Igla család (SA-16 Gimlet / SA-18 Grouse / SA-24 Grinch)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 116
113
Miért lenne kevesebb célpont amikor ma már boldog boldogtalan drónokat reptet a harctér felett?Pont,hogy több célpontra lehet számítani.
Ha te olyan drónokra amelyek valóban tömegesen vannak jelen, Iglával akarsz lövöldözni, akkor már vesztettél, mivel marhára nem lesz sem rentábilis, sem fenntartható.

Predator/Raptor vagy Harpy/Harop meg nincs jelen tömegesen sehol.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 116
113
Nincs fenntartható háború!
Azért az viszont számít, hogy reálisan ki fogy ki hamarabb, mert kb. ott a vége a dalnak. Azért nincs fenntartható háború, mert előbb vagy utóbb valaki ki fog fogyni egy kulcs erőforrásból.

Az Igla-nak meg van a szerepe, de nem az hogy kókány/civil tömegesen bevethető drónokra lövöldözzenek vele, ill. nem is kell belőle minden lövészrajba.
Szerintem.
 
M

molnibalage

Guest
Tipikus indiai tender, jól összehasonlították az almát a körtével, és a paradicsommal...

Az Igla-S egy kézi légvédelmi fegyver, aminek nyugati megfelelője a Stinger sorozat.
Iglával szemben mind a Misztrál, mind az RBS telepítendő pontvédelmi kategória, nehezebb - nagyobb rakétával.
Vagyis ha a kézi bevethetőség a szempont, akkor eleve kár volt kiírni a tendert.

A többi műszaki szempont szerinti sorrendek:

Hatótávolság
1, RBS-70NG; 8km
2, Misztrál-3; 6.5km
3, Igla-S; 6km

Zavarállóság
1, RBS-70NG
2, Igla-S
3, Misztrál-3

Rakéta sebessége (fontos kevés időt hagyni a cél ellen tevékenységére)
1, Misztrál-3
2, Igla-S
3, RBS-70NG
Az Igla-S HMZ az Iglához képest hogyan nőtt meg 6 km-re? Ennyivel könnyebb lett a rakéta? Mert azért a 4 km tájáról a 6 km az brutálisan nagy lépés.
 
M

molnibalage

Guest
Azért az más időszak volt, nagyjából arra készültünk akkor, hogy megvívunk a világgal, valószínűleg ellenséges légi fölény mellett kellett volna É-Olaszországig nyomulni.

Szerintem a mai világban 12000 db Igla az brutálisan nagy mennyiség.
Hpasp is leírta, hogy nem az, ha nagy a hadsereged. Ennyi. Sok egység, nagy hadsereg = sok MANPAD. A relatív mennyiség a fontos. Ráadásul a MN röhejesen alul volt fegyverezve a szovjet erőkhöz képest mennyiségileg és minőségileg is.

Csak az NDK rendszeresített Sztrela-2M-ből 1896db komplexumot...
Ok, csak az olcsóbb is volt. Mondjuk azóta meg a gazdaság mérete nőtt...

Rendben, de azért mellé kell tenni azt is hogy abban az időben levadászandó célpontból kb. egy nagyságrenddel volt több a világon. Milyen számosságú volt az ellenfél (kb. a NATO légierő Európai hadszíntér cakk pakk), meg milyen számosságú a jelenlegi Pakisztáni, ne adj isten Kínai, de még akár a kettő együtt is?

Ez a nem mindegy, és ezért nem lehet összehasonlítani szerintem direktben a hidegháborús európai hadszínteret(kb. fő események itt zajlottak volna) a lokális India vs Paki/Kína helyzettel, meg egy 2018 környéki Igla beszerzést sem a 80-as évekkel.
És a minőségbeli difi? Akkor a gépek többségén még infracsapda sem volt keleten és nyugaton is csak az elsővonalas gépeken. Ma meg már MAWS és programozható dispenser rendszerek.

Egy ilyen eszköz azért nem egy Rpg-7 szintű és árú valami. Szerintem ez teljesen irreális, ráadásul szükség sincs rá.
A Szu és a VSz máshogy gondolta... Biztos hülyék voltak... A MANPAD mint 4 km magasságú elrettentés csak akkor ér valamit, ha minden egységnél ott van...
Ráadásul műszaki meghibásodás és harci veszteség is létezik. Az, hogy van X db MANPAD nem jelenti azt, hogy X is el fog indulni sikeresen.

Ezen felül a területi lefedés miatt is kell sok illetve átfedés miatt.
A MANPAD lényegét nem érted...
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Az Igla-S HMZ az Iglához képest hogyan nőtt meg 6 km-re? Ennyivel könnyebb lett a rakéta? Mert azért a 4 km tájáról a 6 km az brutálisan nagy lépés.

Az Igla (SA-18) 5,2km-t tudott, az nőtt 6km-re az Igla-S (SA-24) esetén, ami két dolog eredménye; egyrészt nőtt a rakéta tömege 10.6kg-ról 11.7kg-ra (+10%) és gondolom hatékonyabb hajtóanyagot tartalmaz könnyebb vezérléssel, másrészt került bele lézeres közelségi gyújtó - nem kell közvetlen találat a röppálya végén - ahol már lelassul a rakéta és kevesebb g-t tud húzni.
 
T

Törölt tag 1586

Guest

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
Azt tudja valaki hogy kb mennyire karbantartásigényesek ezek a cuccok, itt nemcsak Iglára gondolok, hanem úgy általában a Manpads kategóriás fegyverek?
Pl a dzsihadisták meg egyéb irreguláris alakulatok meddig tudják bevethetően tartani?
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Azt tudja valaki hogy kb mennyire karbantartásigényesek ezek a cuccok, itt nemcsak Iglára gondolok, hanem úgy általában a Manpads kategóriás fegyverek?
Pl a dzsihadisták meg egyéb irreguláris alakulatok meddig tudják bevethetően tartani?

Igla esetén 10 év garanciát vállal rá a gyártó.
Az indítótubusba betöltött rakétát nem lehet onnan kiszerelni, csak egy ellenőrző műszert lehet rádugni kívülről, ami megmondja hogy az elektronika rendben van-e.
Mivel ezeknek a szilárd hajtóanyagú rakétáknak a hajtóanyag töltete szokott "megromlani" kikristályosodni, azt csak indítással lehet ellenőrizni.
(esetleg egy bátor cég megbonthatja az egyik szúrópróba szerűen kiválasztott rakétát, és megvizsgálhatja azt)

A rakéták indítás előtti táplálására szolgáló lőporos kémiai akkumulátort szintén 10 évig garantálja a gyártó, hogy -44°C és +55°C között leadja a rakéta célelfogásához és indításához szükséges elektromos teljesítményt.

Simán lehet hogy 10 (vagy akár 30) év után is működik a rakéta, de az sem kizárható, hogy indítás után a lövő előtt felrobban.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Valaki megtudná mondani mi is történt itt? A fickó nem tartotta erősen vagy mi?
Folytatás a kommentben

Maga az indításra kész Igla három külön részből épül fel.

2020-09-06-08-30-22-9-38-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg

1, Egyszer használatos rakétaindító tubus, amibe a rakétát gyárilag töltik.

2020-09-06-08-30-44-9-38-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg

2, Indító mechanizmus, amely a célzáshoz, illetve indításhoz szükséges elektronikát tartalmazza. (ez maga a fegyver)

2020-09-06-08-30-32-9-38-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg

3, Egyszer használatos lőporos generátor és gáztartály, melyek a villamos energiát szolgáltatják, illetve a rakéta infravörös érzékelőjének hűtésére szolgáló sűrített gázt tárolják.

Szerintem a fenti videóban az indító mechanizmus, és a rakétaindító tubus rögzítése nem volt rendeltetésszerű, persze az is lehet hogy a rakéta megszorult a csőben és emiatt tépte le a tubust az indítómechanizmusról.
(A videón az indítómechanizmus a lövőnél maradt.)
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Lator

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 440
113
Valaki megtudná mondani mi is történt itt? A fickó nem tartotta erősen vagy mi?
Folytatás a kommentben
Szerintem megszorult a rakéta a csőben.
Lehet, hogy valaki korábban elejtette, és minimálisan deformálódott a cső.
A végén látszik, hogy el is tört.
Szerintem ahhoz, hogy az ott és úgy eltörjön, még egy ilyen indítás sem biztos, hogy elég lenne. Annak már kellett valamilyen előzményének lennie. De ez persze csak a szerény nyomott véleményem. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Lator
T

Törölt tag 1945

Guest
Maga az indításra kész Igla három külön részből épül fel.

2020-09-06-08-30-22-9-38-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg

1, Egyszer használatos rakétaindító tubus, amibe a rakétát gyárilag töltik.

2020-09-06-08-30-44-9-38-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg

2, Indító mechanizmus, amely a célzáshoz, illetve indításhoz szükséges elektronikát tartalmazza. (ez maga a fegyver)

2020-09-06-08-30-32-9-38-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC.jpg

3, Egyszer használatos lőporos generátor és gáztartály, melyek a villamos energiát szolgáltatják, illetve a rakéta infravörös érzékelőjének hűtésére szolgáló sűrített gázt tárolják.

Szerintem a fenti videóban az indító mechanizmus, és a rakétaindító tubus rögzítése nem volt rendeltetésszerű, persze az is lehet hogy a rakéta megszorult a csőben és emiatt tépte le a tubust az indítómechanizmusról.
(A videón az indítómechanizmus a lövőnél maradt.)

No végignéztem az egész videót.
A videó végén látható, hogy az indító mechanizmus az indító tubuson maradt.
Úgy tűnik mintha a rakéta kivetéséért felelős töltet nem működött volna rendeltetésszerűen, és a rakéta hajtóműve emiatt még a tubusban beindult, esetleg valami miatt a rakéta megszorult a csőben.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 440
113
No végignéztem az egész videót.
A videó végén látható, hogy az indító mechanizmus az indító tubuson maradt.
Úgy tűnik mintha a rakéta kivetéséért felelős töltet nem működött volna rendeltetésszerűen, és a rakéta hajtóműve emiatt még a tubusban beindult, esetleg valami miatt a rakéta megszorult a csőben.
Ha megnézed a videót, 2 pukkanás van. Szóval a kivetőtöltet elműködött rendesen, de látszik, hogy maga a rakétahajtómű tényleg még a csőben elindult. Ez meg csak a megszorulás okán lehetséges.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 564
113
Itt egy hosszabb videó: Army Games -2020- "Tiszta Égbolt" (Чистое небо) verseny

 
  • Tetszik
Reactions: fishbed