, hogy egy-egy támadás után az egyébként is megrázó helyszíneken még egy kicsit alakítottak a felek, hogy jobban eladható propagandát készíthessenek. Itt ugyanez történt, ráadásul igen látványosan, most ennek a mikéntjét fogom bemutatni, a teljesség igénye nélkül.
Még mielőtt belemennénk, szeretném tisztázni, hogy nem gondolom azt, hogy ez a fajta manipuláció egy perdöntő bizonyíték lenne arra vonatkozóan, hogy az egész támadás megrendezett lenne, viszont alaposan aláássa a lázadók és a hozzájuk kapcsolódó civil- és segélyszervezetek, valamint az ott tevékenykedő „független” aktivisták és fotóriperterek szavahihetőségét.
Kezdésként itt egy videólista nagyjából időrend szerint rendezve, az egyes videókra a továbbiakban az itt megadott sorszám alapján fogok hivatkozni. A videók egyik fele a támadás éjszakáján készült, – ezeknél lesz egy rövid magyarázat, hogy miért ebben a sorrendben vannak – a többi videó másnap délelőtt, a holtestek elszállítása előtt.
Éjszakai videók:
1 : Ez a videó a földszinti lakást mutatja be röviden, a gázmaszk nélkül beszélő kameráson kívül más elő ember nem szerepel benne.
2 : Itt főleg az első emeletet és a lépcsőházat járják be, a földszinti lakásba csak a videó végén, néhány másodpercre pillanthatunk be. Ebben a videóban már egy egész csoport végzi a bejárást, néhányan gázmaszkban, néhányan gázmaszk nélkül.
3 : Ez szerintem egy az egyben az előző videó folytatása, a földszintet és a ház előtti részt mutatják meg, a földszinten látottak megegyeznek az első videóban látottakkal.
4 : Itt szintén a ház előtti terület és a földszinti lakás(nem a pince) van megmutatva, viszont a földszinten több változás is észrevehető, most egyet emelnék ki:
Ez a kép röviddel a 3. videó után készülhetett, a babát tartó gázmaszkos férfi a 2. videóban felismerhető. A baba az 1. videóban még a mosógép előtt fekszik, de ebben a videóban látható, hogy nem ugyanoda fektették vissza, hanem előrébb hozták, a többi halott közé.
Nappali videók:
5
6
7
8
A 4. videónál már leírtam egy esetet, ahol jobban fotózható környezetbe helyeztek át egy holttestet, most néhány látványosabb módosítás következik:
Valaki úgy gondolhatta, hogy túl sok munka egyesével lefotózni a kisgyermekek holttesteit, vagy egyszerűen csak a hatást akarta fokozni, mindenesetre a nappali videók földszinten készült felvételeit végignézve feltűnhet, hogy a lila ruhás babának társai akadtak. A Getty Images oldalát böngészve felfedeztem egy köztes állapotot tükröző képet is, ugyanez az állapot látható a francia jelentéshez csatolt egyik képen is.
Egy érdekes változás a földszinti lakásban az 1. és a 4. videó között, a fiatal nő holttestét a leghátsó helyiségből hozták előre.
A 2. videóban mindkét gyermek jól láthatóan a lépcsőházban, két különböző helyen fekszik, az 5. videó elején viszont már az 1. emeleti lakás előtt, egymás tetején.
Ez a változás valamikor a 2. és a 7. videó között történt, valakinek az az ötlete támadhatott, hogy lőni kéne egy ilyen anya-lánya képet is, és ehhez a második emeleti lakásban talált megfelelő alapanyagot. A 2. videóban észrevehető, hogy a könyv már a helyén volt.
Az előző képen szereplő lányt még egyszer felhasználták, ugyanabban szobában a kanapén, egy testvéres képhez.
Ennyit a holttestek mozgatásáról, folytatás a következő hozzászólásban.