A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 162
10 905
113
Más lesz mert a pilótaképzés utáni leszerlési költség 10 millákra fog rúgni, míg a sima hadnagyi csak 4.

Komolyan, te mindet megértesz, amit leír?

A felderitogepek lessznek legcsavaros 2 hajtomuvesek. /futarok is lesznek azok is./

Ha a futár nem egyezik a rámpással, akkor még egy típus, juhé! A RecceLite-ot meg csak a kóbor apácák megtévesztése miatt találták ki...
Mégis mi lenne az? Valami Dornier? Tecnam MMA? Diamond DA-42?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 134
73 674
113
Nem kell aggodni nem lessz hiany gyakorlok hasznositasaban... Nem kell megiedni nem fognak repult ora nelkul szetrohadni... A kikepzes mellett egyeb feladatokat is ellathat. Gyakrolas kepp meg kulonbozo celpontokat szimulalhat... A gyakorlogepekre is gyakorlott oktatok kellenek lehetoleg a "kioregedett" vadaszpilotak. /eletpalya modell.../ a sajat pilotaink mellett kepezhetunk az altalad felsorolt nemzetek legierejenek is... /tudid akik nem kepeznek magiuknak./ nem nftc t kell csinalni boven eleg ha evi 3-4 pilota beakad a mieink melle!!! /airbuspilcsibol ugye sok kell.../ ha sok az airbusz pilota a tarsasagok elobb valasztjak az airbust flottagerimcnek...de ebbe ne menjunk bele./ a kozos repternek hala akar civil tarsasagoknak is biztosithat a legiero berkepzest esetleg tovabbkepzest... Nem csak pilota hanem muszaki forgalomiramyitos stb legter biztos... Ez nem lessz rossz /civil vallalkozasnak is egy loves ugylet./ a legieronek lessz egy kis zsebpenze amit ha jol kezel gazdalkodhat... /muszzaki javitasok karbamtartas akar berbe is..../ es nem nem keverem a szezon a fazonnal minden hadaeregnek szuksege van arra hogy legyen egy kis mellejese akar cegek gyarak vagy iskolak altal... Mindenhol ahol eros a hadsereg igy van... /usa kivetel mert ott a civil befolyas nagyobb.../ es amerika megteheti hogy fegyvernemeinekfegyvernemeinek haderonemeinek ne legyen kulon bevetele mert az allam akarmennyit megfinansziroz ha kell... /na mi nem vagyunk ebbe a helyzetbe./

Hidd el hogy hasznosak leesznek azok a kikepzok ha lesznek.

A eheknek megeri a festouzem. Katonai celu repulogepek festesere. Nallunk azthiszed nem? Ugy hogy szervizhatter is all rendelkezesre kepzesi hely /iskola/ is... Stb...

Nem csak gyartani lehet a repiparba.

A Wizzair segítségével megy a katonai pilóták képzése A319-re. (?)
A Ferihegyen leállított Air Berlin gépeket külföldre vitték festeni és átszékezni.
A karbantartás Ferihegyen végzi az ACE, a Honvédség csak üzemelteti a gépeket. (?)
A kecskeméti bővítés az USA kérésére és pénzén történik.
A kecskeméti vegyes használat a Wizzair és a Mercedes kérésére történik. (A Ferihegy telített és drága, a Wizzair úgy tud majd olcsóbb lenni, ha olcsóbb reptérről üzemel.)

Abban látnék lehetőséget, hogy részben a Honvédség emberei szolgálják ki a Wizzair kecskeméti gépeit... de ha a Honvédségnek lesz Kecskeméten 2 Falcon, 2 A319, 3 KC-390, 3 C-295 (?), akkor nem igazán lesz rá kapacitásuk szerintem.

Az Airbus helikoptereket "Full support service" támogatással vettük, kb. olyan lesz mint a Gripen üzemeltetés. A képzést Németországban kapják meg az érintettek.
(A belügyesek meg intéznek mindent maguknak, ha már egyszer nem sikerült egységes típust venni.)

De annyira titkolózik a HM, lehet hogy minden eddigi információ dezinformáció és úgy lesz ahogy te mondod.
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
A legtipikusabb téveszméket sorolod folyamatosan...
  • Konfliktus esetén sebezhetőség...? Egy pilóta kiképzése a világ legfeszesebb tempójával is 1 év. Egy konfliktust azzal tolsz le, amid van a 0. órában. Teljesen mindegy, ha itthon képzed ki őket vagy máshol.
  • Önvédelmi rendszer nélküli gépekkel csapástmérni? Esetleg más öngyilkos hajlamú javaslat? A komolyabb COIN környezetben használható iskolagépek ára meg a csillagos egekben. Mellesleg mivel? A Griffhez sincs túl sok bummm... Egyetlen iskolagép árából állig fegyverzed fel a Griffeket kőkemény tűzerővel.
  • Saját repülőgépgyártás. Ja persze. Miért nem mindjárt halálcsillagot?
Reménytelen eset vagy. Évek óta itt lebzselsz és az alapfogalmakat sem sikerült megérteni.


Csupdaszép. Az árát is megnézted ezeknek? Ezek is legfeljebb COIN környezetben érnek valamit.

Ne abból indulj ki, hogy az USA pár nap alatt leradíroz egy jelentéktelen országocskát. Hasonló erejű ellenfelek esetén igencsak elhúzódik ma is egy-egy háború. A szíreknél vagy az ukránoknál mióta is zajlik már a konfliktus? Mire véget ér még arra is lesz idő, hogy a ma született csecsenőből is pilótát képezz. Irán-irak között meddig is tartott?

Nem beszéltem saját repülőgépgyártásról. Azt írtam, hogy épp elég ha a repülőgépeket nem tudjuk gyártani és azzal zsarolhatók vagyunk, nem kell még növelni a sebezhetőségünket a pilótákkal is.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal
M

molnibalage

Guest
Ne abból indulj ki, hogy az USA pár nap alatt leradíroz egy jelentéktelen országocskát. Hasonló erejű ellenfelek esetén igencsak elhúzódik ma is egy-egy háború. A szíreknél vagy az ukránoknál mióta is zajlik már a konfliktus? Mire véget ér még arra is lesz idő, hogy a ma született csecsenőből is pilótát képezz. Irán-irak között meddig is tartott?

Nem beszéltem saját repülőgépgyártásról. Azt írtam, hogy épp elég ha a repülőgépeket nem tudjuk gyártani és azzal zsarolhatók vagyunk, nem kell még növelni a sebezhetőségünket a pilótákkal is.
Akkor meg a harceszközök fogynak el előrébb.
Az Irak-Irán háború esetén hatalmas lakatlan területek és távolságok és 0 infrastruktúra volt.
BTW Ukránoknál pilóta vagy eszközhiány van?

Azért a felkészülnésnek is szabjunk ésszerű határt. A saját kiképzőgép nem az. Pont. A te megközelítéseddel legyen T-72M1 gyárt itthon, mert elhúzódó háborúban ágyútöltelékekkel az is erő.

Jaj...
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
.
Az a szituáció van, hogy ad abszurdum egy-egy pilóta képzése odáig, hogy Gripenre kerülhessen, belesajdulhat akár fél miliárdba is. Mert vesznek mondjuk 4 gépet, aztán évente repül a flotta talán száz órát, az időszakos karbantartást meg meg kell csinálni, amihez fenn kellene tartani a hátteret. Elmenne kb. 10 mrd a beszerzésre, és csak ott tartunk, hogy csak állnak a betonon.

Már írtam, a legolcsóbb meg az lenne ha a teljes Honvédséget megszüntetnénk és fizetnénk az USA-nak évi 2-3 milliárd dollárt, hogy megvédjen. Gondoljatok bele, mennyire költséghatékony lenne, hisz 2-3 milliárd dollárért a teljes USA hadsereg segítene.
Vagy nem...
A Honvédelem pénzbe kerül, ezt el kell fogadni. Nem lehet mindent megszüntetni mondván, olcsóbb ha mással csináltatjuk.
Ha mással csináltatjuk, az lesz a legdrágább, mert pont akkor nem lesz elérhető amikor a leginkább szükség lenne rá.
2-3 évtizedenként 10 milliárd forint beszerzésre majd évente 1-2 milliárd fenntartásra az olyan nagy tétel?
 
M

molnibalage

Guest
Nem egészen erről van szó...
Pontosan. Nagyon bírom, hogy totálisan szélsőségekben képesek csak egyesek gondolkodni. A hazai pilótaképzést ellenzi az ember = mindent megszüntetünk. Gratulálok...

@blitzkrieg
Ha kb. 1,5-ször több pilóta van, mint gép, akkor most a pilóta vagy a gép fog előbb elfogyni..? Csak az iskolagépekre elköltött beszerzési pénzekből kb. a Gripen program végéig lehet fizetni a kanadai képzést a jövő 30 év pilótáinak...
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 053
10 144
113
Meglátjátok még hova kerülnek a belga gyakorló gépek....
:)
De amúgy képeztethetnénk a pilótáinkat több helyen is, és akkor nem kell félni hogy hirtelen nem lesz aki képezzen nekünk, de elverni esetlegesen 6-8 új katonai gyakorló gépre 100-150millió dollárt nekem elég elvetemült ötletnek tűnik...
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Pontosan. Nagyon bírom, hogy totálisan szélsőségekben képesek csak egyesek gondolkodni. A hazai pilótaképzést ellenzi az ember = mindent megszüntetünk. Gratulálok...

@blitzkrieg
Ha kb. 1,5-ször több pilóta van, mint gép, akkor most a pilóta vagy a gép fog előbb elfogyni..? Csak az iskolagépekre elköltött beszerzési pénzekből kb. a Gripen program végéig lehet fizetni a kanadai képzést a jövő 30 év pilótáinak...

Na akkor legyen egy elképzelt konfliktus Magyarország és X ország között.
X ország történetesen jóban van az USA-val, ezért az USA odaszól Kanadának, hogy ne képezzetek már ki több pilótát a magyaroknak, mert itt demokráciadeficit van, meg amúgyis nem F-16-ost vettünk.
Repülőgépeket még valahogy be lehet szerezni, mert ha fizetünk, mindig lesz olyan ország aki elad, de pilótát nem igazán szoktak kölcsönadni.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 541
113
Ha itt háború lesz akkor repülőgép kell. Nem lesz idő bohóckodni vacakokkal és képezgetni 3-4 évig. Azonnal kell viszonylag sok bevethető első vonalas harci gép, nem coin, meg izé, meg L-159, meg Tucano, stb. Gripen kell. Azért hogy minél előbb letakarítsd az ellen repülőit az égről. Üzembiztos potens gép, a géphez szokott .gyakorlott pilótákból. Na és persze a géphez fegyverzet. Ha ez megvan van esély kivívni a légi fölényt. Onnét már sokkal könnyebb lent a talpasoknak is. Feltéve ha nem lesz rep tilalmi övezet. Nagyobb számú potens gép eleve elrettentőbb is , nem mindegy hogy 14 vadászgéped van meg még 12 valami szubszónikus kiképzőgép, meg egyéb szecska xarok, vagy van 28 modernnek nevezhető vadászgéped. Próbáld meg a harckocsit pickup-al helyettesíteni egy támadásban. Nem fog sokat érni.
Ki lesz itthon az oktató? Ugrik? Azt se tudja merre kell tolni a gázkart. Miért nem lehet ezt rábízni egy kiépített háttérrel és gyakorlattal rendelkező nemzetközi iskolára? Még csak nem is lenne drágább ha normális szerződéseket kötnének, csak gondolkozni kéne előtte.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas
M

molnibalage

Guest
Na akkor legyen egy elképzelt konfliktus Magyarország és X ország között.
X ország történetesen jóban van az USA-val, ezért az USA odaszól Kanadának, hogy ne képezzetek már ki több pilótát a magyaroknak, mert itt demokráciadeficit van, meg amúgyis nem F-16-ost vettünk.
Repülőgépeket még valahogy be lehet szerezni, mert ha fizetünk, mindig lesz olyan ország aki elad, de pilótát nem igazán szoktak kölcsönadni.
Az egész komment úgy hülyeség, ahogy van. Semmit nem értettél meg abból, amit itt magyaráznak neked. Sem a képzés, sem a gépek beszerzésének idejét sem azt, hogy 0. órában levő dolgokkal kell harcolni. Nem a II. vh-s időket éljük, jó lenne felébredni. Esetleg az elmúlt 60 év összes hagyományos konfliktusát is megvizsgálhatnád...
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 902
22 369
113
Korábban hosszabb kommentet irtam, példával...de inkább kitöröltem a p.csába és rövidre fogtam. Most már én is fáradok...

Ha lesz - márpedig úgyfest lesz - sugárhajtású kiképzőrepülőgép nem fogok kigyót békát kiabálni rá, mert SZERETEM A REPÜLÉST - ahogy szerintem pl. Molni is - ,de ha józan ésszel belegondolunk ez is olyan mint a Mihuk esete, felesleges elpocsékolása az amúgy is szűkös forrásoknak. Egyszer sem hangzott el olyasmi, hogy esetleg ez valami V4-es vagy valami nyitottabb, nagyobb katonai "repiskola" lenne, és felmért igények alapján döntöttek volna a létrehozása mellett, ...igy pedig ez úgy fest csak a saját szórakoztatásunkra lesz jó.

Példa:
Ha a gyerekemet a legjobb egyetemre akarom járatni, nem alapitok és épitek neki egyetemet, veszek fel tanárokat, mert se nem gazdaságosabb igy és a szinvonal is kérdéses marad - hogy értsd.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 042
113
Akkor meg a harceszközök fogynak el előrébb.
Az Irak-Irán háború esetén hatalmas lakatlan területek és távolságok és 0 infrastruktúra volt.
BTW Ukránoknál pilóta vagy eszközhiány van?

Azért a felkészülnésnek is szabjunk ésszerű határt. A saját kiképzőgép nem az. Pont. A te megközelítéseddel legyen T-72M1 gyárt itthon, mert elhúzódó háborúban ágyútöltelékekkel az is erő.

Jaj...

Az ukránoknál inkább pénzhiány van.Eszközük van és emberük is mint ahogy idejük is volt az elmúlt pár évben arra,hogy bevethető állapotba hozzák a technikát meg kiképezzék az embereket épp csak pénzük nincs rá.
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Na akkor legyen egy elképzelt konfliktus Magyarország és X ország között.
X ország történetesen jóban van az USA-val, ezért az USA odaszól Kanadának, hogy ne képezzetek már ki több pilótát a magyaroknak, mert itt demokráciadeficit van, meg amúgyis nem F-16-ost vettünk.
Repülőgépeket még valahogy be lehet szerezni, mert ha fizetünk, mindig lesz olyan ország aki elad, de pilótát nem igazán szoktak kölcsönadni.
Szomália vs Eritrea konfliktusban pár éve ukrán és orosz zsoldoaok harcoltak mert nem volt kiképzett pilóta egyik oldalon sem
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 541
113
Szittya, te hk-s voltál nem? Volt valami elképzelés arról hogy ha valami csoda folytán ütközetbe mennétek a 72-esekkel akkor valamit hegesztetek rá esetleg, mondjuk itt a szíreknél látható házi mókolásokra gondolok a rácsokkal. Vagy úgy mentetek volna pucéran ahogy vannak a tankok?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 701
113
Elvileg vannak era teglak raktaron /haboru elott a harciszekeresek elvileg felhegesztettek volna a palcakat mi nekunk csak telepiteni kellett volna... Robanotoltet es kazetta. Hogy ebbol mi igaz mi sem nemtudom mert nem volt meg eles helyzet hk nak... /az erasat nehezebb tisztitani es toltet nelkul serulekeny a tegla /szerintem toltettel is egyebkent./ azt meg hogy melyik kezszem mit visz vagy rak a hk ra a pk n mullik ove a. Dontes. /minden pk nak van sajat elkepzelese egyebkent a kezszemnek is van fantaziaja./emberek ok is tul akarnak elni /