A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
dudi

"Ráadásul a Merkavánál pont 3 legkarbantartás igényesebb dolog német eredetű:a motor a váltó és a löveg.Egy harckocsin nem a vas vagy a NERA a karbantartás igényes hanem a hérom felsorolt dolog."

Jah, mert a lánctalp, a futógörgők azok nem fogyó alkatrészek.
Háborúban az érzékelők is. Be kap pár repeszt a Leónk és harcképtelen lesz, mert nincs hozzá alkatrész XD Csuda jó :D
Ezzel szemben a Merkavában a motor és a váltó ami necces lehet, kompletten ha meghibásodik , de ugye kopó alkatrészeket tudnak hozzá szállítani.
Az agyú meg rohadt sokat kibír, a csőbetét kopik, az meg eredeti zsidó termék.

"Nincs különbség.Ha a kocsidhoz mindent be tudsz szerezni csak akkumulátort nem akkor ha elromlik az aksid ugyan úgy a garázsban fog megrohadni mintha semmit nem tudnál beszerezni."

Még mindig nem érted. Ha a kocsimnál csak az aksi necces, akkor az aksi hiba mozgásképtelenné tehet.
De ha a kocsimhoz semmilyen alkatrész nincsen, akkor bármi mozgásképtelenné tehet, bármi... Vagy bármitől funkciók csorbulhatnak. Irdatlanul nagy különbség.

A motor meg a váltó televan kopó alkatrésszel.Sőt ezeknél jobban semmi nem kopik.Az ágyún meg a nema betétcső ahnem a fékrendszer a legkritikusabb karbantartás szempontjából.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 263
27 053
113
Minden modern dolog megvétele és üzemeltetése méreg drága(még akkor is ha a Leopárd a legdrágábbak közt van).Szóval ne legyenek illúzióink ha újat meg modernet veszünk mélyen a zsebbe kell nyúlni bárkitől is vegyük.Amúgy meg aki itt behaluzik valamiféle német "úgy se adnak" meg "majd nem szállítanak alkatrészt" stb dolgot annak halkan jegyzem meg,hogy a NATO kompatibilis modern harckocsik közül kizárólag a Leclec az amiben semmilyen német részegység nincs hisz a 120-as ágyú a Leclecen kívül minden NATO kompatibilis harckocsiban német licenc(legyen az Abrams,Merkava vagy K2).

Nem mindegy, hogy ki gyártja! Lehet, hogy német licensz, de nem közvetlenül a németektől jön és ez a lényeg!
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 263
27 053
113
A pénz valamint a hazai ipar támogatássa sok mindent el fog dönteni. Modernizációkat, fejkesztéseket. A hazai ipar támogatássa is az egyik fő céljuk. A cikkben is benne van. A létszámot az aktív állományét is jelentősen meg akarják tornászi.Nem beszélve a tartalékosokról. Ahhoz meg fegyverrek kellenének. Úgy mint könnyű úgy mint nehéz. Egy két zszl nyi harckocsi legfeljebb a "Nato" igényeit lehet kielégíteni. Hol van még ahhoz a hazai igény.

Nem tudsz semmilyen hazai ipart támogatni harckocsival, vagy IFV-vel, így ez teljesen import lesz az fix.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 263
27 053
113
Korea becsült! beszerzési DB árrak!
K-1 modernizált kb 6-7 millió dollár
K-2 7-9 millió dollár
Kína VT-2 (type 96) A kínai tankokat lehet kérni 120 mm licensz ágyúkkal is. 3-4 millió dollár kb
VT-5 Thaiföldi beszerzési ár 125mm es ágyúval. 5,5 millió dollár kb. 120 mm el.a kicsi sárgák nem válogatósak az ágyú miatt. plusz szabvány rendszerekkel (útólag?) Ez kb 6-6,5 lenne?????
Leopard 2 flip tippelése szerint 18 millió euró. Ez kirivióan magas!

A koreai harckocsik csökkent értékű járművek. Tíz-tizenöt tonnával könnyebbek, mint a modern NATO tankok.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 263
27 053
113
Lehúzhatod a Merkavát a WC-n ha a német nem ad engedélyt az izraelieknek alkatrész eladására.Ugyan ott vagy mintha a német nem adna a Leopárdhoz alkatrészt.A löveg meg nem csak betétcsőből áll,édes kevés ha csak abba nem tudnak beleszólni a németek.

Azt meg felejtsük el,hogy stikába meg ilyenek.Az nem lehet alapja az alkatrész ellátásnak,hogy majd gebasz esetén megoldjuk valahogy a szőnyeg alatt.

Miért is ne adna? NATO szövetségesek vagyunk. Nekünk most nincs korlátozó tényezőnk, a Leo2A7 is elérhető számunkra. Nekünk az a probléma, hogy mi lesz, ha használnunk kell őket! Mondjuk Kárpátalján, vagy bárhol és a németek nem értenek egyet, ahogy nem értettek egyet senkivel az elmúlt évtizedben, aki használni is akarta a haditechnikájukat a törököktől a szaudiakig!

Ezért nekünk az a jó, ha megvesszük a mások által licenszgyártott német technikát is tartalmazó csúcstechnológiát most, amikor ebben semmi nem korlátoz minket és korlátozás nélkül használjuk a megbízható beszállítónknak hála akkor, amikor nekünk szükségünk van rá! Izraeli licenszen keresztül hozzájutni az vállalható. Direktben a németektől, vagy amerikaiaktól bármi is ami olyan komoly eleme a haderőnek, mint egy harckocsi vagy vadászgép az nem jó nekünk, az öngyilkosság.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 263
27 053
113
Már egyszer le lett írva. A harckocsinál nem a súly dönti el a harcértékét és részben a védelmét is. Lásd T-90 M.

Akkor is hülyeség volt. Nincs mágikus tündepáncél, ami tíz tonnával is könnyebben páncélozza ugyanazt a testet, mint a jelenleg ismert ronda és nehéz orkpáncélok! Pláne nem egy olyan országból, ami éppcsak elkezdett tankot gyártani. Ha a zsidók hatvanöt tonnára tudták kihozni az ésszerű fölényt bármilyen modern orosz tankkal szemben, akkor abban van az elég anyag. Ennyi.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 489
55 640
113
blogen

"Akkor is hülyeség volt. Nincs mágikus tündepáncél, ami tíz tonnával is könnyebben páncélozza ugyanazt a testet, mint a jelenleg ismert ronda és nehéz orkpáncélok! Ennyi."

Mágikus páncél nincs, de kisebb felület van. A K-2 fél méterrel alacsonyabb, mint egy Leopárd 2A6. Azért az óriási difi.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 106
113
Az én álláspontom nem változott azóta hogy leírtam:
Bármit is veszünk, a legjobb ár/érték arányt kell megvenni, nem a kurvadrága de Top3 ban feltétlenül benne lévő minőséget. A harckocsi is pont úgy mint minden ami a frontvonalban van, fogyóeszköz. Én többre tartom a jó közepes használható 3X db-ot, mint a tip topp jó nevű high techből ugyan annyiért 1X-nyi mennyiséget.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and tonyo

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 263
27 053
113
blogen

"Akkor is hülyeség volt. Nincs mágikus tündepáncél, ami tíz tonnával is könnyebben páncélozza ugyanazt a testet, mint a jelenleg ismert ronda és nehéz orkpáncélok! Ennyi."

Mágikus páncél nincs, de kisebb felület van. A K-2 fél méterrel alacsonyabb, mint egy Leopárd 2A6. Azért az óriási difi.

Igen, mint a T72/80/90 és a korszerű NATO tankok közti különbség. Ha fél méterrel alacsonyabb lenne, de ugyanakkor súllyal, akkor az érne valamit.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 263
27 053
113
Az én álláspontom nem változott azóta hogy leírtam:
Bármit is veszünk, a legjobb ár/érték arányt kell megvenni, nem a kurvadrága de Top3 ban feltétlenül benne lévő minőséget. A harckocsi is pont úgy mint minden ami a frontvonalban van, fogyóeszköz. Én többre tartom a jó közepes használható 3X db-ot, mint a tip topp jó nevű high techből ugyan annyiért 1X-nyi mennyiséget.

Két zászlóalj harckocsink ha lesz maximum jelenleg. De ha tíz lenne, akkor is a legjobb három közül kellene választanunk. Lehet, hogy te magyar katonákat akarsz gyilkolni, de én nem. Én azt akarom, hogy győzzenek és élve hazajöjjenek a háborúból!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 106
113
Két zászlóalj harckocsink ha lesz maximum jelenleg. De ha tíz lenne, akkor is a legjobb három közül kellene választanunk. Lehet, hogy te magyar katonákat akarsz gyilkolni, de én nem. Én azt akarom, hogy győzzenek és élve hazajöjjenek a háborúból!
Nem akarok én magyar katonákat gyilkolni, de nem vagy magadnál ha azt hiszed hogy nem anyagi korlátos lesz ez a buli, hanem két zászlóaljat feltöltünk, és oda mindegy hogy 5m/db vagy 18m/db harckocsi megy, akkor is két zászlóalj a vége.
Forrás korlátos lesz ez is, mint MINDEN a világban, jó reggelt kívánok.

Ja, van még egy rossz hírem: ahol háborúban érintett egy ország, ott fognak meghalni katonái még akkor is ha győz a végén.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 106
113
Amúgy a K2 meg a Leopard 2A6M között súlyban 7 tonna a difi, miközben a K2 fél méterrel alacsonyabb. Hát ez alapján megkockáztatom, hogy a K2 védelme erősebb is lehet, mint a Leopárd 2A6-é, hasonló anyaghasználatot feltételezve. ;)
Semmiképp sem gyengébb tőle kategóriákkal ha a minőség hasonló.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 386
7 900
113
Nem tudsz semmilyen hazai ipart támogatni harckocsival, vagy IFV-vel, így ez teljesen import lesz az fix.
Buszgyártással szerinted mit fognak vagy teremtettek meg. APC gyártást licencbe biztos meg tudnák már csinálni. Egyébkènt meg ne becsüld le a hazai ipart. Ha van pénz hidd el még egy IFV t is képesek lennének legyártani licencbe.
Licenc gyártással továbbá egy jó modernizációs csomaggal az új beszerzés mellé már hatalmas löket lenne. Hahó magyarország. A kéz kézben jár. Egyébként meg amit tudunk itthon költsük el.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Miért is ne adna? NATO szövetségesek vagyunk. Nekünk most nincs korlátozó tényezőnk, a Leo2A7 is elérhető számunkra. Nekünk az a probléma, hogy mi lesz, ha használnunk kell őket! Mondjuk Kárpátalján, vagy bárhol és a németek nem értenek egyet, ahogy nem értettek egyet senkivel az elmúlt évtizedben, aki használni is akarta a haditechnikájukat a törököktől a szaudiakig!

Ezért nekünk az a jó, ha megvesszük a mások által licenszgyártott német technikát is tartalmazó csúcstechnológiát most, amikor ebben semmi nem korlátoz minket és korlátozás nélkül használjuk a megbízható beszállítónknak hála akkor, amikor nekünk szükségünk van rá! Izraeli licenszen keresztül hozzájutni az vállalható. Direktben a németektől, vagy amerikaiaktól bármi is ami olyan komoly eleme a haderőnek, mint egy harckocsi vagy vadászgép az nem jó nekünk, az öngyilkosság.

Ne viccelj már!A németek hülyék lettek volna úgy eladni a licencet úgy,hogy azt harmadik félnek az ő engedélyük nélkül értékesíteni legessen késztetmék formájában.

Honnam jutott ilyen vad ötlet az eszedbe???
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 489
55 640
113
zsolti

Egyébként lehet ezt még ragozni nagyon egyszerű matematikával. Ha csak a páncél testre jut 30 cm difi, 7.5 méteres hossz és feltételezett 10 cm-s acél oldalfalvastagság mellet akkor: 2*7.5*0.3*0.1 vagyis 0.45 köbméter anyagról beszélünk. Ha bele vesszük a hátfalat is (2 m) akkor kb. 0.5 köbméternyi anyagról beszélünk. Az acélban 4 tonna súly.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a frontpáncél is ennyivel alacsonyabb a teknőn. Meg nem beszéltünk a torony hasonló paramétereiről.
És azért is jó összehasonlítási alap a K-2 a Leopárd 2A6-hoz, mert ugyan az a hajtáslánc és löveg van bennük.