A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 960
18 488
113
Csak nekem nem tűnt fel, vagy tényleg nem mondott semmi újat? Jó, a búvárok felszerelése nekem új volt, csak nem lényeges. :D

Mondott, bár nem tudom mennyire új. Tehát a következő lépés a tüzérség lesz. Úgy gondolom, akkor az idén megtudjuk mit kap a fegyvernem és mennyit.
 
  • Tetszik
Reactions: Pal

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Lehet, hogy butaságot mondok, de mégis megkockáztatom. Ugye többek között antigonosz vetette fel az összfegyvernemi harc fontosságát amiről per pillanat a magyar honvédnek lila gőze sem nagyon lehet, mert egyszerűen nincs annyi nehéz harceszköz, hogy gyakorolni lehessen a szétbontakozó harckocsik árnyékában rohamozó motorizált gyalogság támadó hadműveleteit, akiket csatahelikopterek meg légifölény-vadászok fedeznek és önjáró, radar-irányzású tüzérség támogat mélységi tűzcsapásokkal. Ha minden igaz azért hamarosan legalább a modern, önjáró tüzérség megszületik majd, de összességében szerintetek mekkora az az eszközállomány ami már reális potenciált jelentene a beígért nehéz dandárnak. Nekem ugyanis ez a 100-as nagyságrendű modern harckocsi állomány és hasonló méretű nehéztüzérség igen túlméretezettnek tűnik egy Magyarország nagyságú és gazdasági teljesítményű országnak. Vajon hol lehet az a mennyiségi minimum ami már ütőképes és valamelyes elrettentő erővel is bir, de azért nem szakad bele a nemzetgazdaság? Apropó, hogy ne essünk a II. VH-s német Z-terv csapdájába. 100 db önjáró tartack és hasonló mennyiségű modern tank mekkora humán hátteret igényel. Mennyi karbantartó és üzemeltető kell ekkora technikához? Mennyi idő alatt képezhető egyáltalán ki ekkora nagyvas-mennyiséghez a személyzet?

Továbbá ha már tüzérség, akkor ma mennyire felelne meg a magyar követelményeknek a Gvozgyika vagy Akácija modern tűzvezető rendszerekkel? Gondolom ezeket a vasakat fillérekért megkapni, a magyar lelemény meg csak összetudna valami korszerű tűzvezetést mekkelni hozzá, vagy akár vehetnénk modern tüzérségi célzó és bemérő radarokat. Vagy csak én vagyok ilyen sz..rágó és meg lehet ezt oldani elegánsabban is?
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Vajon hol lehet az a mennyiségi minimum ami már ütőképes és valamelyes elrettentő erővel is bir, de azért nem szakad bele a nemzetgazdaság?

Továbbá ha már tüzérség, akkor ma mennyire felelne meg a magyar követelményeknek a Gvozgyika vagy Akácija modern tűzvezető rendszerekkel? Gondolom ezeket a vasakat fillérekért megkapni, a magyar lelemény meg csak összetudna valami korszerű tűzvezetést mekkelni hozzá, vagy akár vehetnénk modern tüzérségi célzó és bemérő radarokat. Vagy csak én vagyok ilyen sz..rágó és meg lehet ezt oldani elegánsabban is?
Ukrajna GDP-je:
https://tradingeconomics.com/ukraine/gdp
Magyarorszag GDP-je:
https://tradingeconomics.com/hungary/gdp
Lathatod, hogy Mo tobbet termel mint az 5-szor akkora Ukrajna. Hany tankja, onjaro agyuja van Ukrajnanak? Na annal a Magyar gazdasag tobbet elbir. Es lesz is ra kepzett szemelyzet, ma mar tobben szerelnek fel mint le es meg csak az elejen tart a folyamat.
Amugy Sziria GDP-je:
https://tradingeconomics.com/syria/gdp , es ez az utoso beke evbol valo adat (!), fele akkora mint a Mo-i. Es volt 4.000 tankjuk akkor. Tehat ha csak a gazdasag erejet nezzuk, akkor BOVEN sokkal tobbet elbir most Mo mint parszaz tankot, persze mivel szinte a nullarol kell epitkezni, ezert egy kis idobe beletellik.

Masik, Gvozgyika tema: nagyon elavult, Mo mar eladta meg azokat a peldanyokat is amik kaptak modern tuzvezeto rendszert. Ukrajnanak persze jo, mert ok nem regularis haborura hasznaljak, hanem egy befagyasztott konfluktusra. Lengyelo is eladja a Gvozgyikait Ukrajnanak, lojjek csak egymast a keleti- meg nyugati- oroszok...
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
"de hamarosan megújul a tüzérség és általánosan a teljes szárazföldi haderőnem is."
Sándor Zsolt. szf.d tábornok interjú

Kérdés, hogy mikor és mennyire. Meg mivel, honnan. Jelképes mennyiségben ? V4 ?

Nemrég beszélt nekem egy öregember arról, hogy a ruszkik mekkora erőkkel kezdtek neki az 56-os rendrakásnak.
Nov. 4-én hajnalban egy 60ezres megyeszékhely határában a dűlőúton 350 db harckocsit számolt meg. Ahol tulajdonképpen érdemleges ellenállás nem is volt.
Ennek ellenére a város laktanyáját jól szétlőtték, a rendőrséget szintén.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Pal

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 899
4 451
113
Ha minden igaz azért hamarosan legalább a modern, önjáró tüzérség megszületik majd, de összességében szerintetek mekkora az az eszközállomány ami már reális potenciált jelentene a beígért nehéz dandárnak. Nekem ugyanis ez a 100-as nagyságrendű modern harckocsi állomány és hasonló méretű nehéztüzérség igen túlméretezettnek tűnik egy Magyarország nagyságú és gazdasági teljesítményű országnak. Vajon hol lehet az a mennyiségi minimum ami már ütőképes és valamelyes elrettentő erővel is bir, de azért nem szakad bele a nemzetgazdaság? Apropó, hogy ne essünk a II. VH-s német Z-terv csapdájába. 100 db önjáró tartack és hasonló mennyiségű modern tank mekkora humán hátteret igényel. Mennyi karbantartó és üzemeltető kell ekkora technikához? Mennyi idő alatt képezhető egyáltalán ki ekkora nagyvas-mennyiséghez a személyzet?

Továbbá ha már tüzérség, akkor ma mennyire felelne meg a magyar követelményeknek a Gvozgyika vagy Akácija modern tűzvezető rendszerekkel? Gondolom ezeket a vasakat fillérekért megkapni, a magyar lelemény meg csak összetudna valami korszerű tűzvezetést mekkelni hozzá, vagy akár vehetnénk modern tüzérségi célzó és bemérő radarokat. Vagy csak én vagyok ilyen sz..rágó és meg lehet ezt oldani elegánsabban is?

Egyáltalán nem túlméretezett, sőt.. 2 zlj ha jól tudom 108 harckocsi lenne. És az "csak 2 zlj. Szerintem a mi gazdaságunk simán elbírná. Most az a probléma, hogy túl sok minden kellene egyszerre.

Nézzük a tüzérséget. Van 2 dandárunk. Ha mindegyiknek megfelelő tüzérséget akarunk a kezébe adni, akkor az azt jelenti, hogy van önálló tüzér osztályuk, lehetőleg 3x8 db L/52-es csővel rendelkező önjáró löveggel. Nem árt, ha valami láncos jószág a nehézdandár miatt. Ez 48 db löveg, plusz lőszeres, műszaki, szállító, felderítő járgányok stb...
Ha tovább megyünk, a lövész (esetleg harckocsi) zászlóaljakhoz szintén illik egy-egy tüzér üteget rendelni. Ha a dandárok 3 zlj-vel vannak ellátva, akkor ez 2 dd. x3zlj. x6 löveg (36 db). Ennek nem kell olyan nagy lőtáv, így lehet akár 120 mm-es aknavető is, de lehetőleg önjáró. Ezeknek az ütegeknek nyilván nem kell sem radar sem nagy mélységig felderíteni képes eszközök, hiszen nem önállóan tevékenykednek, hanem a zlj-nak vannak alárendelve.
A jelenlegihez képest igen nagy mennyiségnek látszik de cseppet sem az. Hiszen a két dandár sem lenne képes egy teljes megyét sem ellenőrizni.
Nem hiszem, hogy ezt ne tudná az országunk kitermelni és fenntartani.

Ha ütőképes haderőt akarunk, nem ártana a tartalékot is megerősíteni tüzérséggel, mely akár lehet vontatott is kisebb űrmérettel (persze itt sem ártana a 155-ös).

A gvozgyikák még megfelelőek lennének az említett zlj közvetlennek, de nincsenek, így már nem érdemes velük foglalkozni, ha NATO szabványban gondolkodunk.
 

senki

Active Member
2018. július 27.
304
229
43
Hát ez inkább elnevezés volt régen. Maga a páncélos felderítő, a németeknél honosodott meg, mint elnevezés. A világháborús páncélos hadosztályok felderítőit hívták páncélos felderítőknek. Mert a páncélos hadosztályhoz tartoztak és volt nekik páncélkocsijuk, vagy PZ II. könnyű harckocsi, illetve féllánctalpas harcjárműveik is voltak. De a tüzérség is ott, a páncélos tüzérezred elnevezést viselte. Vagy a páncélos rohamutászok. Stb. Ami a páncélos hadosztályhoz tartozott harcoló, az lényegében az elnevezésében viselte a páncélos jelzőt. Ma nem tudom igazán mit takar, hogy páncélos felderítő. Gyanítom hogy a néphadsereg első lépcsős dandárainál egykori BMP-1 harcjárműves felderítő századai, ma páncélos felderítők lenénnek. Vagy valami hasonló.
Nagyon jó a meglátásod. Most a US Army is alkalmaz hasonló rendszert, jellemzően a Cav Reg-ek nél.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 485
24 123
113
Kérdés, hogy mikor és mennyire. Meg mivel, honnan. Jelképes mennyiségben ? V4 ?
Ha jól emlékszem tavaly a lengyelek részéről RAK és Krab volt megemlítve, nemrégiben meg felreppent egy hír, hogy valaki érdeklődik a Zuzana 2 iránt.
Saját gondolatom a mennyiséget illetően: ha a lengyel vonalon indulunk nagyjából a krabból annyit vegyünk mint amennyi Akácija volt (szóval minimum 18), ha az smk rak jön mellé az ugyebár rosomak modifikáció így az ifv-t is letudnánk (vagyis ésszerű lenne már rosomakot rendszeresíteni ifv-nek)
 
  • Tetszik
Reactions: senki

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 485
24 123
113
Mekkora potenciál lenne egy olyan btr-ben amit tulajdonképpen kibelezünk, vágunk a tetejére egy nyílást és beleállítunk egy 120-as aknavetőt?
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 652
5 409
113
"de hamarosan megújul a tüzérség és általánosan a teljes szárazföldi haderőnem is."
Sándor Zsolt. szf.d tábornok interjú

Kérdés, hogy mikor és mennyire. Meg mivel, honnan. Jelképes mennyiségben ? V4 ?

Nemrég beszélt nekem egy öregember arról, hogy a ruszkik mekkora erőkkel kezdtek neki az 56-os rendrakásnak.
Nov. 4-én hajnalban egy 60ezres megyeszékhely határában a dűlőúton 350 db harckocsit számolt meg. Ahol tulajdonképpen érdemleges ellenállás nem is volt.
Ennek ellenére a város laktanyáját jól szétlőtték, a rendőrséget szintén.

Vajon a jó ideje (tavaly vmikor) belengetett 10 + 10 milliard tüzérségre+atgmre gondolhatott, mert eredményről még ugye nem hallottunk, vagy valami nagybevásárlás lesz?
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 960
18 488
113
Mekkora potenciál lenne egy olyan btr-ben amit tulajdonképpen kibelezünk, vágunk a tetejére egy nyílást és beleállítunk egy 120-as aknavetőt?

Az önjáró aknavető az, amit szerintem különösebb erőlködés nélkül, a hazai ipar is tudna hozni, már meglévő alvázra. BMP-1 alvázon, ilyet már csináltunk. Sajnos nem kellett akkor. Nyílván BTR , vagy Komondor alvázon is hozható a dolog. 120 mm-es aknavető meg elvileg lehet még raktáron százával. Amennyiben ki nem dobálták. Persze, aknavetőt, vehetünk korszerű nyugatit is, amit ráépítünk a már melített alvázakra. Egyszerűen ez nem lehet probléma. Lövész zászlóaljak esetén mindenképp kell tűztámogatás. Zászlóaljanként, egy üteg.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and megazez

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 960
18 488
113
Az önjáró aknavető az, amit szerintem különösebb erőlködés nélkül, a hazai ipar is tudna hozni, már meglévő alvázra. BMP-1 alvázon, ilyet már csináltunk. Sajnos nem kellett akkor. Nyílván BTR , vagy Komondor alvázon is hozható a dolog. 120 mm-es aknavető meg elvileg lehet még raktáron százával. Amennyiben ki nem dobálták. Persze, aknavetőt, vehetünk korszerű nyugatit is, amit ráépítünk a már melített alvázakra. Egyszerűen ez nem lehet probléma. Lövész zászlóaljak esetén mindenképp kell tűztámogatás. Zászlóaljanként, egy üteg.

Konkrétan van ilyen egyébként.

2s23_nona_svk.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: endre

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 485
24 123
113
Ezért ez ettől bonyolultabb kérdés, mint, hogy vágunk egy lukat. Nézd meg a magyar Vasziljok fejlesztést, pedig az csak 82 mm-es.
Most gyorsan amit találtam róla az annyi, hogy mi fejleszteni akartunk a vasziljokon úgy, hogy olcsóbb legyen de tulajdonságaiban ne legyen rosszabb mint az eredeti vagy múlja felül azokat...
"Az értékelés eredményeinek elemzése után, a műszaki bizottság az alábbi következtetéseket vonta le:
1.A szilárdsági, megbízhatósági és ballisztikai vizsgálatok eredményei az előírt követelményeket kielégítik.
2. Gyárthatóság szempontjából az automata szerkezet kedvezőbb, mint a 2B9M esetén. A beépített hidromasszázs ütköző gyártása, beépítése egyszerűbb, működése megbízhatóbb, mint a hidraulikus ütközőé.
3. A módosított sikló csapágyazás működő felületein berágódási nyomok észlelhetők, a szerkezet mozgatásakor a kézikerékre ható erő az előírtnál nagyobb, ezért az eddig bevált tűgörgős csapágyazást kell alkalmazni.
4. A színesfémek helyett alkalmazott acél, illetve öntöttvas alkatrészeken, illetve az ellendarabokon rendellenes kopási, berágódási nyomok nem voltak.
5. A módosított elsütő mechanizmus gyárthatóság és kezelhetőség szempontjából jobb, mint az eddigi kivitel.
6. A magasságirányzó szerkezet valamennyi szerkezeti egysége megbízhatóan működött, rendellenes kopás, akadály a vizsgálatok során nem volt"
Ami még érdekesség, hogy fejlesztettek hozzá új gránátokat (páncéltörő) amik a teszteken is szerepeltek. A tökölések inkább az új tűzvezető rendszerrel voltak.
Végül is sikeresen belerakták a mt-lb és amb-1 be, ezenfelül unimogra is felszerelték
 
  • Tetszik
Reactions: endre

senki

Active Member
2018. július 27.
304
229
43
Most gyorsan amit találtam róla az annyi, hogy mi fejleszteni akartunk a vasziljokon úgy, hogy olcsóbb legyen de tulajdonságaiban ne legyen rosszabb mint az eredeti vagy múlja felül azokat...
"Az értékelés eredményeinek elemzése után, a műszaki bizottság az alábbi következtetéseket vonta le:
1.A szilárdsági, megbízhatósági és ballisztikai vizsgálatok eredményei az előírt követelményeket kielégítik.
2. Gyárthatóság szempontjából az automata szerkezet kedvezőbb, mint a 2B9M esetén. A beépített hidromasszázs ütköző gyártása, beépítése egyszerűbb, működése megbízhatóbb, mint a hidraulikus ütközőé.
3. A módosított sikló csapágyazás működő felületein berágódási nyomok észlelhetők, a szerkezet mozgatásakor a kézikerékre ható erő az előírtnál nagyobb, ezért az eddig bevált tűgörgős csapágyazást kell alkalmazni.
4. A színesfémek helyett alkalmazott acél, illetve öntöttvas alkatrészeken, illetve az ellendarabokon rendellenes kopási, berágódási nyomok nem voltak.
5. A módosított elsütő mechanizmus gyárthatóság és kezelhetőség szempontjából jobb, mint az eddigi kivitel.
6. A magasságirányzó szerkezet valamennyi szerkezeti egysége megbízhatóan működött, rendellenes kopás, akadály a vizsgálatok során nem volt"
Ami még érdekesség, hogy fejlesztettek hozzá új gránátokat (páncéltörő) amik a teszteken is szerepeltek. A tökölések inkább az új tűzvezető rendszerrel voltak.
Végül is sikeresen belerakták a mt-lb és amb-1 be, ezenfelül unimogra is felszerelték
A hangsúly az MTLB-be való beépítésen van nem a lövegszerkezet átalakításán.
Amúgy kár ezért a projektért.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Ha jól emlékszem tavaly a lengyelek részéről RAK és Krab volt megemlítve, nemrégiben meg felreppent egy hír, hogy valaki érdeklődik a Zuzana 2 iránt.
Saját gondolatom a mennyiséget illetően: ha a lengyel vonalon indulunk nagyjából a krabból annyit vegyünk mint amennyi Akácija volt (szóval minimum 18), ha az smk rak jön mellé az ugyebár rosomak modifikáció így az ifv-t is letudnánk (vagyis ésszerű lenne már rosomakot rendszeresíteni ifv-nek)
Elvileg aprilisban kellett volna a lengyel PGZ konszernek irodat nyitnia Pesten, ebbol nem lett semmi. De aztan par napja meg ez volt:
http://mandiner.hu/cikk/20180807_orban_volt_a_tema_a_lengyel_teveben
Ha az egyik legnagyobb ker tv-ben hirtelen bemondjak, hogy Trianon igazsagtalan volt es Lo nem fogadja el, akkor minden lengyel innnentol kezdve ezt igy gondolja, mivel Lo-ban az emberek automatikusan elhisznek mindent a ker tv-knek, nem ugy mint Mo-n, ahol attol fuggoen fogadod el, amit mondanak, hogy jobb vagy baloldali vagy. Ez tehat nagyon eros es tudatos kiallas Lo-ban Mo mellett, amire mar szukseg is volt, mert a sok ukran nagyon nyomja a hungarofob propagandat. Szoval lehet megis lesz Krab meg Rak?
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and tindalos