A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 436
90 385
113
Ez azért elég sarkított, dolog. A mozgó célokra lüni közvetett irányzással nehéz. Jellemzően ilyenkor azért terület tüzet célszerű, a várható helyre lövetni, vagy gyors és nem utolsó szempontból pontos céladatok (drón, felderítő repülő, műhold stb) segítik ill pontosítják a lüvegek hatékonyságát. Amit leírtál az pont a HK előnye és ereje. A mozgás, dinamikusan változó irányok azok az erősségek, amik a hk-t a harctereken pótolhatatlanná teszik. Amiket eddig leírtam, nem azért írtam, hogy a tüzérség mindent képes megoldani. Azért írtam, mivel az a véleményem, hogy nem szabad őket leírni.

Igen sarkított de így jól érthető az irányított gránátok korlátja.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 304
113
A

Ahogy írtam a csf 5-8 km mélységben derít fel, a mf feladata az más. A támadás során pontosítani kell a meglévő információkat, az ellenség reakcióját, a várható ellenlökés helyét irányát erejét stb. Ez a csf feladata. A harcérintkezés egy folyamatos dinamikus akció-reakció. Az információkat folyamatosan frissíteni, pontosítani kell. A csf-nek a harcérintkezésben közvetlenül résztvevő egységek, alegységek számára kell információt biztosítania. A mf feladata a dontéshozók, a stratégiai, vagy a magasabbegység parancsnokai számára fognak információt nyújtani.

A csapatfelderito nem pancelos felderito. /most belekeversz megin egy uj felderito agat de foloslegesen./

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 304
113
Senki nem irja le a tuzerseget. /max a legiero fanok becsulik ala./ de te pont nem oket talaltad meg.

senki

Well-Known Member
2018. július 27.
413
385
63
A csapatfelderito nem pancelos felderito. /most belekeversz megin egy uj felderito agat de foloslegesen./
Az amit leírtam, az a garcoló alakulatok felderítésére vonatkozik. A te általad leírtak egy fegyvernemre igazak. Mint ahogy már sokszor leírtam, én az általánosságokat taglaltam. Próbálj széleskörűbben vizsgálni mindent, mert az hatékonyabb.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 304
113
Fel lehet sorolni mind a tobb mint egy tucat felderito fajtat. Egy pancelos attoresbe a pancelos felderitoknek a szerepe akkor is a konyu lovassag szerepe jut a harckocsiknak meg a nehezlovassage. /az amcsi pancelosfelderitok nem veletlen viselnek sarkantyut meg cowboy kalapot../

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 304
113
Az amit leírtam, az a garcoló alakulatok felderítésére vonatkozik. A te általad leírtak egy fegyvernemre igazak. Mint ahogy már sokszor leírtam, én az általánosságokat taglaltam. Próbálj széleskörűbben vizsgálni mindent, mert az hatékonyabb.
Itt nem a szeleskorusegrol van szo ha en konkretan a pancelosfelderitok szerepetirtam ami neked nem tettszett nem fogok a legi felderitesrol irni hogy szelesitsem a kort mert folosleges idekeverni mert a ket forma koszonoviszonyba van csupan egymassal. De valojaba olyan tavol alnak egymastol mint az aknaveto a taktikai raketatol.

senki

Well-Known Member
2018. július 27.
413
385
63
Tudom hogyan működik a modern tüzérség csak ennél nagyobb a szórás ekkora távoságon ráadásul nem is kell ilyen pontosan lőni mert a pontatlanabb tűzzel is bőven a gránátok hatásos megsemmisítési zónájában van a célpont.Senki nem fogja addig szűkíteni a tüzet ameddig csak lehetséges mert az lőszerpocséklás.
Amikor a kpmmentemet írtam, a korszerű tüzérség lehetőségei közül írtam le egyet, azzal a céllal, hogy megxilágítsam az összfegyvernemi harc lényegét. Írhattam volna műszaki zárat, ami szintén bosszantó dolog tud lenni.A harckocsi elllen a leghatékonyabb eszköz egy másik harckocsi. Bár a páncélvadász helikopterek kezdik "veszélyeztetni" ezt a címet.

• Tetszik
Reactions: antigonosz

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 436
90 385
113
Amikor a kpmmentemet írtam, a korszerű tüzérség lehetőségei közül írtam le egyet, azzal a céllal, hogy megxilágítsam az összfegyvernemi harc lényegét. Írhattam volna műszaki zárat, ami szintén bosszantó dolog tud lenni.A harckocsi elllen a leghatékonyabb eszköz egy másik harckocsi. Bár a páncélvadász helikopterek kezdik "veszélyeztetni" ezt a címet.

Senki nem vonja kétségbe az összfegyvernemi harcot,nem is erről ment a vita csak valamiért belekevertétek(de ezt egyszer már leírtam).

senki

Well-Known Member
2018. július 27.
413
385
63
Itt nem a szeleskorusegrol van szo ha en konkretan a pancelosfelderitok szerepetirtam ami neked nem tettszett nem fogok a legi felderitesrol irni hogy szelesitsem a kort mert folosleges idekeverni mert a ket forma koszonoviszonyba van csupan egymassal. De valojaba olyan tavol alnak egymastol mint az aknaveto a taktikai raketatol.
Jut eszembe a páncélos felderítő, az nem a páncélos csapatok felderítője, Ergo csapatfelerítő?

senki

Well-Known Member
2018. július 27.
413
385
63
Senki nem vonja kétségbe az összfegyvernemi harcot,nem is erről ment a vita csak valamiért belekevertétek(de ezt egyszer már leírtam).
Amikor csatlakoztam ehhez az értekezéshez, akkor az volt a társak között a nézetkülönbség, hogy hk VAGY tüzérség. Ebben próbáltam meg annak a véleményemnek hangot adni, hogy ez nem lehet vagylagosság kérdése. Mindkettő fontos és elengedhetetlen.

• Tetszik
Reactions: honved

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 856
21 176
113
Jut eszembe a páncélos felderítő, az nem a páncélos csapatok felderítője, Ergo csapatfelerítő?

Hát ez inkább elnevezés volt régen. Maga a páncélos felderítő, a németeknél honosodott meg, mint elnevezés. A világháborús páncélos hadosztályok felderítőit hívták páncélos felderítőknek. Mert a páncélos hadosztályhoz tartoztak és volt nekik páncélkocsijuk, vagy PZ II. könnyű harckocsi, illetve féllánctalpas harcjárműveik is voltak. De a tüzérség is ott, a páncélos tüzérezred elnevezést viselte. Vagy a páncélos rohamutászok. Stb. Ami a páncélos hadosztályhoz tartozott harcoló, az lényegében az elnevezésében viselte a páncélos jelzőt. Ma nem tudom igazán mit takar, hogy páncélos felderítő. Gyanítom hogy a néphadsereg első lépcsős dandárainál egykori BMP-1 harcjárműves felderítő századai, ma páncélos felderítők lenénnek. Vagy valami hasonló.

• Tetszik
Reactions: marton

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
46 924
90 204
113
38878147_2346011168759520_4424523713173520384_n.jpg

A magyar légierő 100 éve

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
46 924
90 204
113
  • Tetszik
Reactions: tindalos

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 856
21 176
113
Csak nekem nem tűnt fel, vagy tényleg nem mondott semmi újat? Jó, a búvárok felszerelése nekem új volt, csak nem lényeges. :D

Mondott, bár nem tudom mennyire új. Tehát a következő lépés a tüzérség lesz. Úgy gondolom, akkor az idén megtudjuk mit kap a fegyvernem és mennyit.

• Tetszik
Reactions: Pal