Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Oke, ezt elismerem, most valoban nem irtal totalis szabadsagjogot. De a lenyeg a lenyeg, sokkal tobb szabadsagjogot koveteltek mint ami egy egeszseges tarsadalomban normalis. Ilyen az is, hogy mit kolt a sereg a polgar orrara es mit nem. Amugy ne gondold hogy nincs hh , boven van csak ezeket utolag szoktak elnevezni.
És ezt te mi alapján jelented ki? Mert nyugaton számtalamn országban van ilyen szabadságjog. Ezek szerint ezen államok összesége nem egészséges Svájctól kezdve az USA-át?
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 755
113
Justin Walley angol labdarúgó rajongónak annyira megtetszett Oroszország, konkrétan Kazany, hogy ott szeretne maradni élni és dolgozni.
m929141.jpg
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
És ezt te mi alapján jelented ki? Mert nyugaton számtalamn országban van ilyen szabadságjog. Ezek szerint ezen államok összesége nem egészséges Svájctól kezdve az USA-át?
Svajc kozvetlen demokracia, nem jo pelda. Az USA meg szinten nem jo, mivel az az allam epp az Europai allamberendezkedesek elleneben lett megszervezve, ott totalisan az volt az elv, hogy mindenki egyenrangu, mindenkie az allam, es az allam olyan kicsi legyen amennyire csak lehet. Ez azert alakult igy, mert pont az Europai alsobb retegek szerveztek meg, akik azert mentek Amerikaba mivel hogy nem ok voltak az uralkodoreteg. Vagy szegeny volt, vagy gazdag, de protestans, es az allamokat ugye a katolikus egyhaz hozta letre Europaban, tehat a protestansok sokszor nem tudtak vezeto pozicioba kerulni, vagy ha oda kerultek akkor meg az orszaguk haboruba keveredett egy masik orszaggal, pont ezert , szoval jo otletnek tunt tovabballni.
De oke, elfogadom, hogy ezen ket szerencsetlen pelda mellett lehet boven jo pelda is arra, hogy nyugaton egy allam jol mukodik es megis sokkal tobbet kot az allampolgar orrara mint Mo-n teszik. En nem is azt mondom, hogy ne legyen allami szamvevoszek, csak azt mondom, hogy az alap jogokon kivul amit az allamnak garantalnia kell az adojaert senki se kaphasson extra jogot, mivel nem az ado a legfontosabb egy ember elete vagy az allama stabilitasa szempontjabol, csak azt kerem, hogy ne fetisizaljuk az "adoforintot". Persze tudom, hogy ha a jobboldal lenne ellenzekben akkor ok kovetelnek hangosan hogy az utolso seged-fillerrel is szamoljon el a kormany, de szerintem akkor sem kellene nekik pl.: ahogy te is irtad lehet boven "black project", es Mo-n is van boven csak mivel "black" ezert nem latjuk, de nem is kell latnunk. Ez nem azt jelenti, hogy nincs felleossege a politikusnak, ha vege a projektnek akkor torvenyesen el kell tudni szamolni. De akkor sem feltetlen a "hivatasos allampolgar" Teri neni es Pista bacsi fele. Azert van kepviseleti demokracia, hogy olyanra bizzuk a (tobbek kozott) penz-ugyeket, aki ert hozza, ne az amugy muvelt orvos vagy muveletlen utcasepro akarja mar megitelni, hogy 100-al tobb vagy 1000-el kevesebb bombat kellett-e volna venni, es plane nem azert mert az o adojabol lett veve. Egy csomo ember nap-mint-nap tobbet vagy eppen kevesebbet tesz a kozos allamert mint amennyi adot fizet. Aki mondjuk nem fizet adot mert mondjuk gyerek annak nem jarnak a jogok amit az allmnak garantalni kell? A katona, aki az allamot vedve leolt egymaga 10 ellenseget majd megsebesult, de tulelte es elete vegeig tobbet kolt a kezelesere az allam mint amennyi adot o fizetett annak legyen kevesebb joga mint aki adot fizetett de semmit sem tett az allam vedelmeben a harcmezon? Szoval csak annyit kerek, hogy ne feitsizaljuk az "adoforintot", nem az meri (elsosorban) hogy ki mennyire hasznos tagja egy tarsadalomnak es kinek mennyi jog jar. Ettol fuggetlenul meg kell becsulni a polgart aki sok adot fizet, de ne ez minositse elsosorban az embert, mint allampolgart.
 
M

molnibalage

Guest
Svajc kozvetlen demokracia, nem jo pelda.
Ezt kérlek fejtsd ki. Csak azért, mert picivel több népszavazás van még nem lesz közvetlen...

Az USA meg szinten nem jo, mivel az az allam epp az Europai allamberendezkedesek elleneben lett megszervezve, ott totalisan az volt az elv, hogy mindenki egyenrangu, mindenkie az allam, es az allam olyan kicsi legyen amennyire csak lehet.
Ez a szemlélet nem egyedi, az meg végképp nem, hogy legyen transzparencia. Bakker a posztszovjet balti államok fényévekkel előttünk jártnak fejben...
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Ezt kérlek fejtsd ki. Csak azért, mert picivel több népszavazás van még nem lesz közvetlen...


Ez a szemlélet nem egyedi, az meg végképp nem, hogy legyen transzparencia. Bakker a posztszovjet balti államok fényévekkel előttünk jártnak fejben...
1. Svajc total mas, nem csak tobb a szavazas, hanem MINDENROL a nep kozvetlenul dont. Ha pl kell venni vadaszgepek akkor megszavazzak (vagy nem) mas europai allamban ez nyilvan nem mukodhet, gondolom te sem bizol a Mo-i atlagember bolcsessegeben. Vagy, ha egy bevandorlo egy svajci faluban allampolgarsagot igenyel, akkor errol nem allambacsi dont, hanem a helyiek akik a faluban vele elnek szavaznak rola, hogy megkapja vagy nem. Tehat ha MINDENROL kozvetlenul az allampolgar dont akkor logikus hogy pontosan ismernie kell az ado helyzetet is.
2. A Balti allamok mas gazdpolt folytatnak, ott az az elv, hogy az allam hulye (ezt orokoltek a SZU-bol es az o szempontjukbol jogosan) ezert az allam alacsonyabb adokulcsokat allapit meg, hogy a tehetseges embereknek maradjon a penz, legyen nekik mit befektetni es igy porgetni a gazdasagot. (Nezd meg mondjuk Lettorszag fontosabb makrookonomiai-index szamait is latod, hogy ez sajnos nem mukodik, hiaba logikus az elv). Ellenben Mo a szocializmusbol szabadulva a Nemet mentalitasu allamok koze kerult e tekeintetben es persze No-ban sem tehet akarmit a poltikus az adoval, de azert joval kevesbe kerheti ot szamon a Hans hogy miert erre koltotte miert nem arra. Nezd meg, amikor a migransoknak adjak a rendorseg helyett akkor is beletorodik a nemet pedig igy az alapveto jogai serulnek (biztonsaghoz valo jog) amit pedig az allamnak garantalnia kellene.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Svajc kozvetlen demokracia, nem jo pelda. Az USA meg szinten nem jo, mivel az az allam epp az Europai allamberendezkedesek elleneben lett megszervezve, ott totalisan az volt az elv, hogy mindenki egyenrangu, mindenkie az allam, es az allam olyan kicsi legyen amennyire csak lehet. Ez azert alakult igy, mert pont az Europai alsobb retegek szerveztek meg, akik azert mentek Amerikaba mivel hogy nem ok voltak az uralkodoreteg. Vagy szegeny volt, vagy gazdag, de protestans, es az allamokat ugye a katolikus egyhaz hozta letre Europaban, tehat a protestansok sokszor nem tudtak vezeto pozicioba kerulni, vagy ha oda kerultek akkor meg az orszaguk haboruba keveredett egy masik orszaggal, pont ezert , szoval jo otletnek tunt tovabballni.
De oke, elfogadom, hogy ezen ket szerencsetlen pelda mellett lehet boven jo pelda is arra, hogy nyugaton egy allam jol mukodik es megis sokkal tobbet kot az allampolgar orrara mint Mo-n teszik. En nem is azt mondom, hogy ne legyen allami szamvevoszek, csak azt mondom, hogy az alap jogokon kivul amit az allamnak garantalnia kell az adojaert senki se kaphasson extra jogot, mivel nem az ado a legfontosabb egy ember elete vagy az allama stabilitasa szempontjabol, csak azt kerem, hogy ne fetisizaljuk az "adoforintot". Persze tudom, hogy ha a jobboldal lenne ellenzekben akkor ok kovetelnek hangosan hogy az utolso seged-fillerrel is szamoljon el a kormany, de szerintem akkor sem kellene nekik pl.: ahogy te is irtad lehet boven "black project", es Mo-n is van boven csak mivel "black" ezert nem latjuk, de nem is kell latnunk. Ez nem azt jelenti, hogy nincs felleossege a politikusnak, ha vege a projektnek akkor torvenyesen el kell tudni szamolni. De akkor sem feltetlen a "hivatasos allampolgar" Teri neni es Pista bacsi fele. Azert van kepviseleti demokracia, hogy olyanra bizzuk a (tobbek kozott) penz-ugyeket, aki ert hozza, ne az amugy muvelt orvos vagy muveletlen utcasepro akarja mar megitelni, hogy 100-al tobb vagy 1000-el kevesebb bombat kellett-e volna venni, es plane nem azert mert az o adojabol lett veve. Egy csomo ember nap-mint-nap tobbet vagy eppen kevesebbet tesz a kozos allamert mint amennyi adot fizet. Aki mondjuk nem fizet adot mert mondjuk gyerek annak nem jarnak a jogok amit az allmnak garantalni kell? A katona, aki az allamot vedve leolt egymaga 10 ellenseget majd megsebesult, de tulelte es elete vegeig tobbet kolt a kezelesere az allam mint amennyi adot o fizetett annak legyen kevesebb joga mint aki adot fizetett de semmit sem tett az allam vedelmeben a harcmezon? Szoval csak annyit kerek, hogy ne feitsizaljuk az "adoforintot", nem az meri (elsosorban) hogy ki mennyire hasznos tagja egy tarsadalomnak es kinek mennyi jog jar. Ettol fuggetlenul meg kell becsulni a polgart aki sok adot fizet, de ne ez minositse elsosorban az embert, mint allampolgart.
Hm.Svájc egy államot alkotó közösségek szövetsége.Szövetségi kztársaság középkori módra.Tulajdonképppen nem sokban különbözik a székely kzépkori önkormányzatiságtol.Az USA alapitását nem az alsóbb néprétegek vitték véghez.A gyarmati államokat a Britt korona törvényei szerint,és közreműködésével alapitották,majd ezen gyarmati államok arisztokráciája és nagyolgársága hozta létre a szövetségi államot.És igen,az alap az,hogy az adófizetők közössége alkotja az államot,és az nem egy az állampolgárok felett álló entitázs.Ezt úgy is megfogalmazhatnánk,hogy az adó egy olyan közjószág,amit az állam birtokába ad az adófizetői közösség,de nem a tulajdonába.És mint tulajdonos továbbra is fentartja azon jogát,hogy képviselőin keresztül beleszoljon a közpénz elköltésébe,és arrol hiteles elszámolást kapjon.Svájc és az USA is liberális jogállam,amik a rendi-nemesi állam elnyomó rendszerével szemben jött létre.Mindkét esetben az öncéluan,és önérdekűen uralkod államhatalommal szemben jöttek létre.Mert az államhatalom a saját fenmaradása érdekében korlátozta az adófizetők fejlődési lehetőségeit.Angliában a történelem úgy hozta.hogy a feudalista államszervezet kereti köztt,belső fejlődés hozta létre a liberális jogállamot.Nálunk meg úgy,hogy a külső hatásra létrejtt,majd bolsveik mintára torzult köztársasági keretben,mint diszletben működik egy feudális rendi attitűdű állami intézmény.Önérdekű és ntrvényű módon,röviden önkényessen uralkodva az adófizetők közösségén.Márameddig még lesz adófizető.Mert azok inkább az önkény szikkadt krja helett füvessebb legelőkre vándorolnak el.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Hm.Svájc egy államot alkotó közösségek szövetsége.Szövetségi kztársaság középkori módra.Tulajdonképppen nem sokban különbözik a székely kzépkori önkormányzatiságtol.Az USA alapitását nem az alsóbb néprétegek vitték véghez.A gyarmati államokat a Britt korona törvényei szerint,és közreműködésével alapitották,majd ezen gyarmati államok arisztokráciája és nagyolgársága hozta létre a szövetségi államot.És igen,az alap az,hogy az adófizetők közössége alkotja az államot,és az nem egy az állampolgárok felett álló entitázs.Ezt úgy is megfogalmazhatnánk,hogy az adó egy olyan közjószág,amit az állam birtokába ad az adófizetői közösség,de nem a tulajdonába.És mint tulajdonos továbbra is fentartja azon jogát,hogy képviselőin keresztül beleszoljon a közpénz elköltésébe,és arrol hiteles elszámolást kapjon.Svájc és az USA is liberális jogállam,amik a rendi-nemesi állam elnyomó rendszerével szemben jött létre.Mindkét esetben az öncéluan,és önérdekűen uralkod államhatalommal szemben jöttek létre.Mert az államhatalom a saját fenmaradása érdekében korlátozta az adófizetők fejlődési lehetőségeit.Angliában a történelem úgy hozta.hogy a feudalista államszervezet kereti köztt,belső fejlődés hozta létre a liberális jogállamot.Nálunk meg úgy,hogy a külső hatásra létrejtt,majd bolsveik mintára torzult köztársasági keretben,mint diszletben működik egy feudális rendi attitűdű állami intézmény.Önérdekű és ntrvényű módon,röviden önkényessen uralkodva az adófizetők közösségén.Márameddig még lesz adófizető.Mert azok inkább az önkény szikkadt krja helett füvessebb legelőkre vándorolnak el.
Van amit jol irsz, van amivel lehet boven vitatkozni. A Magyar allam adobevetelei szepen ivelnek felfele mikozben az adokulcsok vagy csokkennek vagy nem valtoznak az utobbi 6-7 evben. Szoval azok a fuvesebb legelok ugy tunik ott vannak Mo-n.
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Én sem értek hozzá egyáltalán. Ezzel együtt a magyar válogatott szereplése --sajnos - nem meglepetés számomra.



Ezt olvastam róla:
https://index.hu/sport/futball/2018/vb/magyarok/2018/06/14/mezey_v_lobanovszkij/


Ez k..va jó volt.. Csak senki sem sejtette, még akkor, hogy az nem a mélypont volt, hanem a lejtő kezdete... Aminek még ma sem látszik a vége. Bocsi, de a nagyfiam fan a futballban, a barátnőm nővérények a lánya meg futball bíró huszonévesen, a barátnőm édesapja meg MO leghosszabb aktív ,pályafutással rendelkezó futball bírója volt Ű)már csak bari meccsekket vezet, mert visszavonult). Persze vannak itt, akik szerint folyamatosan hazudozok és nagyot mondok, de ez is egy feladvány, mint a haditechnikai kvízjáték. és megfejthető az MLSZ honlapjáról. A kérdés, kikröl is van szó??? Sajna sanyarű a sorsa az olyan embernek, aki egy ilyen környezetben futball analfabéta. Pld. a barátnőm, nem velem, hanem a futball fan nagyfiammal besz0éli ki a VB-t. Mert sem 0én, sem az Ö 28 éves fia agyát nem mozgatja meg a VB. Én csak annyit merészeltem mondani, ha Putyin helyébe lettem volna, akkor a 90. percben becseréltettem volna magam Egyiptom ellen. Az egész világ erről beszélt volna. Meg azt merészeltem volna mondani, hogy még az lenne nagy szám, ha a csecsenek robbantanának. De gondolom az FSZB azért biztosítja a helyszínt. Lehet, jó szovjet idők szerint belügyi dolgozók a lelátón lévő orosz drukkerek... Hát most elmentem a konteók felé, de kinek ez jün be, kinek meg az ezoterikus fa..ság...
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 948
15 679
113

Pál,
minden tiszteletem a Tiéd - a vélemény szabad és szent - de szerintem kiválóan sikerült megragadnod a "Kelet-Európaiság" lényegét…
A Te felfogásod szerint van az ÁLLAM (akit nálad egy Király személyesít meg..), és vannak az ALATTVALÓK.
Az utóbbiaknak - ha jól értelek - semmi közük ahhoz hogy az állam mire költi a jövedelmükből elvont adó forintokat mert az - szerinted - már állam (király) pénze és arra költi amire akarja.

A Te véleményeddel szemben állnak azok - köztük magam is - akik ezt egészen másként látják.
Szerintem az ÁLLAMOT a POLGÁROK hozzák létre egyetlen okból: hogy őket szolgálja.
Az állam és a polgárok kozotti viszony egy sima polgári szerződéses jogviszony. Az állam szolgáltatásokat, védelmet biztosít a polgárainak cserébe azok jövedelmük egy részét átengedik az államnak. Az átengedett jövedelem NEM az állam pénze - az továbbra is a POLGÁROK PÉNZE és az állam igenis az utolsó fillérig elszámolni tartozik azzal hogy azt mire költi.

Azt írod: "oke, akokr ne add, de az allam sem ad akkor neked jogokat,"
Bocs de itt fordult egyet velem a szoba!!
JOGOKAT NEM AZ ÁLLAMTÓL KAPOD!!! Azok minden polgár veleszületett és elidegeníthetetlen részei. Azokat az állam csakis a közjó érdekében korlátozhatja, erős és független kontroll mellett (bíróságok!) és csak ideiglenesen!

Talán mára ennyit...

Szerintem itt egy kicsit kavarodnak a dolgok. Többféle államfelfogás, állammodell létezik, nincs egyetlen, igaz út. Az európai államok többségénél az alapvetés egy erős jogosítványokkal rendelkező, a hatalmat egy kézbe koncentráló központi államhatalom, hiszen ez következik a centralizált államhatalomként létrejövő abszolutista, felvilágosult abszolutista állami előzményekből. Ami nem mellesleg garanciája annak, hogy a közvetlen, helyi önkény és/vagy hatalmi viszonyok ne nagyon érvényesülhessenek.

Felesleges számon kérni rajta a teljesen eltérő történelmi utat bejáró, számomra erőteljesen ad hocnak tűnő, alapvetően partikularizmust erősítő angolszász államelveket is. Sosem voltak itt ilyenek. Ezzel az erővel azt is számon lehetne kérni, hogy mennyire felel meg a társadalmi berendezkedés az indiai kasztrendszernek. Ugyanúgy sehogy.
A rousseauista marhaságot egy fiktív társadalmi szerződésről szintén felesleges belekavarni, a valóságban ugyanis sosem létezett ilyen, Rousseau pár haverjával írogatott ilyenekről vidéki otthonában, aminek max. eszmetörténeti jelentősége lehet.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 755
113
És a többieknek?

Többieknek is. Előzmény (hogy sokan megértsék a posztot) , hogy a brit sajtó hazugságokkal próbálta(bojkottálni akarta) a szurkolókt rávenni, hogy ne utazzanak az oroszországi VB-re. A szurkolók pedig küldik haza a képeket, beszámolókat. Semmi sem igaz abból amivel riogatták őket. A brit sajtó orosz ellenes kampányanyomán több ezer szurkoló nem utazott el a VB helyszínére.